Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Sinds de wereld bestaat, is er ook een opvatting geweest dat de consumptie van broccoli heel heilzaam is voor de gezondheid van de mens. Is broccoli inderdaad zo gezond? Als je er nu bent, dan heb je je precies deze vraag gesteld.

In dit artikel willen we de twijfel voorgoed wegnemen en broccoli objectief vanuit alle gezichtspunten bekijken. In een paar minuten kom je te weten wat de voordelen en nadelen zijn van het eten van broccoli.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Broccoli is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Deze samen met de fytochemicaliën maken broccoli tot een van de gezondste groenten.
  • Broccoli heeft kankerwerende effecten en bestrijdt andere ontstekingen in het lichaam. Het brengt het cholesterolgehalte in evenwicht, vermindert de kans op hart- en vaatziekten en vertraagt de veroudering van de huid.
  • Mensen met spijsverteringsziekten moeten voorzichtig zijn met het consumeren van broccoli. Zelfs gezonde mensen moeten niet elke dag broccoli eten. De voeding moet gevarieerd en evenwichtig zijn.

Is broccoli gezond? Wat je moet weten

We hebben hier de belangrijkste vragen samengevat en ze in detail beantwoord. De antwoorden zullen je een duidelijk beeld geven van hoe gezond broccoli werkelijk is.

Waarom is broccoli gezond?

Broccoli bevat een aantal vitamines: B1, B2, B6, E en vooral veel vitamine A en C. Per 100 gram bevat broccoli 115 mg aan . Ter vergelijking: sinaasappels bevatten slechts 53 mg vitamine C per 100 g. Broccoli is ook erg rijk aan mineralen: Kalium, calcium, fosfor, ijzer, zink en natrium. (1, 2)

Door gezonde groenten te eten, zoals broccoli, krijg je belangrijke vitaminen en mineralen voor je gezondheid binnen. Zonder deze voedingsstoffen kun je je niet goed voelen. Pas als je je goed voelt kun je in harmonie met jezelf komen. (Bron: Katie Barnes / Unsplash)

Het feit dat deze ingrediënten niet alleen heilzaam, maar ook vitaal voor ons lichaam zijn, maakt broccoli tot een van de nuttigste groenten die er zijn. Er blijft geen twijfel over bestaan dat broccoli een heel gezonde en waardevolle groente is.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van broccoli?

Calcium in broccoli versterkt de botten, selenium beschermt de cellen en ijzer is goed voor je bloed. De hoeveelheid vitamine C versterkt ons immuunsysteem. Broccoli ondersteunt dus de afweer van ons lichaam tegen vele ziekten. Maar dat is lang niet alles wat broccoli de gezondheid van de mens brengt

Voor wat gezond is Functie
Hart Brengt het cholesterolgehalte in evenwicht(3). Beschermt tegen celdood in het hart en vermindert het risico op hartziekten(4, 5).
Darm en lever Bestrijdt ontstekingen en giftige stoffen in het lichaam(6). Bevordert de spijsvertering
Cancer Indole-3-carbinol Remt de ontwikkeling van kankercellen. Antioxidanten Bestrijden kankercellen.(7, 8, 9)
Skin Sulforafaan vertraagt huidveroudering(10).
Bloeddruk Magnesium ontspant de bilspieren en verlaagt de bloeddruk

Voor wie is broccoli af te raden?

Broccoli is in principe gezond voor iedereen, zowel voor zwangere vrouwen als voor jonge kinderen. We moeten op dit punt echter ook naar de andere kant van deze groente kijken. Ondanks alle positieve effecten op de gezondheid zijn er ook enkele contra-indicaties voor broccoli waarmee rekening gehouden moet worden.

Als je spijsverteringsproblemen hebt, bespreek dan de consumptie van broccoli met je arts.

Als je een ziekte van het spijsverteringsstelsel hebt, moet je extra voorzichtig zijn met het eten van broccoli. Bij pancreatitis is de vezel die het bevat schadelijk voor de alvleesklier. Het is ook niet aan te raden bij gastritis en kan de ziekte verergeren. Anders is broccoli ook niet aan te bevelen voor mensen die allergisch zijn voor deze groentesoort.

Welke delen van broccoli moet je eten?

In principe is alles aan broccoli eetbaar. De roosjes, maar ook de stengels, bladeren en spruiten zijn geschikt voor consumptie. Elk deel bevat evenveel gezonde voedingsstoffen.

Hoe kun je broccoli goed bereiden?

Was broccoli en snijd hem grof in de roosjes. Je kunt broccoli koken, roosteren en in de oven garen. Zorg er alleen voor dat broccoli niet te lang aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, want de nuttige voedingsstoffen verdampen heel snel. Bij het koken moet je bijvoorbeeld broccoli niet langer dan 4 minuten in heet water houden.

Het zou nog beter zijn om broccoli 8-10 minuten te stomen in een pan met weinig water. Zo verliest broccoli het minst van zijn gezonde eigenschappen. Je kunt broccoli zelfs rauw eten. Hierdoor blijven de meeste vitamines behouden. Maar begin met een kleine hoeveelheid, want broccoli kan bij sommige mensen winderigheid veroorzaken.

Hoe vaak kun je broccoli eten?

Zoals we gezien hebben, is broccoli heel gezond. Kunnen we elke dag broccoli eten en ons geen zorgen maken over onze gezondheid?

De gezondste groente ter wereld kan door dagelijkse consumptie vergif worden.

Maar zo eenvoudig is het niet. Broccoli bevat bepaalde vitaminen en mineralen die overbodig worden bij de dagelijkse consumptie van broccoli. Daardoor kan broccoli net zo schadelijk zijn voor je gezondheid. Een gezonde voeding is er een die zo gevarieerd mogelijk is. De voeding moet evenwichtig zijn.

Alleen door een gevarieerde en evenwichtige voeding kun je volledig in de behoefte van je lichaam aan voedingsstoffen voorzien. Alleen dit soort dieet maakt je gezond. Elk eenzijdig dieet is schadelijk. (Image source: Ella Olsson / Pexels)

Er zijn ook andere groenten die andere stoffen bevatten die niet minder belangrijk zijn voor de gezondheid van de mens. Daarom moet de menselijke voeding goed uitgebalanceerd zijn. Eenzijdige voeding leidt ons altijd op het verkeerde pad.

Wat zijn de alternatieven voor broccoli?

Zoals we mooi vastgesteld hebben, is broccoli niet de enige groente die overtuigt met zijn gezonde samenstelling. Er zijn andere gezonde groenten met soortgelijke ingrediënten die een goed alternatief zijn voor broccoli.

Natuurlijk zijn dit niet alle groenten die je moet eten en broccoli goed vervangen. We hebben de meest geschikte drie met gelijksoortige voedingsstoffen uitgekozen. Merk op dat het het beste is om alle mogelijke groenten in een constante variatie te consumeren.

Bloemkool

Bloemkool en broccoli behoren tot een groentefamilie die kool heet. Bloemkool heeft een tamelijk milde smaak en een witte kleur. Ze zijn nauw verwant, dus de ingrediënten lijken erg op elkaar. Bloemkool is een goed alternatief voor mensen die de wat pittige smaak van broccoli niet goed verdragen.

Romanesco

Deze groente met een uniek uiterlijk is ook nauw verwant aan broccoli. Beide zijn koolsoorten en bevatten ongeveer dezelfde vitaminen en mineralen. Het verschil is nu dat Romanesco ook milder van smaak is en nauwelijks winderigheid bevat. Dit maakt romanesco het meest geschikt voor mensen die spijsverteringsproblemen hebben.

Spinazie

Spinazie behoort tot een andere soort groente, maar werd niettemin opgenomen als alternatief voor broccoli omdat het vooral bekend is om zijn gezonde eigenschappen. Beide groenten bevatten dezelfde voedingsstoffen. In tegenstelling tot broccoli bevat spinazie veel meer calcium, kalium, ijzer en vitamine E.

Conclusie

Broccoli is heel rijk aan essentiële vitamines, mineralen en gunstige antioxidanten, die samen je gezondheid op verschillende manieren kunnen verbeteren. Broccoli kan het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel in evenwicht brengen, wat vooral belangrijk is voor mensen met hartziekten en diabetes. Deze groente kan je immuunsysteem stimuleren en ontstekingen in je lichaam verminderen. Het kan zelfs helpen kanker te voorkomen en de veroudering van je huid te vertragen.

Dit alles maakt broccoli natuurlijk supergezond, en pleit ervoor dat je ze tot een vast onderdeel van je dieet maakt. Het betekent echter niet dat je deze groenten elke dag moet eten. Zoals met alle andere dingen in ons leven, word je geacht de gulden middenweg te vinden in het consumeren van broccoli. Het moet niet overdreven zijn. Alle groenten hebben hun voor- en nadelen, dus ze moeten allemaal in afwisseling gegeten worden. Alleen in dat geval kunnen broccoli en andere groenten een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.

Afbeelding bron: cottonbro / Pexels

Referenties (10)

1. Friedrich Senser (Bearbeitung): Lebensmitteltabelle für die Praxis. Der kleine Souci-Fachmann-Kraut. 4. Auflage. Wissenschaftliche Verlags-Gesellschaft, Stuttgart 2009, ISBN 978-3-8047-2541-6.
Bron

2. Nestle Ernährungsstudio: Der Broccoli.
Bron

3. Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Hosseinpanah, F., Rajab, A., Asghari, G., & Azizi, F. (2012). Broccoli sprouts powder could improve serum triglyceride and oxidized LDL/LDL-cholesterol ratio in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Diabetes research and clinical practice, 96(3), 348–354. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2012.01.009
Bron

4. Akhlaghi, M., & Bandy, B. (2010). Dietary broccoli sprouts protect against myocardial oxidative damage and cell death during ischemia-reperfusion. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 65(3), 193–199. https://doi.org/10.1007/s11130-010-0182-4
Bron

5. Threapleton, D. E., Greenwood, D. C., Evans, C. E., Cleghorn, C. L., Nykjaer, C., Woodhead, C., Cade, J. E., Gale, C. P., & Burley, V. J. (2013). Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 347, f6879. https://doi.org/10.1136/bmj.f6879
Bron

6. Wang, J., Fang, X., Ge, L., Cao, F., Zhao, L., Wang, Z., & Xiao, W. (2018). Antitumor, antioxidant and anti-inflammatory activities of kaempferol and its corresponding glycosides and the enzymatic preparation of kaempferol. PloS one, 13(5), e0197563. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0197563
Bron

7. Liu, X., & Lv, K. (2013). Cruciferous vegetables intake is inversely associated with risk of breast cancer: a meta-analysis. Breast (Edinburgh, Scotland), 22(3), 309–313. https://doi.org/10.1016/j.breast.2012.07.013
Bron

8. Liu, B., Mao, Q., Cao, M., & Xie, L. (2012). Cruciferous vegetables intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis. International journal of urology : official journal of the Japanese Urological Association, 19(2), 134–141. https://doi.org/10.1111/j.1442-2042.2011.02906.x
Bron

9. Liu B, Mao Q, Lin Y, Zhou F, Xie L. The association of cruciferous vegetables intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. World J Urol. 2013 Feb;31(1):127-33. doi: 10.1007/s00345-012-0850-0. Epub 2012 Mar 6. PMID: 22391648.
Bron

10. Daniel, M., & Tollefsbol, T. O. (2015). Epigenetic linkage of aging, cancer and nutrition. The Journal of experimental biology, 218(Pt 1), 59–70. https://doi.org/10.1242/jeb.107110
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliches Buch
Friedrich Senser (Bearbeitung): Lebensmitteltabelle für die Praxis. Der kleine Souci-Fachmann-Kraut. 4. Auflage. Wissenschaftliche Verlags-Gesellschaft, Stuttgart 2009, ISBN 978-3-8047-2541-6.
Ga naar bron
Der Broccoli
Nestle Ernährungsstudio: Der Broccoli.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Hosseinpanah, F., Rajab, A., Asghari, G., & Azizi, F. (2012). Broccoli sprouts powder could improve serum triglyceride and oxidized LDL/LDL-cholesterol ratio in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Diabetes research and clinical practice, 96(3), 348–354. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2012.01.009
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Akhlaghi, M., & Bandy, B. (2010). Dietary broccoli sprouts protect against myocardial oxidative damage and cell death during ischemia-reperfusion. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 65(3), 193–199. https://doi.org/10.1007/s11130-010-0182-4
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Threapleton, D. E., Greenwood, D. C., Evans, C. E., Cleghorn, C. L., Nykjaer, C., Woodhead, C., Cade, J. E., Gale, C. P., & Burley, V. J. (2013). Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 347, f6879. https://doi.org/10.1136/bmj.f6879
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang, J., Fang, X., Ge, L., Cao, F., Zhao, L., Wang, Z., & Xiao, W. (2018). Antitumor, antioxidant and anti-inflammatory activities of kaempferol and its corresponding glycosides and the enzymatic preparation of kaempferol. PloS one, 13(5), e0197563. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0197563
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu, X., & Lv, K. (2013). Cruciferous vegetables intake is inversely associated with risk of breast cancer: a meta-analysis. Breast (Edinburgh, Scotland), 22(3), 309–313. https://doi.org/10.1016/j.breast.2012.07.013
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu, B., Mao, Q., Cao, M., & Xie, L. (2012). Cruciferous vegetables intake and risk of prostate cancer: a meta-analysis. International journal of urology : official journal of the Japanese Urological Association, 19(2), 134–141. https://doi.org/10.1111/j.1442-2042.2011.02906.x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu B, Mao Q, Lin Y, Zhou F, Xie L. The association of cruciferous vegetables intake and risk of bladder cancer: a meta-analysis. World J Urol. 2013 Feb;31(1):127-33. doi: 10.1007/s00345-012-0850-0. Epub 2012 Mar 6. PMID: 22391648.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Daniel, M., & Tollefsbol, T. O. (2015). Epigenetic linkage of aging, cancer and nutrition. The Journal of experimental biology, 218(Pt 1), 59–70. https://doi.org/10.1242/jeb.107110
Ga naar bron
Recensies