
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote palmsuiker test 2023. Hier presenteren we alle palmsuiker die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste palmsuiker voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je palmsuiker wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Palmsuiker komt vooral uit Zuidoost-Azië, waar het nog traditioneel met de hand wordt gemaakt in een moeizaam en tijdrovend proces.
- Palmsuiker is verkrijgbaar in drie verschillende soorten: kristallijn, als pasta of in geperste vorm. Ze verschillen alleen in hun vorm, houdbaarheid en gebruik bij het koken.
- Palmsuiker kan huishoudsuiker op alle gebieden één op één vervangen en kan, vanwege zijn lage glycemische index, zelfs door diabetici zonder aarzelen gebruikt worden.
Palmsuiker: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je palmsuiker koopt
Wat is palmsuiker?
Palmsuiker wordt vooral in Zuidoost-Azië geproduceerd (vooral in Thailand, Indonesië, Vietnam, Myanmar of Cambodja), maar ook in Sri Lanka, Zuid-Amerika of India.
Het kan alleen verkregen worden door zeer omslachtig en tijdrovend handwerk.
Suikerpalmen groeien, in tegenstelling tot oliepalmen, uitsluitend in soortenrijke bossen en hebben uitwisseling met andere planten nodig. Het regenwoud en zijn bewoners blijven behouden, en de biodiversiteit wordt zelfs bevorderd. Palmsuiker wordt ook beschouwd als een van de meest duurzame suikers die er zijn, vanwege de teelt- en produktiemethode.
Duurzame teelt en gemengde teelt beschermen de bodem en maken het moeilijker voor plagen om zich te verspreiden. De plantages hoeven dus geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Palmsuiker is dus een heel natuurlijke suiker, vrij van bestrijdingsmiddelen.
Hoe wordt palmsuiker gemaakt?
De boeren klimmen nu gedurende enkele dagen op de metershoge stam en geven de buis die zich gevormd heeft lichte slagen om de aanmaak van het palmsap te stimuleren. Na enkele weken kan nu het uiteinde van de knop afgesneden worden en het sap meerdere malen per dag met behulp van bakjes opgevangen worden.
Door de hitte begint het natuurlijke gistingsproces van het sap binnen een paar uur. Het moet daarom snel verwerkt worden.
Eerst wordt het sap door een zeef gehaald om onzuiverheden en palmresten te verwijderen. Dan wordt het gedurende ongeveer vijf uur ingekookt tot siroop.
Als de siroop ingedikt is, kan ze in containers gedaan worden om te kristalliseren. Daartoe wordt de siroop ongeveer twintig minuten geklopt tot de kristallisatie begint. De massa wordt nu in vormen gedaan en laat afkoelen tot ze keihard is. Zo wordt de geperste palmsuiker gemaakt. Om palmsuiker als poeder te krijgen, hoeft de massa dan alleen nog maar geraspt of fijngestampt te worden.
Is palmsuiker hetzelfde als kokosbloesemsuiker?
In tegenstelling tot palmsuiker is kokosbloesemsuiker verkrijgbaar in kristallijne vorm of als siroop en heeft een lichtbruine kleur. De bereidingswijzen zijn echter bijna dezelfde en er is weinig verschil in smaak.
Kenners beweren echter dat kokosbloesemsuiker iets zoeter smaakt dan palmsuiker. Maar zoals we altijd zeggen: Smaken verschillen!
Wat zijn de bijzondere eigenschappen van palmsuiker?
De glykemische index heeft een grote invloed op je bloedsuiker – hoe lager de index, hoe langzamer je bloedsuikerspiegel stijgt.
Handig is dat palmsuiker ook trek voorkomt en een prima hulpmiddel kan zijn bij het afvallen. Dit mag je echter niet in de verleiding brengen om meer suiker te gebruiken dan gewoonlijk. Hoewel palmsuiker “gezonder” is, slaat het toch op je heupen als je het in overmaat eet.
100 g bevatten maar liefst 400 calorieën, evenveel als witte suiker. Bovendien bevat 100 g palmsuiker ook 95 g tot 100 g koolhydraten, en daarom is het helemaal niet geschikt voor koolhydraatarme voeding.
Palmsuiker bevat ingrediënten als calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. De hoeveelheden zijn echter zo klein dat ze geen noemenswaardige invloed hebben op je gezondheid of bijdrage aan je dagelijkse behoefte. Niettemin wordt van palmsuiker gezegd dat het een antioxiderende werking heeft. Helaas is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.
Kan ik palmsuiker eten als ik diabetes of fructose-intolerantie heb?
De situatie is anders bij fructose-intolerantie, want de vreugde van de een is het verdriet van de ander – palmsuiker bestaat hoofdzakelijk uit de tweeledige suiker sucrose.
De meningen verschillen echter over de kwestie van verdraagzaamheid bij onverdraagzaamheid. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je met je arts overleggen voor je palmsuiker gebruikt, of jezelf vooraf heel goed informeren.
Hoeveel kost palmsuiker?
Niettemin kun je bij sommige fabrikanten palmsuiker van hoge kwaliteit kopen voor nog geen tien euro per kilo. Zoals altijd geldt ook hier hetzelfde: Er zijn geen bovengrenzen aan de prijzen.
Welke alternatieven zijn er voor palmsuiker?
Hier hebben we een handvol alternatieven en hun eigenschappen opgesomd die een kaarsje kunnen ophouden tegen palmsuiker en een goede vervanger kunnen zijn.
De volgende twee alternatieven komen het dichtst in de buurt van palmsuiker.
Berkensuiker
Berkensuiker, beter bekend als “xylitol” of “xucker”, heeft dezelfde zoetkracht als witte suiker en kan ook één-op-één als die gebruikt worden. Het is laag in calorieën en koolhydraten en kan gebruikt worden om te koken of te bakken zonder een schuldig geweten, zelfs door diabetici.
De tolerantie van fructose-intolerantie hangt af van de persoon en moet van tevoren opgehelderd worden.
Stevia
Stevia is, samen met palmsuiker, een zeer populaire suikervervanger en heeft 300 maal de zoetkracht van huishoudsuiker en is calorievrij.
Het kan gebruikt worden voor het bakken en verfijnen van desserts, maar ook voor warme gerechten. Bovendien is bewezen dat stevia geschikt is voor diabetici en ook veilig is voor mensen met fructose-intolerantie.
Maar er zijn veel andere manieren om eten, drinken enz. te zoeten. Daaronder vallen de volgende:
Suiker | Beschrijving |
---|---|
Agavesiroop | Dit vloeibare alternatief heeft 1,4 maal de zoetkracht van gewone suiker, maar niet beduidend minder calorieën. Agavesiroop is vooral geschikt om yoghurt, muesli of drankjes te zoeten, maar ook voor saladedressings of warme gerechten. De glykemische index is erg laag en dit alternatief is daarom zeer geschikt voor diabetici. Agavesiroop moet echter met voorzichtigheid gebruikt worden als je fructose-intolerant bent. |
Erythrit | Dit suikeralternatief smaakt licht naar munt en heeft naast zijn verkoelende werking gelukkig geen calorieën. Je zult echter iets meer erythritol moeten gebruiken bij het koken of bakken, want het heeft maar ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker. Erytritol wordt goed verdragen door mensen met diabetes of frucotolerantie. |
Hele rietsuiker | Rietsuiker is waarschijnlijk het bekendste suikeralternatief. Deze soort suiker smaakt karamelachtig en is minder zoet dan tafelsuiker. Je kunt het echter één op één vervangen, zoals je smaak dat toelaat. Het bevat iets meer calorieën dan zijn concurrenten, maar het is volledig ongeraffineerd en natuurlijk. |
Besluit: Welke soorten palmsuiker zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kan palmsuiker in drie soorten verdeeld worden
- Palmsuiker in geperste toestand
- Palmsuiker als poeder
- Palmsuiker als pasta
Het enige verschil is de vorm van de drie soorten. Welke uiteindelijk de juiste voor je is hangt helemaal af van je individuele behoeften en het beoogde gebruik, of de moeite en tijd die je in het koken wilt steken.
Om je een beter overzicht te geven van de palmsuiker soorten en je te helpen beslissen welke voor jou het meest geschikt is, hebben we hieronder kort de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet.
Wat zijn de voordelen en nadelen van geperste palmsuiker?
De meest voorkomende variant, die je ook in de meeste winkels kunt kopen, is palmsuiker in vaste, gestolde vorm. Afhankelijk van de uitvoering waarin ze geperst werden, kunnen ze er uitzien als koeken, cilinders, piramides, of worden soms als hele blokken aangeboden. In tegenstelling tot poeder zijn deze echter minder geneigd water op te nemen en klontjes te vormen.
Om palmsuiker voor het koken te gebruiken, moet het echter eerst bewerkt en fijngestampt worden. Door de geperste en harde vorm van de suiker kan vooraf doseren dus enigszins problematisch zijn.
Waarin onderscheidt palmsuiker zich als poeder en wat zijn de voor- en nadelen?
Palmsuikerpoeder is in feite niets anders dan geperste palmsuiker die geraspt is. Vanwege de extra moeite die de productie kost, kan deze variant voor sommige fabrikanten iets duurder zijn.
Omdat de suiker al in poedervorm is, kan hij direct voor het koken gebruikt worden en is hij, in tegenstelling tot geperste palmsuiker, beter geschikt voor het raffineren van dranken of voor karameliseren. Vooral als rietsuiker vervanger is het poeder beslist het beste.
Waarin onderscheidt palmsuiker zich als pasta en wat zijn de voor- en nadelen?
Tot nu toe hebben we ons niet zo op deze variant gericht, omdat palmsuiker als pasta maar heel zelden wordt aangeboden en het zelfs op internet moeilijk te vinden is. Toch willen we je kennis laten maken met alle vormen van palmsuiker en je die natuurlijk niet onthouden.
Er is geen aparte productiestap nodig om palmsuikerpasta te maken. De palmsuikersiroop wordt gewoon minder sterk ingekookt, zodat een stroperige pasta ontstaat.
Palmsuikerpasta heeft door de manier waarop het gemaakt wordt een hoog restvocht en is daarom perfect om in te koken. Door zijn consistentie is de pasta veel gemakkelijker te gebruiken dan de vaste vorm. Maar tegelijk is het door het hoge vochtgehalte niet zo lang houdbaar.
Omdat de pasta de eenvoudigste vorm van palmsuiker is, is hij gemiddeld ook het goedkoopst.
Koopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om palmsuiker te vergelijken en te evalueren
Om er zeker van te zijn dat je bij het kopen door de bomen het bos ziet en met een zuiver geweten een product kunt kiezen, zijn er verschillende criteria die je kunt gebruiken om alle palmsuikers en fabrikanten te vergelijken en te evalueren
- Zuiverheid
- Duurzaamheid
- Biologische kwaliteit
- Land van herkomst
- Geur
In de volgende paragrafen leggen we je precies uit hoe je deze criteria kunt gebruiken en uit de vele aanbiedingen de beste palmsuiker voor jou kunt kiezen.
Zuiverheid
Wanneer je palmsuiker koopt, let dan op de zuiverheid van de palmsuiker, om er zeker van te zijn dat die uitsluitend uit de bloesem van de suikerpalm gewonnen is. Goedkope produkten zijn vaak versneden met andere soorten suiker en zijn niet meer natuurlijk.
Fair Trade
Een ander aankoopcriterium dat je niet mag negeren, vooral bij palmsuiker, is het Fair Trade zegel. In dit geval is het vooral belangrijk omdat de produktie van palmsuiker erg duur is en de boeren eerlijk betaald moeten worden voor hun harde werk.
Een Fairtrade zegel garandeert echter ook dat het product niet uit massaproductie komt en dus van mindere kwaliteit kan zijn!
Biologische kwaliteit
Biologische kwaliteit is ook een heel belangrijk criterium waar je op moet letten en waar je waarde aan moet hechten. Met dit label kunnen fabrikanten garanderen dat je palmsuiker vrij is van chemicaliën zoals pesticiden of herbiciden en op een duurzame en milieuvriendelijke manier is geproduceerd.
Land van herkomst
Het land van herkomst kan ook informatie geven over de vraag of de palmsuiker van hoge kwaliteit en natuurlijk is. Let er in elk geval op dat de suiker uit een van de hierboven genoemde streken komt.
Zo niet, dan kan dit een teken zijn van slechte productie-omstandigheden en dus verminderde kwaliteit. Het enige goede eraan is waarschijnlijk de lage prijs!
Ruik
De geur van palmsuiker kan ook informatie geven over de kwaliteit en zuiverheid ervan. Helaas heb je vaak niet de gelegenheid om vooraf een geurproef te doen. Je kunt het beste afgaan op recensies op het internet of ervaringen uit je omgeving.
In het algemeen heeft palmsuiker echter een licht karamelaroma. Als het anders ruikt, is dat een teken van chemische behandeling of toevoeging van andere soorten suiker.
Wetenswaardigheden over palmsuiker
Hoe moet ik palmsuiker bewaren?
Bewaren en houdbaarheid variëren naargelang de soort palmsuiker die je hebt. Palmsuiker bewaren is geen kunstje, maar we hebben kort samengevat waar je rekening mee moet houden.
Geperste of kristallijne vorm
Om lang van je palmsuiker te kunnen genieten, is goed bewaren essentieel. In principe bederft of beschimmelt palmsuiker niet als hij goed bewaard wordt. Er zijn echter een paar factoren die een negatief effect kunnen hebben op de levensduur van de suiker.
Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de palmsuiker op een droge en luchtdichte plaats bewaard wordt.
Als het water opzuigt, vormt het klontjes. Als je de geperste versie gekocht hebt, kun je die het beste bewaren in een Tupperware bakje.
Omdat de lucht hier erg droog is, in tegenstelling tot in Zuidoost-Azië, kan de geperste palmsuiker hard worden als een rots. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid, maar volkomen normaal. Dit kan echter verdere verwerking voor het koken een wat grotere prestatie voor je maken.
Palmsuikerpasta
Helaas is de situatie met palmsuikerpasta iets anders. Door het hoge restvocht kan het bederven en gaan schimmelen. Laat de pasta niet open staan en gebruik hem zo snel mogelijk op. Je kunt ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking vinden.
Waar moet ik rekening mee houden als ik palmsuiker gebruik?
Eigenlijk hoef je niet veel aandacht te besteden aan het gebruik van palmsuiker. Je kunt het gebruiken precies zoals je gewone suiker zou gebruiken. Er zijn echter een paar kleine tips en trucs die heel nuttig kunnen zijn, vooral met palmsuiker in geperste vorm.
Dosering
In het algemeen kun je de suiker één op één doseren zoals huishoudsuiker. Als je het echter nog zoeter en karamelachtiger wilt, kun je zoveel gebruiken als je smaak toelaat.
Maar om palmsuiker te gebruiken bij het koken, vooral bij koude gerechten, moet je wat voorbereidend werk doen. Als je de suiker als poeder of pasta gekocht hebt, ben je hier gelukkig van verlost.
Smelten
De snelste en minst tijdrovende methode is om het suikerblok te smelten. Magnetron het gewoon met wat water gedurende 30 seconden en je bent klaar.
Je kunt natuurlijk ook het blok of een deel ervan smelten in een waterbad of direct in de pan. Je kunt er het beste steeds een beetje water bij doen, zodat het niet te veel indikt en lekker romig blijft.
Het smeltpunt van palmsuiker is erg laag door het restvocht dat het bevat als gevolg van het zachte droogproces. Als de suiker moeilijk oplost, is dat een aanwijzing voor een op zijn laatst verkeerd droogproces, maar ook voor de toevoeging van andere soorten suiker of zoetstoffen.
Raspen
Je kunt het suikerblok ook raspen met een gewone rasp, zodat je niet het hele suikerblok hoeft op te gebruiken. Dit werkt als het raspen van Gouda of groenten en is de meest gebruikelijke manier om palmsuiker te raspen in de Aziatische keuken.
Schillen
Als alternatief voor raspen kun je de palmsuiker ook schillen met een dunschiller of scherp mes. Dit vereist echter enige handigheid en voorzichtigheid, want het suikerblok is vrij hard.
Waar kan ik palmsuiker voor gebruiken in de keuken?
In principe kun je palmsuiker gebruiken voor alles wat je hartje begeert. Om je een beetje inspiratie te geven, hebben we hier een paar mogelijke toepassingen op een rijtje gezet die gegarandeerd elke keer raak zijn.
Dranken
Door zijn goede oplosbaarheid is palmsuiker ideaal om warme dranken zoals koffie, thee of cacao te verfijnen met zijn unieke smaak.
Palmsuiker is ook een geweldige toevoeging aan cocktails. Vervang bij je volgende cocktailparty gewoon de rietsuiker door palmsuiker – het gaat trouwens bijzonder goed samen met drankjes die met rum gemaakt zijn!
Hete gerechten
Vanwege zijn oorsprong is palmsuiker perfect voor Aziatische gerechten, zoals Thaise curry, wokgerechten of zoetzure gerechten. Maar je kunt het net zo goed gebruiken voor alle vlees- of visgerechten, bijvoorbeeld als marinade, of om een beetje glazuur aan je soepen toe te voegen.
Koude gerechten
Palmsuiker kan ook koude gerechten een bijzonder tintje geven. Je kunt bijvoorbeeld een beetje fijngestampte of gesmolten suiker toevoegen aan salades, dressings of dipsauzen. Een karamelboost ’s morgens in je yoghurt of muesli kan ook geen kwaad!
Koekjes
Palmsuiker is ook geschikt om mee te bakken, maar vanwege zijn hoge prijs raden we je af het te gebruiken en raden we je aan het alleen te gebruiken om cakes, muffins, koekjes en dergelijke te zoeten en te verfijnen.
Desserts
Vanwege zijn karamelsmaak is palmsuiker natuurlijk vooral geschikt voor het verfijnen van koude of warme desserts. Als de suiker gesmolten is, past hij overal in, of het nu in ijs, pudding of allerlei desserts is.
Hier is een kleine tip van ons: palmsuiker smaakt echt hemels als je het oplost in rijstpudding. Andere desserts kunnen het gemakkelijk bijhouden.
Voor welke recepten is palmsuiker bijzonder geschikt?
Vanwege zijn veelzijdigheid is er niet per se één recept om met palmsuiker te koken. Probeer het een beetje uit en vind je gerechten gewoon opnieuw uit, dan zul je snel je persoonlijke favoriet vinden!
Op het Internet vind je talloze receptideeën die laten zien hoe zo’n smaakheruitvinding eruit kan zien. Veel plezier met het uitproberen ervan!
Foto bron: pixabay.com / Quang Nguyen vinh