
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote pindaolie test 2023. Hier stellen we alle pinda oliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste pindaolie voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je pindaolie wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen koudgeperste pinda-olie, biologische pinda-olie, geraffineerde pinda-olie en gehydrogeneerde pinda-olie. Afhankelijk van je voorkeur en beoogd gebruik is één type het beste voor jou.
- Belangrijke criteria zoals de produktiemethode, de hittestabiliteit en de smaak spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke aankoopbeslissing. Je moet rekening houden met de hoeveelheid vulling en de soort verpakking als je heel vaak met pindaolie wilt koken.
- Je moet je pindaolie altijd op een koele, droge en donkere plaats bewaren om de levensduur te verlengen. Je kunt er zowel mee koken als frituren, braden en bakken.
Beste Pindaolie: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je pindaolie koopt
Wat is het voordeel van pindaolie boven andere plantaardige oliën?
Het lichaam kan deze niet zelf produceren. Daarom is het des te belangrijker om de onverzadigde vetzuren via de voeding binnen te krijgen. Bovendien hebben onverzadigde vetzuren een positief effect op het cardiovasculaire systeem en voorkomen zij hartziekten.
Een van de meest gebruikte bakoliën tot op heden is olijfolie. Dankzij het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren, wordt het als zeer gezond beschouwd.
Pindaolie is even waardevol wat ingrediënten betreft. In tegenstelling tot olijfolie heeft deze olie zelfs een hogere waarde aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die als gezonder worden beschouwd.
Olijfolie | percentage [%] |
---|---|
Verzadigde vetzuren | 14 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 73 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | 9 |
Pindaolie | percentage [%] |
---|---|
Verzadigde vetzuren | 17 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 67 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | 47 |
Een voordeel van koudgeperste arachideolie is de eigen smaak. Als u een alternatief wilt voor gewone, bekende oliearoma’s, vindt u in arachideolie een “lekker exotisch”. Hij harmonieert goed met vlees- en visgerechten en is bijzonder geschikt voor Aziatische gerechten met wortelgroenten.
Geraffineerde arachideolie is een van de “winnaars” onder de bakoliën als het gaat om hittebestendigheid. Aangezien zij het hoogste rookpunt van alle bakoliën heeft en neutraal van smaak is, is zij zeer geschikt om te bakken en te frituren.
Type olie | rookpunt [°C] |
---|---|
Koudgeperste zonnebloemolie | 107 |
Geraffineerde zonnebloemolie | 210-225 |
Koudgeperste koolzaadolie | 130-190 |
Geraffineerde koolzaadolie | 210 |
Koudgeperste pindaolie | 130-170 |
Geraffineerde pindaolie koolzaadolie | 230 |
Kan ik pindaolie gebruiken als ik een pinda-allergie heb?
Als u een pinda-allergie hebt, moet u voedingsmiddelen en cosmetische producten die pinda-olie bevatten zo veel mogelijk vermijden.
Hoewel geraffineerde pindaolie de meeste eiwitten die een allergische reactie veroorzaken, heeft verwijderd, kan het nog steeds sporen bevatten. Daarom moeten mensen met een allergie beslist overschakelen op een ander alternatief.
Wat kan ik gebruiken als ik geen olie of boter wil gebruiken?
Een fabrikant die pindavetten aanbiedt is bijvoorbeeld MeisterMarken. Er is echter geen informatie over de prijs op de website van de fabrikant. Bovendien kun je het product alleen in grotere hoeveelheden bestellen.
Besluit: Welke soorten pindaolie zijn er en welke is de juiste voor mij?
Er zijn vier verschillende soorten pindaolie, die vooral verschillen in de methode van extractie. We hebben de precieze soorten hieronder opgesomd
- Koudgeperste (vierge) pindaolie
- Biologische pinda olie
- Geraffineerde pinda-olie
- Geharde pindaolie (pinda vet)
Zoals de naam al zegt, wordt pinda-olie uit pinda’s gewonnen. Hoewel pindaplanten tot de peulvruchtenfamilie behoren, behoort de verkregen olie tot de categorie notenoliën.
Het heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die als heilzaam voor de gezondheid worden beschouwd. Het wordt op twee verschillende manieren verkregen: Het ene is door koude persing en het andere door extractie en raffinage.
Of je nu koudgeperste pindaolie, geraffineerde pindaolie of pindavet kiest, hangt helemaal af van hoe en waarvoor je de pindaolie wilt gebruiken. In dit artikel stellen we de verschillende soorten voor, met hun voor- en nadelen.
Wat is koudgeperste pindaolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan vergeleken met andere soorten?
Koudgeperste pinda-olie is de olie uit pinda’s die verkregen wordt door koude persing.
Wanneer pinda’s koud geperst worden, is de belangrijkste methode die gebruikt wordt de schroefpers. In deze pers worden de pindapitten onder hoge druk samengeperst tot de olie tevoorschijn komt. In de perscilinder zit een zogenaamde worm met een wormdraad.
De worm lijkt op een uit de kluiten gewassen schroef. Door de vorm van de schroef worden de pindapitten aan verschillende drukken blootgesteld, waardoor de olie ontsnapt.
Olie-extractie door koude persing wordt als heel zacht beschouwd, omdat de olie zonder enige hitte wordt geproduceerd. De ingrediënten ervan, zoals linolzuur, oliezuur en vitamine B, worden daardoor niet beschadigd.
Een ander voordeel is de milde, nootachtige smaak. Dit wordt vastgehouden door de zorgvuldige verwerking. Afhankelijk van de kwaliteit van de pinda’s varieert ook de smaak van de pindaolie.
Helaas blijven onzuiverheden zoals pesticiden van synthetische bestrijdingsmiddelen in de olie achter omdat ze niet gefilterd kunnen worden. De chemische bestrijdingsmiddelen zijn op hun beurt schadelijk voor de gezondheid van de consument.
Waarin verschilt biologische pindaolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan vergeleken met andere soorten?
Biologische pindaolie wordt ook gemaakt door pinda’s koud te persen. Voor de olie worden echter alleen pinda’s gebruikt die van biologische landbouw afkomstig zijn.
Boeren gebruiken geen minerale meststoffen of kunstmatige bestrijdingsmiddelen om pinda’s te verbouwen. Dit betekent dus dat onzuiverheden zoals pesticiden niet in de olie worden aangetroffen.
Verder besteden de fabrikanten speciale aandacht aan de kwaliteit van de pinda’s. De eigen smaak van pinda-olie komt pas echt tot zijn recht met pinda’s van hoge kwaliteit. Het is daarom aan te bevelen om bij de keuze van koudgeperste pindaolie biologische pindaolie te gebruiken.
In het algemeen moet je koudgeperste arachideolie slechts matig verhitten, want ze heeft de neiging te roken tussen 160°C en 170°C. Je kunt ze nog steeds gebruiken om mee te koken. Je kunt het nog steeds gebruiken om licht te bakken, maar het is niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Door intense verhitting ontstaan echter stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en oneetbaar zijn. Deze worden verwijderd door raffinage, die de kwaliteit van de olie verbetert. Niettemin gaan door de hitte belangrijke en gezonde ingrediënten verloren.
Deze zuivering filtert vrije vetzuren, geuren, smaken en bittere stoffen eruit en maakt de olie zowel langer houdbaar als hittebestendiger. De olie is dus vrij neutraal van smaak en is daarom geschikt als een goede bakolie voor dagelijks gebruik.
Wat is gehydrogeneerde pindaolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan vergeleken met andere soorten?
Gehydrogeneerde arachideolie is vloeibare, geraffineerde arachideolie die vast wordt door het proces van kunstmatige vetharding.
Het is zacht van consistentie en wordt ook wel pindavet genoemd. De onverzadigde vetzuren van pinda-olie worden tijdens het proces omgezet in verzadigde vetzuren. Daarom wordt pinda-vet als minder gezond beschouwd dan pinda-olie. Maar net als geraffineerde pindaolie kan ze sterk verhit worden.
Het is meer dan een jaar houdbaar als het gekoeld bewaard wordt. Als je pindavet niet in de koelkast bewaart, is het tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar pindavet altijd afgesloten. Anders zou het pindavet vreemde geuren kunnen absorberen.
Wat is geraffineerde arachideolie en wat zijn de voordelen en nadelen ervan vergeleken met andere soorten?
Geraffineerde pinda-olie is ook olie die uit pinda’s gewonnen wordt. Anders dan koudgeperste pinda-olie wordt ze verkregen door chemische extractie.
Bij dit proces worden geroosterde pinda’s fijngestampt en onder hoog vuur geperst tot de olie ontsnapt. De opbrengst, d.w.z. de hoeveelheid, is 99% van de olie-extractie. De opbrengst van de olie is dan ook zeer hoog.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pinda-oliën te vergelijken en te evalueren
In dit gedeelte willen we je kennis laten maken met factoren die een rol kunnen spelen bij je aankoopkeuze. Je kunt deze factoren gebruiken om pinda-oliën te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker te weten komen of de olie geschikt is voor jouw gebruik of niet.
Samengevat zijn dat:
- Productiesoort en hittestabiliteit
- Proef
- Voordelen voor gezondheid en lichaam
- Vullende hoeveelheid
- Verpakking
- Land van herkomst
In de volgende paragrafen lees je over het belang van de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Productiemethode en hittestabiliteit
In het begin zijn we al uitvoerig ingegaan op de productiemethode, d.w.z. olie-extractie door koude persing of raffinage. We willen er echter nogmaals op wijzen dat de productiewijze, de soort olie en de hittestabiliteit de belangrijkste aankoopcriteria zijn. Deze criteria hebben de grootste invloed op de manier waarop je de olie gebruikt.
Denk dus na over de vraag waarvoor je de pindaolie wilt gebruiken. Wil je het gebruiken voor voedselbereiding of als cosmetisch product?
Als je arachideolie wilt gebruiken als lichaamsverzorging of om koude gerechten zoals salades of dressings te verfijnen, kun je het beste koudgeperste arachideolie gebruiken, omdat dan de waardevolle ingrediënten bewaard blijven.
Als je arachideolie wilt gebruiken om in te bakken of te frituren, moet je beslist geraffineerde arachideolie kiezen. Het heeft een hoger rookpunt dan koudgeperste pindaolie. Je kunt het dus meer verwarmen zonder verder risico en ook hergebruiken. Geraffineerde arachideolie is dus heel zuinig. Zorg er niettemin voor dat het rookpunt niet overschreden wordt.
Koudgeperste arachideolie heeft daarentegen een lager rookpunt. Als dit bereikt is, worden schadelijke stoffen geproduceerd die bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken. Daarom moet je voor kort frituren alleen koudgeperste arachideolie gebruiken.
Smaak
Behalve hittebestendigheid moet ook smaak een belangrijke rol spelen bij de aankoopbeslissing. Door zijn inherente smaak is pindaolie een exotische olie.
Dus als je een olie zoekt om je heerlijke gerecht die extra kick te geven, is koudgeperste arachideolie beslist een aanrader. De milde, nootachtige pindasmaak blijft behouden door de zachte koude persing.
De smaak van pindaolie kan variëren in intensiteit, afhankelijk van de fabrikant. Doorslaggevend is de kwaliteit van de pinda’s die voor de olieproductie worden geoogst.
Geraffineerde arachideolie, daarentegen, is bijna neutraal van smaak en geur. Het is daarom zeer geschikt voor de bereiding van alle gerechten die geen vreemde smaken of geuren mogen opnemen.
Voordelen voor gezondheid en lichaam
Als je pindaolie wilt gebruiken om iets goeds voor je dieet of lichaam te doen, dan is de volgende informatie zeker relevant voor je.
Pindaolie is bijzonder rijk aan oliezuur, linolzuur en vitamine E. Regelmatige consumptie van arachideolie wordt daarom geacht op verschillende niveaus gunstig te zijn voor de gezondheid.
Vooral als je een hoog cholesterolgehalte hebt, moet je vaak maaltijden eten die met pindaolie bereid of geraffineerd zijn. Het hoge gehalte aan oliezuur en linolzuur heeft een verlagend effect op het cholesterolgehalte.
Pindaolie versterkt ook je immuunsysteem en voorkomt hartziekten. Vitamine E, die overvloedig aanwezig is in pinda-olie, is verantwoordelijk voor de vorming van antilichamen en voor de activering van afweercellen.
Dus als je je dieet gezonder wilt maken, is het aan te bevelen koudgeperste pindaolie te gebruiken. Dat komt omdat bij het zachte productieproces maar heel weinig ingrediënten verloren gaan.
Als je beslist een koudgeperste pindaolie wilt kopen, dan is het aan te bevelen om voor een biologische pindaolie te gaan. Deze worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen geproduceerd.
Als je niet van de smaak van pinda’s houdt, is geraffineerde pindaolie een goed alternatief. Hoewel sommige ingrediënten bij het raffinageproces verloren kunnen zijn gegaan, heeft het nog steeds een hoog totaalgehalte aan gezonde ingrediënten.
Pindaolie is even heilzaam voor uitwendig gebruik. Als je alleen pure pinda-olie voor lichaamsverzorging wilt gebruiken, is koudgeperste pinda-olie heilzamer. De vele ingrediënten kunnen dan langzaam via je huid in het lichaam worden opgenomen.
Maar als je niet van de geur van pinda’s houdt, is dat geen beletsel. Je kunt nog steeds de goede ingrediënten van arachideolie gebruiken door gewoon geraffineerde arachideolie te gebruiken. Omdat het tamelijk reukloos is, mengt het goed met essentiële oliën.
Vulhoeveelheid
Als je wat onderzoek gedaan hebt naar pinda-oliën, zul je zeker gemerkt hebben dat de inhoud van de flessen sterk uiteenloopt. Wat hier opvalt is dat koudgeperste pinda-oliën in kleinere hoeveelheden verkocht worden dan geraffineerde pinda-oliën. We willen je in dit gedeelte graag uitleggen wat er achter de verschillende vulhoeveelheden zit en welke vulhoeveelheid voor jou het beste is.
Een belangrijke factor waarom koudgeperste pindaolie ook in kleinere hoeveelheden wordt verkocht is de houdbaarheid. Omdat bij koude persing ook veel vrije vetzuren overblijven, wordt de olie sneller ranzig dan geraffineerde olie. Voor consumenten die slechts af en toe koudgeperste pindaolie willen gebruiken om hun gerechten mee af te ronden, is een fles met een kleinere vulhoeveelheid dus meer aan te bevelen.
Geraffineerde arachideolie, daarentegen, wordt vaak gebruikt om in te bakken of te frituren. Logischerwijs heb je aanzienlijk meer olie nodig voor je frituurpan. Het is daarom zeer voordelig dat fabrikanten hun producten in grotere vulhoeveelheden aanbieden. Geraffineerde oliën zijn ook langer houdbaar en kunnen opnieuw gebruikt worden.
In principe moet je je eerst afvragen of je de olie slechts af en toe of dagelijks wilt gebruiken. Afhankelijk hiervan kun je beslissen of een vulhoeveelheid van, bijvoorbeeld, 250 ml of 500 ml voor jou zinvoller is.
Als je de pindaolie maar af en toe gebruikt, is het beter een fles met minder inhoud te kopen. Maar als je voortaan alleen nog maar arachideolie als bakolie wilt gebruiken en je graag je frieten in de frituurpan bereidt, dan is het veel zinvoller om een fles olie van 1 liter te kopen.
Dan moet je je ook afvragen of je de pindasmaak lekker vindt of niet. Als je bijzonder gesteld bent op de smaak, zou het zinvol zijn om koudgeperste pinda-oliën van verschillende fabrikanten uit te proberen met kleinere vulhoeveelheden om je persoonlijke favoriet te vinden. Omdat smaken erg subjectief zijn, willen we hier niet aangeven welke pindaolie het beste is qua smaak.
Overweeg daarom kleine hoeveelheden als proef te gebruiken om de beste pindaolie voor jou persoonlijk te vinden. Zo heb je niet veel geld uitgegeven aan een olie die je uiteindelijk toch niet aanspreekt en maar in het “keukenhoekje” blijft zitten.
Als je pindaolie voor cosmetische doeleinden wilt gebruiken, zijn kleinere hoeveelheden ook voordeliger. Een kleine hoeveelheid arachideolie is voldoende voor lichaamsverzorging. Een klein flesje is dus ook heel zuinig.
Verpakking
Zoals de meeste oliën wordt pindaolie verkocht in glazen flessen en in plastic flessen. Er zij echter op gewezen dat alleen geraffineerde pindaolie in plastic flessen in het assortiment te vinden is.
De vraag of gebottelde pindaolie in een plastic fles of een glazen fles beter is, rijst dus alleen als je voor geraffineerde pindaolie kiest.
Volgens onderzoek geven veel consumenten de voorkeur aan oliën die in glas gebotteld zijn. Enerzijds zijn glazen flessen gemakkelijker schoon te houden en anderzijds kunnen glazen flessen, in tegenstelling tot plastic flessen, tijdens het gebruik niet geplet worden.
Als je niet van vettige sporen op de oliefles houdt of bang bent dat je de hoeveelheid olie niet nauwkeurig kunt afmeten, is een pindaolie in een glazen fles aan te bevelen. Bedenk bij het kiezen van pindaolie dat een donkere fles geschikter is voor de lichtgevoelige olie.
Land van herkomst
Als het belangrijk voor je is om je “ecologische voetafdruk” zo klein mogelijk te houden, moet je je ook afvragen waar het product vandaan komt. Je kunt deze informatie vinden door naar het land van herkomst te kijken. Het land van oorsprong is het land waar het product vandaan komt of geproduceerd wordt.
Veel consumenten willen graag weten hoeveel invloed de productie van pindaolie op het milieu heeft. Als deze aspecten ook voor jou belangrijk zijn en je wilt weten of er lange transportwegen genomen zijn tussen de productie en de verkoop van de pindaolie, zoek dan altijd uit waar de pindaolie vandaan komt.
Waar komt de grondstof pinda eigenlijk vandaan?
De pinda komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en behoort tot de peulvruchtenfamilie. Omdat de peulen van rijpe pinda’s niet opengaan zoals de peulen van bonen of erwten, wordt de pinda morfologisch als een noot geclassificeerd.
De pindaplant of Arachis hypogaea gedijt een jaar. Lichte, zanderige bodems zijn bijzonder geschikt voor de ontwikkeling van de plant. De pinda’s hebben ongeveer vier tot vijf maanden nodig om te rijpen. De belangrijkste teeltgebieden zijn tegenwoordig India, Nigeria en China.
Beeldbron: Pixabay.com / Couleur