Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Pijn op de borst hoeft niet altijd te wijzen op een levensbedreigende ziekte. Vooral vrouwen ervaren regelmatig dat hun borsten vóór de menstruatie verstrakken en trekken. Bij mannen komt pijn in de borsten minder vaak voor, maar is niet onmogelijk.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over pijn in de borst. Helemaal aan het eind laten we je ook diverse tips & trucs zien, en ook behandelingen tegen borstpijn.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Pijn op de borst moet altijd ernstig genomen worden. Dit komt omdat het mogelijk is dat er een levensbedreigende ziekte zoals een hartaanval achter zit. Niet elke persoon reageert met even sterke symptomen. In elk geval moet een arts geraadpleegd worden.
 • De meest voorkomende oorzaak van borstpijn bij vrouwen is cyclus-gerelateerd. Voor hun menstruatie voelen vrouwen vaak een trekkende of beklemmende druk in hun borsten.
 • Als de aandoening vroeg ontdekt wordt, zijn er verschillende soorten behandeling voor borstpijn. Er zijn therapieën, medicijnen en veel huismiddeltjes die ertegen zouden helpen}

Definitie: Wat is pijn op de borst?

Pijn op de borst kan door veel dingen veroorzaakt worden. De meeste mensen denken echter onmiddellijk aan een hartaanval als ze pijn op de borst hebben. Pijn op de borst presenteert zich meestal als een drukkend, stekend, brandend of trekkend gevoel. Benauwdheid en kortademigheid behoren ook tot de meest voorkomende symptomen.

(Je kunt hieronder meer lezen over de alarmerende tekenen van een hartaanval) De thorax (borstkas) strekt zich uit over het hele bovenlichaam tussen het borstbeen en de voorste en achterste ribben en ruggengraat. Daaronder liggen veel organen, zoals het hart, de longen, de slokdarm, de maag en de aorta, en ook veel spieren. Veranderingen in al deze inwendige organen kunnen tot pijn op de borst leiden.

Achtergrond: Wat je moet weten over pijn op de borst

Om je te helpen je weg te vinden in het onderwerp pijn op de borst, hebben we de meest gestelde vragen onder de loep genomen en hieronder beantwoord.

Waar komt pijn op de borst vandaan?

Stress, spanning, wervelblokkades, te strakke kleren (vooral bh’s) of een slechte houding kunnen borstpijn uitlokken. Veranderingen in de hormoonspiegel, vooral bij zwangerschap, menstruatie of het gebruik van anabole steroïden, kunnen ook pijn in de borsten veroorzaken. Deze symptomen kunnen meestal zonder chemische geneesmiddelen worden tegengegaan.

Overmatig gebruik van alcohol, vet voedsel en nicotine horen bij een ongezonde levensstijl en kunnen ook tot pijn in de borsten leiden. Vooral bij brandend maagzuur en gewichtstoename is een . Maar ernstige ziekten zoals een gescheurde slokdarm, een hartaanval of een klaplong (1) kunnen ook herkend worden aan pijn op de borst. Pneumothorax is een ophoping van lucht in de borstkas waar normaal geen lucht hoort te zijn.

Op welke leeftijd kan pijn op de borst optreden?

Pijn op de borst kan voorkomen bij kinderen zo jong als 12 jaar. Dit heeft vaak te maken met een groeispurt en veranderingen in het lichaam. Vooral in de puberteit bij vrouwen en later in de vruchtbare jaren tussen 20 en 30 voelen ze een trekkend of beklemd gevoel in de borst of pijn in de tepel. Na de menopauze nemen deze symptomen af.

Hebben alleen vrouwen borstpijn of ook mannen?

Ook mannen kunnen pijn in de borst hebben. Het is echter minder waarschijnlijk dan bij vrouwen. Mannen kunnen een trekkend gevoel of benauwdheid ervaren, vooral als ze vergrote borstklieren (gynaecomastie) of chronische ziekten hebben. Gewichtstoename of veranderingen in lichaamsbouw door het gebruik van anabole steroïden kunnen bij mannen ook ongemak in de borststreek veroorzaken.

Mannen hebben minder kans op pijn op de borst dan vrouwen.

Medicijnen tegen prostaataandoeningen, maagmedicijnen of bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten kunnen ook werkzame bestanddelen bevatten die pijn op de borst kunnen veroorzaken. Bespreek deze bijwerkingen met je arts. Mannen kunnen een androloog raadplegen als ze pijn op de borst hebben.

Een androloog is een specialist in de studie van de mannelijke geslachtsorganen. Een kliniek die gespecialiseerd is in borstziekten kan ook helpen. Vrouwen, daarentegen, hebben vaker last van deze aandoeningen. De meest voorkomende oorzaak is een verandering in de hormonen ten gevolge van de menstruatiecyclus, die tot vergroting van de borsten leidt.

In welke delen van je lichaam kun je pijn in je borsten voelen?

Pijn op de borst kan uitstralen naar de rug, de buik, de slokdarm, de armen, de kaak en de benen. Als de pijn heviger wordt en langer aanhoudt, is het aan te bevelen een arts over het ongemak in te lichten. Leg je waarnemingen aan de arts uit, zodat hij of zij een precieze diagnose kan stellen.

Wat zijn de symptomen van pijn op de borst?

De symptomen van ieder mens zijn verschillend. Maar de volgende zijn enkele van de meest voorkomende tekenen van pijn op de borst

 • Gevoeligheid van de borst bij aanraking
 • Strakheid in de borststreek
 • Pijnlijke tepels
 • Rugpijn

Als je kortademigheid, licht gevoel in het hoofd en benauwdheid ervaart, bel dan onmiddellijk een ambulance, want je kunt een hartaanval krijgen. Elke minuut telt hier.

Na welke activiteiten kun je pijn op de borst krijgen?

Specifieke bewegingen kunnen pijn op de borst veroorzaken. Bijvoorbeeld, als je je tijdens yoga strekt, kun je een trekkend gevoel in je borst voelen. Als je jogt of in het algemeen sport en je sportbeha ondersteunt je borsten niet genoeg, kun je daar ook pijn van krijgen.

Waarom hebben vrouwen borstpijn voor hun menstruatie?

Door hormonale veranderingen in het lichaam krijgen vrouwen vaak borstpijn vóór hun menstruatie. De precieze oorzaak is echter nog onduidelijk. De artsen vermoeden dat de schommelingen in de geslachtshormonen er een grote invloed op hebben.
De meest voorkomende oorzaak van pijn in de borsten zijn hormonale veranderingen in het lichaam.

In de eerste fase van de menstruatiecyclus overheersen oestrogenen, die leiden tot het vasthouden van water (oedeem) in het borstweefsel. Deze afzettingen vergroten tijdelijk de borsten, en veroorzaken pijn of gevoeligheid in het gebied. In de tweede helft van de cyclus overheerst het luteale hormoon (progesteron), dat de menstruatiecyclus regelt.

De cyclus-gerelateerde pijn in de borsten wordt technisch “mastodynie” genoemd. Tijdens de menopauze nemen de symptomen meestal af. Als je extra hormonen gebruikt, zoals de pil of het staafje voor anticonceptie, wordt ook de hormoonhuishouding veranderd. Pijn in de borsten is vaak een onaangename bijwerking van dergelijke preparaten. Als je zulke bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met je gynaecoloog voor advies. (2)

Wanneer kunnen vrouwen pijn in de borsten krijgen tijdens de zwangerschap?

Pijn in de borsten is het eerste teken van zwangerschap. Dit komt omdat je lichaam zich, kort nadat de eicel bevrucht is, voorbereidt op de toekomstige taak van borstvoeding geven. Het klierweefsel van de borst verandert, waardoor de borsten gevoeliger aanvoelen en groter worden.

Dit kan leiden tot gevoelens van spanning, pijnlijke tepels of algemene pijn in de borsten. Tijdens het geven van borstvoeding kan gezwollen moedermelk ook borstpijn veroorzaken. Als de baby verkeerd wordt aangelegd of als er te veel tijd verstrijkt tussen de borstvoedingen, kan er een ophoping van melk in de borst ontstaan. De borst kan opzwellen en pijn doen. Om borstontsteking tegen te gaan, moet de melkzwelling zo snel mogelijk verlicht worden.

Warmte helpt om de melkstroom weer op gang te brengen bij een stuwing.

Een beetje warmte, zoals een warme douche of een ontspannend warm bad, helpt meestal om de melk weer te laten stromen. Verharde of pijnlijke borsten zijn normaal tijdens zwangerschap en borstvoeding. Er is dus niets om je zorgen over te maken. Maar als je je nog steeds onzeker voelt, neem dan contact op met je gynaecoloog.

Wat zijn de mogelijke aandoeningen die borstpijn kunnen veroorzaken?

De aandoeningen worden in twee verschillende groepen verdeeld. Er zijn de levensbedreigende en niet-levensbedreigende aandoeningen. (3)

Levensbedreigende ziekten

In het volgende krijg je een overzicht van ziekten die niet onderschat moeten worden.

Ziekte / Uitleg Symptomen
Hartpijn(angina pectoris)Tijdelijke stoornis in de bloedsomloop Hevige, stekende pijn op de borst, benauwdheid, kortademigheid en pijn die zich uitbreidt tot de linkerschouder en de kaakDuur: slechts enkele minuten
Hartaanval(Myocardinfarct) Zeer uitgesproken pijn op de borst, achter het borstbeen, beklemmend, stekend in de linkerborst, kortademig, pijn die zich uitbreidt naar de linkerschouder, bovenbuik (extremer bij vrouwen), nek en onderkaak, rug, gepaard met doodsangst, misselijkheid en zwetenDuur: langer dan 20 minuten
Hoge bloeddruk Pijn in het borstbeen, kortademigheid, hartpijn met bloeddrukpieken tot 230 mmHg
Longontsteking(pneumonie) Hoesten, steken in de borst, pijn op de borst, hoge koorts, gespannen ademhaling en sputum
PneumothoraxLuchttussen de borstwand en de longen Acute kortademigheid, steken in de borst, verstikkend gevoel, Hoest
Longkanker Pijn op de borst, kortademigheid, heesheid, hoest, bloederig sputum
Pericarditis Koorts, kortademigheid, pijn op de borst die verergert bij inademen en hoesten en bij liggen op de linkerzij
Aortastenose Hartpijn, hevige pijn op de borst, benauwdheid op de borst, kortademigheidDuur: De pijn neemt toe op lange termijn
Mitralisklepverzakking Hartklepdefect Pijn op de borst
AortadissectieScheurin de vaatwand van de aorta Ondraaglijke pijn op de borst die zich uitbreidt tot in de rug, buik en benen
Mediastinitis Trekken in de borst, hoge koorts, uitgesproken gevoel van ziek zijn,
Pleuritis Koorts, kortademigheid, staande pijn op de borst die erger is bij hoesten en ademhalen
Gebroken slokdarm Refluxziekte Ernstige pijn op de borst

NIET-LIFE-BREKENDE

ZIEKTEN

 • Brandend maagzuur: zure oprispingen, pijn in het gebied van het borstbeen
 • Wervelblokkades: Pijn op borst en rug, thoracale wervelkolom
 • Spanning en spierpijn: pijn in de bovenrug tot in de borststreek bij beweging
 • Ribfractuur en ribkneuzing: pijn op de borst bij ademhalen, hoesten en lachen
 • Intercostale neuralgie: Stekend of brandend gevoel in de borstkas
 • Diafragmatische hernia: hevige pijn op de borst
 • Psyche: huivering, pijn op de borst, angst, stress
 • Pancreas en galblaas klachten: bovenbuik doet pijn en straalt uit naar de borststreek, waardoor een trekkend gevoel ontstaat
 • Het syndroom van Roemheld: Prikken in de linker borst, drukkend gevoel en hartkloppingen
 • Het syndroom van Tietze: pijn in het borstbeen en de ribben
 • Ziektevan Bekterev (reumatisch): Steken in de borst
 • Cysten: hevige buikpijn, rugpijn, pijn bij de stoelgang, pijn op de borst

Wanneer is pijn op de borst gevaarlijk?

In de vorige tabel en lijst hebben we al verduidelijkt welke symptomen op een levensbedreigende of niet-levensbedreigende aandoening wijzen. Toch is pijn op de borst uiterst gevaarlijk als de volgende punten van toepassing zijn

 • De pijn komt plotseling opzetten
 • Pijn op de borst wordt steeds erger
 • Ze duren langer dan vijf minuten
 • De persoon is bleek, koud bezweet en angstig

Als deze symptomen optreden, moet onmiddellijk de spoedarts gebeld worden, want het wijst op een hartaanval. Hier kan elke minuut het leven van de persoon redden. (4)

Pijn op de borst: De beste behandelingen, tips & trucs voor pijn op de borst

Er zijn veel verschillende behandelingen en trucs voor pijn op de borst. Het is belangrijk om eerst met je arts te bespreken wat voor soort pijn op de borst je hebt. Nadat je arts de diagnose gesteld heeft, kan hij of zij je vertellen welke methode voor jou het meest effectief zal zijn.

Behandelingen van pijn op de borst

Hieronder volgen behandelingen voor de meest voorkomende oorzaken van pijn op de borst. Dit is geen uitputtende lijst. Raadpleeg je arts om de beste behandeling voor je te vinden.

Pijn op de borst door cysten

Cysten kunnen doorgeprikt worden. Dit betekent dat de cysten worden geprikt en het vocht dat zich erin heeft verzameld wordt afgevoerd. Hierna zou de druk op het omringende weefsel moeten verminderen en de pijn op de borst moeten afnemen. Cysten zijn meestal ongevaarlijk. Maar als ze op bepaalde organen drukken of groter worden, kunnen ze problemen veroorzaken. (5)

Hormonale borstpijn

Als de dokter bij jou hormonale borstpijn heeft vastgesteld, kan hij of zij hormoonsupplementen voorschrijven om te helpen. Dit zal het onevenwicht verminderen en je borstpijn minder hevig maken.

Borstkanker ontdekt

door borstpijn Als je arts borstkanker heeft vastgesteld, zal hij of zij je de juiste behandeling voorstellen. De meest gebruikte kankertherapieën zijn; chirurgie, chemotherapie of radiotherapie. Als borstkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans groot dat de kanker genezen kan worden dankzij de technologie en kennis van vandaag.

Borstpijn door wervelblokkades

De juiste bewegingen kunnen je wervelblokkade opheffen en je borstpijn verlichten. Ga daarvoor naar je therapeut en laat de verstopping verwijderen.

Medicijnen tegen pijn op de borst

Sommige aandoeningen kunnen ook met medicijnen behandeld worden. Raadpleeg je arts om het juiste geneesmiddel voor je diagnose te krijgen.

Pijn op de borst door refluxziekte

Als je last hebt van reflux van maagzuur, kun je er medicijnen voor nemen. Er zijn tabletten tegen de pijn, en er zijn ook tabletten die het agressieve maagzuur onderdrukken en het overtollige sap oplossen. Vraag je arts welk geneesmiddel voor jou geschikt is.

Angina pectoris als oorzaak van pijn op de borst

Als je aan deze aandoening lijdt, kan je arts inhalatiemedicijnen voorschrijven. Deze beloven je snel te helpen en tegelijk je bloeddruk te verlagen. Dit zou je pijn op de borst moeten verlichten.

Huismiddeltjes tegen pijn op de borst

Hier hebben we een aantal huismiddeltjes tegen pijn op de borst op een rijtje gezet. Als je precies weet waar je pijn op de borst vandaan komt, kun je deze huismiddeltjes gebruiken. Als je de oorzaak van je pijn op de borst niet kent, ga dan eerst met je arts na welke methode geschikt is om je pijn op de borst te verlichten.

Kwark kompres tegen pijn op de borst

Neem afgekoelde kwark en smeer het op een doek of kompres. Breng een laag van ongeveer een halve centimeter dik aan op de doek/compress. Vouw het kompres zo dat de wrongel tussen twee lagen doek zit. Leg nu het kwarkkompres op de pijnlijke plek.

Kruidenpreparaten tegen cyclus-gerelateerde borstpijn

Als je chemische pijnstillers wilt vermijden, zijn er ook kruidenpreparaten die je pijn kunnen verlichten. Hiertoe behoort bijvoorbeeld monnikspeper.

Brustschmerzen

Acupunctuur kan cyclus-gerelateerde borstpijn verlichten. (Image source: Katherine Hanlon/ unsplash.com)

Ontspanningsoefeningen, meditatie of acupunctuur kunnen ook helpen. Vraag je gynaecoloog hiernaar. Ze kunnen je steun en advies geven.

Extra tips voor borstpijn

Kleine dingen die misschien in eerste instantie niet met borstpijn in verband gebracht worden, kunnen je ongemak al verlichten. Een juiste houding, geschikte kleding en een bewust dieet kunnen wonderen doen. (6)

Juiste houding bij pijn op de borst

Besteed aandacht aan je houding, zodat je niet alleen pijn op de borst kunt voorkomen, maar ook rug- en nekpijn. Regelmatige lichaamsbeweging en bewuste houdingsoefeningen helpen je om een correcte houding te behouden.

De juiste beha bij pijn op de borst

Een te strakke beha of te strakke kleren kunnen pijn op de borst veroorzaken. Ga naar een boetiek voor advies over welke maat goed voor je is, zodat je pijn op de borst weggaat.

Evenwichtig eten en voldoende lichaamsbeweging bij pijn op de borst

Niet alleen voeding, maar ook voldoende lichaamsbeweging krijgen heeft een grote invloed op ons hele lichaam en ons welzijn. Door te veel eten kan je lichaam veranderen en meer vet ophopen. Dit kan leiden tot benauwdheid of uitrekking in je borststreek, omdat al het weefsel zich opnieuw moet vormen.

Conclusie

Pijn op de borst hoeft niet altijd een levensbedreigende achtergrond te hebben. Soms lijken de symptomen ondraaglijk, maar de aandoening is ongevaarlijk. Maar het kan ook andersom zijn. Milde symptomen moeten toch ernstig genomen worden en door een arts onderzocht worden. Je arts zal je medische voorgeschiedenis opnemen en de juiste behandeling voor je voorstellen. Het onderzoek is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Vrouwen kunnen hiervoor naar hun gynaecoloog gaan, mannen naar de zogenaamde androloog. In beide gevallen kunnen ook gespecialiseerde klinieken voor pijn op de borst bezocht worden. Hoe eerder de oorzaak wordt vastgesteld, hoe eerder de juiste behandeling kan worden gestart en de pijn op de borst kan worden verlicht.

Beeldbron: Guillem/ 123rf

Referenties (6)

1. Pneumathrox ist eine krankhafte Luftansammlung im Brustkorb.
Bron

2. Brustschmerzen vor der Periode
Bron

3. Mögliche Erkrankungen bei Brustschmerzen
Bron

4. Alarmierende Symptome bei Brustschmerzen
Bron

5. Informationen rund um Zysten
Bron

6. Zusätzliche alltägliche Tipps bei Brustschmerzen
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wirtschaftlicher Artikel
Pneumathrox ist eine krankhafte Luftansammlung im Brustkorb.
Ga naar bron
Artikel
Brustschmerzen vor der Periode
Ga naar bron
Artikel
Mögliche Erkrankungen bei Brustschmerzen
Ga naar bron
Artikel
Alarmierende Symptome bei Brustschmerzen
Ga naar bron
Artikel
Informationen rund um Zysten
Ga naar bron
Artikel
Zusätzliche alltägliche Tipps bei Brustschmerzen
Ga naar bron
Recensies