Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Tegenwoordig zijn we allemaal op zoek naar gezonde voeding. Daarom komen er steeds meer superfoods van ver naar de schappen van onze supermarkten. Kokosnoot heeft het ook van de tropen naar Duitsland geschopt. Meer dan 30 producten zijn nu in onze supermarkten te vinden. Maar hoe gezond is de kokosnoot eigenlijk?

In dit artikel leggen we alle feiten uit over kokosnoten, waar ze voor gebruikt worden en hoe gezond ze echt voor ons zijn. Tenslotte laten we je een paar heel bijzondere voordelen van de tropische vrucht zien.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Kokosnoten zijn gezond omdat ze veel voedingsstoffen, vitamines, vezels en mineralen leveren. Ondanks weinig koolhydraten bevat het ook veel plantaardige vetten. Vooral het vruchtvlees is vetrijk, daarom is het ongeschikt tijdens een dieet.
  • De steenvrucht is het hele jaar door verkrijgbaar en is gezond voor dagelijkse consumptie, maar ook voor zwangere vrouwen en ook voor honden. Zoek bij aankoop echter naar producten zonder toevoegingen.
  • De kokosnoot is niet alleen gezond voor ons, maar ook voor de aarde. Alle bestanddelen van de kokosnoot worden verwerkt en het heeft een goede emissiewaarde.

Is een kokosnoot gezond: Wat je moet weten

De kokosnoot is geen noot zoals de naam doet vermoeden, maar een steenvrucht en groeit het hele jaar door aan palmbomen. Aan één palm op grote plantages groeien ongeveer 30 tot 60 vruchten, die afhankelijk van de streek verschillend geoogst worden. Terwijl in het Caribisch gebied het oogsten door mensen gedaan wordt, worden er in Maleisië apen voor gebruikt.

Alle bestanddelen van kokosnoten worden verwerkt. De buitenste bruine schil wordt gebruikt om actieve kool te maken of als materiaal voor houtsnijwerk. Binnenin worden het kokoswater en het vruchtvlees geëxtraheerd. Dit kan verder verwerkt worden tot

  • Kokosmeel,
  • Kokosmelk,
  • Kokosvlokken,
  • of kokosvlokken,
  • enz.

De vezels van de kokosnoot worden ook verwerkt tot een grote verscheidenheid van alledaagse voorwerpen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld kokosmatten. Residuen van het persen van olie worden ook in de landbouw gebruikt, bijvoorbeeld als meststof of veevoer.

Waar is een kokosnoot van gemaakt?

Een kokosnoot kan tot 2,5 kg wegen en bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is groen of bruin en waterdicht. Het volgende bestaat uit vezels, gevolgd door de eigenlijke harde schaal. Deze is maar 0,5 cm dik, maar heel moeilijk te openen.

Achter een ander flinterdun laagje zit het kokosvlees en in het midden het zoete kokoswater. Het kokosvlees, kokoswater, kokosmelk en kokosvet zijn allemaal geschikt voor consumptie. Alleen de schil is niet geschikt voor consumptie, maar hij kan gemakkelijk gebruikt worden als glas voor een kokosdrankje.

Slechts 30 tot 60 kokosnoten worden door een palmboom per jaar geproduceerd. Het is echter de hoeveelheid die het verschil maakt, want er zijn talrijke plantages van kokospalmen. (Image source: Aditya Vyas / Unsplash)

Ze zijn in verschillende soorten te koop. Bijvoorbeeld als fruit- of drinkkokosnoot, maar ook in andere voedingsvormen en zelfs in verzorgingsproducten. Kokosproducten zijn populair omdat ze veel gezonde voedingsstoffen bevatten.

Wat zijn de voedingswaarden van kokosnoten?

Kokosnoten zijn een van de meest voedzame en gezonde voedingsmiddelen. Het bevat veel vetten en eiwitten, maar ook vitamines en voedingsstoffen die nodig zijn voor het menselijk lichaam. Daarom is het, net als bij bananen of avocado’s, mogelijk om maandenlang kokosnoten te eten zonder gebreksverschijnselen te krijgen. (1)

Voedingswaarden per 100 gram kokos Waarden per 100 g
Energie (kilocalorieën) 361 kcal
Energie (kilojoules) 1510 KJ
Vet 36,5 g
Koolhydraten 4,8 g
waarvan suiker 4,8 g
Voedingsvezels 9 g
Eiwit 3,9 g
Vitaminen kokos
Vitamine B1 61 µg
Vitamine B2 8 µg
Vitamine B7 12 µg
Mineralen kokos
Natrium 35 mg
Kalium 379 mg
Calcium 20 mg
Magnesium 40 g
Sporenelementen Kokos
IJzer 2250 µg
Zink 785 µg

Kokos is bijzonder overtuigend met zijn vele B-Vitaminen en een groot aantal calorieën. Tegelijk heeft het maar weinig koolhydraten. De populaire steenvrucht bevat ook een grote mix van mineralen en veel voedingsvezels.

Welke rol speelt een kokosnoot in een gezonde voeding?

Het eten van 100 gram kokosnoot geeft je 9 gram vezels, dat is bijna een derde van de gemiddelde dagelijkse inname van 30 gram. Dit geeft je een goed verzadigd gevoel, en kokos is gemakkelijk voor ons lichaam te verteren dankzij de middellange-keten vetzuren. Maar als je wilt afvallen, kun je de vrucht beter met mate eten, vanwege de vele calorieën. Vooral het kokosvlees bevat veel plantaardig vet en is erg calorierijk. Dit maakt het niet bepaald tot het ideale voedsel tijdens een dieet.

Kokosvlees bevat veel plantaardige vetten en is daarom ongeschikt voor een dieet.

Het enige in kokosnoot dat weinig calorieën en vet bevat is het kokoswater. (2) Dankzij de weinige koolhydraten van slechts 4,8 g per 100 gram kokos is het echter perfect als tussendoortje voor vrienden van koolhydraatarm. (3) De vele mineralen maken je ook fit. De hoeveelheid kalium, magnesium en ook calcium en fosfor helpen je om een actiever leven te leiden en betere resultaten bij het sporten te bereiken.

De hoeveelheid kalium is vooral belangrijk omdat het verantwoordelijk is voor de overdracht van impulsen naar spier- en zenuwcellen. (4) Op 100 gram kokos bevat je de hoeveelheid van 2250 µg ijzer, dat je bloedvorming ondersteunt. Dit weerspiegelt 18% van de dagelijkse aanbevolen minimum hoeveelheid en is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. (5)

Op het eerste gezicht lijkt de hoeveelheid vitamines die er in zit niet erg groot, maar alle belangrijke vitamines van de B-groep zijn aanwezig. De hoogste waarde wordt gevonden in de vitamine biotine. Dit is bijzonder gezond voor een heldere huid, glanzend haar en sterke nagels. (6)

Wanneer en voor wie is het nuttig om kokosnoten te eten?

In tegenstelling tot andere vruchten zijn kokosnoten niet alleen in een bepaald seizoen verkrijgbaar, maar het hele jaar door. Daarom kan het het hele jaar door gekocht en genoten worden, want het wordt in elk jaargetijde ingevoerd. De smaak van de kokosnoot past bij zijn naam.

Hoewel het een steenvrucht is, smaakt het witte vruchtvlees als een noot. Het kokoswater, daarentegen, smaakt zoet en heeft een licht zure toets. De vitamines en voedingsstoffen maken het ideaal voor alle liefhebbers van supervoedsel, maar zoals al gezegd moet het alleen met mate gegeten worden of als tussendoortje tijdens een dieet.

Is het gezond om kokosnoot te eten tijdens de zwangerschap?

Kokosmelk is niet schadelijk voor je ongeboren baby, dus je kunt er tijdens de zwangerschap zonder problemen van genieten. In feite krijg je waardevolle voedingsstoffen binnen door het eten ervan. Het is belangrijk na te gaan of het product zuivere kokosmelk is of kokosmelk met toevoegingen. Industrieel geproduceerde kokosmelk moet vermeden worden.

Is de consumptie van kokosnoten geschikt om af te vallen?

In principe is de consumptie van kokosnoten niet bijzonder geschikt om af te vallen, vanwege de verzadigde vetzuren. Er is echter ook een omstreden kokosnootdieet. Dit houdt in dat je 2 tot 3 eetlepels pure kokosolie per dag inneemt. Deze dienen als oppepper voor de stofwisseling.

Met een gezonde voeding en geen koolhydraten wordt dit verondersteld meer calorieën te verbranden en zo gewicht te verliezen. Het dieet stuit echter in talrijke studies op verzet omdat kokosnoten verzadigde vetzuren bevatten. In tegenstelling tot onverzadigde vetzuren zijn deze niet nuttig voor ons organisme.(7)

Is het eten van kokosnoten gezond voor honden?

Veel honden vinden het heerlijk om een kokosnoot te eten. Dit komt omdat dieren vaak instinctief weten wat goed voor hen is. Daarom kun je een hond zonder problemen kokosvlees geven, want het heeft geen nadelen, alleen voordelen voor de hond. De gemakkelijkste manier is om kokosvlokken over het natvoer van de hond te strooien.

Deze doen de hond goed en smaken tegelijk goed. Kokosvlees voorkomt ook wormen, maar als je hond al met wormen is besmet, kun je beter naar de dierenarts gaan in plaats van kokosvlees te proberen. Merk ook op dat kokosvlees veel vet bevat en veel calorieën. Daarom is het niet geschikt voor honden met overgewicht.

Welke andere factoren maken een kokosnoot gezond?

De kokosnoot is niet alleen gezond voor dagelijkse consumptie, voor zwangere vrouwen of zelfs voor honden, maar ook voor onze planeet. De emissiewaarde van een kokosnoot is namelijk 130 g per 100 gram, wat goed is.

100 gram kokosnoot heeft een emissiewaarde van 130 g. Het IFEU Instituut voor Energie- en Milieuonderzoek beoordeelt kokosproducten als “gemiddeld goed”.

Het IFEU Instituut voor Energie- en Milieuonderzoek Heidelberg beoordeelt de kokosproducten als “gemiddeld goed”. Er werd rekening gehouden met alle broeikasgassen tijdens het hele fabricageproces.

De waarde van de kokosnoot als superfood is niet alleen omdat hij gezond is, maar ook milieuvriendelijk. Alle bestanddelen zijn zinvol verwerkt en tegelijk heeft hij goede emissiewaarden. (Image source: Tijana Drndarski / Unsplash)

Hieronder vallen de broeikasgassen die ontstaan op de produktieplaats, maar ook in de produktiemethode, bij alle vervoer, verwerking, verpakking en levering. Het supervoedsel is dus niet alleen gezond, maar ook milieuvriendelijk.

Conclusie

De kokosnoot is beslist een superfood. Alleen het grote aandeel plantaardig vet in het vruchtvlees spreekt tegen de steenvrucht, verder kan hij talloze voordelen bieden. Behalve de goede smaak en de vele productvarianten (of het nu gaat om kokosnootpuree, -melk, -meel of -drank of geraspte kokos), zijn dat vooral ook de gezonde voedingswaarden. De goede emissiebalans en het feit dat ook de harde schil en vezels verwerkt worden, spreken voor de kokosnoot, en daarom moet hij beslist een plaats in je dieet vinden.

Beeldbron: Tijana Drndarski / Unsplash

Referenties (7)

1. DebMandal M, Mandal S. Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention. Asian Pac J Trop Med. 2011 Mar;4(3):241-7. doi: 10.1016/S1995-7645(11)60078-3. Epub 2011 Apr 12. PMID: 21771462.
Bron

2. Patel RM, Jiang P, Asplin J, Granja I, Capretz T, Osann K, Okhunov Z, Landman J, Clayman RV. Coconut Water: An Unexpected Source of Urinary Citrate. Biomed Res Int. 2018 Nov 1;2018:3061742. doi: 10.1155/2018/3061742. PMID: 30515390; PMCID: PMC6236775.
Bron

3. Psomiadis D, Zisi N, Koger C, Horvath B, Bodiselitsch B. Sugar-specific carbon isotope ratio analysis of coconut waters for authentication purposes. J Food Sci Technol. 2018 Aug;55(8):2994-3000. doi: 10.1007/s13197-018-3217-8. Epub 2018 May 23. PMID: 30065408; PMCID: PMC6045981.
Bron

4. Kuberski T, Roberts A, Linehan B, Bryden RN, Teburae M. Coconut water as a rehydration fluid. N Z Med J. 1979 Aug 8;90(641):98-100. PMID: 290921.
Bron

5. bfr.bund.de/cm/343/hoechstmengenvorschlaege-fuer-eisen-in-lebensmitteln-inklusive-nahrungsergaenzungsmitteln.pdf: Bundesinstitut für Risikobewertung
Bron

6. Lipner SR. Rethinking biotin therapy for hair, nail, and skin disorders. J Am Acad Dermatol. 2018 Jun;78(6):1236-1238. doi: 10.1016/j.jaad.2018.02.018. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29438761.
Bron

7. Clegg ME. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr. 2017 Oct;71(10):1139-1143. doi: 10.1038/ejcn.2017.86. Epub 2017 Jun 7. PMID: 28589949.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Kokosnuss (Cocos nucifera L.: Arecaceae): zur Gesundheitsförderung und Krankheitsvorbeugung
DebMandal M, Mandal S. Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention. Asian Pac J Trop Med. 2011 Mar;4(3):241-7. doi: 10.1016/S1995-7645(11)60078-3. Epub 2011 Apr 12. PMID: 21771462.
Ga naar bron
Kokoswasser: Eine unerwartete Quelle für Harncitrat
Patel RM, Jiang P, Asplin J, Granja I, Capretz T, Osann K, Okhunov Z, Landman J, Clayman RV. Coconut Water: An Unexpected Source of Urinary Citrate. Biomed Res Int. 2018 Nov 1;2018:3061742. doi: 10.1155/2018/3061742. PMID: 30515390; PMCID: PMC6236775.
Ga naar bron
Analyse des zuckerspezifischen Kohlenstoffisotopenverhältnisses von Kokosnusswasser zu Authentifizierungszwecken
Psomiadis D, Zisi N, Koger C, Horvath B, Bodiselitsch B. Sugar-specific carbon isotope ratio analysis of coconut waters for authentication purposes. J Food Sci Technol. 2018 Aug;55(8):2994-3000. doi: 10.1007/s13197-018-3217-8. Epub 2018 May 23. PMID: 30065408; PMCID: PMC6045981.
Ga naar bron
Kokoswasser als Rehydrierungsflüssigkeit
Kuberski T, Roberts A, Linehan B, Bryden RN, Teburae M. Coconut water as a rehydration fluid. N Z Med J. 1979 Aug 8;90(641):98-100. PMID: 290921.
Ga naar bron
Höchstmengenvorschläge für Eisen in Lebensmitteln inklusive Nahrungsergänzungsmitteln
bfr.bund.de/cm/343/hoechstmengenvorschlaege-fuer-eisen-in-lebensmitteln-inklusive-nahrungsergaenzungsmitteln.pdf: Bundesinstitut für Risikobewertung
Ga naar bron
Rethinking biotin therapy for hair, nail, and skin disorders
Lipner SR. Rethinking biotin therapy for hair, nail, and skin disorders. J Am Acad Dermatol. 2018 Jun;78(6):1236-1238. doi: 10.1016/j.jaad.2018.02.018. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29438761.
Ga naar bron
They say coconut oil can aid weight loss, but can it really?
Clegg ME. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr. 2017 Oct;71(10):1139-1143. doi: 10.1038/ejcn.2017.86. Epub 2017 Jun 7. PMID: 28589949.
Ga naar bron
Recensies