Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

52Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

De juiste remblokjes zijn belangrijk, zowel op een professionele fiets als op een particuliere stadsfiets. Ze zorgen voor veiligheid in het verkeer op de weg of in het terrein en zijn een groot onderdeel van je fiets.

Je mag dit onderdeel van je motorfiets niet verwaarlozen, want anders zou je in een gevaarlijke situatie moeilijkheden kunnen krijgen om goed te remmen. Dus als hij verslijt, moet hij met spoed vervangen worden. Maar welke zijn de juiste voor je fiets? Er zijn er veel om uit te kiezen, en het is niet onbelangrijk om de juiste remblokken te kiezen. We helpen je daarom een overzicht te krijgen van het hele gamma van verschillende remblokken. In onze Shimano remblokken test

2023 willen we Shimano remblokken nader voorstellen. We geven je belangrijke informatie over de verschillende soorten remblokken en de factoren waarmee je rekening moet houden voor je ze koopt. Met behulp van ons test artikel zou je het juiste remblok voor je fiets moeten kunnen vinden.
Belangrijk om te weten

 • Het monteren van de juiste remblokken mag niet onderschat worden. Als een remblokje niet goed gemonteerd is, kan het niet alleen de fiets in gevaar brengen, maar ook jezelf bij een val.
 • Het materiaal van remblokjes speelt zowel bij wegfietsen als bij mountainbiken een doorslaggevende rol, zowel vanwege de hittebestendigheid als vanwege het gewicht.
 • De speciaal door Shimano ontwikkelde koelribben via de ICE technologie, zorgen voor een gelijkmatige warmtebalans op de punten waar de remblokken in contact komen met ofwel de schijven ofwel de velgen.

Beste Shimano remblokjes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Shimano remblokken koopt

Voor je Shimano remblokken koopt, moet je eerst wat achtergrondinformatie inwinnen. We hebben deze informatie voor je samengevat in de volgende paragrafen.

Wat onderscheidt Shimano remblokken van andere fabrikanten?

Shimano is de enige fabrikant van remblokken met ICE TECHNOLOGIES, een zogenaamde koelingstechnologie die zorgt voor een beter remeffect. Deze koeltechniek zorgt voor een betere warmte-afvoer en verlaging van de oppervlaktetemperatuur.

Shimano-Bremsbeläge-1

De juiste afstelling van de remmen van je eigen fiets moet niet onderschat worden.
(Bron: unsplah.com / Eric Crawford)

Dit nieuwe ontwerp van Shimano zorgt voor een langere levensduur van de remblokken, geen lawaai bij het remmen en minder fading, het zogenaamde afnemen van het remeffect. Bovendien kan deze nieuwe technologie punten scoren bij fietsers door het lagere gewicht.

Wat is het verschil tussen Shimano remblokjes met of zonder koelvinnen?

Shimano benadrukt dat het verschil in remmen zonder of met remblokjes enorm is vergeleken met het rijden op steile hellingen. Rijden met koelribben en Shimano’s zogenaamde ICE TECH technologie zorgt voor een krachtige werking ondanks extreme rijomstandigheden.

Shimano-Bremsbeläge-2

Men moet het type rem met geschikte remblokjes afstemmen op het type fiets om een optimaal remvermogen te verkrijgen.
(Bron: unsplash.com / Robert Bye)

Maar niet alleen in de remkracht zijn de extra koelribben voelbaar; het grotere oppervlak geeft ook meer stabiliteit bij het rijden en geeft meer controle over de fiets. Het

slijtagevolume van Shimano remblokken wordt ook na hun levensduur geminimaliseerd door de koelvinnen, omdat de temperaturen die tijdens het remmen ontstaan door de koelvinnen verlaagdworden.

Welke alternatieven zijn er voor Shimano remblokjes?

Elke fabrikant van fietsaccessoires biedt ook remblokjes aan. Dit betekent dat er veel alternatieven voor Shimano zijn om een geschikt remblok voor je fiets te vinden.

Remblokken van Quaxar

De fabrikant Quaxar heeft ook jarenlange ervaring in de fietsindustrie. Quaxar biedt dus een garantie voor hoge kwaliteit en een goede prijs-prestatie verhouding. De grote verscheidenheid aan kleuren en vormen biedt de mogelijkheid om je eigen geschikte remblok te vinden. Net als Shimano maakt ook Quasar onderscheid tussen remblokken van sinter, hars of halfmetaal.

Shimano en Quaxar verschillen niet in prijs. De remblokken zijn nog geen 10€. De fabrikant onderscheidt zijn remblokken op het gebied van mountainbike onderdelen, e-bike onderdelen en trekkingfiets onderdelen. Als je Shimano’s ICE technologie niet wilt gebruiken, raden we je aan remblokken van Quaxar te kopen.

Remblokken XLC

De bekende fabrikant XLC biedt ook remblokken van hoge kwaliteit aan. De remblokken staan bekend om hun gemakkelijke montage en uitstekende remprestaties. Van deze remblokken wordt ook gezegd dat ze een laag wrijvings- of piepgeluid hebben, wat ook een voordeel is.

Net als Shimano maakt XLC onderscheid tussen velg- en schijfremmen. Shimano maakt een derde onderscheid, namelijk rolremmen. De prijs-prestatie verhouding van XLC remblokken is uitstekend en de montage is kinderspel. Uiteindelijk bespaar je zo kostbare tijd en geld om verder te fietsen.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires voor Shimano remblokken verkrijgbaar?

Shimano produceert zijn remblokjes vaak in een dubbele verpakking. De eenvoudige reden hiervoor is dat remblokken snel slijten, niet door een gebrek aan kwaliteit, maar door intensief gebruik. De remblokken schuren tegen de velgen of de schijven van een schijfrem, waarbij de slijtage wordt voorgeprogrammeerd.

Besluit: Welke soorten Shimano remblokken zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je Shimano remblokjes wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende soorten van deze fabrikant. Shimano biedt het voordeel dat je het juiste remblokje kunt vinden voor een breed scala van voorkeuren. Dit zijn

 • Schijfremblokjes
 • Velgremblokjes/ hydraulische velgremmen
 • Rollerbrakes

In de volgende beschrijvingen leggen we meer in detail uit welke aspecten Shimano het verschil maken en welke voordelen en nadelen ze hebben.

Wat zijn schijfremblokken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Schijfremblokjes van Shimano staan erom bekend dat ze bestand zijn tegen hoge belastingen en zijn daarom de juiste remblokjes voor mensen die hun fiets vaak gebruiken. Veeleisende off-road ritten en het veelvuldig vervoeren van zware bagage vormen geen probleem voor Shimano schijfremblokjes, aldus de fabrikant. De velgremblokjes van de fabrikant zijn geschikt voor je fiets als je lichte en snelle tochten maakt. Bij schijfremmen drukken de Shimano remblokjes op de zogenaamde gemonteerde schijven op de fiets. Er moet een nauwkeurige afstand aangehouden worden, zodat geen remkracht verloren gaat. Reparatie en montage van zulke schijven vergt vaak specialistische kennis, en daarom kiezen velen voor Shimano velgremmen.

 • Voordelen
  • Geschikt voor hoge belasting
  • Geen oververhitting
  • Velgen blijven onbeschadigd
  Nadelen

  Hoger gewicht

 • Complexe reparatie
 • Vakkennis is nodig

Voor schijfremmen in het algemeen is de hoge reparatie-inspanning een negatief aspect, want vooral bij lange ritten kan het de voortzetting van de rit beïnvloeden, omdat maar weinig plaatsen gespecialiseerd zijn in schijfremmen. Daarom zijn er Shimano servicecentra, waar hooggekwalificeerde specialisten je met reparaties kunnen helpen. Oververhitting wordt anders gedefinieerd voor schijfremmen en hun remblokken: schijfremmen kunnen de warmte beter afvoeren.

Bovendien zorgt Shimano’s ICE TECHNOLOGIE voor een nieuw soort koelend effect. Als je desondanks veel off-road rijdt, moet je overschakelen op grotere schijven, die het oververhitten verder verminderen. Schijfremblokken zijn zwaarder in de zin dat de extra gemonteerde Shimano schijven een zeker gewicht toevoegen.

Het gewicht is echter belangrijk als de fiets gedragen wordt of als op elke gram gelet wordt om de snelheid te verhogen. Volgens de fabrikant Shimano speelt het systeem tijdens het rijden een belangrijke rol. Voor eenvoudige stads- of natuurritjes, bijvoorbeeld, is het belangrijk je eigen lichaamsgewicht te handhaven, en het extra gewicht van de Shimano schijven maakt geen verschil en is dus geen nadeel.

Wat zijn velgremblokjes of hydraulische velgremblokjes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het verschil in constructie van beide remblokjes is dat de velgremblokjes van de fabrikant Shimano hun zogenaamde remschoenen direct op de velg drukken. Omdat beide kanten, d.w.z. velg en remschoen, onder voortdurende druk staan en het vervangen van velgen een grote investering is, worden velgremblokken vaak bekritiseerd. In natte omstandigheden hebben Shimano schijfremmen echter een duidelijk voordeel, want velgremmen kunnen in regen en vuil vaak hun remkracht verliezen. Bovendien is de echte taak van de velgen van een fiets het dragen van de banden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te repareren
 • Lichter gewicht
 • Geschikt voor iedereen
Nadelen
 • Hoge belasting van de velgen
 • Minder remkracht in natte en vuile omstandigheden
 • Keramische velgen kosten meer

Door het dubbele gebruik, d.w.z. het dragen van de banden en het afremmen van de snelheid, worden de velgen dubbel belast en slijten ze dus sneller. Als gevolg van deze slijtage verliest de velg materiaal en kan hij zijn eigen functie niet meer vervullen. Op Shimano remblokken geven bepaalde markeringen aan of er te veel materiaal afgesleten is en nieuwe velgen vervangen moeten worden. Keramisch gecoate velgen van de fabrikant zijn in vergelijking duur, maar gaan duidelijk langer mee.

Een ander gevaar van velgremmen en hun remblokken is oververhitting. Als de voorkeur wordt gegeven aan bergaf rijden en de rem voortdurend gebruikt wordt, kan oververhitting van de remblokken de band doen barsten. Daarom is, volgens Shimano, voorzichtigheid geboden. Velgremmen en hun remblokken, daarentegen, kunnen punten scoren voor gewicht omdat de schijven niet gebruikt worden.

Met de hydraulische remblokjes van Shimano is het enige verschil dat het om hydraulische remmen gaat en dat de kracht dus ook hydraulisch is. Door de vloeistof in de remleiding is er minder wrijving en door de betere dosering is er een grotere remkracht, aldus de fabrikant.

Wat zijn roller remblokken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het zogenaamde roller brake – Shimano Inter M systeem van Shimano, dat een rol- en nokmechanisme bevat, heeft een speciaal remblok. Dit remblok is V-vormig, ook wel V-brake genoemd, en zorgt voor een verhoogd en precies contact met de schijfremmen. Daardoor is het remvermogen groter. Shimano’s V-vormige remblok, dat voorzien is van een koellichaam om de warmte beter af te voeren, biedt een langere levensduur omdat er minder verbleking optreedt.

Voordelen
 • Hogere remkracht door nauwkeurig contact met de schijven
 • Betere warmteverdeling door koellichaam
 • Minder slijtage
Nadelen
 • V-brakes zijn duur
 • Specifieke uitlijning van de remblokken vereist
 • Wiel verwisselen dus ingewikkeld

De firma Shimano heeft de remblokken voorzien van zogenaamde afdichtingskanalen die nattigheid en bescherming afstoten, zodat ze ook bij vochtig weer en op zanderig terrein zonder problemen gebruikt kunnen worden. De Roller Brake – Shimano Inter M technologie onderscheidt de remblokken in Road, MTB, Trekking en rijstijl in het algemeen, om volledig aan de eisen en uitdagingen van de verschillende stijlen tegemoet te komen.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om Shimano remblokken te vergelijken en te evalueren

Shimano remblokken zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. De afzonderlijke produktvarianten kunnen onderscheiden worden volgens de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is voor de afzonderlijke criteria van Shimano remblokken.

Shimano-Bremsbeläge-3

Er zijn veel aspecten waar je op moet letten bij het monteren van remblokken, maar ook bij het kopen ervan.
(Bron: unspash.com / Markus Spiske)

Materiaal

Het materiaal van Shimano remmen is niet alleen bepalend voor de remblokjes, maar ook voor de dragerplaatjes waarop de remblokjes zitten. In het volgende hebben we samengevat waar je op moet letten, zodat zowel het materiaal voor je draagplaten als dat voor de remblokken bij elkaar passen.

Remblokmateriaal

Shimano remblokken zijn gemaakt van verschillende materialen, die verschillende voor- en nadelen hebben. In het volgende hebben we je een kort overzicht gegeven van alle materialen

 • Organisch
 • Gesinterd metaal
 • Semi-metaal

Het organische materiaal van een Shimano remblok kan als volgt onderscheiden worden. Het kan bestaan uit verschillende vezels van organische materialen zoals rubber, koolstof of zelfs glas, of uit zogenaamde vulstoffen zoals synthetische harsen, die bijzonder hittebestendig zijn. Deze hebben de volgende voor- of nadelen:

Voordelen
 • Geruisloos
 • Beter doseerbaar
 • Hittebestendig
Nadelen
 • Hogere slijtage
 • Minder veerkrachtig

Metalen remblokken van Shimano, die in de meeste gevallen uit gesinterde metalen bestaan, worden in de productiehallen van de fabrikant uit verschillende granulaten geperst. Niet elke fabrikant maakt ze zoals Shimano, wat betekent dat de samenstellingen in de meeste gevallen verschillen. Toch zijn er vergelijkbare voor- en nadelen:

Voordelen
 • Minder slijtage
 • Hittebestendig
 • Langere levensduur
Nadelen
 • Neiging tot piepen
 • Snellere opbouw van warmte

Semi-metalen remblokken van Shimano bestaan uit mengsels van verschillende metalen en ook grafiet, bindmiddelen of vulstoffen. Zo probeert de fabrikant beide nadelen te minimaliseren en de voordelen van organische en metalen remblokken te combineren:

Voordelen
 • Weinig slijtage
 • Hoogste duurzaamheid
 • Hittebestendigheid
Nadelen
 • Groter risico op piepen
 • Hogere prijs

Materiaal dragerplaten

Net als de remblokken van Shimano kunnen ook de dragerplaten van de fabrikant van verschillende materialen gemaakt zijn, wat dan weer verschillende voor- of nadelen met zich meebrengt. In het volgende hebben we je een klein overzicht gegeven van alle Shimano materialen

 • Aluminium
 • Staal
 • Titanium

Als je denkt dat het onbelangrijk is van welk materiaal de dragerplaat gemaakt is, heb je het mis. Volgens de fabrikant is zijn taak niet alleen om het remblok vast te houden en de fiets precies op dat punt stabiliteit te geven, maar ook om de warmteoverdracht door de remmen naar het remsysteem te sturen en te regelen.

Het doel van de fabrikant was om zo weinig mogelijk warmte op het remsysteem over te brengen om het niet te beschadigen. Daarom worden de zogenaamde koelvinnen op aluminium platen aangeboden, die voor een snellere afkoeling zorgen.

Gebruik

Het is belangrijk aandacht te besteden aan het precieze doel waarvoor de remblokjes van Shimano nodig zijn. Volgens de fabrikant hangt dit af van zowel de belasting als het gewicht, wat niet verwaarloosd mag worden bij racefietsen of steile hellingen bij mountainbiken. De firma Shimano maakt onderscheid tussen de volgende verschillende gebieden waarop speciale remblokjes ontwikkeld zijn

 • Trekkingfiets
 • Racefiets
 • Mountainbike
 • E-bike

Remmen in

Remmen in Shimano remblokken moet je om deze reden doen, want een remblok is ook na productie nooit honderd procent. Zelfs de kleinste oneffenheden, die bij geen enkel produktieproces gecorrigeerd kunnen worden, veroorzaken verhoogde warmte-ontwikkeling door wrijving. Bovendien wordt slechts een geringe remkracht geleverd, wat uiteindelijk tot gevaar kan leiden.

Om in te remmen moet je de eerste rit als een proefrit maken en de remmen ten volle gebruiken. Dit werkt het beste op een steilere helling, waar je de remmen met volle kracht aantrekt nadat je hogere snelheden bereikt hebt. Na korte tijd zul je merken dat de remkracht toeneemt. Opmerking: Je moet de remblokken niet laten slepen, maar druk uitoefenen.

Montage

Het monteren van Shimano remblokken kan in korte, eenvoudige stappen

 1. Stap: Het wiel demonteren
 2. Stap: De geleidingsbout verwijderen en de oude remblokken verwijderen
 3. Stap: Pers de remzuiger uit en maak hem schoon
 4. Stap: Druk de remzuigers weer op hun plaats met remvloeistof
 5. Stap: Plaats de nieuwe remblokjes
 6. Stap: Montage van de geleidezuiger
 7. De remschijf op slijtage controleren
 8. Het wiel installeren
 9. Centreren van de remklauw
 10. Remmen in de rem

Het is belangrijk om Shimano remblokjes regelmatig te controleren om schade aan de fiets te voorkomen, aldus de fabrikant.

Structuur van remblokken

De structuur van Shimano remblokken is eenvoudig te verklaren. De remblokken bestaan uit het eigenlijke remblok en de dragerplaat waaraan het remblok bevestigd is. Elk afzonderlijk onderdeel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De Shimano steunplaten zijn ofwel van aluminium, staal of titanium.

Het is ook belangrijk onderscheid te maken tussen remblokken met of zonder koelvinnen, die ook op de dragerplaat bevestigd zijn. Op een fiets met Shimano remmen zit de dragerplaat precies tussen het remblokje en de remzuiger.

Slijtagegrens

Om deslijtagegrens

van je Shimano remblokjes te weten te komen, moet je goed opletten. Door aan de remhendel te trekken kun je de afstand tussen de remschijf en de veren waarnemen. Op dit punt zie je ook de remblokjes, die je dan zelf kunt opmeten of naar de markeringen kunt zoeken. Shimano bracht deze markeringen op hun remblokjes aan om een exacte graad van slijtage te kunnen aflezen.

Voortdurend de slijtagegrens controleren is belangrijk bij zwaar gebruik van de remmen om verdere schade en krassen aan je fiets te voorkomen. De fabrikant beveelt aan de remblokjes vaker te vervangen, omdat ze het minst dure onderdeel van de fiets zijn.

Wetenswaardigheden over Shimano remblokken

Nu je genoeg informatie over Shimano remblokken verzameld hebt, willen we je graag nog wat meer informatie geven. Als je al Shimano remblokjes bezit, kun je hier misschien wat waardevolle tips vinden.

Sinds wanneer en waar produceert Shimano remblokjes?

Shimano, een naamloze vennootschap, vestigde zijn eerste hoofdkantoor en produktiefaciliteit in Sakai in 1921. De huidige 2500 werknemers zorgen voor uitstekend werk met behulp van robots en speciale machines.

In 1972 opende het eerste Europese hoofdkantoor in Düsseldorf, dat nu wereldwijd een enorme onderneming werd. Shimano heeft zich uitgebreid tot 14 fabrieken in 8 verschillende landen, en geeft werk aan meer dan 9000 mensen over de hele wereld.

Hoe populair zijn Shimano remblokjes?

De fabrikant Shimano staat bovenaan de lijst van potentiële fabrikanten voor fietsonderdelen en -accessoires, vanwege zijn betrouwbaarheid in kwaliteit en klantenservice. De grote verscheidenheid aan nieuwe technologieën, die uitsluitend in Japan worden ontwikkeld, inspireren klanten over de hele wereld. De firma Shimano scoort ook met vernieuwende en nieuwe producten, voor elk type en soort fiets.

Omdat de firma haar ideeën uitsluitend in het moederland Japan ontwikkelt, wordt, om ze tegen kopiëren te beschermen, niettemin rekening gehouden met het verschillende gebruik van de fiets in elk land. Merkt op dat in Japan de fiets meer gebruikt wordt voor korte afstanden, terwijl hij in Duitsland gebruikt wordt als vervoermiddel voor lange afstanden. Dit betekent dat de fabrikant niet alleen klanten in Duitsland aanspreekt, maar ook in het buitenland veel vaste klanten heeft die deze producten aanbevelen.

Welke garantie is er voor Shimano remblokken?

De fabrikant verdeelt de garantieperiode in twee componenten. Enerzijds is er een garantie van 2 jaar voor ongebruikte producten en een garantie van 12 maanden voor gebruikte producten. Het is belangrijk dat je de kassabon of factuur bewaart, want zonder kun je geen aanspraak maken op de garantie.

Waarom kun je ons vertrouwen?