
De granaatappel is niet alleen populair om zijn unieke zoetzure zowel als verfrissende smaak, maar wordt ook al eeuwenlang als heel gezond en genezend beschouwd. Voor mensen die voor het eerst een granaatappel eten, kan het bijzonder lastig zijn de vrucht voor consumptie klaar te maken.
In dit artikel willen we je een goed overzicht geven over het eten van granaatappels en wat je erover moet weten. Verder hebben we de beste trucs en tips uitgezocht en voorbereid om de bereiding voor jou gemakkelijker te maken en je de best mogelijke smaakervaring te bieden.
De belangrijkste feiten in het kort
- Alleen de pitten van een granaatappel zijn eetbaar. De schil en de schillen zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze veel bittere stoffen bevatten en daardoor een overeenkomstige smaak hebben.
- Er zijn verschillende manieren om een granaatappel klaar te maken om te eten. Men moet niet vergeten dat het sap van de granaatappel heel moeilijk uit te wassen is. Daarom moet bij de bereiding ervan uiterste voorzichtigheid betracht worden.
- Granaatappels kunnen gezondheidsbevorderende effecten hebben op jou en je lichaam. De vrucht heeft een genezende werking op vele ziekten. Het wordt niet voor niets een echte voedingsstoffenbom genoemd.
Definitie: Wat is een granaatappel?
De granaatappel wordt door velen beschouwd als een ware granaatappel onder de vruchten. Niet alleen behoort het tot de groep van , maar het is ook een absolute voedingsstoffenbom en, met zijn knapperige, sappige en zoetzure zaden, dient het eenvoudig als een gezond en verfrissend tussendoortje. De vrucht heeft ook een wetenschappelijk bewezen genezende en gezonde werking. (1)
De granaatappel is een besvrucht, maar wordt zo genoemd vanwege zijn appelachtige uiterlijk.
De granaatappel voelt zich het meest thuis in tropische en subtropische klimaten, omdat hij niet tegen lage temperaturen kan. Daarom wordt het ook verbouwd waar het warmer is, zoals in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, Brazilië en Azië.
Dit zijn de gebieden waar de kleine bomen met oranje bloesem staan, die in het voorjaar uitgroeien tot de rode vruchten die je waarschijnlijk uit de supermarkt kent. Voor ons is het granaatappelseizoen van september tot begin februari.
Achtergrond: Wat je moet weten over het eten van granaatappels
Wat eet je eigenlijk van een granaatappel?
Alleen de zaden kunnen gegeten worden.
Het is belangrijk te weten dat een granaatappel niet geschikt is om in z’n geheel te eten, alleen de pitten van de vrucht zijn eetbaar. De te eten zaden zijn bedekt met een buitenste vruchtvlees dat erg bitter is en daarom niet aan te raden om te eten.
Hoe maak je een granaatappel klaar om te eten?
De pitten zitten stevig aan het vruchtvlees vast, dus wees heel voorzichtig bij het verwijderen, want spetters granaatappelsap zijn heel moeilijk te verwijderen. Vanwege het grote risico dat je het sterk kleurende sap van de vrucht binnenkrijgt, is schillen van de vrucht niet aan te bevelen.
Je staat dus voor de uitdaging om de vruchten te snijden om vlekken te voorkomen. Hoe je een granaatappel precies ontpit en het beste bereidt, volgt in een sectie hieronder.
Hoe smaakt een granaatappel het best?
Voor mensen die de voorkeur geven aan vruchtensappen, kan de granaatappel ook als sap of siroop gebruikt worden. Deze voedingsstoffenbom richt zich dus ook op liefhebbers van cocktails en smoothies. Zoals je ziet, biedt de vrucht je een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden en is ze beslist een verrijking voor je dieet.
Hoe gezond is een granaatappel?
Niet alleen de eetbare zaden zijn erg populair, maar ook het sap van de vrucht wordt steeds populairder. De granaatappel wordt terecht beschouwd als een echte voedingsstoffenbom. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen, die we ook voor je geïllustreerd hebben in de tabel hieronder. (2)
Voedingswaarde | Hoeveelheid per 100g |
---|---|
Calorieën | 74 |
Eiwit | 0.7g |
Vet | 0.6g |
Voedingsvezels | 2.2g |
Koolhydraten | 16.7g |
(Fruit)suiker | 21g |
Zoals je waarschijnlijk uit de tabel kunt opmaken, is de vrucht uiterst gezond. Behalve de voedingswaarden die in de tabel staan, bevatten granaatappels ook mineralen als kalium, calcium en magnesium, die belangrijk zijn voor spieren, hart en zenuwen. Verder is de supervrucht ook rijk aan sporenelementen zoals zink en ijzer. De vele gezonde antioxidanten in de vrucht beschermen het lichaam tegen schadelijke invloeden. (3)
Heeft de granaatappel een geneeskrachtige werking?
Natuurlijk weet je nu dat granaatappels een positief effect op jou en je lichaam kunnen hebben. We hebben de volgende punten opgesteld om je de geneeskrachtige werking van deze voedingsstofbom te laten zien.
- Remmen van Alzheimer – Een granaatappel kan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer afremmen. (2, 4)
- Vermindering van het risico op kanker – Voor bepaalde soorten kanker kan het eten van granaatappels ervoor zorgen dat kankercellen worden ingedamd of zelfs bestreden. (2, 5)
- Bloeddrukverlagend – De vrucht kan helpen bij hoge bloeddruk en ook de bloedcirculatie verbeteren. (2, 6)
- Verlichting van artritispijn – Granaatappelpitten blokkeren bepaalde enzymen en kunnen gewrichtspijn verminderen. (2, 7)
- Preventie van hartziekten – Het dagelijks drinken van een bepaalde hoeveelheid granaatappelsap kan de kans op hartziekten verkleinen. (8, 9)
- Tegen bacteriële infecties – De granaatappel heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en door het eten van de vrucht worden bepaalde bacteriën bestreden. (2, 10)
- Verzacht menopauzesymptomen – Hoewel niet bewezen is dat granaatappel helpt bij opvliegers en zweten, wordt aan granaatappelolie wel toegeschreven dat het de slaap verbetert. (11)
- Diabetes – De consumptie van de supervrucht blijkt een positief effect te hebben op de bloedsuikerspiegel.(12)
- Tandplak micro-organismen – De ingrediënten van een granaatappel vertonen ook een antibacteriële werking op het gebied van de tanden. (13)
Met deze krachtpatser heb je de mogelijkheid om je gezondheid op de rails te krijgen. Het is niet voor niets dat de vrucht in de oudheid als geneeskrachtig werd beschouwd. De granaatappel kan je beschermen tegen ziekte en positieve effecten hebben op je lichaam. Van de vrucht wordt ook gezegd dat ze de bloedsomloop verbetert en de bloedvaten elastisch houdt. (1)
Wanneer is een granaatappel geschikt om te eten?
- De schil mag geen uitgedroogde bloesembodem hebben, en ook geen deukjes of bobbels.
- De granaatappel moet heel hard en bijna houterig aanvoelen, en ook gebarsten en ruw zijn.
- Als de huid zachte of verkleurde plekken heeft, wijst dit op een verrotte binnenkant.
Als je er eenmaal een gekocht hebt, stress dan niet over het op tijd opeten ervan. Als je de granaatappel bij kamertemperatuur bewaart, blijft hij zo’n twee tot drie weken vers. Als je granaatappel een plaats vindt in de groentela van je koelkast, kan hij zelfs enkele maanden eetbaar blijven. Anders dan bij bewaren heeft de grootte van de vrucht geen invloed op de kwaliteit. Een grotere granaatappel kan het alleen maar gemakkelijker maken om de pitten te verwijderen.
Wat zijn de voor- en nadelen van het eten van granaatappels?
Vruchten zoals frambozen, druiven of aardbeien zijn populair als milieubewuste alternatieven. Natuurlijk moet je niet alleen naar de negatieve kanten van de oorsprong kijken. Het eten van een granaatappel kan je ook enkele voordelen bieden.
Zoals je ziet biedt de granaatappel je een aantal positieve aspecten, maar tegelijk ook zijn valkuilen. Het kan niet ontkend worden dat de supervrucht op vele manieren super effecten voor je lichaam geeft. Of de negatief genoemde punten je ervan weerhouden het te eten is nog steeds aan jou.
Eet granaatappel: De beste tips & trucs om granaatappels te eten zonder er een puinhoop van te maken
Bij het snijden, zowel openen als bereiden van een granaatappel, heb je je problemen zonder een bepaalde tactiek. De zaden van deze krachtpatser zijn uiterst smakelijk, maar voor je ervan kunt genieten, moet je eerst een soms heel moeizaam bereidingsproces doorlopen.
In de volgende delen willen we je de beste tips en trucs geven om je te helpen de vrucht zo te bereiden dat niets een unieke smaakervaring in de weg staat. We laten je kennismaken met verschillende bereidingswijzen, zodat je je doel kunt bereiken zonder er een grote puinhoop van te maken en je kleren vuil te maken.
Variant 1: Granaatappelsap drinken
Zo kun je van een verfrissende zoetzure snack gemakkelijk een verfrissende zoetzure drank maken. Pas echter op voor spatten bij het knijpen!
Variant 2: Granaatappel eten met de tikmethode
Variatie 3: Granaatappel met de juiste snede eten
Variatie 4: Eet de granaatappel onder water
Een waterbad is de beste manier om spatten te voorkomen.
Nu kun je in het water de pitten van de schil scheiden. De niet-eetbare witte schil zal naar de oppervlakte drijven en de zwaardere zaden zullen naar de bodem zinken. Haal tenslotte de schil van het water en zeef de zaden met een zeef.
Conclusie
Zoals je in dit artikel leerde, is er heel wat te weten over de supervrucht. Niet alleen is het op zichzelf een echte smaakbom, maar het kan met bijna elk gerecht gecombineerd worden. Als je van zoetzure en verfrissende hapjes houdt, is het zeker de moeite waard om de wat tijdrovende bereidingsroute te nemen. Nogmaals, oefening baart kunst! Hoe vaker je van een granaatappel geniet, hoe gemakkelijker hij te bereiden zal zijn.
Natuurlijk is de granaatappel niet alleen bekend om zijn smaak, maar ook om zijn buitengewoon veelzijdige geneeskrachtige toepassingen. Er zijn talloze studies die het positieve effect van de vrucht op de gezondheid bevestigen. Of het medicijn om te eten aan zijn smaak voldoet, moet ieder voor zichzelf uitmaken, daarom: Op een goede eetlust en een zo schoon mogelijke keuken!
Beeldbron: Olga Yastremska/ 123rf
Referenties (13)
1.
Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44. PMID: 18590349.
Bron
2.
eatsmarter.de: 7 Gründe, warum Granatapfelkerne gesund sind. Jessica Bolewski, 03. Jul. 2020
Bron
3.
Les F, Prieto JM, Arbonés-Mainar JM, Valero MS, López V. Bioactive properties of commercialised pomegranate (Punica granatum) juice: antioxidant, antiproliferative and enzyme inhibiting activities. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2049-57. doi: 10.1039/c5fo00426h. PMID: 26030005.
Bron
4.
Rojanathammanee L, Puig KL, Combs CK. Granatapfelpolyphenole und Extrakt hemmen kernischen Faktor der aktivierten T-Zell-Aktivität und mikrogliale Aktivierung in vitro und in einem transgenen Mausmodell der Alzheimer-Krankheit. J Nutr. 2013 Mai;143(5):597-605. doi: 10.3945/jn.112.169516. Epub 2013 Mär 6. PMID: 23468550; PMCID: PMC3738232.
Bron
5.
Sineh Sepehr K, Baradaran B, Mazandarani M, Khori V, Shahneh FZ. Studien über die zytotoxischen Aktivitäten von Punica granatum L. var. spinosa (Apple Punice) Extrakt auf Prostata-Zell-Linie durch Induktion von Apoptose. ISRN Pharm. 2012;2012:547942. doi: 10.5402/2012/547942. Epub 2012 Dez 17. PMID: 23320197; PMCID: PMC3539436.
Bron
6.
Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti-inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):193-9. doi: 10.1002/ptr.4977. Epub 2013 Mar 21. PMID: 23519910.
Bron
7.
Rasheed Z, Akhtar N, Haqqi TM. Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes. Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R195. doi: 10.1186/ar3166. Epub 2010 Oct 18. PMID: 20955562; PMCID: PMC2991031.
Bron
8.
Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH, Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2005 Sep 15;96(6):810-4. doi: 10.1016/j.amjcard.2005.05.026. PMID: 16169367.
Bron
9.
Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F. Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25. PMID: 20334708.
Bron
10.
Danesi F, Ferguson LR. Could Pomegranate Juice Help in the Control of Inflammatory Diseases? Nutrients. 2017 Aug 30;9(9):958. doi: 10.3390/nu9090958. PMID: 28867799; PMCID: PMC5622718.
Bron
11.
zentrum-der-gesundheit.de: Hitzewallungen natürlich begegnen. Carina Rehberg, 09 März 2021
Bron
12.
Banihani S, Swedan S, Alguraan Z. Pomegranate and type 2 diabetes. Nutr Res. 2013 May;33(5):341-8. doi: 10.1016/j.nutres.2013.03.003. Epub 2013 Apr 15. PMID: 23684435.
Bron
13.
Abdollahzadeh Sh, Mashouf R, Mortazavi H, Moghaddam M, Roozbahani N, Vahedi M. Antibacterial and antifungal activities of punica granatum peel extracts against oral pathogens. J Dent (Tehran). 2011 Winter;8(1):1-6. Epub 2011 Mar 31. PMID: 21998800; PMCID: PMC3184731.
Bron