Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

13Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

58Verzamelde opmerkingen

Of je nu vogels kijkt, sport van een afstand bekijkt of landschappen bewondert, een monoculair is een praktisch en doeltreffend hulpmiddel dat perfect zicht garandeert, ook al ben je mijlenver van het onderwerp verwijderd. Dit kleine instrument kan de manier veranderen waarop je van uitstapjes en buitenactiviteiten geniet. Daarom laten we je alles zien wat je moet weten voor je de ideale monokijker voor je avonturen kiest. Bekijk het maar!
Belangrijk om te weten

 • De monoculair is de uitrusting waarmee je kunt inzoomen en verre beelden scherper en nauwkeuriger kunt vergroten.
 • Het belangrijkste voordeel van de monoculair ten opzichte van de verrekijker is dat je hem met slechts één hand kunt gebruiken.
 • Voor wie van plan is de monokijker beroepsmatig te gebruiken, is het de moeite waard te investeren in high-tech apparatuur.

Beste monoculair: Onze selectie

Niet veel mensen zijn vertrouwd met monoculairen, maar er zijn veel mogelijkheden op de markt. Tegenwoordig kun je zelfs modellen vinden die met smartphone ondersteuning komen. Bekijk onze selectie:

Koopgids: alles wat je moet weten over

monokijkers

Naast telescopen en verrekijkers is er nog een ander hulpmiddel waarmee je scènes, mensen en situaties van een afstand kunt waarnemen, met precieze scherpstelling. Als je nog niet vertrouwd bent met de monoculair, kun je hier meer te weten komen over deze uitrusting en de voordelen ervan.

monocular em uma bancada branca

De monoculair is de uitrusting waarmee verre beelden van dichtbij vergroot kunnen worden. (Bron: Olga Yastremska / 123rf.com)

Wat is een monoculair en waarvoor wordt het gebruikt?

De monoculair – of monocle, zoals hij meer algemeen bekend is – is een instrument dat gebruikt wordt om het gezichtsveld af te sluiten, zodat onderwerpen die ver weg zijn van het gezichtspunt van de gebruiker, duidelijk gezien kunnen worden. Hij wordt veel gebruikt door vogelaars en wildplukkers, en is ook handig om geen wedstrijden te missen in sportarena’s, concerten en shows

Hoe werkt de monoculair?

Met de monoculair kun je, zoals we al zeiden, voorwerpen op grote afstand zien. Daartoe heeft de apparatuur een stel lenzen die, afhankelijk van het model, gecombineerd kunnen worden met spiegels.
De monoculair werkt volgens hetzelfde principe als een telescoop.

Net als een telescoop heeft hij grotere en krachtigere lenzen en spiegels. Op deze manier wordt het licht van een ver voorwerp opgevangen door de objectieflens, die het afbreekt en het, met focus, opnieuw creëert in een punt nabij het onderste uiteinde van de cilinder. Daarin vergroot een andere lens – het oculair – het beeld.

Welke soorten monokijkers

zijn er? In het algemeen verschillen monokijkers niet veel van model tot model. Maar er zijn enkele basisgegevens die je kunnen helpen de belangrijkste soorten uitrusting te begrijpen

 • Handmatig: afstand en scherpstelling worden geregeld door de gebruiker, die deze instellingen handmatig uitvoert;
 • Elektronisch: heeft een apparaat dat automatisch de benadering en scherpte van het voorwerp garandeert;
 • Nachtzicht: maakt zien bij weinig licht mogelijk. Bij de amateur modellen met deze bron is de beeldkwaliteit in het donker gering.

Wat is het verschil tussen monoculairs en verrekijkers?

Zowel monoculairs als verrekijkers hebben in principe dezelfde functie, namelijk het benaderen en verruimen van het gezichtsveld om voorwerpen of situaties op grote afstand waar te nemen. Maar het is mogelijk enkele verschillen tussen hen te belichten:
Binoculair Monoculair
Overdag te gebruiken Goed Geweldig
Nachtkwaliteit Regelmatig Regulair
Gemiddelde vergroting 10x 12x
Gemiddeld diafragma 50mm 52mm
Gezichtsveldx Vast Verstelbaar
Visuele stabiliteit Kleiner Meervoudig
Iseen statief nodig? Enkele modellen, ja Nee
Ergonomischx Minor Major
Praktisch Minor Major

De informatie over diafragma, vergroting en zelfs stabiliteit in deze tabel is gebaseerd op amateur of semi-professionele modellen, van gemiddelde waarde, die het best op de markt verkocht worden.

Monocular manual em uma mesa de madeira

De monokijker heeft verscheidene voordelen ten opzichte van de binoculair. (Bron: Anastasiia Kuznetcova/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van de monokijker?

Vergeleken met een verrekijker heeft de monokijker als een van zijn belangrijkste voordelen de veelzijdigheid, want hij kan met slechts één hand gebruikt worden. Maar er zijn nog andere voor- en nadelen aan het gebruik van dit apparaat, zoals we hieronder laten zien:
Voordelen
 • Hij is licht van gewicht en kan gemakkelijker gedragen worden
 • Hij maakt uitstekende observatie van voorwerpen en dieren mogelijk, zelfs bij minder licht
 • Hij is ergonomisch, heeft een formaat dat goed in de hand ligt
 • Sommige modellen worden geleverd met ondersteuning voor een smartphone, waarmee het bekeken voorwerp gefotografeerd kan worden
 • Hij heeft een betaalbare prijs, als je hem vergelijkt met andere observatie-apparatuur
Nadelen
 • Hij laat geen nachtzicht met kwaliteit toe
 • Bij manuele modellen hangt hij af van de afstelling door de gebruiker
 • De meest innovatieve hebben meestal een hoge waarde

Hoe zorg je goed voor je monoculair?

Ondanks het feit dat je monoculair robuust en goed afgedekt is – wat hem tot een bestendige uitrusting maakt – is het van essentieel belang dat je tijdens en na het gebruik van het instrument enige zorg aan de monoculair besteedt. Hoewel elk model specifieke kenmerken heeft, kunnen we je tips geven om het langer te bewaren

 1. Houd de veiligheidsriem aan het handvat vast gedurende de hele tijd dat je het gereedschap gebruikt. Zo zal de monoculair, als hij uit je hand glipt, de grond niet raken;
 2. Ga voorzichtigom met de scherpstelling en afstandsinstelling. Zo zorg je ervoor dat de kleine tandwielen van de apparatuur langer meegaan;
 3. Vermijd contact van de monokijker met zand, stof en water, ook al is hij bestand tegen deze middelen, zodat hij vrij is van krassen of oxidatie;
 4. Maak de lens en de body van de monokijker na elk gebruikgoed schoon. Berg de apparatuur daarna op in zijn koffer en houd hem uit de buurt van gevaar voor onverwacht vallen of schokken.

Aankoopcriteria: Waarop letten bij de aanschaf van een monoculair

Als je al besloten hebt een monoculair te kopen en het model dat je ideaal vindt in onze productenlijst gevonden hebt, is het nog maar even wachten op de aankoop van de jouwe. Eerst willen we enkele punten belichten die bepalend kunnen zijn voor het beste gebruik van dit instrument.

Vergroting

De vergroting die de monoculair biedt geeft het verschil aan tussen het zien van het voorwerp met het blote oog en het resultaat met behulp van de apparatuur. Op deze manier geldt: hoe hoger de vergroting, hoe beter de waarneming. Het is echter altijd goed te bedenken dat wanneer de vergroting te hoog is, de beeldkwaliteit en het gezichtsveld kleiner worden. Voor dagelijks gebruik bij natuurlijk licht volstaat een monokijker met een vergroting tussen 7 en 12 maal.

Lensafstand

De ooglens van een monokijker moet op een comfortabele afstand van je ogen staan. Zo voorkom je overmatige belasting bij het waarnemen van voorwerpen en scènes. De meeste modellen hebben een afstand van tussen de 5 en 20 millimeter. Brildragers hebben echter een minimale afstand van 14 mm nodig. Voor kinderen kan een kortere afstand nodig zijn. Daarom is het ideaal dat je de voorkeur geeft aan een model waarin je de maat kunt instellen.

monocular profissional de alta tecnologia

Voor wie van plan is de monokijker professioneel te gaan gebruiken, is het de moeite waard te investeren in hightech apparatuur. (Bron: Xanturion/ 123rf.com)

Lenskwaliteit

Behalve de instelling van de vergroting is een andere factor die direct ingrijpt op de scherpte en de definitie van de beelden de specificatie van de lenzen waaruit het inwendige refractiesysteem is opgebouwd. Daarom hebben we een basistip: als je de lenzen bij weinig licht gaat gebruiken, geef dan de voorkeur aan lenzen met een grotere diameter. Bedenk ook dat de kwaliteit van het materiaal van de lenzen veel verschil kan maken voor de helderheid en de benadering. Onderzoek in dit verband zeker de reputatie van de onderdelen die in de monokijker gaan. Als je twijfelt, kijk dan zeker naar de meningen van andere online kopers.

Coating

Zowel de buitenste als de buitenste coating kunnen invloed hebben op het gebruik en de kwaliteit van je monokijker. Het loont dus om je vóór de aankoop van deze details bewust te zijn, zoals we hieronder laten zien:

 • Inwendige bekleding – idealiter moet die glad en glanzend zijn om de lichtreflectie te verbeteren;
 • Buitenbekleding – kies een model met een met rubber bekleed oppervlak om een grotere stevigheid en ergonomie bij het gebruik te garanderen.

Type gebruik

En over gebruik gesproken, wees heel realistisch over dit aspect voor je je aankoop vastlegt. Denk goed na over de situaties waarin je je monokijker wilt gebruiken om de monokijker te kiezen die het beste aan je verwachtingen beantwoordt. Zo loop je niet het risico dat je een verspilde investering doet. Voor wie van plan is gesloten bossen te verkennen om dieren in hun habitat te observeren, kan een toestel met een grotere capaciteit interessant zijn. Ga je naar een wedstrijd kijken of met het gezin naar het theater? In deze gevallen volstaan de eenvoudigste modellen.

Samenvatting

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de monokijker en de voordelen ervan in vergelijking met andere apparatuur, vooral verrekijkers. Maar vertrouwen op dit kleine instrument kan je ervaringen nog gedenkwaardiger maken. In dit artikel hebben we het over het werkingsprincipe van de monokijker, tonen we de meest voorkomende types en laten we een selectie achter met de beste van 2023, met tips voor je om het ideale model te vinden. Als dit materiaal je beviel, kies dan je favoriete monokijker en deel die dan met je mede-avonturiers, zodat ze ook meer over dit instrument weten. Bedankt, tot gauw! (Uitgelichte foto bron: Olga Yastremska/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies