Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Bruine rijst staat bij veel mensen bekend als een gezonder alternatief voor witte rijst. Ze zijn echter heel verschillend van smaak en textuur. Je hebt waarschijnlijk wel eens bruine rijst horen aanbevelen in verschillende diëten.

Maar de meeste mensen weten niet wat zilvervliesrijst eigenlijk is, of het echt gezonder is dan witte rijst en waarom het je kan helpen afvallen. Dit zijn precies de vragen die we in dit artikel willen beantwoorden en aan je uitleggen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bruine rijst is als witte rijst, behalve dat de kiem en het zilvervlies er niet uitgehaald zijn. Daardoor heeft bruine rijst meer vezels, smaakt anders en voelt anders aan.
 • Zilvervliesrijst is daarom gezonder dan witte rijst. Door de lagere glykemische index is het verzadigingsgevoel sneller en langer, en er zitten veel voedingsstoffen en mineralen in de bolster.
 • Bruine rijst is ook heel goed om af te vallen. Behalve het grote waterbindende vermogen dat elke rijstkorrel heeft, onttrekt het bijzonder hoge kaliumgehalte in zilvervliesrijst ook water, wat tot snel gewichtsverlies kan leiden.

Zilvervliesrijst: Wat je erover moet weten

Van productie tot gewichtsverlies – het “waarom” op veel vragen over zilvervliesrijst kan alleen beantwoord worden als je het concept van begin tot eind begrijpt. Daarna wordt het des te duidelijker. Hieronder vind je vragen en antwoorden over bruine rijst en wat je ermee kunt doen.

Wat is zilvervliesrijst?

Zilvervliesrijst is eigenlijk wat de naam doet vermoeden: rijst, maar dan een beetje anders. Maar deze kleine verandering heeft een groot effect. Bruine rijst heeft een andere smaak, textuur en is al met al gezonder. Witte rijst wordt gekenmerkt door een uitgebreide bewerking, waarbij de vezelrijke bolster, d.w.z. de zilverhuid, de kiem en de schillen verwijderd worden.

De klassieke rijstkorrel bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten. Bij zilvervliesrijst worden alleen de vliezen verwijderd. Bruine rijst is daarom wat harder om in te bijten en heeft een nootachtige smaak. (1)

Zijn zilvervliesrijst, volkorenrijst, bruine rijst of halfbruine rijst hetzelfde?

Ja, bruine rijst, volkorenrijst, bruine rijst en halfbruine rijst beschrijven allemaal een en hetzelfde product. Ze zijn te onderscheiden van paddy-rijst, waarbij geen vliesjes verwijderd worden. Schorsen zijn het oneetbare deel van de rijstkorrel en moeten dus verwijderd worden.
Rijst kan in principe in 4 groepen verdeeld worden: Paddy rijst, bruine rijst, parboiled rijst en witte rijst.

Een verdere ontwikkeling van rauwe rijst is (1), d.w.z. gedeeltelijk gekookt. Hoewel het iets gezonder is dan witte rijst, verliest het nog steeds veel voedingsstoffen tijdens het koken. Tenslotte is er witte rijst, de meest voorkomende rijstsoort. De kiem, zilverhuid en schillen zijn verwijderd(2).

De namen voor zilvervliesrijst zijn allemaal verschillend, maar ze zijn allemaal zinvol. Het is vergelijkbaar met conventionele volkoren producten (bruine rijst) en is duidelijk natuurlijker dan witte of voorgekookte rijst, zodat het zinvol is om het bruine rijst of half-bruine rijst te noemen. Deze rijstsoort is er als langkorrelige, halflangkorrelige en rondkorrelige rijst.

brauner Reis

Deze mand heet een winnowing basket en ze worden gebruikt om de rijst van zijn schillen te scheiden. Zonder deze stap zou rijst oneetbaar zijn . (Image source: TUAN ANH TRAN/ Unsplash)

Een variant van zilvervliesrijst is rode rijst. Dit is echter niet altijd gefermenteerd, wat vaak ten onrechte wordt aangenomen. Rode rijst, hoewel beroemd omdat hij gefermenteerd is, kan op dezelfde manier gekocht en bereid worden als witte en bruine rijst. Twee voorbeelden zijn de Franse Camargue rijst of de Filippijnse rode bergrijst.

Wat zijn de ingrediënten en voedingswaarden van zilvervliesrijst?

De voedingswaarden tussen gekookte en ongekookte rijst verschillen sterk. Dit geldt ook voor zilvervliesrijst. Bruine rijst neemt tijdens het koken veel water op en geeft zetmeel af. Hierdoor wordt het aanzienlijk zwaarder, maar het verliest wat van zijn voedingsstoffen. Bovendien heeft zilvervliesrijst nog veel andere voedingsstoffen. Deze omvatten talrijke essentiële aminozuren, mineralen en vitaminen.

Voedingswaarde vermeld per 100 g (gekookt) vermeld per 100 g (rauw)
Calorischewaarde 112kcal 362 kcal
Vet 0,83 g 2, 68 g
waarvan verzadigde vetzuren 0,17 g 0,54 g
Koolhydraten 23,51 g 76,17 g
waarvan suiker 0,8 g 0,7 g
vezel 1,8 g 3,4 g
eiwit/proteïne 2,32 g 7,5 g

Afhankelijk van het product, de omgevingsomstandigheden en de verwerking, kunnen deze waarden ook variëren. Wees je ervan bewust dat deze waarden slechts een leidraad zijn. Elke fabrikant is verplicht de productspecifieke voedingswaarden te vermelden.

Is witte of bruine rijst gezonder?

Hoewel zilvervliesrijst en witte rijst erg op elkaar lijken, verschillen ze toch in sommige opzichten. In de tabel hieronder staan de voordelen en nadelen van zilvervliesrijst boven witte rijst.

Voordelen
 • Meer vezels
 • groter gevoel van verzadiging
 • lagere glykemische index
 • extra voedingsstoffen en mineralen
Nadelen
 • Moeilijk te bereiden
 • duurder
 • minder duurzaam
 • kan sporen van arsenicum (kankerverwekkend) bevatten (3)

Zilvervliesrijst is in principe gezonder, maar heeft andere nadelen. Het is niet in veel winkels verkrijgbaar, of alleen tegen hogere prijzen. Het is ook korter houdbaar door de vettige zilveren schil. Bovendien zijn veel mensen erg bezorgd over de voorbereiding. Anderzijds hebben studies gewezen op het positieve effect van het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst op de dagelijkse gezondheid en gewichtsverlies(4, 5).

Vooral het verhoogde verzadigingsgevoel en de lage glykemische index, d.w.z. hoe snel de koolhydraten in het bloed worden opgenomen, zijn opmerkelijk(6). Bovendien bevat bruine rijst veel voedingsstoffen en mineralen die uit witte rijst verwijderd zijn.

Hoe kan ik zilvervliesrijst koken?

Zilvervliesrijst kan op verschillende manieren gekookt worden, net als witte rijst. De meest gebruikelijke manier is om de rijst op het fornuis te koken. Op het fornuis duurt de rijst ongeveer 40 minuten. Je kunt het echter ook koken in de oven of in een rijstkoker. Hier zijn wat tips en trucs om je rijst te laten uitpakken zoals je wilt

 • Week de rijst van tevoren. Dit maakt de rijst niet alleen zachter tijdens het koken, maar vermindert ook het arsenicumgehalte in de rijst aanzienlijk. Hoe meer water je gebruikt voor het weken, hoe meer arseen er verwijderd kan worden. In het ideale geval week je de rijst ’s avonds of de dag ervoor.
 • Als je geen tijd hebt om de rijst te weken, moet je hem eerst wassen. Ook hier is het de bedoeling zoveel mogelijk arseen uit de rijst te verwijderen
 • Je hebt ook de mogelijkheid om de bruine rijst te roosteren. Deze tip is voor een keer niet om gezondheidsredenen. Als je de rijst een paar minuten in heet vet bakt, krijgt hij een speciale geroosterde smaak die bij sommige recepten perfect past.

Rijst in een zakje of in een Instant Pot bieden een veel sneller alternatief. Ze duren tussen 10 en 15 minuten en zijn meestal bedoeld voor de magnetron.

brauner Reis

Rode rijst is een variant van bruine rijst. Het is niet altijd gefermenteerd, maar kan gekocht en bereid worden op dezelfde manier als witte of bruine rijst. Bekende soorten zijn rode Camargue rijst (hier) of Filippijnse bergrijst. (Foto bron: Polina Tankilevitch/ Pexels)

Of deze rijst dezelfde kwaliteit heeft als vers gekookte rijst valt nog te bezien. Als je waarde hecht aan snelheid, is deze rijst perfect voor jou.

Kun je afvallen met zilvervliesrijst?

Als je regelmatig rijst eet, kun je afvallen. Hetzelfde geldt voor zilvervliesrijst in het bijzonder.
Als je regelmatig rijst eet, wordt water uit je lichaam gespoeld.

Rijst heeft een hoog waterbindend vermogen, wat betekent dat overtollig water in het lichaam weggespoeld wordt. Bruine rijst heeft ook een hoger kaliumgehalte, waardoor het waterbindend vermogen verder toeneemt(7).

Bovendien vult zilvervliesrijst je sneller en langer dan witte rijst. Dit komt door de lage glykemische index / glykemische belasting. Deze waarde geeft aan hoe lang het duurt voordat de koolhydraten van een maaltijd in het bloed terechtkomen. Hoe langer het duurt, hoe lager de waarde. Hoe langer het verzadigingseffect aanhoudt(8, 9).

Hoe werkt een bruine rijst dieet?

Als je wilt afvallen met rijst, kun je het “rijstdieet” proberen. Er zijn verschillende vormen, maar in elke variatie is rijst het hoofdbestanddeel van elke maaltijd.

Of je nu een rijstdieet volgt of niet, zilvervliesrijst kan veel voordelen hebben voor gewichtsverlies en gezonde voeding.

Je zult snelle vooruitgang zien op rijstdiëten en op lange termijn gezond leren eten (binnen redelijke grenzen). Je haalt je energie echter grotendeels uit koolhydraten, wat betekent dat je misschien niet veel eiwitten eet. Dit belemmert eiwit-afhankelijke stofwisselingsprocessen en de spieropbouw(10).

Bruine rijst kan in allerlei andere diëten opgenomen worden, zodat je van de voordelen kunt profiteren en de nadelen kunt elimineren. Zilvervliesrijst kan witte rijst of zelfs pasta vervangen als gezond alternatief en je huidige dieet verder opwaarderen.

Conclusie

Je hebt geleerd dat zilvervliesrijst, ook wel volkorenrijst, bruine rijst of halfbruine rijst genoemd, een rijstsoort is die meer vezels bevat dan witte rijst. Het bevat ook meer voedingsstoffen, mineralen en vitaminen dan witte rijst. Het is daarom een gezonder alternatief. Door het hoge waterbindende vermogen van koolhydraten en kalium, kun je snel veel gewicht verliezen als je over langere tijd regelmatig zilvervliesrijst eet.

Bovendien vult zilvervliesrijst je sneller dan witte rijst. Om af te vallen kun je een rijstdieet proberen. Anders is het zeer aan te bevelen om regelmatig bruine rijst te eten als onderdeel van een evenwichtige en gevarieerde voeding.

(Omslagfoto: Polina Tankilevitch/ 123rf)

Referenties (10)

1. Behrens, J.H., Heinemann, R.J. and Lanfer‐Marquez, U.M. (2007), Parboiled rice: A study about attitude, consumer liking and consumption in São Paulo, Brazil. J. Sci. Food Agric., 87: 992-999. https://doi.org/10.1002/jsfa.2794
Bron

2. Maximizing opportunities towards brown rice farming production. R M Rukka et al 2020 IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 486 012042
Bron

3. Zavala YJ, Duxbury JM. Arsenic in rice: I. Estimating normal levels of total arsenic in rice grain. Environ Sci Technol. 2008 May 15;42(10):3856-60. doi: 10.1021/es702747y. PMID: 18546734.
Bron

4. Manoj Menon, Wanrong Dong, Xumin Chen, Joseph Hufton, Edward J. Rhodes Improved rice cooking approach to maximise arsenic removal while preserving nutrient elements Science of The Total Environment, Volume 755, Part 2 2021 143341 ISSN 0048-9697 https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.143341
Bron

5. Relationship between rice consumption and body weight gain in Japanese workers: white versus brown rice/multigrain rice
Bron

6. Adebamowo SN, Eseyin O, Yilme S, et al. A Mixed-Methods Study on Acceptability, Tolerability, and Substitution of Brown Rice for White Rice to Lower Blood Glucose Levels among Nigerian Adults. Frontiers in Nutrition. 2017 ;4:33
Bron

7. Saleh, A.S.M., Wang, P., Wang, N., Yang, L. and Xiao, Z. (2019), Brown Rice Versus White Rice: Nutritional Quality, Potential Health Benefits, Development of Food Products, and Preservation Technologies. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18: 1070-1096. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12449
Bron

8. Preliminary Study: Glycemic Index of Brown and White Rice Variant IR64 in Healthy Adult Men July 2013 International Journal of Integrated Health Sciences 1(1):37-41
Bron

9. Boers, H., Seijen ten Hoorn, J., & Mela, D. (2015). A systematic review of the influence of rice characteristics and processing methods on postprandial glycaemic and insulinaemic responses. British Journal of Nutrition, 114(7), 1035-1045.
Bron

10. Miyoshi H, Okuda T, Okuda K, Koishi H. Effects of brown rice on apparent digestibility and balance of nutrients in young men on low protein diets. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Jun;33(3):207-18. doi: 10.3177/jnsv.33.207. PMID: 2822877.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Behrens, J.H., Heinemann, R.J. and Lanfer‐Marquez, U.M. (2007), Parboiled rice: A study about attitude, consumer liking and consumption in São Paulo, Brazil. J. Sci. Food Agric., 87: 992-999. https://doi.org/10.1002/jsfa.2794
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Maximizing opportunities towards brown rice farming production. R M Rukka et al 2020 IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 486 012042
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zavala YJ, Duxbury JM. Arsenic in rice: I. Estimating normal levels of total arsenic in rice grain. Environ Sci Technol. 2008 May 15;42(10):3856-60. doi: 10.1021/es702747y. PMID: 18546734.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Manoj Menon, Wanrong Dong, Xumin Chen, Joseph Hufton, Edward J. Rhodes Improved rice cooking approach to maximise arsenic removal while preserving nutrient elements Science of The Total Environment, Volume 755, Part 2 2021 143341 ISSN 0048-9697 https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.143341
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Relationship between rice consumption and body weight gain in Japanese workers: white versus brown rice/multigrain rice
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Adebamowo SN, Eseyin O, Yilme S, et al. A Mixed-Methods Study on Acceptability, Tolerability, and Substitution of Brown Rice for White Rice to Lower Blood Glucose Levels among Nigerian Adults. Frontiers in Nutrition. 2017 ;4:33
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Saleh, A.S.M., Wang, P., Wang, N., Yang, L. and Xiao, Z. (2019), Brown Rice Versus White Rice: Nutritional Quality, Potential Health Benefits, Development of Food Products, and Preservation Technologies. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18: 1070-1096. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12449
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Preliminary Study: Glycemic Index of Brown and White Rice Variant IR64 in Healthy Adult Men July 2013 International Journal of Integrated Health Sciences 1(1):37-41
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Boers, H., Seijen ten Hoorn, J., & Mela, D. (2015). A systematic review of the influence of rice characteristics and processing methods on postprandial glycaemic and insulinaemic responses. British Journal of Nutrition, 114(7), 1035-1045.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Miyoshi H, Okuda T, Okuda K, Koishi H. Effects of brown rice on apparent digestibility and balance of nutrients in young men on low protein diets. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Jun;33(3):207-18. doi: 10.3177/jnsv.33.207. PMID: 2822877.
Ga naar bron
Recensies