Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Een verrekte spier is niet ongewoon, vooral bij atleten. Een kortdurende overbelasting van de spieren kan snel leiden tot een verrekte spier. Spierspanning in de kuit roept echter ook veel vragen op over dit onderwerp. In het volgende zullen we uitleggen wat een verrekte spier eigenlijk is, hoe je het kunt herkennen en wat je er aan kunt doen. We hechten veel belang aan je gezondheid, en daarom verwijzen we uitsluitend naar wetenschappelijke artikelen en studies.
De belangrijkste feiten in het kort

  • In systematische volgorde beantwoorden we algemene vragen over verrekte kuitspieren, zoals hoe je ze kunt definiëren, wat ze veroorzaakt, hoe je ze kunt herkennen en welke problemen er samen met de verrekking kunnen optreden.
  • Verder zullen we verschillende behandelingsmogelijkheden bekijken, zodat je kunt beslissen wat voor jou het meest zinvol is.
  • Tenslotte leggen we uit hoe lang een spierverrekking kan duren en welke gevolgen ze kan hebben.

Definitie: Wat is een verrekte spier?

Als de kuitspieren voor een kort moment overbelast worden, kan dat een verrekte spier tot gevolg hebben. Dit kan bij sommige sporten, zoals voetbal of hardlopen, heel snel gebeuren, omdat de kuiten voortdurend belast worden. De spierverrekking is dus een verharding van de spier, die erg pijnlijk kan zijn.

Hoe herken ik een verrekte kuitspier?

Nu zullen we werken aan algemene punten over het herkennen van een verrekte spier. We gaan dus in op oorzaken, symptomen, progressie en andere problemen bij overbelasting van de spieren.

Wat is het verschil tussen spierverrekkingen, spiervezelscheuren en spierscheuren?

De drie vormen lijken erg op elkaar, vooral in pijn en progressie, maar wat heb je werkelijk? Een spierverrekking, een spiervezelscheur of zelfs een spierscheur?

type definitie
spierverrekking kleine functionele eenheden (sarcomeren(1)) worden overbelast, lichtste verwonding
spiervezelscheur enkele of hele spiervezels scheuren
spierscheur een spierbundel scheidt, de ergste soort verwonding

Oorzaken, symptomen en zelfs het verloop van deze verwondingen verschillen nauwelijks. We zullen het in de rest van dit artikel specifiek over spierverrekkingen hebben. Ze verschillen dus alleen in de schade die de spieren oplopen.

Wat zijn de oorzaken van een verrekte spier?

De meest voorkomende oorzaken van spierverrekkingen hebben te maken met sport. Misschien heb je je verkeerd opgewarmd, je spieren overbelast of verkeerd getraind. Maar als je vóór de verrekking een blessure had en niet goed herstelde, kan de oorzaak ook overbelasting van de spieren zijn(2).

Plotselinge en ongecoördineerde bewegingen kunnen sneller een verrekking veroorzaken dan je denkt. Maar dat hoeft niet altijd aan sport te liggen. Een snelle en hevige klap kan bijvoorbeeld ook een verrekking veroorzaken. Ongelukken van allerlei aard kunnen ook een belasting veroorzaken.

Welke symptomen kunnen zich voordoen?

Krampachtige pijn identificeert snel de getroffen plek. In het begin valt de pijn mee, maar hoe meer je het gebied beweegt of belast, hoe meer pijn het gaat doen. Alleen al het aanspannen van de spier veroorzaakt een scherpe pijn. Helaas kun je deze pijn niet doen verdwijnen door te masseren of te proberen hem los te maken(3). Als de spiervezel gescheurd is, zou de pijn steeds terugkomen met een scherpe pijn en tot onbeweeglijkheid leiden.

Wat moet ik doen als er naast de spanning nog andere problemen ontstaan?

Om je een overzicht te geven van andere mogelijke klachten, volgen hier de belangrijkste.

  • Blauwe plekken: Er komt bloed in het weefsel als de spiervezels scheuren. Dit resulteert in een hematoom. Dit is het resultaat als je een gescheurde spiervezel hebt en niet een verrekte spier.
  • Blauwe plek: Een blauwe plek ontstaat ook bij een spiervezelscheur door de bloeding in het weefsel(4). Misschien merk je het niet eens. Dit hangt af van de ernst van je verwonding.
  • Zwelling: Zwelling treedt meestal op samen met de verrekking. De plek doet pijn en is erg gevoelig. Maar zwelling is een normaal neveneffect van de scheur.
  • Bloeding: Bloeding zal bij een verrekking niet optreden omdat er te weinig schade aan is. Maar er kunnen bloedingen optreden bij een spiervezelscheur. Er kunnen blauwe plekken en bloeduitstortingen ontstaan.

Dus de meeste problemen die met een stam gepaard gaan, komen eigenlijk helemaal niet met een stam. In de meeste gevallen heet het een spiervezelscheur, omdat afzonderlijke vezels zich verplaatsen.

Een verrekte kuitspier behandelen

Nu duidelijk is wat voor soort blessure je echt hebt en je zeker weet dat het een verrekte spier is, bespreken we de verschillende behandelingsmogelijkheden en wat je moet doen.

Moet ik naar de dokter gaan? Zo ja, welke?

We raden je ten sterkste aan een arts te raadplegen om zeker te zijn over het soort en de ernst van de verwonding. Ga gewoon naar je huisarts. Hij of zij kan het letsel eerst classificeren en je dan doorverwijzen naar de juiste specialist, zoals een orthopeed of neuroloog. Dus je zit aan de veilige kant als je er naar laat kijken. In het ergste geval word je weer naar huis gestuurd.

Moet je je verrekte spier koelen of verwarmen?

In elk geval moet de gewonde plek gekoeld worden om zwelling en pijn tegen te gaan. Zorg er ook bij het douchen voor dat je koud water gebruikt of een verkoelend verband aanbrengt(5).

Een azijnpoefje is een eenvoudig huismiddeltje om de verwonding te koelen. Maak hiervoor een eetlepel azijn aan in een liter water en raak het aan. Neem een doek en leg die in het water en wikkel hem om de stam. Maak dit doekje weer vast met een ander doekje. Verwijder de doek als hij lichaamstemperatuur bereikt heeft. Warmte kan de bloedstroom rond de plek stimuleren en meer zwelling veroorzaken, wat op zijn beurt pijn veroorzaakt.

Helpt tapen tegen een verrekte spier?

Het tapen van de verrekte spier kan tot een sneller genezingsproces leiden. De lichte toepassing van de kinesiologie tape op de huid leidt tot een goede bloedcirculatie en stofwisseling(6).

Een goed aangebrachte tape kan je ongemak tegengaan. (Foto bron: 123rf / serezniy)

Laat een specialist het tapen doen of leer het je. Je fysiotherapeut, sporttherapeut of arts is beter op de hoogte van de anatomie van je lichaam en weet dus precies waar je de tape moet aanbrengen. Voordat de tape aangebracht kan worden, moet eerst het haar van de plek verwijderd worden, zodat de tape kan hechten. Als het eenmaal aan is, duurt het meestal een paar dagen tot een week. De tape blijft zitten, ook als je doucht.

Moet ik aan sport doen of moet ik ze vermijden?

Als je een verrekte spier hebt, is het heel belangrijk dat je de gewonde plek rust geeft. Geef je geblesseerde kuit wat vrije tijd en doe een paar weken geen sport. De verrekking moet eerst herstellen voor je weer kunt gaan trainen.

Sport moet vermeden worden als je een verrekte spier hebt om verdere problemen te voorkomen.

Als je toch wilt sporten, moet je weten dat, zolang de plek niet helemaal genezen is, een verrekking zich steeds opnieuw kan voordoen, of dat je huidige verrekking kan veranderen in een spiervezelscheur.

Welke huismiddeltjes helpen?

Omdat een verrekte spier niet ongewoon is bij sport, zijn er enkele huismiddeltjes en snelle tips om jezelf te helpen genezen?

PECH regel

De PECH regel is een goede leidraad voor het toedienen van eerste hulp bij een spierblessure.

P voor rust: Zoals eerder uitgelegd, mag je geen sport doen als je een spier verrekt hebt. Rust en ontspanning zijn nu aan de orde van de dag.

E voor ijs: koel je verwonding! Dit vermindert je zwelling en pijn.

C voor compressie: Zwachtel je verwonding om verdere zwelling te voorkomen. Pas op dat je het verband niet te strak maakt, anders beperk je de bloedstroom.

H voor elevatie: Idealiter til je je been hoger op dan je hart. Dit houdt de zwelling beperkt(7).

Huismiddeltjes

Mogelijke dingen die je toch al in huis hebt, kunnen de pijn verlichten en een genezend effect hebben. Arnica en calendula kunnen pijn, zwelling en blauwe plekken verlichten. In de vorm van zalven of gels zijn beide bloemen goed om op de verwonding te smeren. Pepermunt heeft een verkoelend effect op de spieren. Een azijnpoefje, zoals eerder uitgelegd, is ook een goed middel om de plek te koelen.

Wat moet ik niet doen als ik een verrekte spier heb?

Eerst en vooral moet je niet aan sport doen en de hitte vermijden. Beide kunnen tot nog grotere gevolgen en pijn leiden. Bij het lopen moet je schoenen dragen met een kleine hak, zodat de spier ontlast wordt. Masseer de plek niet! Door de verwonding te masseren stimuleer je opnieuw de bloedstroom en veroorzaak je ernstige zwelling en pijn.

Conclusie

Om een verrekte kuitspier goed te behandelen, is het belangrijk te weten of het echt alleen maar een verrekte spier is. We hebben geprobeerd een paar verschillen duidelijk te maken, maar laat je arts er naar kijken. De verwonding zal alleen snel genezen als je het rustig aan doet en de plek koelt. Geef je blessure de vrije tijd die het nodig heeft om met nog meer kracht het sportveld weer op te rennen.

Beeldbron: Andrea Piacquadio / Pexels

Referenties (7)

1. Muskelfaserriss und Muskelzerrung; 06.08.2018; Dr. med. Ingo Tusk
Bron

2. Muskelzerrung, Muskelfaserriss, Muskelriss
Bron

3. Muskelzerrung; 10.01.2017; Martina Feichter
Bron

4. Muskelfaserriss; 01.09.2020; Kathrin Mehner
Bron

5. Muskel-Zerrung: Die besten Tipps;
Bron

6. Kinesiologisches Taping bei Zerrungen;
Bron

7. Wadenzerrung? Erste Hilfe und Hausmittel; 17.06.18
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

wissenschaftlicher Artikel
Muskelfaserriss und Muskelzerrung; 06.08.2018; Dr. med. Ingo Tusk
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Muskelzerrung, Muskelfaserriss, Muskelriss
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Muskelzerrung; 10.01.2017; Martina Feichter
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Muskelfaserriss; 01.09.2020; Kathrin Mehner
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Muskel-Zerrung: Die besten Tipps;
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Kinesiologisches Taping bei Zerrungen;
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Wadenzerrung? Erste Hilfe und Hausmittel; 17.06.18
Ga naar bron
Recensies