Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

De granaatappel is niet alleen populair om zijn unieke zoetzure zowel als verfrissende smaak, maar wordt ook al eeuwenlang als heel gezond en genezend beschouwd. Voor mensen die voor het eerst een granaatappel eten, kan het bijzonder lastig zijn de vrucht voor consumptie klaar te maken.

In dit artikel willen we je een goed overzicht geven over het eten van granaatappels en wat je erover moet weten. Verder hebben we de beste trucs en tips uitgezocht en voorbereid om de bereiding voor jou gemakkelijker te maken en je de best mogelijke smaakervaring te bieden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Alleen de pitten van een granaatappel zijn eetbaar. De schil en de schillen zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze veel bittere stoffen bevatten en daardoor een overeenkomstige smaak hebben.
 • Er zijn verschillende manieren om een granaatappel klaar te maken om te eten. Men moet niet vergeten dat het sap van de granaatappel heel moeilijk uit te wassen is. Daarom moet bij de bereiding ervan uiterste voorzichtigheid betracht worden.
 • Granaatappels kunnen gezondheidsbevorderende effecten hebben op jou en je lichaam. De vrucht heeft een genezende werking op vele ziekten. Het wordt niet voor niets een echte voedingsstoffenbom genoemd.

Definitie: Wat is een granaatappel?

De granaatappel wordt door velen beschouwd als een ware granaatappel onder de vruchten. Niet alleen behoort het tot de groep van , maar het is ook een absolute voedingsstoffenbom en, met zijn knapperige, sappige en zoetzure zaden, dient het eenvoudig als een gezond en verfrissend tussendoortje. De vrucht heeft ook een wetenschappelijk bewezen genezende en gezonde werking. (1)

De granaatappel is een besvrucht, maar wordt zo genoemd vanwege zijn appelachtige uiterlijk.

Granatapfel essen

Granaatappels geven de voorkeur aan warme temperaturen. Daarom komen de kleine bomen vooral voor in tropische en subtropische streken. (Image source: Raychan/ Unsplash)

De granaatappel voelt zich het meest thuis in tropische en subtropische klimaten, omdat hij niet tegen lage temperaturen kan. Daarom wordt het ook verbouwd waar het warmer is, zoals in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, Brazilië en Azië.

Dit zijn de gebieden waar de kleine bomen met oranje bloesem staan, die in het voorjaar uitgroeien tot de rode vruchten die je waarschijnlijk uit de supermarkt kent. Voor ons is het granaatappelseizoen van september tot begin februari.

Achtergrond: Wat je moet weten over het eten van granaatappels

Veel mensen nemen de felrode vrucht al op in hun dieet. Toch zijn er sommigen die de vrucht nog niet voor zichzelf ontdekt hebben. In het volgende gedeelte beantwoorden we de belangrijkste vragen over de supervrucht en delen onze kennis met je.

Wat eet je eigenlijk van een granaatappel?

Vooral als je voor het eerst van een granaatappel geniet, zul je je waarschijnlijk afvragen of de vrucht in zijn geheel of alleen een deel ervan geschikt is voor consumptie.

Alleen de zaden kunnen gegeten worden.

Het is belangrijk te weten dat een granaatappel niet geschikt is om in z’n geheel te eten, alleen de pitten van de vrucht zijn eetbaar. De te eten zaden zijn bedekt met een buitenste vruchtvlees dat erg bitter is en daarom niet aan te raden om te eten.

Hoe maak je een granaatappel klaar om te eten?

Voordat je van je granaatappel kunt genieten, moet je wat voorbereidingen treffen om het bereiden en eten gemakkelijker te maken. Enkele van de besparende gebruiksvoorwerpen zouden een snijplank en een keukenschort kunnen zijn. Gebruik bovendien een scherp, maar niet te groot mes om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Het sap is sterk vlekkend en daarom moeilijk te verwijderen.

De pitten zitten stevig aan het vruchtvlees vast, dus wees heel voorzichtig bij het verwijderen, want spetters granaatappelsap zijn heel moeilijk te verwijderen. Vanwege het grote risico dat je het sterk kleurende sap van de vrucht binnenkrijgt, is schillen van de vrucht niet aan te bevelen.

Je staat dus voor de uitdaging om de vruchten te snijden om vlekken te voorkomen. Hoe je een granaatappel precies ontpit en het beste bereidt, volgt in een sectie hieronder.

Hoe smaakt een granaatappel het best?

Zijn de granaatappelpitjes alleen te saai voor je? Natuurlijk kan de supervrucht niet alleen op zichzelf gegeten worden, want met hun zoetzure smaak kunnen ze goed verwerkt worden in zowel zoete als hartige recepten. Granaatappels zijn ook populair als garnering voor salades, soepen, desserts en dergelijke. Het fruit maakt echter niet alleen als versiering een goede indruk, maar ook in combinatie met je ontbijtgranen en yoghurt. Granaatappels kunnen ook hartige gerechten begeleiden en er een goede zoetzure toets aan geven.

Granatapfel essen

De granaatappel is niet alleen op zichzelf een unieke snack. Het kan gecombineerd worden met een grote verscheidenheid aan gerechten. (Image source: Brooke Lark/ Unsplash)

Voor mensen die de voorkeur geven aan vruchtensappen, kan de granaatappel ook als sap of siroop gebruikt worden. Deze voedingsstoffenbom richt zich dus ook op liefhebbers van cocktails en smoothies. Zoals je ziet, biedt de vrucht je een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden en is ze beslist een verrijking voor je dieet.

Hoe gezond is een granaatappel?

De kracht van de granaatappel beperkt zich niet alleen tot het genot voor het gehemelte, maar biedt je ook gezondheidsbevorderende ingrediënten. Hij verschaft je in het koude seizoen een grote hoeveelheid mineralen en vitamines en is daarom niet zonder reden een van de gezondste vruchten ter wereld. (2)

Niet alleen de eetbare zaden zijn erg populair, maar ook het sap van de vrucht wordt steeds populairder. De granaatappel wordt terecht beschouwd als een echte voedingsstoffenbom. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen, die we ook voor je geïllustreerd hebben in de tabel hieronder. (2)

Voedingswaarde Hoeveelheid per 100g
Calorieën 74
Eiwit 0.7g
Vet 0.6g
Voedingsvezels 2.2g
Koolhydraten 16.7g
(Fruit)suiker 21g

Zoals je waarschijnlijk uit de tabel kunt opmaken, is de vrucht uiterst gezond. Behalve de voedingswaarden die in de tabel staan, bevatten granaatappels ook mineralen als kalium, calcium en magnesium, die belangrijk zijn voor spieren, hart en zenuwen. Verder is de supervrucht ook rijk aan sporenelementen zoals zink en ijzer. De vele gezonde antioxidanten in de vrucht beschermen het lichaam tegen schadelijke invloeden. (3)

Heeft de granaatappel een geneeskrachtige werking?

Zoals reeds gezegd is de granaatappel voorzien van verschillende gezondheidsbevorderende ingrediënten die ervoor zorgen dat het verouderingsproces vertraagd wordt, het lichaam beschermd wordt tegen schadelijke invloeden en ontstekingen geremd worden. (2)

Natuurlijk weet je nu dat granaatappels een positief effect op jou en je lichaam kunnen hebben. We hebben de volgende punten opgesteld om je de geneeskrachtige werking van deze voedingsstofbom te laten zien.

 • Remmen van Alzheimer – Een granaatappel kan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer afremmen. (2, 4)
 • Vermindering van het risico op kanker – Voor bepaalde soorten kanker kan het eten van granaatappels ervoor zorgen dat kankercellen worden ingedamd of zelfs bestreden. (2, 5)
 • Bloeddrukverlagend – De vrucht kan helpen bij hoge bloeddruk en ook de bloedcirculatie verbeteren. (2, 6)
 • Verlichting van artritispijn – Granaatappelpitten blokkeren bepaalde enzymen en kunnen gewrichtspijn verminderen. (2, 7)
 • Preventie van hartziekten – Het dagelijks drinken van een bepaalde hoeveelheid granaatappelsap kan de kans op hartziekten verkleinen. (8, 9)
 • Tegen bacteriële infecties – De granaatappel heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en door het eten van de vrucht worden bepaalde bacteriën bestreden. (2, 10)
 • Verzacht menopauzesymptomen – Hoewel niet bewezen is dat granaatappel helpt bij opvliegers en zweten, wordt aan granaatappelolie wel toegeschreven dat het de slaap verbetert. (11)
 • Diabetes – De consumptie van de supervrucht blijkt een positief effect te hebben op de bloedsuikerspiegel.(12)
 • Tandplak micro-organismen – De ingrediënten van een granaatappel vertonen ook een antibacteriële werking op het gebied van de tanden. (13)

Met deze krachtpatser heb je de mogelijkheid om je gezondheid op de rails te krijgen. Het is niet voor niets dat de vrucht in de oudheid als geneeskrachtig werd beschouwd. De granaatappel kan je beschermen tegen ziekte en positieve effecten hebben op je lichaam. Van de vrucht wordt ook gezegd dat ze de bloedsomloop verbetert en de bloedvaten elastisch houdt. (1)

Wanneer is een granaatappel geschikt om te eten?

Als je zelden granaatappels koopt, kan het een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Als je ze op het laatst eet, besef je dat als de pitten nog zuur smaken, de vrucht nog onrijp was. In tegenstelling tot appels of bananen rijpen granaatappels niet na de oogst, dus is het des te belangrijker een rijpe vrucht te kopen. De volgende lijst moet je helpen om het juiste fruit te kiezen

 • De schil mag geen uitgedroogde bloesembodem hebben, en ook geen deukjes of bobbels.
 • De granaatappel moet heel hard en bijna houterig aanvoelen, en ook gebarsten en ruw zijn.
 • Als de huid zachte of verkleurde plekken heeft, wijst dit op een verrotte binnenkant.

Als je er eenmaal een gekocht hebt, stress dan niet over het op tijd opeten ervan. Als je de granaatappel bij kamertemperatuur bewaart, blijft hij zo’n twee tot drie weken vers. Als je granaatappel een plaats vindt in de groentela van je koelkast, kan hij zelfs enkele maanden eetbaar blijven. Anders dan bij bewaren heeft de grootte van de vrucht geen invloed op de kwaliteit. Een grotere granaatappel kan het alleen maar gemakkelijker maken om de pitten te verwijderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het eten van granaatappels?

Veel mensen hebben kritiek op het gebrek aan duurzaamheid, want de vrucht heeft veel water nodig om zich te ontwikkelen en dat wordt in veel subtropische streken als een schaars goed beschouwd. Maar zelfs als de granaatappel uit een Midden-Europees land afkomstig is, is het zeer waarschijnlijk dat hij in een verwarmd glazen huis groeide en dus niet bepaald milieuvriendelijk is.

Vruchten zoals frambozen, druiven of aardbeien zijn populair als milieubewuste alternatieven. Natuurlijk moet je niet alleen naar de negatieve kanten van de oorsprong kijken. Het eten van een granaatappel kan je ook enkele voordelen bieden.

Voordelen
 • gezondheidsbevorderende ingrediënten
 • verfrissend en gezond
 • op vele manieren te gebruiken/ goed te combineren
 • voedingsstoffenbom
Nadelen
 • Vlekken zijn moeilijk uit kleding te verwijderen
 • relatief veel fructose
 • het vitamine C gehalte is niet zo hoog als velen aannemen &#8211
 • het gehalte van sinaasappels is zes keer hoger

Zoals je ziet biedt de granaatappel je een aantal positieve aspecten, maar tegelijk ook zijn valkuilen. Het kan niet ontkend worden dat de supervrucht op vele manieren super effecten voor je lichaam geeft. Of de negatief genoemde punten je ervan weerhouden het te eten is nog steeds aan jou.

Eet granaatappel: De beste tips & trucs om granaatappels te eten zonder er een puinhoop van te maken

Bij het snijden, zowel openen als bereiden van een granaatappel, heb je je problemen zonder een bepaalde tactiek. De zaden van deze krachtpatser zijn uiterst smakelijk, maar voor je ervan kunt genieten, moet je eerst een soms heel moeizaam bereidingsproces doorlopen.

In de volgende delen willen we je de beste tips en trucs geven om je te helpen de vrucht zo te bereiden dat niets een unieke smaakervaring in de weg staat. We laten je kennismaken met verschillende bereidingswijzen, zodat je je doel kunt bereiken zonder er een grote puinhoop van te maken en je kleren vuil te maken.

Variant 1: Granaatappelsap drinken

Als je geen zin hebt in de moeite die het kost om de pitten te extraheren, kun je gemakkelijk zelf granaatappelsap maken. Snijd de vruchten gewoon doormidden en pers het sap eruit met een gewone citruspers. Natuurlijk kun je ook een sapcentrifuge gebruiken om het persen te vereenvoudigen. Zo heb je minder moeite met de bereiding, maar het resultaat is net zo gezond.

Granatapfel essen

Je kunt gemakkelijk je eigen granaatappelsap maken. Bij het persen moet je vooral oppassen dat je het sap niet laat spatten. (Image source: Sahand Babali/ Unsplash)

Zo kun je van een verfrissende zoetzure snack gemakkelijk een verfrissende zoetzure drank maken. Pas echter op voor spatten bij het knijpen!

Variant 2: Granaatappel eten met de tikmethode

Ook deze variant moet het je zo gemakkelijk mogelijk maken om je granaatappel eetbaar te maken. Je begint met het fruit op het werkvlak te rollen en het goed te kneden. Snijd dan de granaatappel doormidden en houd hem boven een kom naar keuze. Tik tenslotte met een houten lepel of iets dergelijks op de achterkant van de gehalveerde vruchten en de pitten moeten in een mum van tijd in de kom vallen.

Variatie 3: Granaatappel met de juiste snede eten

Snijd je je granaatappel liever open? Dan is dit misschien de juiste variant voor jou. Hier snijd je de steel van de vrucht in een rechthoek, zodat er dan een gat is. Nu moet je vanuit elk van de vier hoeken een snede maken naar de basis van de steel. Nu kun je de granaatappel langs de sneden openbreken en er daarna van genieten. Wees voorzichtig met de witte schil die de zaden omgeeft. Ze zijn erg bitter.

Variatie 4: Eet de granaatappel onder water

Voor deze variatie heb je een kom met koud water nodig en een mes om de vrucht doormidden of in vier partjes te snijden. Als je de granaatappel op de gewenste manier gesneden hebt, kun je hem nu in het waterbad leggen.

Een waterbad is de beste manier om spatten te voorkomen.

Nu kun je in het water de pitten van de schil scheiden. De niet-eetbare witte schil zal naar de oppervlakte drijven en de zwaardere zaden zullen naar de bodem zinken. Haal tenslotte de schil van het water en zeef de zaden met een zeef.

Conclusie

Zoals je in dit artikel leerde, is er heel wat te weten over de supervrucht. Niet alleen is het op zichzelf een echte smaakbom, maar het kan met bijna elk gerecht gecombineerd worden. Als je van zoetzure en verfrissende hapjes houdt, is het zeker de moeite waard om de wat tijdrovende bereidingsroute te nemen. Nogmaals, oefening baart kunst! Hoe vaker je van een granaatappel geniet, hoe gemakkelijker hij te bereiden zal zijn.

Natuurlijk is de granaatappel niet alleen bekend om zijn smaak, maar ook om zijn buitengewoon veelzijdige geneeskrachtige toepassingen. Er zijn talloze studies die het positieve effect van de vrucht op de gezondheid bevestigen. Of het medicijn om te eten aan zijn smaak voldoet, moet ieder voor zichzelf uitmaken, daarom: Op een goede eetlust en een zo schoon mogelijke keuken!

Beeldbron: Olga Yastremska/ 123rf

Referenties (13)

1. Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44. PMID: 18590349.
Bron

2. eatsmarter.de: 7 Gründe, warum Granatapfelkerne gesund sind. Jessica Bolewski, 03. Jul. 2020
Bron

3. Les F, Prieto JM, Arbonés-Mainar JM, Valero MS, López V. Bioactive properties of commercialised pomegranate (Punica granatum) juice: antioxidant, antiproliferative and enzyme inhibiting activities. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2049-57. doi: 10.1039/c5fo00426h. PMID: 26030005.
Bron

4. Rojanathammanee L, Puig KL, Combs CK. Granatapfelpolyphenole und Extrakt hemmen kernischen Faktor der aktivierten T-Zell-Aktivität und mikrogliale Aktivierung in vitro und in einem transgenen Mausmodell der Alzheimer-Krankheit. J Nutr. 2013 Mai;143(5):597-605. doi: 10.3945/jn.112.169516. Epub 2013 Mär 6. PMID: 23468550; PMCID: PMC3738232.
Bron

5. Sineh Sepehr K, Baradaran B, Mazandarani M, Khori V, Shahneh FZ. Studien über die zytotoxischen Aktivitäten von Punica granatum L. var. spinosa (Apple Punice) Extrakt auf Prostata-Zell-Linie durch Induktion von Apoptose. ISRN Pharm. 2012;2012:547942. doi: 10.5402/2012/547942. Epub 2012 Dez 17. PMID: 23320197; PMCID: PMC3539436.
Bron

6. Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti-inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):193-9. doi: 10.1002/ptr.4977. Epub 2013 Mar 21. PMID: 23519910.
Bron

7. Rasheed Z, Akhtar N, Haqqi TM. Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes. Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R195. doi: 10.1186/ar3166. Epub 2010 Oct 18. PMID: 20955562; PMCID: PMC2991031.
Bron

8. Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH, Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2005 Sep 15;96(6):810-4. doi: 10.1016/j.amjcard.2005.05.026. PMID: 16169367.
Bron

9. Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F. Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25. PMID: 20334708.
Bron

10. Danesi F, Ferguson LR. Could Pomegranate Juice Help in the Control of Inflammatory Diseases? Nutrients. 2017 Aug 30;9(9):958. doi: 10.3390/nu9090958. PMID: 28867799; PMCID: PMC5622718.
Bron

11. zentrum-der-gesundheit.de: Hitzewallungen natürlich begegnen. Carina Rehberg, 09 März 2021
Bron

12. Banihani S, Swedan S, Alguraan Z. Pomegranate and type 2 diabetes. Nutr Res. 2013 May;33(5):341-8. doi: 10.1016/j.nutres.2013.03.003. Epub 2013 Apr 15. PMID: 23684435.
Bron

13. Abdollahzadeh Sh, Mashouf R, Mortazavi H, Moghaddam M, Roozbahani N, Vahedi M. Antibacterial and antifungal activities of punica granatum peel extracts against oral pathogens. J Dent (Tehran). 2011 Winter;8(1):1-6. Epub 2011 Mar 31. PMID: 21998800; PMCID: PMC3184731.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

wissenschaftliche Untersuchung
Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44. PMID: 18590349.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
eatsmarter.de: 7 Gründe, warum Granatapfelkerne gesund sind. Jessica Bolewski, 03. Jul. 2020
Ga naar bron
Klinische Studie
Les F, Prieto JM, Arbonés-Mainar JM, Valero MS, López V. Bioactive properties of commercialised pomegranate (Punica granatum) juice: antioxidant, antiproliferative and enzyme inhibiting activities. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2049-57. doi: 10.1039/c5fo00426h. PMID: 26030005.
Ga naar bron
Klinische Studie
Rojanathammanee L, Puig KL, Combs CK. Granatapfelpolyphenole und Extrakt hemmen kernischen Faktor der aktivierten T-Zell-Aktivität und mikrogliale Aktivierung in vitro und in einem transgenen Mausmodell der Alzheimer-Krankheit. J Nutr. 2013 Mai;143(5):597-605. doi: 10.3945/jn.112.169516. Epub 2013 Mär 6. PMID: 23468550; PMCID: PMC3738232.
Ga naar bron
Klinische Studie
Sineh Sepehr K, Baradaran B, Mazandarani M, Khori V, Shahneh FZ. Studien über die zytotoxischen Aktivitäten von Punica granatum L. var. spinosa (Apple Punice) Extrakt auf Prostata-Zell-Linie durch Induktion von Apoptose. ISRN Pharm. 2012;2012:547942. doi: 10.5402/2012/547942. Epub 2012 Dez 17. PMID: 23320197; PMCID: PMC3539436.
Ga naar bron
Klinische Studie
Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti-inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):193-9. doi: 10.1002/ptr.4977. Epub 2013 Mar 21. PMID: 23519910.
Ga naar bron
Klinische Studie
Rasheed Z, Akhtar N, Haqqi TM. Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes. Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R195. doi: 10.1186/ar3166. Epub 2010 Oct 18. PMID: 20955562; PMCID: PMC2991031.
Ga naar bron
Klinische Studie
Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH, Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2005 Sep 15;96(6):810-4. doi: 10.1016/j.amjcard.2005.05.026. PMID: 16169367.
Ga naar bron
Klinische Studie
Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F. Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25. PMID: 20334708.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Danesi F, Ferguson LR. Could Pomegranate Juice Help in the Control of Inflammatory Diseases? Nutrients. 2017 Aug 30;9(9):958. doi: 10.3390/nu9090958. PMID: 28867799; PMCID: PMC5622718.
Ga naar bron
Hitzewallungen natürlich begegnen
zentrum-der-gesundheit.de: Hitzewallungen natürlich begegnen. Carina Rehberg, 09 März 2021
Ga naar bron
wissenschaftliche Untersuchung
Banihani S, Swedan S, Alguraan Z. Pomegranate and type 2 diabetes. Nutr Res. 2013 May;33(5):341-8. doi: 10.1016/j.nutres.2013.03.003. Epub 2013 Apr 15. PMID: 23684435.
Ga naar bron
Klinische Studie
Abdollahzadeh Sh, Mashouf R, Mortazavi H, Moghaddam M, Roozbahani N, Vahedi M. Antibacterial and antifungal activities of punica granatum peel extracts against oral pathogens. J Dent (Tehran). 2011 Winter;8(1):1-6. Epub 2011 Mar 31. PMID: 21998800; PMCID: PMC3184731.
Ga naar bron
Recensies