Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

56Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over de xenon lamp, een onderwerp dat bij automobilisten bepaalde controverses oproept. Veel zuiniger dan de traditionele gloeilampen voor auto’s, geven ze ook een hogere lichtsterkte af en zijn de standaard geworden voor veel auto’s, vooral voor geïmporteerde merken. Wil je iets meer weten over de xenon lamp en de wetgeving rond de montage en het gebruik ervan, bekijk dan zeker ons artikel met deze en andere details om de beste keuze voor je auto te maken.
Belangrijk om te weten

 • In Brazilië zijn voor de installatie van xenon lampensets inspecties en vergunningen nodig van instanties als Detran en Denatran.
 • Een van de hoogtepunten van xenonlampen is dat je verschillende tinten licht kunt kiezen.
 • In tegenstelling tot traditionele gloeilampen, die rechtstreeks op de accu van het voertuig aangesloten zijn, hebben xenonlampen hun eigen reactoren, vergelijkbaar met die in huishoudelijke fluorescentielampen.

Beste Xenon Lamp: Onze selectie

Tenzij je een expert bent of weinig autokennis hebt, is het kiezen van een goede xenon lamp ter vervanging misschien niet zo eenvoudig. Maar als je je zeker voelt of gewoon even wilt rondkijken voor je je auto naar een monteur brengt, bekijk dan onze ranglijst met enkele van de beste modellen op de markt.

Koopgids

Met zoveel beschikbare modellen, verschillende montagesets en een grote variatie aan lichtschakeringen en kleurintensiteit lijkt het kopen van een xenon lamp misschien iets dat voorbehouden is aan professionals. Om je daarbij te helpen hebben we in onze Koopgids de belangrijkste informatie bijeengebracht, zodat je beter kunt begrijpen hoe ze werken en wat hun voornaamste bijzonderheden zijn. Bekijk het hier.

Imagem de carro na estrada com faróis de lâmpada xenon.

Behalve de lampen zelf zijn ook de koplampen een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit van de verlichting. (Bron: man64 / 123RF.com)
Wat is

een xenonlamp?

Het is niets anders dan een soort autolamp. Het grote verschil is dat het werkt door gassen die zich in de lamp bevinden, waarvan xenon de belangrijkste is, waaraan het product zijn naam ontleent. Het verlichtingsproces lijkt erg op dat van de fluorescentiemodellen die we thuis hebben. Als de gasverbinding aan een elektrisch differentieel wordt blootgesteld, wordt er licht uitgezonden.
Wist je dat xenon in 1898 ontdekt werd door Morris Travers en William Ransay en zelfs gebruikt wordt in nucleaire installaties en in de aandrijving van ruimteraketten?

Wat zijn de voor- en nadelen van de xenonlamp

? Xenonlampen bieden tal van voordelen, zoals een langere levensduur en verschillende kleurtonen. Bovendien is hun voornaamste voordeel dat ze een grotere lichtsterkte geven. Toch moet men oppassen met enkele nadelen. De installatievoorschriften in Brazilië zijn streng, want een te grote helderheid kan het zicht van andere bestuurders op de weg belemmeren. Daarom moet de installatie door erkende vakmensen worden uitgevoerd.
Voordelen
 • Langere levensduur
 • Verschillende kleurtinten
 • Geven meer licht
Nadelen
 • De installatievoorschriften in Brazilië zijn streng
 • Een te grote lichtsterkte kan het zicht op de weg belemmeren
 • Installatie moet gebeuren door erkende vakmensen

Wat zijn de verschillende soorten autolampen?

Bij autolampen hebben we vier hoofdtypen. De meest voorkomende zijn nog steeds halogeen, die een temperatuur hebben tussen 4000 en 5000 Kelvin. Hoewel ze de goedkoopste modellen zijn, bieden ze de kortste levensduur. Met een levensduur van ongeveer 25000 uur hebben xenonlampen een temperatuur van 6000 tot 12000 Kelvin en bevinden ze zich in een tussenliggende prijsklasse. Nog steeds populair beginnen te worden in de automobielsector, werken LED lampen bij een temperatuur van 5500 tot 6000 Kelvin en hebben ze een van de langste levensduur. Jammer genoeg zijn ze nog steeds duur. Tenslotte hebben we de laatste grote vernieuwing met laserlampen, die beloven het duurzaamst te zijn en viermaal de helderheid te bieden van de huidige LED modellen. Zoals je je kunt voorstellen, zijn ze het duurst.
Xenon Halogeena LED Laser
Temperatuur Tussen 6000 en 12000 Kelvin Tussen 4000 en 5000 Kelvin Tussen 5500 en 6000 Kelvin 4 keer hoger dan LED modellen
Levensduur Rond 25000 uur Bied de ze hebben een van de langste gebruiksduur op de markt Ze beloven het langst mee te gaan Zij bieden de kortste levensduur
Prijs Ze zitten in een middenprijsklasse Ze zijn de goedkoopste modellen Ze kosten nog steeds caro Ze zijn de duurste modellen

Wat is de wetgeving voor xenonlampen in Brazilië?

Omdat ze een veel hogere lichtsterkte hebben, heeft Contran (Nationale Verkeersraad) de inbouw van xenon kits in auto’s aan banden gelegd. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Het is nog steeds toegestaan de omwisseling uit te voeren in auto’s waarin de lampen al vanuit de fabriek gemonteerd waren of wanneer het voertuig tot 2 juni 2011 het Voertuigveiligheidscertificaat (CSV) heeft. Om boetes te vermijden en je leven en dat van andere bestuurders niet in gevaar te brengen, vraag je Detran in je regio om meer informatie en begeleiding over hoe je de omwisseling binnen de wet kunt uitvoeren.

Imagem de carro SUV com faróis de lâmpada xenon.

Zoek erkende werkplaatsen om de vervanging van xenonlampen uit te voeren. (Bron: Jan2575 / Pixabay.com)

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten voor je een xenonlamp koopt

Zoals we in het hele artikel hebben aangetoond bieden xenonlampen verschillende voordelen, maar je moet wel verantwoordelijk zijn in je keuze en de geldende wetten volgen om boetes en ongelukken te vermijden. Als je auto aan alle eisen voldoet, moet je je toch bewust zijn van enkele bijzonderheden om het juiste model te kiezen. Bekijk de belangrijkste onderwerpen die we voor je apart hebben gezet

 • Aantal lumen
 • Levensduur
 • Veiligheid
 • Lichte tint

Analyseer elk van deze punten zorgvuldig om een bewuste keuze te maken en een lamp te krijgen met meer duurzaamheid en gebruiksduur. Lumen

hoeveelheid

Net als in een zaklamp is het lumen verantwoordelijk voor de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Bij xenon modellen is het grote verschil dat het aantal lumen meestal veel hoger is dan bij andere modellen. Dit is een van de factoren die tot strengere wetgeving leidden. Controleer dus vóór je koopt de hoeveelheid lumen in de productspecificaties om er zeker van te zijn dat het aan alle gebruikseisen voldoet.

Imagem de carro BMW com faróis de lâmpada xenon em destaque.

Een van de voordelen van xenon is dat het zelfs de meest gelige toon van halogeenlampen modellen kan simuleren. (Bron: AutoPhotography / Pixabay.com)

Life

Een ander groot voordeel van xenonlampen is de levensduur, veel langer dan bij meer conventionele modellen. Ook dit is informatie die je via de specificaties van de fabrikant kunt krijgen. Het is echter goed te bedenken dat dit sterk kan variëren. Dit is een vaak gehoorde zorg van veel bestuurders, omdat de wet voorschrijft dat in sommige situaties de koplamp ook overdag moet blijven branden.

Veiligheid

Zoals je in onze hele analyse gezien hebt, is dit een van de meest omstreden punten als het om xenonlampen gaat. Veiligheid, van jou of van andere bestuurders. Modellen met veel lumen en superwitte kleuren kunnen andere bestuurders verblinden, wat tot ongelukken kan leiden. De boetes zijn ook niet goedkoop, dus wees voorzichtig bij het kiezen van het ideale model voor je auto.

Imagem de Mercedes com faróis de lâmpada xenon acesas.

Het gebruik van een goede lamp is essentieel om ongelukken te voorkomen, vooral op de weg. (Bron: MikesPhotos / Pixabay.com)

Lichtkleur

Tenslotte, en als het voorschrift tot op de letter gevolgd wordt, is de schoonheid en het verschil van de xenonlamp te danken aan de grote variatie aan kleurtinten die ze bieden. In modellen die van 5000 tot 6000 Kelvin hebben, trekt de lichtsterkte meer naar een geelachtige toon, en naarmate de getallen hoger worden, kunnen ze een witte toon hebben, superwit en zelfs tonen die naar het violet trekken. (Fonte da imagem destacada: ivantrig / Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies