Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

55Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

122Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote jachtmessen test 2023. Hier stellen we alle jachtmessen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste jachtmes voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.
Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een jachtmes wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Zoals de naam al doet vermoeden is een jachtmes een mes dat geoptimaliseerd is voor de jacht. Een jachtmes wordt meestal voor drie doeleinden gebruikt: Om te onderscheppen, open te breken, te villen.
 • Een jachtmes bestaat uit een roestvast stalen lemmet en een houten, hoornen of plastic handvat. Afhankelijk van de prijsklasse varieert de kwaliteit van het gebruikte lemmetstaal enorm.
 • Een jachtmes van hoge kwaliteit moet goed kunnen snijden, lang scherp blijven en goed in de hand liggen. Andere onderscheidende kenmerken van messenstaal zijn: Rockwell hardheid, randvastheid, slijtvastheid, corrosiebestendigheid.

Beste jachtmes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een jachtmes koopt

Wat is een jachtmes?

Zoals de naam al zegt, is een jachtmes een mes dat voor de jacht geoptimaliseerd is. Er zijn verschillende soorten jachtmessen, die voor verschillende klussen gebruikt worden. Jachtmessen worden gebruikt voor het onderscheppen, villen en opbreken van opgejaagd wild.

Jachtmessen moeten gemaakt zijn met een handvat van hoge kwaliteit dat wegglijden voorkomt. ( Unsplash.com / Sebastian Pociecha)

Voor wie is een jachtmes geschikt?

Een jachtmes is een verplicht gereedschap dat elke jager bij zich moet hebben. Jachtmessen zijn gemaakt voor gebruik buitenshuis en worden daarom vaak meegenomen bij andere activiteiten, zoals kamperen in het bos of als universeel gereedschap in een wandelrugzak.

Een jachtzakmes is ook geschikt voor:

 • Bushcraft
 • Overlevingsavonturen
 • Safari Reizen
 • Allerlei soorten kamperen
 • Wandelen
 • Trekkingtochten

Wat maakt een goed jachtmes?

Een goed jachtmes is niet te zwaar en niet te licht. Het moet heel goed kunnen snijden en lang scherp blijven. Ook moet een goed jachtmes niet te groot zijn, zodat je het gemakkelijk kunt dragen.

Welke soorten jachtmessen zijn er?

De verschillende soorten jachtmessen worden onderscheiden naar het doel waarvoor ze gebruikt worden. Vaak worden voor elke klus aparte messen gebruikt, maar er zijn ook gecombineerde messen met een vouwsysteem of een speciale messenslijping die het mogelijk maakt om met één mes de huid open te breken en te villen.

Onderscheppen

Onderscheppen verwijst naar het doden van gewond wild. Het onderscheppende jachtmes dat hiervoor gebruikt wordt is vaak vrij lang en heeft de typische dolkvorm. Onderschepingsmessen worden eigenlijk alleen gebruikt om te steken en moeten in staat zijn een dier zo snel mogelijk los te maken.

Afhankelijk van de grootte van het dier worden bredere of smallere messen gebruikt. Met bredere messen kunnen beren of wilde zwijnen, bijvoorbeeld, zo snel mogelijk gedood worden. Dit vermindert het gevaar voor de jager en het gewonde dier hoeft niet onnodig te lijden.

Openbreken

Openbreken betekent het spel strippen; strippen verwijdert het binnenste van het spel. Scheurende jachtmessen hebben een lemmetlengte van ongeveer 10 cm of minder, en scheurende jachtmessen zijn licht gebogen.

Scheurende jachtmessen moeten goed in de hand liggen en hebben vaak een iets afgeronde en minder scherpe lemmetpunt om de organen van het opgejaagde wild niet te verwonden. Als de organen beschadigd zijn, vermindert de kwaliteit van het vlees sterk of wordt het vlees oneetbaar.

Vellen

Het opgejaagde wild wordt vaak gevild en verwerkt met speciale slagersmessen van verschillende vorm. In de regel worden zulke messen niet door de jager gedragen.

Uit welke materialen bestaat een jachtmes?

Een jachtmes bestaat uit twee delen: een lemmet en een handvat.

Het lemmet

Het lemmet van een jachtmes is van roestvast staal. De keuze uit verschillende soorten messtaal is immens en de staalsoort bepaalt voor een groot deel de kwaliteit en prijs van een jachtmes.

Een goed staal voor jachtmessen moet zeer goed kunnen snijden, lang en betrouwbaar scherp blijven, en een zekere hardheid bezitten.

Messtaal kan beoordeeld worden met vier punten van kritiek

 • Rockwell hardheid
 • Snijweerstand
 • Slijtvastheid
 • Corrosiebestendigheid
Kritiek Uitleg
Rockwell hardheid meeteenheid voor de hardheid van staal. Hoe hoger de waarde, hoe beter
Edge retention hoe lang blijft het jachtmes scherp?
Slijtvastheid hoe duurzaam is het mes? Het gebruik van het mes veroorzaakt een zekere mate van slijtage, die varieert afhankelijk van de staalsoort.
Corrosiebestendigheid Hoe bestand is het messenstaal tegen vocht en roest.

Alleen echt dure jachtmessen met premium staal, blijken op alle punten van kritiek topprestaties te leveren.

Het handvat

Het handvat van een jachtmes moet goed in de hand liggen en ideale grip bieden, ook bij ruw werk. De meeste jachtmessen worden buiten gebruikt, dus moet het materiaal van het handvat geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

Materiaal handvat Uitleg
Hout Hout kan gesneden worden.
Hoorn Hoorn is zeer populair en bekend om zijn dichtheid. Hoorn is zeer individueel omdat er geen twee hetzelfde zijn.
Plastic Plastic handvatten kunnen worden gemerkt met signaalkleuren. Ze zijn zeer weerbestendig en bestendig, maar zien er niet erg fraai uit.

Welke alternatieven zijn er voor een jachtmes?

Voor algemeen meswerk waarbij je geen grote fouten kunt maken, ben je ook goed uitgerust met een gewoon zakmes of een outdoor survival mes.

Vooral voor het villen of openbreken van opgejaagd wild zijn jachtmessen natuurlijk gemakkelijker in het gebruik.

Besluit: Welke soorten jachtmessen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een jachtmes wilt kopen, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Jachtmessen met een inklapbaar lemmet
 • Jachtmessen met een vast lemmet

Wat zijn de voordelen en nadelen van een jachtmes met vouwmes?

Een jachtmes met een inklapbaar lemmet wordt ook wel een jachtzakmes genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, verkleint het inklapbare lemmet de pakmaat enorm en kan het zonder problemen in de broekzak gedragen worden.

Er zijn enkele voordelen maar ook nadelen van jachtzakmessen:

Voordelen
 • Kleinere pakmaat
 • Vaak multitool geschikt
 • Messen zijn altijd veilig opgeborgen
Nadelen
 • Moeilijker schoon te maken
 • Vouwmechanisme kan een zwak punt zijn
 • Jachtzakmessen zijn vaak alleen verkrijgbaar met kortere lemmeten

Wat onderscheidt een jachtmes met een vast lemmet en wat zijn de voor- en nadelen?

Een jachtmes dat uit één stuk roestvast staal gesmeed is en van een hoogwaardig heft voorzien is, is bijna onverwoestbaar. Door de hoge kwaliteit van de afwerking en de goed uitgebalanceerde hantering zal een jachtmes met vast lemmet je lang goed van dienst zijn.

Er zijn enkele voordelen maar ook nadelen van jachtmessen met vast lemmet:

Voordelen
 • Grote stabiliteit
 • Vaak goed uitgebalanceerd voor een comfortabele hantering
 • Verkrijgbaar in elke lemmetlengte
Nadelen
 • Grotere pakmaat
 • Lemmet moet beschermd worden met schede
 • Vaak alleen geoptimaliseerd voor een specifieke klus.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om jachtmessen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke jachtmessen.

De criteria die je kunt gebruiken om jachtmessen te vergelijken zijn o.a.

 • Toepassingsgebied
 • Staalsoort en hardheid
 • Maat
 • Gewicht
 • Optiek
 • Prijs

In het volgende gaan we dieper in op de afzonderlijke punten van kritiek.

Toepassingsgebied

Bedenk waar je je toekomstige jachtmes voor zult gebruiken. Niet elk jachtmes is geschikt voor alle soorten werk aan wild, maar er zijn modellen die je veelzijdiger kunt gebruiken dan andere.

Staalsoort en hardheid

Een jachtmes is een werktuig van roestvast staal en daarom is de staalsoort doorslaggevend voor de kwaliteit van het mes. Je kunt jachtmessenstaal van hoge kwaliteit vaak herkennen aan de prijs, die navenant hoog is.

agdmesser worden gesmeed om een bepaalde mate van weerstand te bereiken. ( unsplash.com / Gibbs H.)

Maat

De maten van jachtmessen zijn meestal gestandaardiseerd. Afhankelijk van het soort mes is een bepaalde lengte nodig om het dier met succes te onderscheppen. Natuurlijk bepaalt de maat ook hoe gemakkelijk je je toekomstige jachtmes kunt vervoeren.

Type jachtmes Lemmet lengte
Onderschep jachtmes ca. 20 cm (afhankelijk van het dier)
Break-open jachtmes ca. 5 – 10 cm
Jachtmes voor villen ca. 10 cm

Gewicht

Je toekomstige jachtmes moet niet te licht of te zwaar zijn, en het moet prettig in de hand aanvoelen. Zware en grote messen nemen vaak veel plaats in en zijn niet praktisch voor op reis.

Het is belangrijk duidelijk te onderscheiden waar je mee jaagt om de juiste messen te kunnen dragen.

Optiek

Een criterium dat niet onderschat mag worden is het uiterlijk. Het uiterlijk van de verschillende handvatmaterialen en de kleur van het jachtmes zijn zeker een kwestie van smaak. Als je je jachtmes een leven lang wilt gebruiken, moet het je bevallen.

Toch bieden sterke signaalkleuren de meerwaarde dat je het mes gemakkelijk kunt terugvinden en voorkomt dat je per ongeluk naar het lemmet grijpt.

Prijs

De prijs van een jachtmes van hoge kwaliteit is relatief hoog, maar de prijs mag niet de eerste overweging zijn.

Als je een jachtmes wilt kopen en een paar euro meer investeert, krijg je een product van zeer hoge kwaliteit dat je lang goed zal doen.

Afbeelding:123rf.com / Popova T.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies