Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

29Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Je hebt gehoord dat vitamine C poeder helpt tegen veel ziekten en het immuunsysteem beschermt? Dat het, in tegenstelling tot veel andere vitamines, geen probleem is om te veel vitamine C in te nemen? Het is niet helemaal waar. Vooral rond het “wondermiddel” vitamine C zijn er veel theorieën en geruchten. Veel uitspraken hebben een wetenschappelijke basis. Maar naar de mening van veel onderzoekers zijn ze niet helemaal juist.

In onze vitamine C poeder test 2023 vind je alle antwoorden op je veronderstellingen. Je kunt je kennis over vitamine C poeder nagaan en aanvullen. In deze vitamine C poeder test kun je precies te weten komen wat de wetenschap zegt over de werking, de juiste dagelijkse inname, bijwerkingen en alternatieven voor vitamine C poeder.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine C poeder of ascorbinezuur is een poeder dat geschikt is om het immuunsysteem te versterken. Hoewel het andere ziekten kan helpen voorkomen of verzachten, is er nog niets duidelijk wetenschappelijk bewezen.
 • Een tekort aan vitamine C kan leiden tot de ziekte scheurbuik. Toch helpt zelfs een kleine inname van vitamine C dit te voorkomen. In Europa valt dit meestal onder een normale, evenwichtige voeding. Een overdosis vitamine C is niet schadelijk.
 • Vitamine C poeder roer je gewoon door je yoghurt of glas water en drink je op. Wel moet je daarna veel water drinken of je mond spoelen. Ascorbinezuur kan het tandvlees beschadigen.

Beste Vitamine C Poeder: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine C poeder

Bij het kopen van vitamine C poeder kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de voor jou juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Aanbevolen dagelijkse referentiehoeveelheid

Zoals veel andere vitamines en mineralen heeft het menselijk lichaam maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C nodig. Dit varieert van persoon tot persoon. Dit varieert van persoon tot persoon. Je kunt over je aanbevolen hoeveelheid lezen in het gedeelte over de dosering van vitamine C poeder.

Daar zie je ook dat er tot nu toe geen bijwerkingen bewezen zijn bij een overdosis vitamine C. Je haalt er echter meer uit als je precies de juiste hoeveelheid vitamine C poeder inneemt: Het lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C per keer opnemen. Als je meer neemt, geef je meer uit dan je eigenlijk nodig hebt.

Vorm

Niet alle ascorbinezuur wordt goed door het lichaam opgenomen. Sommige zijn meer beschikbaar voor het lichaam. Hiertoe behoort bijvoorbeeld L-ascorbinezuur.

Hoewel de term synoniem gebruikt wordt voor voedsel en medicijnen, verwijst hij eigenlijk alleen naar L-ascorbinezuur. Toch spelen de anderen nauwelijks een rol in de natuur. Niettemin moet je voor de zekerheid altijd de ingrediëntenlijst controleren om te zien wat er in je vitamine C poeder zit.

Geschiktheid

Er zijn verschillende soorten vitamine C poeder. Hieronder volgt een meer gedetailleerde beschrijving. Bij aankoop is het echter belangrijk de verschillen te kennen.

Er is bijvoorbeeld gebufferd vitamine C poeder. Sommige mensen hebben maag- en darmproblemen en kunnen daarom geen zuur verdragen. In deze gevallen is gebufferd vitamine C poeder geschikter. Als je een allergie hebt, moet je er ook op letten dat het voedingssupplement alleen stoffen bevat die voor jou geschikt zijn.

Aroma

Als het vitamine C poeder op natuurlijke wijze wordt gewonnen, heb je geen last van een onaangename nasmaak. Synthetisch geproduceerde vitamine C poeders, daarentegen, hebben vaak een onaangename nasmaak. Dit is ook het geval als het poeder gebufferd is.

Daarom worden vaak smaakstoffen toegevoegd om het voedingssupplement wat aangenamer te maken. Je moet dus voor jezelf uitmaken of je de voorkeur geeft aan een vitamine C poeder met een natuurlijke smaak en zonder toegevoegde smaakstoffen, of dat bijvoorbeeld een goede maagtolerantie belangrijker voor je is.

Additieven

Vooral als het vitamine C poeder gebufferd of synthetisch gemaakt is, zul je veel additieven in je voedingssupplement hebben. Deze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Vooral als je bepaalde allergieën hebt of een diervrij dieet verkiest, moet je goed letten op additieven.

Er is extra natuurlijk geproduceerd vitamine C poeder, zodat vitamine C suppletie nog steeds mogelijk is.

Gids: Veelgestelde vragen over vitamine C poeder uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine C poeder en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is vitamine C poeder en hoe werkt het?

Vitamine C poeder is een in water oplosbaar, wit, reukloos kristallijn poeder. Oxidatieve schade aan cellen en moleculen kan leiden tot de ontwikkeling van degeneratieve chronische ziekten (1).

Vitamine C is belangrijk voor ons immuunsysteem. Dit is vooral belangrijk in het koude seizoen. (Image source: pixabay / silviarita)

De antioxiderende werking van vitamine C poeder in het lichaam leidde tot geruchten dat vitamine C helpt bij de preventie, tijdens het ziekteverloop en de sterfte van veel verschillende ziekten.

Veel wetenschappers hebben daarom studies gedaan naar de verschillende effecten van vitamine C poeder. Ze vonden onder andere de volgende resultaten

 • Versterking van het immuunsysteem: Zoals elke vitamine versterkt vitamine C het hele immuunsysteem. Vooral vitamine C heeft antioxidanten die vreemde stoffen en gifstoffen in het lichaam kunnen bestrijden. Daarom is het bijzonder ontstekingsremmend (2).
 • Beschermt cellen tegen oxidatieve stress en ontstekingen: Dankzij de antioxidanten in vitamine C kunnen vitamine C pulers helpen bij stress en ontstekingen(1).
 • Kan orgaanfunctiestoornissen verminderen: Vitamine C heeft een pleiotroop effect. Daardoor kon vitamine C poeder cel- en orgaanbeschadiging verminderen (2).
 • Kan helpen bij hart- en vaatziekten: Wat kanker betreft, zijn er enkele studies die het effect van antioxidanten nog eens onder de loep hebben genomen. In verschillende studies over de preventie van hart- en vaatziekten werd vitamine C opgenomen. Toch is het niet zeker of vitamine C alleen verantwoordelijk is voor deze positieve verandering (3, 4). Daarom hebben wetenschappers nog geen expliciete aanbeveling gedaan via suppletie met vitamine C poeder (1, 5).

Vitamine C heeft in verschillende studies een aantal positieve effecten teweeggebracht. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine C alleen verantwoordelijk is voor de gunstige effecten (1).

Wat is het verschil tussen vitamine C poeder en ascorbinezuur?

Vitamine C wordt vaak ook ascorbinezuur genoemd. Het is echter niet per se hetzelfde.

Ascorbinezuur is afgeleid van de term “anti-scorbutinezuur”. “A” is het Latijnse voorvoegsel voor “niet” en “scorbutus” is de ziekte “scorbus”. De typische zeevaardersziekte scheurbuik kan voorkomen worden met bepaalde voedingsmiddelen die een zuur of vitaminen bevatten. Voorbeelden zijn zuurkool, sinaasappels en citroenen.

Niet alle ascorbinezuur kan echter gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.

L-(+)-ascorbinezuur kan door het lichaam gemakkelijk in vitamine C worden omgezet, D-ascorbinezuur bijvoorbeeld niet (6, 7). Toch wordt in het gewone gebruik tegenwoordig alleen nog “ascorbinezuurpoeder” gebruikt en niet meer “L-(+)-ascorbinezuurpoeder”. Vooral als het gaat om het synthetisch geproduceerde vitamine C poeder.

Wanneer en voor wie is het nuttig om vitamine C poeder in te nemen?

Een tekort aan vitamine C kan normaal gesproken opgevangen worden door een evenwichtige voeding. Een acuut tekort kan veroorzaakt worden door ziekte-gerelateerde oxidatieve stress. In het volgende hebben we een paar gebeurtenissen opgesomd die, volgens verschillende studies, een verhoogde behoefte aan vitamine C poeder kunnen veroorzaken.

 • Bloedvergiftiging
 • Trauma-ervaring
 • Slechte eetgewoonten
 • Infecties of chronische ziekten
 • In combinatie met andere mineralen en vitaminen, bijvoorbeeld ijzer (8).

Terwijl de meeste dieren bij verhoogde stress meer vitamine C kunnen synthetiseren, is de mens dit vermogen kwijtgeraakt door een mutatie (2).

Hoe neem ik vitamine C poeder in?

Vitamine C poeder lost gemakkelijk op in water. Daarom kun je een beetje poeder gewoon in een glas water gieten of oplossen in een drinkfles voor consumptie onderweg.

vitamin-c-pulver-test

Vitamine C poeder lost op in water. Zo kun je het gemakkelijk meenemen in een drinkfles.
(Image source: unsplash / K15 photos)

Je moet goed letten op de aanwijzingen van de fabrikant voor de hoeveelheden! Bij elk supplement zit een bijsluiter in de verpakking of op de fles. Vaak zit er bij het vitamine C poeder ook een doseerlepel, zodat je de hoeveelheid gemakkelijk kunt afmeten.

Los nooit vitamine C poeder op in heet water.

Na het drinken moet je je mond altijd goed spoelen of veel water drinken, want het zuur kan het tandglazuur aantasten. Heet water wordt gebruikt voor de bekende “hete citroen”, wat iets anders is dan wat je met vitamine C poeder moet doen.

Het zuur van de citroen stabiliseert de vitamine C, waardoor het hittebestendig wordt. Vitamine C poeder heeft hier niet het gewenste effect.

Welke soorten vitamine C poeder zijn er?

Je kunt vitamine C poeder kopen in drie verschillende vormen: In natuurlijke vorm, in synthetische vorm (ascorbinezuur, vaak E300 genoemd) en in gebufferde vorm. De toepassing blijft dezelfde, alleen de productie en de ingrediënten verschillen.

Welke vorm voor jou geschikt is hangt af van je prioriteiten. Om het je gemakkelijker te maken een keuze te maken, hebben we de drie soorten meer in detail beschreven.

Natuurlijk vitamine C poeder

Natuurlijk vitamine C poeder wordt verkregen uit groenten en fruit en is gemakkelijk door de mens te gebruiken. Vooral de acerola kers, guave of camu camu vrucht zijn populair. Niettemin wordt het niet door iedereen goed verdragen, omdat sommige zuren bevatten. Als ze geïsoleerd zijn, ontbreken complexen voor het volledige effect.

vitamin-c-pulver-test

De acerola kers wordt beschouwd als bijzonder rijk aan vitamines. Verschillende fabrikanten gebruiken het daarom voor de productie van voedingssupplementen. Het wordt ook gebruikt voor de productie van natuurlijk vitamine C poeder.
(Image source: unsplash / Manu Camargo)

Gebufferd vitamine C poeder

In fruit en groenten is vitamine C gebonden aan mineralen en bioflavonoïden, d.w.z. secundaire plantaardige stoffen met antioxiderende werking. Dit vergemakkelijkt de opname van het natuurlijke ascorbinezuur. Zo kan het lichaam de vitamine beter verdragen.

Wanneer vitamine C uit natuurlijke voedingsmiddelen wordt geëxtraheerd, ontbreekt deze binding. Daarom kan de vitamine C gebufferd worden. Er ontstaat de natuurlijke vorm van het zuur in combinatie met calcium, natrium of magnesium, en het lichaam kan het vitamine C poeder beter verdragen. Helaas komen de extra mineralen vaak tot uiting in de duurdere prijs.

Synthetisch vitamine C poeder

Deze variant wordt kunstmatig in het laboratorium gemaakt en kan aanwezig zijn als zuiver ascorbinezuur. Dit is niet gebonden aan mineralen en is daarom moeilijker door het lichaam op te nemen. Maar als je vitamine C alleen preventief inneemt, kan de opgenomen hoeveelheid voldoende zijn.

In extreme gevallen of bij mensen met een verhoogd risico op bijwerkingen kan de geïsoleerde en geconcentreerde vitamine C echter sneller tot een teveel leiden. In deze gevallen kunnen bijwerkingen zoals diarree optreden. Over het algemeen schijnt deze vorm gunstiger te zijn en goed voor mensen met een histamine-intolerantie.

Hoewel natuurlijk vitamine C poeder een natuurlijke smaak heeft en er vaak geen additieven doorheen gemengd zijn, moet je bij de andere twee vormen ook letten op de toevoegingen en de mogelijk onaangename nasmaak.

Synthetisch vervaardigd vitamine C poeder is echter goedkoper. Dit betekent dat het ook in grotere hoeveelheden gebruikt kan worden om de bruine kleur in het zwembad te voorkomen.

Hoe moet vitamine C poeder gedoseerd worden?

De Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse voedingsverenigingen hebben dagelijkse referentiehoeveelheden vastgesteld op basis van de gegevens uit diverse studies waarover zij beschikken.

Bij de mannen werd ervan uitgegaan dat zij niet-rokers waren en dat zij metabolische verliezen en een urinaire uitscheiding van vitamine C hadden. Op basis hiervan werd de referentiewaarde berekend.

De vitamine C-behoefte van vrouwen, kinderen en adolescenten werd afgeleid van de referentiewaarde van mannen en aangepast aan het lichaamsgewicht.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een hogere behoefte, dus werd de aanbevolen waarde dienovereenkomstig verhoogd. Wij hebben de aanbevolen waarden voor u samengevat in de volgende lijst.

Groep personen Aanbevolen dagelijkse vitamine C inname
Mannen (niet-rokers) 110 milligram per dag
Vrouwen (niet-rokers) 95 milligram per dag
Mannen (rokers) 155 milligram per dag
Vrouwen (rokers) 135 milligram per dag
Zwangere vrouwen vanaf de 4e maand 105 milligram per dag
Vrouwen (rokers) 135 milligram per dag
Zwangere vrouwen vanaf de 4e maand. Maanden 105 milligram per dag
Borstvoedende vrouwen 125 milligram per dag
Jongens en meisjes tussen 1 en 15 jaar tussen 20 en 85 milligram per dag. Hoe ouder je bent, hoe meer vitamine C je nodig hebt.
Mannelijke adolescenten 15 tot 19 jaar 105 milligram per dag
Vrouwelijke adolescenten 15 tot 19 jaar 90 milligram per dag

Om de ziekte scheurbuik te voorkomen is een dagelijkse inname van 7 milligram per dag voldoende (1). Meer informatie vindt u op de website van de Duitse voedingsvereniging (9).

Wat zijn de alternatieven voor vitamine C poeder?

Voedingssupplementen in het algemeen kunnen op veel verschillende manieren worden ingenomen. Voor vitamine C zijn de meest gebruikelijke vitamine C-tabletten, vitamine C-capsules of vitamine C-poeder.

Vitamine C wordt echter vaak verrijkt in sap uit de supermarkt of verkocht in combinatie met ijzersupplementen, omdat dit de opname van het ijzer vergemakkelijkt. De nieuwste technologie zijn vitamine C liposomen. Wij hebben een tabel opgesteld met enkele voor- en nadelen van de alternatieven.

Alternatief voor vitamine C-poeder Voordelen Nadelen
Vitamine C-tabletten Dankzij hun formaat kunt u ze gemakkelijk meenemen op reis. Ze zijn ook gemakkelijk in te slikken ze bevatten vaak additieven om te persen en te combineren. Als er geen folie op zit, zijn ze niet beschermd tegen licht. Mensen met slikproblemen kunnen ze beter niet innemen.
Vitamine C capsules Ze bevatten vitamine C poeder en zijn door het zachte omhulsel goed beschermd en doorslikbaar. Vaak is de capsule gemaakt van dierlijke gelatine, waardoor ze voor bepaalde groepen mensen niet geschikt zijn.
Vitamine C sappen Sappen kunnen zeer rijk zijn aan vitamines. Een rechtstreeks sap bevat alleen vruchtensuiker en geen ongewenste toevoegingen een vruchtendrank bevat vaak industriële suiker voor extra verzoeting. Deze hoge suikerinname is op de lange termijn niet erg bevorderlijk voor de gezondheid.
Vitamine C liposomen De biologische beschikbaarheid is bij deze vorm een van de hoogste. De bolletjes worden beschermd door een speciale technologie en worden niet onmiddellijk verteerd. Hierdoor kan het lichaam grotere hoeveelheden vitamine C. opnemen De houdbaarheid met liposomen is geringer dan met tabletten of capsules. Als de liposomen onstabiel zijn in een oplossing, klonteren ze te veel samen en worden ze te groot om door de cel te worden opgenomen.

In alle vormen wordt vitamine C afzonderlijk of in combinatie met andere mineralen en voedingsstoffen aangeboden.

Wat is de houdbaarheid van vitamine C poeder en hoe moet het bewaard worden?

Net als andere vitamines is vitamine C maar een bepaalde tijd houdbaar. Dit betekent dat na verloop van tijd het positieve effect van vitamine C poeder verloren gaat. Niettemin kun je de vitamine blijven gebruiken, ook nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Vitamine C poeder is gevoelig voor zowel warmte als licht (10). Daarom moet je het poeder nooit met kokend of heet water in contact brengen voor je het inneemt.

Vitamine C reageert ook met zuurstof. Om te zorgen dat het effect niet verloren gaat, moet je het poeder ook in een luchtdicht bakje bewaren. Vocht kan ook een negatief effect hebben. Daarom moet je je vitamine C poeder als volgt bewaren

 • Cool
 • Droog
 • Beschermd tegen licht
 • Luchtdicht

Een kleine tip: Een goede plaats om vitamine C poeder te bewaren zou in een lade op het nachtkastje zijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn keukens of badkamers vaak erg vochtig. Bovendien kan de temperatuur variëren als je met heet water kookt of doucht.

Beeldbron: 87942945 / 123rf

Referenties (10)

1. German Nutrition Society (DGE). New Reference Values for Vitamin C Intake. Ann Nutr Metab. 2015;67(1):13-20. doi: 10.1159/000434757. Epub 2015 Jul 22. PMID: 26227083.
Bron

2. Spoelstra-de Man, Angélique M.E.; Elbers, Paul W.G.; Oudemans-Van Straaten, Heleen M. Vitamin C: should we supplement?, Current Opinion in Critical Care: August 2018 - Volume 24 - Issue 4 - p 248-255 doi: 10.1097/MCC.0000000000000510
Bron

3. Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US); 2000. PMID: 25077263.
Bron

4. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2013. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal 2013;11(11):3418, 68 pp. doi:10.2903/j.efsa.2013.3418
Bron

5. Boeing, H., Bechthold, A., Bub, A. et al. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr 51, 637–663 (2012). https://doi.org/10.1007/s00394-012-0380-y
Bron

6. Vanderslice JT, Higgs DJ. Vitamin C content of foods: sample variability. Am J Clin Nutr. 1991 Dec;54(6 Suppl):1323S-1327S. doi: 10.1093/ajcn/54.6.1323s. PMID: 1962591.
Bron

7. Pohanka M, Pejchal J, Snopkova S, Havlickova K, Karasova JZ, Bostik P, Pikula J. Ascorbic acid: an old player with a broad impact on body physiology including oxidative stress suppression and immunomodulation: a review. Mini Rev Med Chem. 2012 Jan;12(1):35-43. doi: 10.2174/138955712798868986. PMID: 22070691.
Bron

8. Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.
Bron

9. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (2020). Vitamin C: Empfohlene Zufuhr. Internetquelle. Abgerufen am: 14.12.2020.
Bron

10. Sanchez JO, Ismail Y, Christina B, Mauer LJ. Degradation of L-Ascorbic Acid in the Amorphous Solid State. J Food Sci. 2018 Mar;83(3):670-681. doi: 10.1111/1750-3841.13998. Epub 2018 Feb 5. PMID: 29405290.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Review
German Nutrition Society (DGE). New Reference Values for Vitamin C Intake. Ann Nutr Metab. 2015;67(1):13-20. doi: 10.1159/000434757. Epub 2015 Jul 22. PMID: 26227083.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Spoelstra-de Man, Angélique M.E.; Elbers, Paul W.G.; Oudemans-Van Straaten, Heleen M. Vitamin C: should we supplement?, Current Opinion in Critical Care: August 2018 - Volume 24 - Issue 4 - p 248-255 doi: 10.1097/MCC.0000000000000510
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US); 2000. PMID: 25077263.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2013. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal 2013;11(11):3418, 68 pp. doi:10.2903/j.efsa.2013.3418
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Boeing, H., Bechthold, A., Bub, A. et al. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr 51, 637–663 (2012). https://doi.org/10.1007/s00394-012-0380-y
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Vanderslice JT, Higgs DJ. Vitamin C content of foods: sample variability. Am J Clin Nutr. 1991 Dec;54(6 Suppl):1323S-1327S. doi: 10.1093/ajcn/54.6.1323s. PMID: 1962591.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Pohanka M, Pejchal J, Snopkova S, Havlickova K, Karasova JZ, Bostik P, Pikula J. Ascorbic acid: an old player with a broad impact on body physiology including oxidative stress suppression and immunomodulation: a review. Mini Rev Med Chem. 2012 Jan;12(1):35-43. doi: 10.2174/138955712798868986. PMID: 22070691.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (2020). Vitamin C: Empfohlene Zufuhr. Internetquelle. Abgerufen am: 14.12.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sanchez JO, Ismail Y, Christina B, Mauer LJ. Degradation of L-Ascorbic Acid in the Amorphous Solid State. J Food Sci. 2018 Mar;83(3):670-681. doi: 10.1111/1750-3841.13998. Epub 2018 Feb 5. PMID: 29405290.
Ga naar bron
Recensies