Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

69Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gaspatroon test 2023. Hier stellen we alle gaspatronen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gaspatroon voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een gaspatroon wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten gaspatronen: doorsteekpatronen, inschroefpatronen en bajonetventielpatronen. Doorprikpatronen komen internationaal het meest voor en zijn de goedkopere optie.
  • Om zeker te zijn dat je de juiste inktpatroon koopt, moet je weten welk type compatibel is met je machine. De handleiding van de machine moet duidelijkheid verschaffen. Neem zo nodig vooraf contact op met de fabrikant.
  • Er zijn speciale gasmengsels voor lage buitentemperaturen. Bedenk dus waar en hoe je de gaspatroon zult gebruiken voor je koopt.

Beste gaspatroon: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gaspatroon koopt

Hoe werkt een gaspatroon?

Een gaspatroon wordt onder andere gebruikt als brandstofreservoir in geschikte gasfornuizen. Dit zijn wegwerpcontainers die met een gasmengsel gevuld zijn en onder druk staan. De druk dient om het gas in de patroon vloeibaar te houden (hoorbaar bij schudden).

Het principe lijkt op dat van een deodorant- of verfspuitbus, met dit verschil dat het product er niet als een fijne nevel maar in gasvorm

uitkomt. De overgang van vloeibaar naar gasvormig hangt samen met het respectieve kookpunt van het gasmengsel. Deze verandering is belangrijk omdat het mengsel in gasvorm ontbrandt en dus bijvoorbeeld in een gasfornuis gebruikt kan worden.

Overigens is dit ook de reden waarom sommige gaspatronen niet meer goed “werken” bij lage buitentemperaturen: De temperatuur is niet voldoende voor de verandering – het gasmengsel in de brandstoftank is gewoon te koud. Daarom helpt het ook om het gaspatroon in je slaapzak op te warmen.

Gasgrill

Gaspatronen worden gebruikt als brandstof in gasfornuizen, bijvoorbeeld. Het gas wordt in de patroon door druk vloeibaar gehouden, maar ontsnapt in gasvormige vorm en kan zo ontstoken worden. (Foto: StockSnap /
pixabay.com)

Hoe veilig zijn gaspatronen?

Gaspatronen zijn dunnerwandig dan gascilinders en daardoor lichter. Natuurlijk maakt dit hen ook kwetsbaarder. Als het omhulsel doorboord wordt, ontsnapt het gasmengsel dat erin zit gedeeltelijk in vloeibare en gedeeltelijk in gasvormige vorm. Als dit gebeurt, kan een explosief gas-lucht mengsel ontstaan, vooral in gesloten ruimten.

Vloeibaar ontsnappend gas kan koude brandwonden op de huid veroorzaken. Als de druk stijgt – bijvoorbeeld door direct zonlicht – scheurt de gaspatroon op de vooraf bepaalde breekpunten en laat het gas ontsnappen. Dit is om ongecontroleerd barsten en dus een gevaarlijke explosie van de patroon te voorkomen.

Het is ook gevaarlijk om prikpatronen te ontmantelen die niet helemaal leeg zijn. Natuurlijk moet de omgang met gas verantwoord en gewetensvol zijn – geen experimenten.

Maar als je de instructies voor het hanteren van gaspatronen volgt, is het risico relatief gering en zijn deze brandstofcontainers dus relatief veilig, vooral vergeleken met andere brandstoffen (zoals benzine).

Welke druk hebben gaspatronen?

Een gevuld patroon staat onder een druk van ongeveer 10 bar en is ontworpen voor een maximum druk van ongeveer 15 bar. Vanwege de druk mogen de patronen niet heter worden dan 55-60°C. Bewaar je gaspatronen dus niet in de zon of achter glas.

Wat is EN417, mbar, Easy-Click, …?

Bij het kopen van gaspatronen kom je vaak verschillende termen tegen, die we je hier in een overzicht willen uitleggen: C 206 Verwijst naar een lijn gasfornuizen van het merk Campingaz en de bijbehorende gaspatronen. CP 250 Duidt Campingaz gaspatronen aan die overeenkomen met MSF1a patronen.

CV CV is de naam die Campingaz geeft aan zijn bajonet ventielpatronen. Easy-Click Verwijst naar een functie waarmee, bijvoorbeeld, bajonet ventielpatronen van Campingaz gemakkelijk vastgeklikt en vastgezet kunnen worden. EN 417 Gewoonlijk gebruikt als vervanger bij het verwijzen naar de schroefdraad van de patroon.

De zogenaamde Euro schroefdraad is min of meer hetzelfde als de 7/16×28 UNEF. Soms wordt ook de term B188 klep gebruikt. Het beschrijft het schroefdraadventiel van inschroefpatronen volgens de Europese norm DIN EN 417:2012. De norm werd in 2012 vernieuwd en bevat sindsdien onder andere een inwendige voorziening om gaslekkage te beperken voor doorprikpatronen.

Gas Lock System Voldoet aan de norm EN 417:2012 voor prikpatronen. Bij (onbedoeld) loskoppelen van de niet-lege patroon van het gasfornuis is dit bedoeld om te voorkomen dat er gas ontsnapt. mbar De afkorting mbar staat voor millibar. Eén bar komt overeen met 1000 mbar.

MSF1a Strikt genomen zijn MSF1a cartridges een subtype van ventielcartridges. Ze werden oorspronkelijk vooral in Azië gebruikt. SSN-29 Het ventiel van de MSF1a patronen wordt ook wel SSN-29 genoemd. 7/16×28 UNEF UNEF staat voor Unified Fine Thread en verwijst naar een fijne schroefdraad.

In dit geval betekent dat o.a. een uitwendige diameter van 11.112 mm en een kerngatdiameter van 10.35 mm. Voor gaspatronen wordt meestal de gelijkwaardige aanduiding EN 417 gebruikt.

Welke adapter heb ik nodig voor mijn gaspatroon?

Fabrikanten raden over het algemeen aan de juiste gaspatronen te gebruiken die de fabrikant aanbiedt. Om een zekere betrouwbaarheid van de prestaties te garanderen, is het niet aan te bevelen bijzonder goedkope imitaties te gebruiken. Als je deze richtlijnen volgt, heb je geen adapter nodig om de gaspatronen te gebruiken.

De schroefdraden van de schroefventielpatronen zijn echter gestandaardiseerd. Een inschroefpatroon zou dus moeten passen, ongeacht van welk merk hij komt.

Er zijn ook adapters verkrijgbaar, zodat je bijvoorbeeld een patroon als een inschroefpatroon kunt gebruiken.

Waar kan ik een gaspatroon kopen?

In Duitsland zijn gaspatronen verkrijgbaar in speciaalzaken (outdoor) en doe-het-zelfzaken. Af en toe vind je ze zelfs in supermarkten en sommige benzinestations hebben ook gaspatronen in hun assortiment. Ze kopen op het internet is echter bijzonder populair.

Het maakt niet uit waar je je gaspatronen koopt, als je meerdere patronen koopt, krijg je meestal een bulkkorting.

Internationaal zijn prikpatronen goedkoper en het meest gangbaar. Een ruwe vuistregel: Campingaz in de Franssprekende landen, Coleman in de Engelssprekende landen en Primus in de Scandinavische landen.

Welk gas zit er in een gaspatroon?

Er zijn verschillende gassen, of liever gasmengsels, die verschillende voor- en nadelen hebben. Een mengsel van butaan, isobutaan en propaan is de meest gebruikelijke samenstelling voor gaspatronen. Het precieze mengsel varieert naar gelang de fabrikant.

Kan ik gas kopen en gaspatronen hergebruiken of hervullen?

Je kunt er benzine kopen: Bouwmarkten en speciaalzaken vullen je lege gasfles die je al bij je hebt bij. Gaspatronen zijn echter wegwerpverpakkingen. Je kunt dus niet zelf een mengsel “mengen” en het in je lege gaspatroon in de achtertuin vullen. Dat is technisch niet mogelijk, en het hanteren van gas zou ook te gevaarlijk zijn.

Wat is de brandtijd van een gaspatroon?

De brandtijd van je gaspatroon hangt af van verschillende criteria. Enerzijds is er het gasmengsel, de precieze druk van de brandstoftank, en het type en de kwaliteit van de patroon zelf.

Anderzijds hangt de precieze brandtijd ook af van het apparaat waarmee je je gaspatroon wilt gebruiken. Tenslotte beïnvloeden ook externe omstandigheden zoals wind en buitentemperatuur de precieze brandtijd.

Ook al geven veel fabrikanten specifieke tijden op, je moet wel bedenken dat dit zuiver laboratoriumwaarden zijn.

Je kunt zelf een benaderende waarde berekenen, bijvoorbeeld door de informatie over vermogen, verbruik en kooktijd van je gasfornuis te onderzoeken en na te denken over het geplande verbruik (koken, verwarmen, enz.) en de externe omstandigheden.

Primus Gaskartusche

De brandtijd hangt af van het gasmengsel, de druk, de soort en de kwaliteit van de houder. Bijkomende factoren zijn ook de uiterlijke omstandigheden en waarvoor je hem wilt gebruiken.

Welk gaspatroon in de winter?

Het kookpunt van het gasmengsel is doorslaggevend. Theoretisch zou zuiver propaan het beste zijn voor gebruik bij minder dan 4°C. Propaan moet echter onder zeer hoge druk opgeslagen worden, dus de brandstoftank zou veel stabieler en dus zwaarder moeten zijn.

Verschillende fabrikanten bieden nu speciale gaspatronen aan met een hoog gehalte aan propaan en isobutaan. Dit mengsel kan in gewone patronen gevuld worden en is geschikt voor gebruik bij zeer lage temperaturen (tot -22°C).

Hoe sluit ik een gaspatroon aan?

Hoe je het gaspatroon precies moet plaatsen, staat beschreven in de handleiding van het betreffende toestel. Op sommige gaspatronen staan ook korte gebruiksaanwijzingen afgedrukt. De verwerking is echter over het algemeen heel eenvoudig.

Dus wees niet bang! Een klikkend geluid geeft meestal aan dat de cartridge goed zit. Bij schroefventielpatronen moet je oppassen dat je niet te veel kracht gebruikt. Als de schroefdraad te vast is aangedraaid, kan het toestel blijvend beschadigd worden en kan er gas uit lekken.

Hoe moet ik gaspatronen bewaren?

Je bewaart gaspatronen het best (koel, droog, donker) op een goed geventileerde plaats. Er mogen geen brandbronnen (b.v. stoppenkasten) in de buurt zijn. Natuurlijk mag de patroon niet in aanraking komen met chemicaliën die oxidatie kunnen veroorzaken (bleekmiddel, onkruidpoeder, enz.).

Omdat gelekt gas zinkt, mogen brandstofcontainers ook niet in kelders worden opgeslagen. Vanwege de druk moet je ze goed beschermen tegen direct zonlicht en tegen te hoge temperaturen.

Besluit: Welke soorten gaspatronen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten gaspatronen

  • Patroon
  • Inschroefbaar patroon
  • Bajonetpatroon

Alle soorten bieden verschillende voordelen en ook nadelen, die vooral bepaald worden door je eigen kampeerkooktoestel of barbecue.

Afhankelijk van de aansluiting van je eigen kooktoestel, de fabrikant en het beoogde gebruik van het kooktoestel of de barbecue, zij het in je eigen tuin, op de camping of bij andere openluchtactiviteiten, bepalen deze factoren de aanschaf van de gaspatroon.

Het is ook mogelijk adapters te kopen die de verschillende soorten inktpatronen onderling compatibel maken. In het volgende gedeelte bekijken we de verschillende gaspatronen en laten we je zien welke voor jou het beste is.

Hoe werkt een prikpatroon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De prikpatronen zijn waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte soort patronen. De prikpatroon zelf heeft geen ventiel om te openen en te sluiten. In plaats daarvan wordt hij bij het inbrengen met behulp van een doorn doorboord, zodat het gas kan ontsnappen.

De prikpatronen zijn het meest geschikt voor gebruik in je eigen tuin of voor kampeertochten. Het grootste nadeel van de patroon is dat hij eerst geleegd moet worden, anders ontsnapt het resterende gas en er is dus geen mogelijkheid om aangestoken patronen op te slaan. Ter compensatie zijn prikpatronen goedkoop en bijna overal verkrijgbaar.

Voordelen
  • Goedkoop
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Wijd verkrijgbaar
Nadelen
  • Moet opgebruikt worden
  • Kan niet bijgevuld worden

Hoe werkt een inschroefpatroon en wat zijn de voor- en nadelen?

Met de inschroefcassette wordt, zoals de naam al zegt, de cassette met schroefdraad in het fornuis geschroefd. Dankzij het zelfsluitende ventiel kan de patroon na gebruik gemakkelijk worden losgeschroefd en opgeborgen voor hergebruik.

Dankzij deze flexibiliteit kan de patroon niet alleen voor het fornuis gebruikt worden, maar ook voor andere apparaten, zoals koelers of lampen. Dit maakt de inschroefbare cartridge ideaal voor bergbeklimmers, kampeerders of wandelaars. Het nadeel hier is de hogere prijs van het inschroefpatroon.

Voordelen
  • Navulbaar
  • Gemakkelijk te vervoeren
  • Hoge mobiliteit en flexibiliteit
Nadelen
  • Hogere prijs

Hoe werkt een bajonetpatroon en wat zijn de voor- en nadelen?

In principe werkt de bajonetpatroon op precies dezelfde manier als een schroefpatroon. Het enige verschil is dat de patroon niet door een schroefdraad naar binnen geschroefd wordt. Hier wordt de connector op de patroon geschoven en met behulp van een hefboom vastgezet.

Bajonetpatronen hebben een zelfsluitend ventiel net als inschroefpatronen en bieden dus dezelfde voordelen als inschroefpatronen en zijn even geschikt voor buitenactiviteiten in de tuin met het gezin of met vrienden in het stadspark. Het nadeel hier is echter dat bajonetpatronen niet bijzonder wijd verspreid zijn, vooral niet in Duitsland, en dus moeilijker in winkels te vinden zijn.

Voordelen
  • Meervoudig gebruik
  • Grote mobiliteit en flexibiliteit
Nadelen
  • Hogere prijs
  • Niet overal verkrijgbaar

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gaspatronen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om gaspatronen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde cartridge geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat de volgende eigenschappen

  • Patroon type
  • Gasmengsel
  • Grootte / gewicht / inhoud

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Cartridgetype

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten cartridges

  • Patroon
  • Schroef-in patroon (ook schroef-in ventielpatroon)
  • Bajonet ventielpatroon (ook Easy-Click patroon)
  • MSF1a ventielpatronen

Elk van deze cartridges verschilt in vormgeving en hanteerbaarheid. Welk type je nodig hebt hangt af van je toestel. Gaspatronen kunnen gebruikt worden in kampeerkooktoestellen, gaslampen en zelfs speciale onkruidverdelgers. Je apparaat zou in de bijgeleverde handleiding moeten aangeven welk aansluitsysteem je nodig hebt.

We stellen je hier kort de afzonderlijke types voor: Bij de zogenaamde doorsteekcassette is er geen ventiel, maar wordt de cassette – zoals de naam al zegt – op het toestel geprikt. Een prikpatroon mag alleen verwijderd worden als hij helemaal leeg is.

Sinds 2012 moeten prikpatronen voldoen aan de Europese norm (EN417:2012) en voorzien zijn van een inwendig, zelfdichtend mechanisme om accidenteel gaslekken te voorkomen. Het schroefventielpatroon, of gewoon schroefpatroon, moet op een geschikte aansluiting met schroefdraad (7/16″x28 UNEF schroefdraad of Euro schroefdraad EN 417 genoemd) geschroefd worden.

Het ventiel van de patroon gaat pas open als de verbinding vastgeschroefd is. Hiermee kun je de patroon veilig ontmantelen, ook al zit er nog gas in de patroon. Vanwege de complexiteit zijn inschroefpatronen duurder. De derde variant is de zogenaamde bajonet ventielpatroon, ook bekend als de Easy-Click patroon (of Campingaz CV).

Door het ventiel kan deze gaspatroon ook steeds weer uit elkaar gehaald worden. De verbinding is echter niet vastgeschroefd, maar vastgeplugd en vastgezet met een soort hefboom. CV patronen zijn bestemd voor toestellen van Campingaz. MSF1a ventielpatronen zijn niet echt een categorie op zich.

Ze zijn bijzonder goedkoop en kunnen met een adapter ook als inschroefpatronen gebruikt worden. De Franse fabrikant Campingaz biedt dit type aan als CP250, dat veel duurder is. MSF1a patronen worden gewoonlijk alleen met butaan gevuld. Vanwege het kookpunt bij -0.5°C zijn deze patronen minder geschikt voor lage temperaturen. Bij hoge temperaturen veroorzaakt de lage druk vaak moeilijkheden.

Gasmengsel

Er zijn verschillende gassen of betere gasmengsels die verschillende voor- en nadelen hebben. Een mengsel van butaan, isobutaan en propaan is de gebruikelijke samenstelling voor gaspatronen. Het precieze mengsel varieert naar gelang de fabrikant. Het

juiste gasmengsel is vooral belangrijk als je je gasfornuis bij zeer lage buitentemperaturen wilt gebruiken. Het precieze kookpunt van het betreffende gas speelt hierbij een rol. Dit is -40°C voor propaan, -1°C voor butaan en -12°C voor isobutaan.

Grootte / gewicht / inhoud

De grootte van de gaspatroon is, net als het totale gewicht, bijzonder belangrijk als je hem voor een tocht buitenshuis wilt gebruiken en zuinig bent op elk grammetje bagage. Bovendien spelen de afmetingen van de patroon een rol als de patroon in de kookpot moet worden vervoerd voor bijvoorbeeld systeemkookpannen.

De hoeveelheid inhoud is natuurlijk van belang in verband met je behoeften. Attentie! Bij het kopen van je gaspatronen moet je je niet laten verwarren door de aanduidingen van de fabrikant: De getallen in de productnamen vertellen je niet altijd hoeveel gas er werkelijk in de betreffende patroon zit. Een voorbeeld? De CV 470 Plus van Campingaz bevat geen 470 g gas, maar 450 g (verrassend genoeg komt 470 niet eens overeen met het totale gewicht, dat 710 g bedraagt).

Interessante feiten over gaspatronen

Hoe moeten gaspatronen weggegooid worden?

De “groene stip” op de patroon geeft duidelijkheid: volledig geleegde gaspatronen (geen vlam in het fornuis) met dit symbool horen bij de recycleerbare materialen en kunnen in de gele bak gegooid worden. Gaspatronen die niet helemaal leeg zijn en gaspatronen zonder het “groene punt” symbool moeten als gevaarlijk afval worden afgevoerd.

Als je het niet zeker weet, neem dan voor alle zekerheid contact op met de afvalverwijderingsdienst in je regio. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om lege gaspatronen terug te brengen naar het verkooppunt.

Mag ik een gaspatroon meenemen in het vliegtuig?

Het is ten strengste verboden ontvlambare vloeistoffen en gas mee aan boord te nemen. Je mag dus geen gaspatronen meenemen in je handbagage of ingecheckte tas.

Heeft een gaspatroon een houdbaarheidsdatum?

Een gaspatroon heeft geen houdbaarheidsdatum omdat het gas zelf niet ontleedt. De gaspatroon kan ook niet van binnenuit roesten omdat er geen chemicaliën in zitten die een oxiderende werking kunnen hebben. Om het gaspatroon tegen de buitenkant te beschermen, moet je zorgen dat het op de juiste manier wordt opgeborgen.

Hoe kan ik zien of mijn gaspatroon leeg is?

Je kunt zien hoe vol je gasfles is door het gewicht ervan of door ermee te schudden. Een zeker teken: Geen gas – geen vlam.

Kan ik gaspatronen per post versturen?

Voor de verzending van gaspatronen gelden speciale voorwaarden voor gevaarlijke stoffen en voorwerpen. Deze voorwaarden kunnen verschillen naargelang de vervoersmaatschappij. Je moet dus eerst meer te weten komen voor je je gaspatronen opstuurt.

Hoeveel gaspatronen heb ik nodig?

Het aantal benodigde gaspatronen is moeilijk te bepalen. Het heeft te maken met het verbruik, dat zelf van talrijke factoren afhangt. Details hierover vind je hierboven bij het onderwerp verbrandingscapaciteit. In plaats van een ingewikkelde berekening te maken die je uiteindelijk geen exact resultaat geeft, raden we je aan te onderzoeken of en waar je in je land van bestemming gaspatronen kunt vinden.

De ervaring zal je dan leren hoeveel cartridges je werkelijk nodig hebt voor toekomstige trips. Maar als je toch liever met (echt ruwe) cijfers rekent, volgen hier een paar ideeën die we tijdens ons onderzoek ontdekten: 1-4 g gas per minuut 100 g gas per dag (zomer) 230 g gas = 20 brandingen van elk ca. 3 minuten

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies