Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

34Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Je hebt wel eens gehoord dat silicium je haar en nagels versterkt en werkzaam is tegen cellulitis? Maar je bent nog niet overtuigd van de werking ervan en wil meer weten over het innemen ervan, de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria om silicium te kopen? Dan ben je hier op de juiste plaats.

We zijn blij dat je je weg gevonden hebt naar onze grote silicium test 2023. We geven je alle informatie over silicium die je nodig hebt. Je leert niet alleen waarom silicium een natuurlijk voedingssupplement is, maar ook welke effecten het zou hebben.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De aarde is samengesteld uit vier elementen en silicium is er een van. Het is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst.
 • Silicium komt overwegend voor in verschillende soorten gesteente, waar het voorkomt als siliciumdioxide.
 • Silicium bevordert de elasticiteit van het bindweefsel en versterkt haar en nagels. Het komt in veel voedingsmiddelen voor, waardoor een tekort vrij zeldzaam is.

Silicium: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van silicium

Bij het kopen van silicium kunt u letten op verschillende aspecten, zoals:

Door voor u de juiste keuze te maken, kunt u geld besparen en er ook voor zorgen dat u niets aan uw lichaam toevoegt wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag zo nodig om de certificaten van de fabrikant te zien.

Dosering

Vooral het siliciumgehalte van capsules kan sterk variëren. Informeer vooraf naar de aanbevolen dosering om het juiste product voor je te vinden. In sommige gevallen komt de dosering ook in de prijs tot uiting.

In Duitsland geproduceerde capsules van hoge kwaliteit kunnen tot een hogere prijs leiden.

Omdat silicium vaak slechts een van de vele elementen is in een mengsel van supplementen. Dit is de reden waarom in veel verschillende mengsels verschillende doseringen te vinden zijn. Je moet je dus goed informeren om de juiste voor je te vinden.

Toevoegingen

Silicium zit al in sommige supplementen, daarom moet je voorzichtig te werk gaan en goed op de ingrediënten letten. Het zit al in veel haarwasmiddelen. Maar silicium komt ook voor bij magnesium, mangaan, zink en koper. Op deze manier willen de fabrikanten je een doeltreffend alles-in-één product bieden.

Een groot aantal ingrediënten is meestal geen goed teken.

Zorg ervoor dat alleen de belangrijkste ingrediënten erin zitten. Zo hoef je niet veel verschillende supplementen te nemen, maar heb je alle noodzakelijke ingrediënten in één. Maar je moet ook vooraf nagaan of alle ingrediënten wel echt nodig zijn voor jou. Dit komt omdat er vaak ingrediënten aan toegevoegd worden die de prijs opdrijven of waarvan de werkzaamheid niet wetenschappelijk bewezen is. Je moet kiezen naargelang je eigen behoeften.

Silicium is ook zuiver verkrijgbaar. Als het om ingrediënten gaat, is het over het algemeen belangrijk dat ze van hoge kwaliteit zijn.

Vorm

Silicium is voornamelijk verkrijgbaar in capsulevorm. Het is echter ook verkrijgbaar in vloeibare vorm, als water. Hier neemt men naar behoefte een lepel van de drank. Deze vorm kan ook additieven bevatten, en daarom is het belangrijk, zoals reeds gezegd, om het aan zichzelf aan te passen.

Wie supplementen in de vorm van capsules en dergelijke wil vermijden, kan ook zijn toevlucht nemen tot een meer natuurlijke vorm. Want ook geneeskrachtige planten die rijk zijn aan silicium kunnen helpen om in de siliciumbehoefte te voorzien. Dat zijn de brandnetel en de paardenstaart.

Brandnetels zijn een natuurlijk alternatief voor siliconen

.

Terwijl de brandnetel heel goed als groente kan worden gebruikt, kan de heermoes daarentegen alleen als thee worden gedronken. Maar als u zich de moeite van het koken van brandnetel wilt besparen, kunt u gewoon brandnetelbladpoeder gebruiken.

U kunt het bijvoorbeeld mengen in uw drankje of in andere dingen die u graag eet, en zo een extra dosis silicium binnenkrijgen.

Met heermoes is het iets moeilijker, omdat een normale heermoes thee een zeer laag siliciumgehalte heeft. Er moet een speciale bereidingswijze worden gebruikt om zoveel mogelijk silicium uit de paardenstaart in de thee te krijgen. Daartoe wordt een zogenaamd maceratieafkooksel bereid. Pas dan lost het silicium op uit de plant, komt het in het water en kan het worden gedronken.

Toepassing

De toepassing van alle vormen van silicium wordt heel eenvoudig gehouden, en hangt daarom alleen af van de voorkeur van de persoon. Als je het moeilijk vindt om capsules door te slikken, kun je vloeibare silicium gebruiken.

Als iemand graag elke dag thee drinkt, kan tinnewier thee een geschikt alternatief zijn. Zolang de voorbereiding maar niet te eentonig of ontmoedigend is. Zoals reeds gezegd is het ook mogelijk het in poedervorm in te nemen, waardoor je niet meer merkt dat je eigenlijk silicium inneemt.

Hetzelfde geldt voor poeder in brood of sappen. Silicium kan ook uitwendig gebruikt worden. Het zit in veel haarbehandelingen, die op het haar worden aangebracht. Men zegt dat dit het haar sneller en gezonder laat groeien.

Gids: Veelgestelde vragen over silicium in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van silicium en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is silicium en hoe werkt het?

Silicium is in de vorm van kiezelzuur betrokken bij vele stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de vorming van bindweefselstructuren in de huid en zorgt ook voor de elasticiteit van kraakbeen, pezen en ligamenten.

De voedingsstof wordt structureel aangetroffen in huid, haar en nagels, maar ook in bindweefsel, pezen, botten en kraakbeen. Silicium speelt ook een rol bij de wondgenezing. Het ondersteunt de vorming van bindweefsel en bindweefselvezels door de activiteit van het enzym prolylhydroxylase te beïnvloeden. (1)

Bovendien hebben studies aangetoond dat silicium in de organische vorm van kiezelzuur een positief effect heeft op de dikte van het haar en de hydratatie van de huid. Kiezelzuur wordt ook gebruikt bij chirurgische wondverzorging. (2)

Werking tegen huidveroudering

Silicium is belangrijk voor de vorming van de bindweefselstructuren van de huid. Dit komt doordat de hoeveelheid silicium in het lichaam afneemt met de leeftijd. Deze ontwikkeling is een geleidelijk proces dat reeds in de adolescentie begint en uiteindelijk lichamelijk merkbaar en ook zichtbaar wordt vanaf ongeveer de leeftijd van 40 jaar. (9)

Dan worden de eerste degeneratieve aandoeningen merkbaar en verandert de uiterlijke verschijning van de huid. Natuurlijk kan het verouderingsproces niet volledig worden gestopt, maar de snelheid van dit proces kan zeker worden beïnvloed.

Hiervoor moet het lichaam echter met voldoende hoeveelheden silicium worden voorzien, zodat het zijn eigen regeneratiemechanismen kan activeren en zo versnelde veroudering kan tegengaan. Alleen onder deze omstandigheden treedt het gewenste anti-verouderingseffect op. (3, 9)

Werking als kiezelzuur

In de natuur komt silicium nooit in zuivere vorm voor, maar altijd in combinatie met zuurstof als siliciumdioxide. Aangezien silicium is afgeleid van het Latijnse woord “silex” voor kiezelsteen, wordt het zuur van siliciumdioxide kiezelzuur genoemd. Ondersteunende structuren van kiezelzuur worden in talrijke plantaardige en dierlijke organismen aangetroffen. Drinkwater bevat ook kleine hoeveelheden silicium. (8, 10)

Silica is de term die wordt gebruikt om afzettingen van de kiezelzuurskeletten van dode diatomeeën aan te duiden. Kiezelzuur wordt aangeboden als een voedingssupplement dat onder meer zou helpen bij broze nagels, slap bindweefsel en doffe gespleten haren. Deze positieve effecten zijn echter niet duidelijk wetenschappelijk bewezen. (4)

Effect voor sterk bindweefsel

Silicium draagt ook bij tot de wondgenezing door de vorming van bindweefsel en bindweefselvezels te ondersteunen. In het menselijk lichaam geeft het bindweefsel, met inbegrip van huid, beenderen, kraakbeen, pezen en ligamenten, zijn elastische stabiliteit door de vorming van de bindweefselvezels elastine en collageen te bevorderen.

Elastine houdt bindweefsel elastisch en stabiel.

Elastine houdt het bindweefsel elastisch en collageen geeft het zijn stevigheid. Als er silicium ontbreekt in het bindweefsel, verliest het zowel stabiliteit als elasticiteit.

Zwak bindweefsel of geagglutineerd bindweefsel veroorzaakt niet alleen cellulitis, waar vooral vrouwen bang voor zijn, want naast het bieden van structuur heeft het ook andere belangrijke taken voor het behoud van de gezondheid. Deze bestaan enerzijds uit het garanderen van de toevoer van voedingsstoffen naar elke afzonderlijke lichaamscel en anderzijds uit het zorgen voor de afvoer van cellulaire toxines. (3, 5)

Wanneer en voor wie is het zinvol silicium te nemen?

Omdat silicium niet als een essentieel sporenelement wordt geclassificeerd, is er sprake van een te lage aanvoer van het mineraal. Bij een regelmatig volwaardig voedingspatroon wordt het sporenelement normaal in voldoende hoeveelheden opgenomen. Een tekort aan silicium ontstaat als de dagelijkse hoeveelheid silicium in de voeding niet voldoende is. Maar ook als de hoeveelheid silicium die het lichaam nodig heeft toeneemt door ouderdom, reeds bestaande ziekten of veranderde levensomstandigheden en niet door het dieet gedekt wordt.

Onvoldoende aanvoer van silicium wordt meestal waargenomen samen met een tekort aan andere mineralen en vitaminen.

Dit zijn de klassieke klachten of toepassingsgebieden die met silicium behandeld worden, hoewel er niet voor alles een duidelijk wetenschappelijk bewijs is

 • Broze nagels
 • Haaruitval
 • vroegtijdige huidveroudering
 • Veroudering van het weefsel
 • Schalen
 • Jeuk

Zo kan silicium ingenomen worden door iedereen die een tekort vreest of er werkelijk een heeft.

Welke voedingsmiddelen bevatten silicium?

Mensen die evenwichtig eten, eten meestal toch al voldoende voedingsmiddelen die van nature silicium bevatten. Dit komt omdat silicium voorkomt in gierst, aardappelen, spinazie, erwten, paprika’s, peren, druiven, aardbeien en bananen. Bovendien is silicium vaak een bestanddeel van water. (7, 10)

silizium-test

Een evenwichtige voeding is het beste alternatief om voldoende silicium binnen te krijgen. (Image source: Karolina Grabowska / Pixabay)

Op deze manier aangevoerd krijgen we dagelijks tot 25 milligram silicium binnen en hoeven we ons geen zorgen te maken of onze voeding wel voldoende is voor gezond haar. Maar wie heel weinig groenten en fruit eet en in plaats daarvan veel dierlijke producten eet, krijgt weinig silicium binnen. Want vlees, worst of melk bevatten geen silicium. (6, 7)

Hoeveel kosten silicium producten?

Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat de prijzen voor silicium sterk kunnen variëren, afhankelijk van de doseringsvorm. Voor een betere vergelijking hebben we een prijsoverzicht samengesteld dat de prijs per 100 gram laat zien:

Doseringsvorm Prijs per 100 gram
Silicium druppels ca. 9-15 euro
Silicium capsules ca. 10-13 euro
Brandnetelpoeder ca. 2-5 euro

Silicium is het goedkoopst in de vorm van brandnetelpoeder. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de concentratie het laagst is. Hoe hoger de concentratie, hoe hoger de prijs van het product met silicium.

Zo kan een zuivere vloeibare vorm van silicium ook 10 euro per 100 milliliter kosten. Omdat het in capsulevorm heel gewoon is dat verschillende vitamines met elkaar vermengd zijn, kan de prijs ook hier sterk variëren, afhankelijk van waarmee het silicium verkocht wordt.

Welke soorten silicium zijn er?

Omdat silicium van nature voorkomt, wordt het meestal bewerkt voor het verkocht wordt. Daarom verschillen de preparaten die silicium bevatten in hun doseringsvorm. In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen deze twee soorten:

Art Beschrijving
Silicium in vloeibare vorm De vloeibare versie bevat verschillende manieren waarop silicium ingenomen kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van thee of als druppels.
Silicium capsules In capsulevorm heeft silicium van zichzelf nauwelijks smaak en kan het gewoon met voldoende vloeistof doorgeslikt worden.

Silicium in vloeibare vorm kan heel gemakkelijk door thee of sapjes gemengd worden en maakt het innemen veel gemakkelijker. Dit bespaart tijd en integreert de inname in het dagelijks leven. Druppels zijn ideaal voor mensen die moeite hebben met het innemen van tabletten of capsules.

In capsulevorm heeft het vaak andere extra vitamines die je in één keer kunt innemen. Beide hebben hun voor- en nadelen en het is aan ieder om te beslissen welk type de voorkeur heeft.

Hoe moet silicium gedoseerd worden?

Silicium wordt niet beschouwd als een essentiële voedingsstof die je absoluut moet innemen. Daarom is er geen officiële dagelijkse behoefte. Wetenschappers schatten de behoefte op 10-25 milligram per dag. Aangenomen wordt dat dit door een normaal dieet gedekt wordt.

In Europa consumeren we gemiddeld 12-62 milligram per dag. Dranken zoals water, koffie en bier leveren ongeveer de helft van het silicium dat we verbruiken. Granen en daarvan gemaakte producten, zoals brood en pasta, dragen voor 10-20 procent bij aan de inname van silicium, groenten voor ongeveer 10 procent. (6, 7, 10)

Welke alternatieven zijn er voor silicium?

Behalve silicium zijn er ook andere middelen waarvan gezegd wordt dat ze genezend of gezondheidsbevorderend werken.

Als je geen siliconen wilt nemen om je haar voller te laten groeien of om sterkere nagels te krijgen, kun je je wenden tot bamboe. Bamboe is super veelzijdig en wordt ook in de schoonheidsindustrie gebruikt omdat het een natuurlijke bron van silicium is.

Als je cellulitis wilt tegengaan zonder siliconen te gebruiken, moet je je dieet aanpassen en veel groenten eten. Dit komt omdat het natuurlijk voorkomende silicium ertegen helpt. Regelmatige lichaamsbeweging wordt ook aanbevolen. Maar berkenbladeren versterken ook het bindweefsel en helpen, als badtoevoeging, de huid er beter uit te laten zien en haar steviger te maken.

silizium-test

Een alternatief voor silicium voor haargroei is bamboe. (Image source: Eleonora Albasi / Unsplash)

Ivy helpt ook tegen cellulitis. Je kunt de bloedsomloop-bevorderende en metabolisme-stimulerende eigenschappen gebruiken in de vorm van een zelfgemaakte klimop massageolie. Een zalf van duizendblad stimuleert ook de bloedsomloop en ondersteunt het zelfgenezend vermogen van de huidcellen, wat cellulitis kan tegengaan.

Wat veroorzaakt een tekort aan silicium?

Een tekort aan silicium kan verschillende lichamelijke reacties uitlokken en klachten veroorzaken. Zoals hierboven vermeld, zijn de meest voorkomende gevolgen van een tekort aan silicium de volgende

 • Broze nagels
 • Haaruitval
 • vroegtijdige huidveroudering
 • Veroudering van het weefsel
 • Schalen
 • Jeuk
 • gebarsten scheurtjes in de huid

Bovendien is melding gemaakt van veranderde concentraties van silicium in het lichaam bij de volgende ziekten. Diabetes mellitus, struma, nierstenen, arteriosclerose en neurodermatitis.

Maar extreem lage hoeveelheden silicium in het haar worden ook in verband gebracht met oogziekten. Evenzo leggen sommige wetenschappers een verband tussen osteoporose en een laag siliciumgehalte. (5)

Silicium supplementen worden ook vaak aanbevolen bij afnemende huidelasticiteit, dun haar, haaruitval, broze nagels en weefselveroudering. (4)

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van silicium?

De veilige maximum hoeveelheid silicium die geen bijwerkingen geeft bij een levenslange dagelijkse inname uit alle bronnen is 760 milligram. Deze hoeveelheid geldt voor elementair silicium en komt ruwweg overeen met 1500 milligram siliciumdioxide.

Onderzoekers leiden uit dierstudies af dat er bij de mens geen ongewenste bijwerkingen optreden, zelfs niet na langdurige hoge orale inname van silicium uit voedsel. Slechts een hoeveelheid van 7,5 gram siliciumdioxide per kilogram lichaamsgewicht per dag leidde tot groeistoornissen bij de onderzochte dieren na 21 maanden. (5, 11)

Langdurige inname van geneesmiddelen die gebruikt worden om maagzuur te neutraliseren leidde tot nierstenen door het silicium dat erin zit.

Werknemers in de keramiekindustrie werden ziek van siliciumhoudend stof dat langdurig en in grote hoeveelheden werd ingeademd. Ze ontwikkelden stoflongziekte en nierziekte. (5, 11)

Foto bron: 14529428 / 123rf

Referenties (11)

1. Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
Bron

2. Schierholz JM, Pulverer G. Investigation of a rifampin, fusidic-acid and mupirocin releasing silicone catheter. Biomaterials. 1998 Nov;19(22):2065-74. doi: 10.1016/s0142-9612(98)00116-1. PMID: 9870758.
Bron

3. Zioła-Frankowska A, Kubaszewski Ł, Dąbrowski M, Frankowski M. Interrelationship between silicon, aluminum, and elements associated with tissue metabolism and degenerative processes in degenerated human intervertebral disc tissue. Environ Sci Pollut Res Int. 2017 Aug;24(24):19777-19784. doi: 10.1007/s11356-017-9588-y. Epub 2017 Jul 7. PMID: 28685335; PMCID: PMC5570785.
Bron

4. Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
Bron

5. Silizium in der Therapie der Osteoporose, Holzer G, Holzer LA Journal für Mineralstoffwechsel & Muskuloskelettale Erkrankungen 2008; 15 (2), 74-78
Bron

6. Marktl W. (2006) Silizium (Si). In: Essenzielle Spurenelemente. Springer, Vienna. https://doi.org/10.1007/3-211-35107-8_12
Bron

7. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Younes M, Aggett P, Aguilar F, Crebelli R, Dusemund B, Filipič M, Frutos MJ, Galtier P, Gott D, Gundert-Remy U, Kuhnle GG, Leblanc JC, Lillegaard IT, Moldeus P, Mortensen A, Oskarsson A, Stankovic I, Waalkens-Berendsen I, Woutersen RA, Wright M, Boon P, Chrysafidis D, Gürtler R, Mosesso P, Parent-Massin D, Tobback P, Kovalkovicova N, Rincon AM, Tard A, Lambré C. Re-evaluation of silicon dioxide (E 551) as a food additive. EFSA J. 2018 Jan 17;16(1):e05088. doi: 10.2903/j.efsa.2018.5088. PMID: 32625658; PMCID: PMC7009582.
Bron

8. Lipp A. (1928) Silizium und Kieselsäure. In: Reitinger J. (eds) Lehrbuch der Chemie und Mineralogie. Vieweg+Teubner Verlag, Wiesbaden. https://doi.org/10.1007/978-3-663-15889-9_49
Bron

9. Das essentielle Spurenelement Silizium und der Siliziumgehalt im Blut von älteren Menschen nach langjähriger Einnahme von Klinoptilolith-Zeolith und Montmorillonit, Prof. em. Prof. Dr. med. habil. Karl Hecht Dipl. Phil., Dipl. Päd. Elena Hecht-Savoley Dr. med. Axel Kölling Dr. rer. nat. Peter Meffert
Bron

10. Silizium und seine Bedeutung für den Knochenstoffwechsel, Gerold Holzer, Lukas A. Holzer (2011)
Bron

11. Birchall JD. The interrelationship between silicon and aluminium in the biological effects of aluminium. Ciba Found Symp. 1992;169:50-61; discussion 61-8. doi: 10.1002/9780470514306.ch4. PMID: 1490428.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Schierholz JM, Pulverer G. Investigation of a rifampin, fusidic-acid and mupirocin releasing silicone catheter. Biomaterials. 1998 Nov;19(22):2065-74. doi: 10.1016/s0142-9612(98)00116-1. PMID: 9870758.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Zioła-Frankowska A, Kubaszewski Ł, Dąbrowski M, Frankowski M. Interrelationship between silicon, aluminum, and elements associated with tissue metabolism and degenerative processes in degenerated human intervertebral disc tissue. Environ Sci Pollut Res Int. 2017 Aug;24(24):19777-19784. doi: 10.1007/s11356-017-9588-y. Epub 2017 Jul 7. PMID: 28685335; PMCID: PMC5570785.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Silizium in der Therapie der Osteoporose, Holzer G, Holzer LA Journal für Mineralstoffwechsel & Muskuloskelettale Erkrankungen 2008; 15 (2), 74-78
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Marktl W. (2006) Silizium (Si). In: Essenzielle Spurenelemente. Springer, Vienna. https://doi.org/10.1007/3-211-35107-8_12
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Younes M, Aggett P, Aguilar F, Crebelli R, Dusemund B, Filipič M, Frutos MJ, Galtier P, Gott D, Gundert-Remy U, Kuhnle GG, Leblanc JC, Lillegaard IT, Moldeus P, Mortensen A, Oskarsson A, Stankovic I, Waalkens-Berendsen I, Woutersen RA, Wright M, Boon P, Chrysafidis D, Gürtler R, Mosesso P, Parent-Massin D, Tobback P, Kovalkovicova N, Rincon AM, Tard A, Lambré C. Re-evaluation of silicon dioxide (E 551) as a food additive. EFSA J. 2018 Jan 17;16(1):e05088. doi: 10.2903/j.efsa.2018.5088. PMID: 32625658; PMCID: PMC7009582.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Lipp A. (1928) Silizium und Kieselsäure. In: Reitinger J. (eds) Lehrbuch der Chemie und Mineralogie. Vieweg+Teubner Verlag, Wiesbaden. https://doi.org/10.1007/978-3-663-15889-9_49
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Das essentielle Spurenelement Silizium und der Siliziumgehalt im Blut von älteren Menschen nach langjähriger Einnahme von Klinoptilolith-Zeolith und Montmorillonit, Prof. em. Prof. Dr. med. habil. Karl Hecht Dipl. Phil., Dipl. Päd. Elena Hecht-Savoley Dr. med. Axel Kölling Dr. rer. nat. Peter Meffert
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Silizium und seine Bedeutung für den Knochenstoffwechsel, Gerold Holzer, Lukas A. Holzer (2011)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Birchall JD. The interrelationship between silicon and aluminium in the biological effects of aluminium. Ciba Found Symp. 1992;169:50-61; discussion 61-8. doi: 10.1002/9780470514306.ch4. PMID: 1490428.
Ga naar bron
Recensies