Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

66Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Zeilschoenen test 2023. Hier stellen we alle zeilschoenen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste zeillaarzen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je zeilschoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Zeilschoenen geven je optimale grip op gladde oppervlakken zoals een scheepsdek en hebben veel andere eigenschappen die nodig zijn voor een verblijf op schepen.
 • Er zijn klassieke leren bootschoenen, modieuze en sportieve schoenen van synthetische of gemengde stoffen en modellen van laarzen.
 • Niet alleen aan dek, maar ook in de vrije tijd zijn bootschoenen een modieuze blikvanger en heel comfortabel als je ze in de lente of zomer op blote voeten draagt.

Beste zeilschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je zeilschoenen koopt

Waarin onderscheiden zeilschoenen zich?

Zeilschoenen, ook wel bootschoenen of dekschoenen genoemd, worden gekenmerkt door een bijzonder slipvaste zool die optimale grip biedt, vooral op een natte ondergrond. Ze moeten ook tegen zout water kunnen, snel drogen en volledig gesloten zijn.

Klassieke zeilschoenen herken je meteen aan het typische hielriempje (Image source: unsplash.com / Rui Silvestre)

De zool is het belangrijkste onderdeel van zeilschoenen. Zelfs bij verschillende fabrikanten hebben de zolen altijd een glad contactoppervlak en drainages die het water laten weglopen.

Wist je dat zeillaarzen in de jaren 1920 uitgevonden werden door Paul Sperry? Sperry kreeg het idee om de zeilschoenen te maken dankzij de groeven en vormen van de poten van zijn hond.

De Cocker Spaniel bleek verbazingwekkend stabiel op gladde ondergrond. Hij diende als inspiratie voor Paul Sperry en zo ontstonden de eerste zolen met visgraatpatroon.

De klassieke patronen van de afwateringskanalen zijn het visgraatpatroon en het mes-snede patroon. Bovendien veroorzaken de hoogwaardige rubberen zolen geen slijtage, zodat ze geen lelijke strepen op het dek achterlaten.

Wegens de bijzondere omstandigheden op zee moeten zeillaarzen van geschikt materiaal gemaakt zijn. Zout water en de afwisseling van koude en sterk zonlicht mogen de werking van de schoenen niet schaden.

Het materiaal beïnvloedt ook of de schoenen waterdicht of waterdoorlatend zijn. In beide gevallen moeten de schoenen goed ademend zijn, zodat ze de volgende ochtend na een door water verzopen dag weer droog zijn.

Omdat elke fabrikant andere materialen gebruikt voor de zool, het binnenmateriaal en het bovenmateriaal, heeft elk model individuele kenmerken. Daardoor is elke zeilschoen geschikt voor verschillende weersomstandigheden.

In het algemeen kunnen alle zeilschoenen zonder problemen gebruikt worden om op het dek te lopen. Sommige zeilschoenen richten zich echter meer op een trendy ontwerp, terwijl andere vooral gericht zijn op geschiktheid aan dek.

Voor welk weer/seizoen zijn zeillaarzen geschikt?

Over het algemeen zijn zeillaarzen geschikt voor elk weer. Het maakt niet uit of het bewolkt, zonnig of stormachtig is, en ook niet of het warme of koude dagen zijn.

De vele varianten bieden een geschikt model voor elke gelegenheid. Natuurlijk maakt het verschil of je naar de Caraïben gaat of een reis rond Groenland plant.

Voor extreem koude omstandigheden moet je overwegen bijzonder stevige en waterdichte laarzen aan te schaffen die ook voldoende ruimte bieden om dikke sokken te dragen.

Voor warmere klimaten zijn lichte en waterdoorlatende schoenen geschikt, waar je zonder problemen met blote voeten in kunt glijden.

Hoeveel kosten zeillaarzen?

Er is een aanzienlijk verschil in de prijs van zeillaarzen. Afhankelijk van het merk en de kwaliteitsverschillen kun je zeillaarzen kopen voor zo weinig als €10 of tot €1300 betalen voor een luxe model.

Zoals in de schoenindustrie gebruikelijk is, maakt het niet per se uit of je schoenen, loafers of laarzen van synthetisch materiaal of van leer koopt. Een groot deel van de prijs wordt bepaald door het merk.

Natuurlijk is de prijs ook van invloed op de kwaliteit van de schoenen, maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke schoenen het beste zijn voor zijn individuele omstandigheden.

Type Prijsklasse
Lederen schoenen Ca. 10-1300€
Raceschoenen Ca. 40-150€
Regattaschoenen Ca. 40-150€
Zeillaarzen Ca. 100-400€

Hoe lang gaan zeillaarzen mee?

Zoals zo vaak het geval is, hangt kwaliteit af van de prijs. Meestal is er een prijsgrens waarboven de prijs niet veel invloed meer heeft op de kwaliteit. Een algemene bovengrens wordt bereikt vanaf ongeveer € 400 voor leren schoenen en € 250 voor synthetische schoenen.

Bij bijzonder goedkope modellen van rond de €10-40 bestaat het risico dat na een paar keer gebruiken de zool of de naden loslaten of zelfs de leren band scheurt. Intensief gebruik gedurende enkele jaren leidt onvermijdelijk tot slijtage.

Natuurlijk varieert de levensduur naar gelang de fabrikant en het model. Hoger geprijsde lederen modellen zijn steviger en duurzamer, maar vereisen ook intensiever onderhoud dan synthetische modellen, die wat kwetsbaarder zijn.

De levensduur van zeilschoenen hangt af van de kwaliteit van het materiaal, intensief gebruik en goed onderhoud.

Hoe je je schoenen goed kunt verzorgen, vind je hieronder onder.

Welke alternatieven zijn er voor zeillaarzen?

Nu zijn er altijd mensen die gewoon niet tevreden zijn met “gewone” zeillaarzen, of die om een speciale reden aan een zeiltocht of iets dergelijks meedoen en daarom bootgeschikte alternatieven zoeken.

Als algemene regel geldt dat alle schoenen met een rubber zool grip bieden op gladde oppervlakken. Dit betekent echter niet dat alle rubber zolen geschikt zijn voor een cruise. Schoenen moeten geschikt zijn voor de omstandigheden op een schip.

Bovendien zijn de volgende alternatieven alleen te overwegen als het om een ontspannende cruise bij matig weer gaat.

Type Beschrijving
Binnensportschoenen De antislipzool laat geen sporen na. Meestal hebben de schoenen ademende eigenschappen. Een nadeel is het vervelende piepen en het vasthouden van water. Als ze echt nat worden (ook hier zijn uitzonderingen), kunnen de schoenen de volgende ochtend nog nat zijn.
Crocs Crocs zijn oorspronkelijk ontworpen als bootschoenen en zijn daarom zeer geschikt als zeilschoenen. Zij kunnen worden gedragen als loafers of als vaste schoenen vanwege het verstelbare hielriempje. Het materiaal is stevig genoeg en de zool biedt een behoorlijke grip.
Wandelsandalen Ze zijn minder populair op het dek, maar kunnen nog steeds als alternatief worden gebruikt. Zij hebben gewoonlijk een rubberen zool en bieden dus een goede grip. Je kunt ze zeker dragen voor een ontspannen cruise bij warm weer.

Besluit: Welke soorten zeillaarzen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je bootschoenen wilt kopen, moet je kiezen tussen vier soorten die meer geschikt voor je zijn, afhankelijk van wat je wilt gaan doen:

 • Klassieke leren zeilschoenen.
 • Raceschoenen.
 • Regatta schoenen.
 • Zeillaarzen.

De verschillende schoenen zijn altijd van verschillende materialen gemaakt en hebben vaak een bovenmateriaal en een binnenmateriaal. De gebruikte materialen verschillen van model tot model en hangen ook af van de fabrikant.

Lederen schoenen kunnen van zuiver leer of van imitatieleer gemaakt zijn. De soorten leer variëren tussen glad leer, nubuckleer en suède, die speciaal behandeld worden om de gewenste eigenschappen te verkrijgen.

De soort leer die gebruikt wordt varieert van fabrikant tot fabrikant. Ze verschillen vooral in uiterlijk, waarbij nubuckleer iets zachter is dan suède.

Wist je dat de Engelsman Robin Knox-Johnston de eerste was die non-stop rond de wereld zeilde? Zijn reis duurde 313 dagen, van 1968 tot 1969. Het was een single-handed omzeiling van de wereld zonder een haven aan te doen.

Een plantaardig alternatief is katoen, ook wel canvas genoemd. Ook hier zijn er verschillende mengvormen. Behalve katoen kunnen ook hennepvezels, linnen of chemische vezels gebruikt worden.

Deze textielen worden meestal verder chemisch behandeld om ze de gewenste functies te geven. Als synthetische stof gebruikt wordt, kan het een netweefsel zijn.

Mesh is ademend, waterdoorlatend en droogt zeer snel. Het bestaat uit een soepel weefsel met zeer veel gaatjes, waardoor het de beschreven kenmerken krijgt.

Behalve gaas wordt ook vaak neopreen, massief rubber of rubbermengsels gebruikt.

Wat onderscheidt klassieke zeilschoenen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Eerst en vooral moet een onderscheid gemaakt worden tussen schoenen van volledig leer en van kunstleer.

Schoenen van natuurlijk leer hebben voordelen die niet geëvenaard kunnen worden door speciaal behandelde kunstleren schoenen in hun geheel. Maar schoenen van kunstleer kunnen ook op andere gebieden scoren.

Leren zeilschoenen

De twee grootste voordelen van natuurlijk leer boven imitatieleer zijn de rekbaarheid en de ademende eigenschappen van het materiaal. Onze voeten zwellen overdag een beetje op, dus schoenen van natuurlijk leer zijn ook ’s avonds nog heel comfortabel om te dragen.

Bovendien heeft leer een natuurlijk ademend vermogen dat transpiratie tegengaat en zo onaangename geurtjes voorkomt. Als leer goed onderhouden wordt, gaat het het langst mee van alle materialen.

Als je de moeite waard bent en bereid bent een iets hogere prijs te betalen, zul je lang plezier hebben van schoenen van natuurlijk leer.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Rekbaar
 • Duurzaamheid
 • Geurloos
Nadelen
 • Vereist veel verzorging
 • Kan blaren veroorzaken
 • Hogere prijs

Synthetisch leren zeil schoenen

Synthetisch leren schoenen zijn bijzonder gemakkelijk te onderhouden en doen qua uiterlijk niets onder voor natuurlijk leer. Hun weerbestendigheid overtreft zelfs die van natuurlijk leer. Door hun bijzonder dichte structuur zijn ze van nature waterdicht.

Deze dichte structuur remt echter de ademende werking, waardoor de beruchte stinkvoeten kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor bij imitatieleer van mindere kwaliteit. Hoe lager de kwaliteit, hoe korter de levensduur van de schoenen.

Als je besluit een model van imitatieleer te kopen, moet je erop letten dat het goed past, want imitatieleer kan niet meegeven. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt in de schoen. Als je ooit sokken wilt aantrekken, kunnen er drukpunten ontstaan.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Weerbestendig
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Minder duur
Nadelen
 • Stijve pasvorm
 • Zweetvoeten
 • Wisselende kwaliteit in sommige gevallen

Waarin onderscheiden raceschoenen zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Raceschoenen voor het varen zijn meestal gemaakt van neopreen en rubber. Dit geeft de schoenen stabiliserende eigenschappen rond de hiel. Dit is nodig omdat het enkelgewricht bij hoge snelheden en bij een sterke helling zwaar belast wordt.

Neopreen schoenen hebben een uitstekende warmte-isolerende functie, maar dit zorgt ook voor blijvend vocht aan de voet. Dit bevordert de vorming van atleetvoet als ze lang gedragen worden, en daarom hebben deze schoenen speciale verzorging nodig.

Het geringe gewicht en de basisflexibiliteit zijn een groot voordeel bij hectische bewegingen die het materiaal belasten, maar afgezien daarvan zijn ze in verhouding oncomfortabeler. Als je de voordelen van deze schoenen wilt, moet je kunnen wennen aan het gevoel ze te dragen.

Voordelen
 • Stabiliseren de voet
 • Isoleren
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Hygiënische verzorging nodig
 • Minder comfortabel om te dragen
 • Zuivere sportschoen

Waarin onderscheiden regattaschoenen zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Regatta schoenen combineren de modieuze vormgeving van gewone sportschoenen met de functionele eisen van zeilschoenen. Een combinatie van neopreen en mesh textiel geeft ze de eigenschappen die een modebewuste zeiler nodig heeft.

Het gebruikte netweefsel biedt uitstekend comfort en is tegelijk binnen zeer korte tijd weer droog. Dit materiaal kan in ontelbare kleuren en patronen worden uitgevoerd, waardoor het bij veel recreatieve zeilers uiterst populair is.

Maar omdat dit materiaal zo dun is, biedt het minder bescherming als je met je teen ergens tegenaan loopt. Zelfs kleine krasjes kunnen het materiaal snel aantasten en de eerste franjes kunnen verschijnen.

Het neopreen isoleert de voeten goed en het hoge ademend vermogen schept een aangenaam klimaat.

Door hun mooie uiterlijk zijn deze schoenen goed te combineren met vrijetijdskleding en staan ze ook goed in de haven. Maar als je ze vaak buiten het schip draagt, zal de dunne zool heel snel slijten.

Voordelen
 • Hoog draagcomfort
 • Sneldrogend
 • Aantrekkelijk ontwerp
Nadelen
 • Gevoelig voor slijtage
 • Minder bescherming
 • Dunne zool

Waarin onderscheiden zeillaarzen zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zeillaarzen zijn een speciaal soort bootschoen. Ze beschermen gegarandeerd tegen natte voeten en zijn buitengewoon goed bestand tegen harde stoten.

De meervoudig gecoate laarzen zijn 100% waterdicht en toch ademend. Hoewel ze een goede bescherming bieden tegen de kou, moeten ze gedragen worden met sokken die speciaal voor zeilen ontworpen zijn.

Wie zeillaarzen wil kopen moet er ook op letten dat de pasvorm aangepast is aan de individuele kuitmaat. Hoewel de vetersluiting een zekere speling toelaat, zijn hier soms aanzienlijke verschillen.

Door de ingewikkelde produktie en de speciale mengsels van textiel en rubber, vraagt een zekere kwaliteit ook om zijn prijs. Goedkope modellen zijn niettemin geschikt voor al wie maar af en toe van deze schoenen gebruik hoeft te maken.

Voordelen
 • 100% waterdicht
 • zeer robuust
 • ademend
Nadelen
 • strakke pasvorm
 • beperkte mobiliteit
 • hoge prijs voor goede kwaliteit

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zeilschoenen te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke zeilschoenen. De criteria die je kunt gebruiken om bootschoenen te vergelijken zijn o.a:

 • Grip van de zool.
 • Droogeigenschappen.
 • Vuilopname tijdens verlof aan land.
 • Draagcomfort.
 • Vakmanschap.
 • Prijs-prestatie verhouding.

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Zoolgreep

Zoals in het vorige hoofdstuk vermeld, is de zool het belangrijkste deel van een bootschoen. Je weet al dat er het mes-snede patroon is en het visgraat patroon. Er is weinig verschil tussen de twee.

De diepe afvoeren zorgen voor een optimale waterafvoer (Image source: pixabay.com / Hans)

Wat ze beide gemeen hebben is een glad contactoppervlak en veel kanalen die het water laten weglopen.

Deze kanalen, ook wel afvoerkanalen genoemd, zijn ook zo dun dat er geen stenen in verstrikt kunnen raken, die dan het dek zouden kunnen beschadigen. De zool is gemaakt van rubber of hoogwaardig rubber, dat slipvastheid garandeert.

Vroeger waren deze zolen van lichtgekleurd materiaal gemaakt om geen strepen op het dek achter te laten. Maar tegenwoordig zijn de gebruikte materialen zo geavanceerd dat een lichte kleur geen probleem meer is.

Bij nadere inspectie valt op dat de zolen verschillende diktes hebben. Een dunnere zool is comfortabeler om te dragen, maar absorbeert schokken minder goed.

Vooral voor langere zeiltochten moet je de voorkeur geven aan dikkere zolen, want die zijn op lange termijn comfortabeler en gemakkelijker voor de gewrichten.

Droogeigenschappen

Omdat nattigheid in schoenen een onvermijdelijk gegeven is tijdens zeiltochten, is het belangrijk dat de schoenen ook snel weer kunnen drogen. Bij slecht weer moeten de schoenen gedroogd worden in de hut of de mess, de eet- en ontspanningsruimte.

Dit kan bij kamertemperatuur enige tijd duren. Daarom is het belangrijk dat de schoenen gemaakt zijn van ademende materialen die het vocht snel weer afgeven aan de omgeving, zelfs bij lage temperaturen.

Als je schoenen van synthetisch leer zijn, zorg dan dat ze ademende eigenschappen hebben.

Vuil oppikken bij het aan land gaan

Een kras op het dure teakdek is erg vervelend. Maar elk ander deck houdt ook niet van stenen. Daarom raden we je aan bootschoenen alleen op de boot te gebruiken.

Als je toch aan land moet, is het belangrijk dat de zool niet te zacht is. Anders zullen de lamellen het gemakkelijk begeven en kleine steentjes insluiten, ondanks de dunne drainage.

Comfort

Natuurlijk moeten zeilschoenen voor lange cruises comfortabel zijn. Sportieve schoenen voor wedstrijden zijn hier een uitzondering, maar ze moeten ook comfortabel zitten.

Omdat bootschoenen meestal op blote voeten gedragen worden, is het belangrijk dat de schoenen goed gevoerd zijn. Schoenen van synthetisch materiaal zijn soepeler en dus over het algemeen comfortabeler.

Wil je niet af van de klassieke leren look en kies je voor natuurlijk leer, dan moet je de schoenen een tijdje inlopen tot ze zich aan de vorm van je voet hebben aangepast.

Dit kan een paar blaren veroorzaken, maar als deze fase voorbij is, doen leren schoenen qua comfort op geen enkele manier onder voor synthetische.

Vakmanschap

Het vakmanschap van de schoenen is van centraal belang voor de levensduur van de schoenen. Er zijn grote verschillen, afhankelijk van de fabrikant.

De kwaliteit van de gebruikte materialen, de know-how bij de verwerking, maar ook de omstandigheden waaronder de grondstoffen verkregen werden, zijn een belangrijke factor bij de keuze van schoenen.

Prijs-prestatie verhouding

Met een prijsbereik van ongeveer 10€ tot 1300€ is de vraag naar een optimale prijs-prestatie verhouding niet gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt af van je individuele eisen voor je schoenen.

Als je met een vrijetijdsgroep een eenmalige zeiltocht wilt maken, maakt het min of meer niet uit of je schoenen na twee weken stuk gaan.

Maar omdat je onder de goedkope modellen ook schoenen kunt vinden die je na je reis als vrijetijdsschoenen kunt blijven gebruiken, raden we je aan niet het goedkoopste model uit de discounter te kopen.

Als je meerdere jaren iets van je zeillaarzen wilt hebben, raden we je aan een goedkoper model van een merkfabrikant te kopen.

Wetenswaardigheden over zeillaarzen

Moet ik zeillaarzen impregneren of invetten?

Of je zeilschoenen moet impregneren of invetten hangt af van het bovenmateriaal van je schoenen en of je schoenen ontworpen zijn om water door te laten of niet.

Schoenen van imitatieleer hebben geen speciaal onderhoud nodig, een vochtige doek is voldoende om het imitatieleer weer in goede staat te brengen. Als je schoenen van natuurlijk leer zijn, is de situatie anders.

Natuurlijk leer wordt mettertijd broos. Je moet ledervet gebruiken om de waterafstotende eigenschappen te behouden. Schoensmeer bevat ook vet, maar iets minder en het laat het leer glanzen.

Als je van het glanzende uiterlijk houdt, ga je gang, maar wrijf een dun laagje leervet op je schoenen voor je de crème aanbrengt en laat ze 48 uur drogen voor je er schoensmeer op doet. Canvas bootschoenen moeten vóór elke tocht waterdicht gemaakt worden.

Zorg ervoor dat de waterdicht makende spray van goede kwaliteit is, want de schoenen moeten tegen meer bestand zijn dan een lichte regenbui. Het duurt ook even voor de chemische geur uit de schoenen verdwenen is.

Denk er dus in het beste geval een week voor je reis over na. Schoenen van synthetisch materiaal zijn meestal ontworpen om water door te laten.

Ze hoeven niet geïmpregneerd of ingevet te worden. Als je vindt dat de schoenen waterdicht moeten zijn, impregneer ze dan zoals hierboven beschreven.

Bovenmateriaal Verzorging
Imitatieleer Reinigen met een vochtige doek
Natuurlijk leer Inwrijven met leervet
Canvas Bespuiten met waterafstotende spray
Synthetische stof Geen speciale verzorging nodig

Hoe verzorg ik de zool van mijn bootschoenen?

De beste zoolverzorging voor bootschoenen is ze alleen op boten te dragen. Dit beschermt de zool en houdt hem antislip, ook na jarenlang gebruik.

Maar zelfs de beste rubber zool zal uiteindelijk hard worden als de weekmakers verdampt zijn. Gelukkig betekent dit niet het einde van de mooie schoen. Meestal is alleen de bovenste laag aangetast.

In zulke gevallen helpt het om de harde laag met schuurpapier weg te schuren. Daarna moet de zool weer een goede grip hebben.

De schuurmethode helpt echter niet als de zool in contact komt met polijstmiddelen, zoals die vaak voor een scheepsdek gebruikt worden. Deze polijstmiddelen versnellen de verharding van de zool vele malen. Daarna zijn de schoenen alleen nog goed voor vrije tijd.

Waarvoor kan ik zeillaarzen dragen?

Sommige bootschoenen zien er bijna uit als gewone sneakers en kunnen daarom met bijna elke denkbare outfit gecombineerd worden (Image source: unsplash.com / Christopher Burns)

Zeilschoenen hebben het havengebied allang verlaten voor het land en worden ook steeds populairder als vrijetijdsschoenen. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je deze schoenen in stijl wilt dragen.

Omdat zeillaarzen gemaakt zijn voor lente en zomer, is dit ook de beste tijd van het jaar om ze te dragen. Draag ze op z’n best blootsvoets met een spijkerbroek of korte broek. Ze passen niet echt goed bij een pak, vinden wij.

Ook vrouwen kunnen zonder wroeging bootschoenen dragen. Met een modieuze blouse en een effen broek van vloeiende stof of met een zomerse jurk passen deze klassieke schoenen bij elke gezellige avond.

Of je nu op reis bent, op het strand of naar kantoor gaat, klassieke leren bootschoenen met hun unieke look zijn altijd een echte blikvanger.

Beeldbron: unsplash.com / Artem Verbo

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies