Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Of je nu gaat wandelen, barbecuen of boodschappen doen. Op warme zomerdagen is het moeilijk om eten en drinken van thuis koel te houden als je op pad bent. Een koelrugzak biedt niet alleen veel ruimte voor voedsel, maar kan ook urenlang een koude of een warme temperatuur vasthouden.

Bovendien is de rugzak erg comfortabel om te dragen. Met onze koelrugzak test 2023 laten we je zien welke koelrugzakken er zijn en welke het beste bij je past. We hebben verschillende koelrugzakken vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. In onze uitgebreide gids vind je nog veel meer interessante tips over het onderwerp koelrugzakken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gekoelde rugzakken zijn rugzakken die bekleed zijn met een speciale isolerende laag. Hiermee kun je eten en drinken urenlang koud of warm houden. De rugzak is dus ideaal voor het vervoer van voedsel.
 • Vooral op warme zomerdagen is het vaak een uitdaging om je eten en drinken koel te houden als je op pad bent. Voedsel kan daarbij bederven. Koelrugzakken kunnen zorgen voor een koele plaats om je voedsel te bewaren.
 • De koelrugzak kan voor verschillende buitenactiviteiten gebruikt worden. De buitenste omhulling is meestal water- en vuilafstotend. Daarom is de koelrugzak gemakkelijk schoon te maken en kan hij zelfs nat worden.

Koeling rugzak Test: Favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria voor koelrugzakken

In dit deel laten we je zien hoe afzonderlijke koelrugzakken van elkaar kunnen verschillen. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden. De criteria die je kunt gebruiken om koelrugzakken te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is. Zo krijg je een beter overzicht van de verschillende eigenschappen van koelrugzakken.

Maat

Koelrugzakken zijn er in verschillende maten, afhankelijk van je behoeften. Gekoelde rugzakken voor drank zijn wat kleiner dan rugzakken voor voedsel. De vulhoeveelheid van gekoelde rugzakken wordt gemeten in liters of in volume. Zo komt bijvoorbeeld 1 liter precies overeen met 1 kubieke decimeter vulvolume, wat ook het volume is van een gewoon melkpak. Er zijn verschillende maten voor kleine tot grote modellen:

grootte van tot eenheid
small 8,5 15 liter
medium 15 30 liter
large 30 40+ liter

Je kunt differentiëren hoeveel je wilt koelen. Is je koelrugzak alleen voor jou bestemd, dan kan een klein tot middelgroot formaat voldoende zijn.

Ingeblikt voedsel heeft meer ruimte nodig. Grotere rugzakken zijn hier beter voor.

Als je vaak met vrienden of familie reist en de rugzak is voor iedereen bedoeld, dan is een groter model geschikt voor jou. Afhankelijk van het model kunnen maateenheden als lengte, breedte en hoogte variëren. Dit komt omdat de rugzakken verschillende vormen hebben. Twee verschillende koelrugzakken met dezelfde capaciteit kunnen daarom verschillende hoogtes of breedtes hebben.

Elektrische aandrijving

De meeste koelrugzakken hebben geen elektrische aandrijving. Dit is gebruikelijker voor koelers en mini-koelkasten voor in de auto. Er zijn echter een paar rugzakmodellen die wel een elektrische aandrijving hebben. Als de koelrugzak elektrisch bediend kan worden, heeft hij een stroomaansluiting. Dit gebeurt door gebruik te maken van de sigarettenaansluiting van de auto, die de rugzak van elektriciteit voorziet. Dit heeft het voordeel dat de koelrugzak uit zichzelf kan koelen.

Op batterijen of zonne-energie werkende koelrugzakken zijn nog niet verkrijgbaar. Daarom kan de koelrugzak alleen tijdens het rijden gekoeld worden. Hoewel de koele temperatuur aan de binnenkant van de rugzak blijft, dankzij het isolerende materiaal, vervliegt die na verloop van tijd.

Als je een grote koelrugzak zoekt, kun je ook overwegen een koelbox te kopen. Dit biedt nog meer ruimte voor je voedsel. Het enige voordeel van een rugzak boven een kist is dat hij comfortabeler te dragen is.

Materiaal

Elke koelrugzak moet aan de binnenkant een isolerend materiaal hebben. Dit zorgt ervoor dat vloeistoffen er niet uit kunnen lekken. In de regel zijn koelrugzakken voorzien van een koude-reflecterende zilverfolie. Rugzakken zonder folie hebben geen koelende functie. De folie zorgt ervoor dat de temperatuur langer koud of warm blijft. Schuimisolatie kan helpen om de temperatuur nog langer vast te houden.

Synthetische materialen zijn gemakkelijk schoon te maken.

Synthetische stoffen zijn zowel van binnen als van buiten waterdicht en vuilafstotend. Dit betekent dat er geen vloeistof in de koelerrugzak kan binnendringen of lekken. Daarom kan de koelere rugzak ideaal gebruikt worden voor buitenactiviteiten. Verkoelende rugzakken van natuurlijke ingrediënten zijn zeldzaam, maar ze zijn wel op de markt. Hier is de isolatie gemaakt van schapenwol.

Dit materiaal dient als thermische isolatie en kan de temperatuur zowel koel als warm houden. Katoen is geschikt voor het buitenmateriaal. Maar koelrugzakken van natuurlijke materialen kunnen niet helemaal van natuurlijke materialen gemaakt zijn. De rugzakken moeten aan de binnenkant voorzien zijn van een plastic folie. Zo voorkom je dat er condens in de stoffen komt.

Draagcomfort

Om het dragen van de koelere rugzak te vergemakkelijken, kunnen verschillende modellen verschillende riemen en handvatten hebben

 • Schouderbanden worden door beide schouders gedragen. Deze zorgen voor een rechte houding van de rug en kunnen het gewicht van de rugzak gelijkmatig verdelen.
 • Een schouderband wordt slechts door één schouder gedragen. Daarom ligt het gewicht ook aan één kant tegelijk. Deze variant is snel en gemakkelijk aan te brengen. Een permanent, eenzijdig gewicht kan echter een negatief effect hebben op de houding van de rug.
 • Behalve de schouderriemen kan een taille- , borst- of heupriem het vervoeren van de koelere rugzak vergemakkelijken. De rugzak is ook aan het lichaam bevestigd. Hierdoor verschuift het totale gewicht. De schouders worden zo wat ontlast.
 • Handvatten worden gebruikt om de koelrugzak snel en gemakkelijk te dragen. Als je je rugzak niet wilt dragen, kun je hem gewoon met één hand dragen. De handvatten zijn bedoeld om extra steun te bieden bij het dragen. Dragen met handvatten is niet geschikt voor lange reizen.

Bij verschillende modellen zijn combinaties van deze riemen en handvatten mogelijk Schouder- en taillebanden kunnen met handvatten gecombineerd worden. De combinatie van schouder en schouderbanden is nogal onwaarschijnlijk.

Prijs / prestatie

Zeer goedkope koelrugzakken zijn verkrijgbaar vanaf een prijs van ongeveer 10 euro. De meeste modellen zijn geprijsd tussen 30 en 50 euro. Voor hogere kwaliteit of merkvoorkeur kan de prijs hoger zijn. Verder hangt de prijs af van de kwaliteit van de materialen. Goed geïsoleerde producten zijn meestal duurder. Beter geïsoleerde koelrugzakken kunnen de temperatuur langer koud of warm houden.

De grootte van de koelrugzak

is ook belangrijk. Grotere modellen kunnen duurder zijn. Niettemin kunnen producten met grotere vulvolumes goedkoper zijn dan kleinere modellen. In dit geval kan het product echter van mindere kwaliteit zijn. Het merk van het model kan ook verantwoordelijk zijn voor de prijs. Hooggeprijsde en gevestigde merken kunnen een hogere prijs voor het product vragen.

Met een hogere prijs kun je echter een betere kwaliteit verwachten. Gekoelde rugzakken van natuurlijke materialen zijn meestal duurder dan synthetische modellen. Schapenvacht en katoen zijn als grondstof toch al duurder dan synthetische materialen. Bovendien kunnen natuurlijke producten met de hand genaaid worden, wat de prijs van het eindproduct kan verhogen.

Besluit: Welke soorten koelrugzakken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten koelrugzakken waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van het doel is een ander type geschikt voor je.

Type geschikt voor
koelrugzak voor drankjes barbecues, wandelen, sport, festivals
koelrugzak voor eten boodschappen doen, barbecues
multifunctionele koelrugzak werk

Welke versie je ook kiest, in elke koelrugzak kun je zowel drank als voedsel koelen en vervoeren. De versies die hiervoor geschikt zijn bieden je echter belangrijke voordelen. Om je te helpen beslissen welke versie het beste voor je is, laten we je de belangrijkste aspecten zien. Dit zal je helpen je beslissing gemakkelijker te maken.

Kühlrucksack für Getränke

Koelrugzak voor drank

Koelrugzakken voor drank zijn er in eerder kleinere maten. Ze bieden echter voldoende bergruimte. Ze zijn vaak verkrijgbaar in een kubusvorm. Dit zorgt ervoor dat de rugzak stabiel staat. Bovendien kun je je drankjes gemakkelijker stapelen. De binnenvoering van de rugzak is volledig geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat je drankjes koud of warm blijven. Dankzij het isolerende materiaal kan de temperatuur urenlang constant gehouden worden.

Voordelen
 • licht gewicht
 • geïntegreerde functies
 • comfortabel om te dragen
Nadelen
 • klein
 • geen aparte vakken

Gekoelde rugzakken voor drank zijn vaak voorzien van een flesopener of een apart drankvak. Bier en bepaalde frisdranken hebben een flesopener nodig om ze te openen. Dit betekent dat je het altijd bij je hebt. Bovendien heeft de koelrugzak voor drankjes schouderbanden en kan hij handsfree vervoerd worden. Door zijn lichte gewicht is de rugzak ideaal voor wandelingen of festivals. Ook al heeft de rugzak zelf een licht gewicht, toch kan de koelrugzak voor drankjes veel gewicht dragen. Daarom kunnen veel dranken gekoeld worden.

Kühlrucksack für Lebensmittel

Koelrugzak voor levensmiddelen

De koelrugzak voor levensmiddelen is op dezelfde manier uitgerust als de koelrugzak voor dranken. Hij is echter iets groter en heeft geen andere functies. De isolatie en stabiele zijwanden zorgen voor constante temperaturen en houden de rugzak op zijn plaats. Door de grote capaciteit kunnen veel levensmiddelen gekoeld worden. Niet alleen voor drank, maar ook voor voedsel is in een gekoelde rugzak voldoende plaats. Ook hier zorgt de kubusvorm ervoor dat je het voedsel goed kunt stapelen.

Voordelen
 • licht van gewicht
 • ruim
 • veelzijdig
Nadelen
 • niet erg comfortabel om te dragen
 • geen aparte vakken

Door het grote interieur kunnen ook grotere containers gekoeld en vervoerd worden. Daarom is deze versie ideaal voor picknicks waarbij je verschillende maaltijden en drankjes vervoert. Verder is deze uitvoering ideaal voor boodschappen, want er is veel ruimte beschikbaar. De gekoelde rugzak voor voedsel heeft de neiging in zakvorm te komen en is daarom onpraktisch om mee te nemen. Vaak hebben gekoelde rugzakken voor voedsel een schouderband, maar geen schouderband. De schouderriem verplaatst al het gewicht naar één kant en is daardoor moeilijker te dragen.

Multifunktionaler Kühlrucksack

Multifunctionele koelrugzak

De meest voorkomende vertegenwoordiger van de multifunctionele koelrugzak is de laptoprugzak met koelfunctie. Deze is speciaal gewatteerd en daardoor goed geïsoleerd. Zo blijven eten en drinken langer warm of koud. Bovendien biedt de multifunctionele koelrugzak ruimte voor andere voorwerpen. In de meeste gevallen is de koelfunctie een apart vak in de rugzak. Dit betekent dat niet de hele rugzak geïsoleerd is. De koeling is te danken aan de speciale isolatie, die de temperatuur urenlang constant houdt.

Voordelen
 • ruim
 • veel vakken
 • hoog draagcomfort
Nadelen
 • weinig gekoelde bergruimte
 • scheiding door vakken beperkt de ruimte

Deze uitvoering is bijzonder geschikt als je de hele dag onderweg bent vanwege je werk of vrije tijd en je jezelf van thuis uit van eten wilt voorzien. In de ruime rugzak is plaats voor je eten en drinken. Er is ook genoeg ruimte voor een laptop, boeken of andere voorwerpen. Multifunctionele koelrugzakken hebben vaak rugvulling en kunnen handsfree gedragen worden. Een heupriem vermindert meestal het gewicht op één punt. Dit maakt het dragen comfortabel en licht.

Gids: Veelgestelde vragen over koelrugzakken in detail beantwoord

Als je de juiste koelrugzak voor je gevonden hebt, zijn er een paar aspecten waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van je koelrugzak. In de volgende paragrafen leer je de belangrijkste feiten over koelrugzakken. We hebben in onze gids ook de belangrijkste vragen over koelrugzakken beantwoord. Voor uitgebreide instructies verwijzen we je naar externe links, die je kunt vinden in het hoofdstuk “Verder lezen: Bronnen en interessante links”.

Voor wie is een koelrugzak geschikt?

Een koelrugzak kan de ideale metgezel voor je zijn als je vaak de hele dag op pad bent. De rugzak is geschikt voor zowel werk als vrije tijd. Waterdichte koelrugzakken kunnen zelfs nat worden. Dit maakt hem ideaal voor buitenactiviteiten.

kühlrucksack-1

Verkoelende rugzakken kunnen eten en drinken urenlang koud of warm houden. Dit maakt ze ideaal voor dagtochten, wandelingen en voor het werk.
(Image source: Markus Spiske / Unsplash)

De koelrugzak ondersteunt ook een klein budget. Als je geen zin hebt om elke dag op je werk uit eten te gaan, kun je je eten en drinken gewoon meenemen. Het blijft fris. Ongeacht of het om warm of koud voedsel gaat, de koelrugzak houdt het op de gewenste temperatuur. In de regel heb je geen elektriciteit nodig. Het is echter aan te raden thuis een vriezer te hebben. Zogenaamde cold packs ondersteunen de koude temperatuur in de koelere rugzak. Dit betekent dat de koelere rugzak langer koel blijft met cold packs.

Hoe kan ik een koelrugzak gebruiken?

Je kunt een koelrugzak gebruiken om je voedsel te koelen of te verwarmen voor verschillende gelegenheden. Je kunt de rugzak uitsluitend voor jezelf gebruiken. Of je kunt je voordeel delen met je vrienden of familie.

Elke drank is geschikt voor een koelere rugzak. Hij moet alleen kleiner zijn dan de rugzak.

Als je met je vrienden gaat barbecueën of naar festivals gaat, kun je de ruimte in je rugzak optimaal benutten. Je bierblikjes passen er perfect in en blijven koel. Door de blikken te stapelen, kun je de ruimte ten volle benutten. Behalve bier kun je natuurlijk ook wijn, limonade en veel andere drankjes in je rugzak koelen. Hoewel blikjes goed stapelen, kun je flessen ook in de koelkast bewaren. Om zo veel mogelijk ruimte te gebruiken, kun je flessen het beste horizontaal stapelen. Als flessen te lang zijn, kun je ze ook staand in de koelkast zetten.

Voor welke activiteiten is een koelrugzak geschikt?

Met de koelrugzak kun je je eten en drinken van thuis meenemen. Je eten wordt koel of warm bewaard. De praktische rugzak kan voor veel activiteiten gebruikt worden. De koelrugzak is praktisch als je werk je de hele dag op de weg houdt. Met je eten en drinken van thuis bespaar je jezelf het eten in restaurants of de gang naar de supermarkt tijdens je pauze. Zo heb je meer tijd om je tijdens je pauze te ontspannen.

Of je nu gaat wandelen, sporten of barbecuen, de koelrugzak zorgt ervoor dat je drankjes koel blijven. Vooral bij het barbecueën is het belangrijk om voedsel koel te houden. Als vlees warm wordt, bijvoorbeeld, kun je er ziek van worden.

De verkoelende rugzak is ook geschikt voor een bezoek aan het strand. De rugzak beschermt je voedsel tegen de zon. Bovendien zorgen gekoelde drankjes voor voldoende verfrissing. Supermarkten zijn ver weg, vooral aan het strand, dus je moet toch je eigen eten meenemen. In de zomer is het vaak te warm om voedsel lang mee te nemen. De koelrugzak kan ook je boodschappen koelen. Zo blijft je eten onderweg naar huis gekoeld, zodat het vers blijft.

Welke alternatieven zijn er voor een koelrugzak?

Behalve de koelrugzak zijn er nog andere alternatieven om je eten en drinken koel of warm te houden:

Alternatief Beschrijving
Koeltas De manier waarop een koeltas werkt is hetzelfde als een koelrugzak. De binnenvoering is gevoerd met een isolerend materiaal. In tegenstelling tot een koelrugzak heeft de tas een andere vorm en is hij minder comfortabel om te dragen. Koeltassen hebben alleen handvatten of een schouderband.
Koelbox De koelbox is een stevige plastic bak. Het is erg ruim. Het gewicht van een koelbox is hoger dan dat van een rugzak of tas. Bovendien is de container niet flexibel en stijf. Koelers zijn vaak voorzien van een stroomaansluiting, die compatibel is met een conventioneel stopcontact en de auto.

Het grootste verschil tussen al de alternatieven is hun respectieve vorm. Rugzakken en tassen bestaan uit een isolerend materiaal en een stoffen voering. De doos, daarentegen, is een starre container. De overeenkomst van alle alternatieven is het aanbevolen gebruik van cold packs. Elke variant houdt voedsel urenlang koud. De temperatuur wordt echter warmer als de rugzak, tas of doos geopend wordt.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een koelrugzak?

Als je je koelrugzak met inhoud vult, zijn er enkele aanbevelingen die we je willen geven

 • Stapel je voedsel netjes op. Zet je eten en drinken naast elkaar. Als er niet genoeg plaats is, kun je je voedsel stapelen. Voorkom dat je spullen in je rugzak gaan schuiven.
 • Gebruik de zijzakken voor kleine voorwerpen. Snoeprepen, fruit of iets anders dat gemakkelijk geplet kan worden, kun je beter in een van de aparte vakken opbergen. Dit kan aan de buitenkant of aan de binnenkant zijn.
 • Bewaar de koelverpakkingen op de juiste plaats. Koelpakken mogen nooit op de vloer liggen, want koude lucht zinkt. Leg de cold packs op of naast je eten. Als er vakken zijn, is het raadzaam die te gebruiken. De vakjes zorgen er ook voor dat de cold packs niet wegglijden.
 • Gebruik de riemen en handvatten zoals ze bedoeld zijn. Schouderbanden moeten met beide schouders gedragen worden. Een heup- of borstband zorgt voor een nog betere gewichtsoverdracht.

Hoe kan ik mijn koelrugzak koelen?

Voor de koelrugzak is het raadzaam de koelpakketten twee tot drie uur voor je ze nodig hebt in te vriezen. Voorwaarde hiervoor is dat je je voedsel wilt koelen. Je moet ook je eten en drinken voorkoelen. Als ze warm zijn als je ze invriest, zal de temperatuur ook opwarmen. Het omgekeerde geldt voor warm voedsel. Een warme thermofoor kan helpen om een warme temperatuur te behouden.

Voor warm eten moet je iets warms in je rugzak stoppen. Doe voor koud eten iets kouds in de rugzak.

Meng geen warm en koud voedsel. Het hete voedsel zal afkoelen en het koude voedsel opwarmen. Dit heeft een negatief effect op je eten en drinken. Elektrische koelrugzakken hebben geen cold packs nodig. Voor boodschappen met levensmiddelen is het ook raadzaam de rugzak op de heen- en terugreis met de auto te koelen. Je moet de rugzak loskoppelen van de stroomvoorziening als de auto stilstaat, anders kan de auto-accu leeglopen.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn koelrugzak?

Om ervoor te zorgen dat je koeltas langer meegaat en niet begint te stinken, moet je hem regelmatig wassen. Zorg ervoor dat je het zachtjes wast. In principe moet je je koelrugzak met de hand wassen in lauw water. Sommige modellen kunnen zelfs in een wasmachine gewassen worden. Zorg ervoor dat je koeltas geschikt is voor de wasmachine en gebruik een zacht programma.

Het is belangrijk je koeltas in goede conditie te houden, zodat hij niet begint te stinken.

Of je je rugzak nu met de hand of in de wasmachine wast. Zorg ervoor dat je je koelrugzak niet te heet wast. Het is ook belangrijk om de rugzak aan de lucht te laten drogen. Gebruik nooit een droogtrommel. Anders kun je je koeler ruïneren bij het wassen. Voor uitgebreide instructies over hoe je je koelrugzak goed schoonmaakt, raadpleeg je een externe bron.

Je vindt het in de rubriek “Further reading: Sources and interesting links” Behalve schoonmaken moet je ook de binnenkant van je koeler na elk gebruik uitvegen. Je kunt een vochtige doek gebruiken om condens en eventuele resten weg te vegen. Veeg daarna de binnenkant droog met een zachte doek.

Hoe kan ik mijn koelrugzak goed dragen?

Koelrugzakken die schouderbanden hebben kunnen aan je lichaamslengte aangepast worden. Dit zorgt ervoor dat het gewicht je rug niet zo zwaar belast. Als het goed afgesteld is, is de gewichtsverdeling het resultaat. Het gewicht kan door de schouders gedragen worden en, als er een buik- of heupgordel aanwezig is, door de heupen. Dit betekent dat de rug volledig ontlast kan worden, ongeacht hoeveel gewicht er gedragen wordt.

Dit bespaart kwellende rugpijn. Als alle riemen van de rugzak aan je lichaamslengte zijn aangepast, moet je je koelrugzak met beide schouders dragen. Als je het maar met één schouder draagt, kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid. Verder moet je alle riemen op de juiste manier gebruiken voor een optimale gewichtsverdeling.

kühlrucksack-2

De juiste instelling van de lengte van de banden is belangrijk voor een gezonde rughouding. Dit kan de belasting van je rug verlichten als je een verkoelende rugzak draagt.
(Image source: Cody Black / Unsplash)

Voor een uitgebreide gids over hoe je je koelrugzak goed kunt afstellen, kun je terecht bij een externe bron. Je vindt het in de rubriek “Further reading: Sources and interesting links” Je kunt je koelrugzak op precies dezelfde manier verstellen als een gewone rugzak.

Hoe lang blijft een koelrugzak koel?

Dat hangt ervan af hoe je je koelrugzak koelt. Je kunt je rugzak gewoon vullen met voorgekoeld voedsel of koude packs gebruiken. Sommige modellen kunnen zelfs met elektriciteit aangedreven worden. Als je je koelbox gewoon vult met koud voedsel, gaat hij maar een paar minuten mee. De koude spijzen en dranken verliezen snel hun koele temperatuur. Daarom is deze optie alleen bedoeld voor zeer korte transportafstanden. Voor een langere afkoeling kun je beter cold packs gebruiken. Je hebt een vriezer of een diepvrieskist nodig.

Doe de voorgekoelde batterijen in je rugzak bij je eten. Afhankelijk van de grootte van de batterij en de buitentemperatuur kunnen ze je vier tot acht uur koel houden.

Alvorens de cold packs te gebruiken, laat je ze twee tot drie uur invriezen. Voor een maximaal effect moeten de batterijen grondig bevroren worden. Hoe meer cold packs je voor je koelbox gebruikt, hoe beter je koelbox zal koelen.

Ook een elektrische koelbox moet je voorkoelen voor je er voedsel in doet. Dit zorgt voor een beter effect en een langere afkoeling van de rugzak. Je moet de aanwijzingen van de respectieve koelrugzak volgen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies