
Onze selectiecriteria
Sinds de jaren 2000 genieten softshell jassen een steeds grotere populariteit en zijn ze al lang niet meer weg te denken uit de outdoor kleding. Een grote verscheidenheid aan materialen smelt samen tot een uiterst functionele stof die indruk maakt door zijn veelzijdigheid.
Het softshell jack is ontworpen voor sportieve activiteiten bij wisselvallig weer, waarbij verschillende soorten softshell elk hun eigen functie hebben geoptimaliseerd. Met onze grote softshell jas test 2023 willen we je helpen de juiste softshell jas voor je te vinden.
We hebben de drie soorten softshell (3-laags, 2-laags en dubbelweefsel) vergeleken en hun respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt voor een gerichte zoektocht naar je nieuwe softshell jas.
Belangrijk om te weten
- Softshell jassen worden beschouwd als echte allrounders binnen de outdoor kleding. Of het nu zon, regen of wind is, met het juiste softshell jack ben je op alles voorbereid.
- De markt biedt een ruime keuze aan verschillende soorten softshell jassen: 3-laags, 2-laags of met dubbele stof. Welke voor jou de juiste is hangt af van je plannen voor buiten.
- Veelvuldig wassen of onjuist onderhoud kan de ademende werking verminderen. Let op de verzorgingsvoorschriften en vermijd het gebruik van wasverzachter.
Beste softshell jas: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een softshell jas koopt
Wat is een softshell jas?
Softshell combineert hardshell materialen en isolerende materialen en combineert zo de functies van beide lagen. Softshell verwijst niet naar een bepaald materiaal. Het is eerder de naam voor een groep jassen met bepaalde functies en een “soft shell” of zacht oppervlak.
Wanneer moet ik een softshell jas dragen?
(Image source: pixabay.com / Free Photos)
Welke alternatieven zijn er voor softshell jassen?
Je kunt ze ook allebei apart kopen en ze combineren naar eigen smaak en behoefte. Dit kan voordelen hebben! Bij zacht en droog weer kun je je hardshell jas thuislaten en alleen de fleece dragen. Bij warm, winderig weer, alleen het hardshell jack. Dit bespaart je gewicht.
Besluit: Welke soorten softshell jassen zijn er en welke is geschikt voor jou?
Voordat je een softshell jas koopt, moet je weten dat je kunt kiezen uit drie verschillende soorten
- 3-laags softshell jack
- 2-laags softshell jack
- Softshell jas met dubbele stof
De drie soorten verschillen in hun materiaal en dus in hun functie. Elke buitenactiviteit stelt andere eisen aan een softshell jas. Het is beslist de moeite waard om de voor- en nadelen van elk type jas te bekijken voor je tot aanschaf overgaat.
Wat zijn de kenmerken van een 3-lagig softshell jack en wat zijn de voor- en nadelen?
De 3-laagse softshell is het meest te vergelijken met een klassieke hardshell. Het beschermt je het best tegen weersomstandigheden van buitenaf, zoals wind en regen. Dit is duidelijk te danken aan de 3-lagige constructie, die een waterdicht membraan omvat. Tegelijk zorgt de constructie voor winddichtheid en dus goed warmtebehoud.
Ondanks het dichte membraan wordt vocht naar buiten getransporteerd. Je moet echter compromissen sluiten als het op elasticiteit aankomt. De verhoudingsgewijs dikke stof kan je bewegingen beperken, in tegenstelling tot de andere twee soorten softshell. Bovendien verzwakt het membraan de ademende werking van het jack.
Er zijn softshell membranen die vooral tegen wind en andere die tegen nattigheid zijn ontworpen. Hier volgt een kort overzicht van gangbare membranen:
Waterdichte membranen | Winddichte membranen |
---|---|
Mammut DRYtech | Gore Windstopper |
Marmot M1 | The North Face Apex ClimateBlock |
The North Face Apex WeatherBlock | Een 2-laags softshell heeft geen winddicht of waterdicht membraan. |
Het bestaat alleen uit een weerbestendige buitenlaag en een isolerende binnenlaag, die aan elkaar gehecht zijn. Daardoor is het meer luchtdoorlatend en beter te ademen.
Het buitenmateriaal heeft een waterafstotende coating die bestand is tegen korte regenbuien. In tegenstelling tot het 3-lagige softshell jack is het 2-lagige veel elastischer en kun je vrijer bewegen. Het heeft ook een strakkere snit, wat betekent dat je een ander jasje kunt aantrekken als dat nodig is.
Wat zijn de kenmerken van een softshell jack van dubbele stof en wat zijn de voor- en nadelen?
In tegenstelling tot de 2-laagse en 3-laagse softshells met een buitenstof en een binnenstof, bestaat de dubbele weefstof uit 4 tot 5 verschillende soorten materiaal die samen geweven zijn. Dit type softshell is het meest elastisch en luchtdoorlatend, want het bevat geen membraan of laminering (=kleefstof).
Waar je absoluut op moet letten: Er zijn grote verschillen in materiaal en kwaliteit binnen de soorten softshell. Hoe luchtdoorlatend een jas is hangt niet alleen af van het aantal lagen, maar vooral van de gebruikte stoffen.
Deze variëren sterk, afhankelijk van de fabrikant. Ook de soort verlijming speelt een rol, evenals het feit of de naden gelast zijn of niet. Het is daarom altijd aan te raden het product goed te bekijken en uit te zoeken hoe het gemaakt is.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om softshell jassen te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende soorten softshell jassen. De criteria die je kunt gebruiken om softshell jassen met elkaar te vergelijken zijn:
- Waterdicht
- Luchtdoorlaatbaarheid of ademend vermogen
- Ademend vermogen
- Elasticiteit en bewegingsvrijheid
In de volgende paragrafen leggen we je uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.
Waterdicht
In principe is een softshell jas verre van waterdicht als het op regendichtheid aankomt. Er bestaat niet zoiets als een waterdichte softshell. Maar van alle softshell soorten beschermt de 3-laagse softshell je het best tegen nattigheid.
Als je een zo waterdicht mogelijk softshell jack zoekt, kies dan voor 3-lagige constructies zoals Polartec Power Shield® Pro of Schoeller® WB-Formula softshell materialen.
Beide zijn voorzien van een ademend membraan dat je de best mogelijke bescherming biedt tegen nat weer. Maar heel weinig buitenactiviteiten vinden plaats bij aanhoudende regen. Dus als je over het algemeen liever buiten bent bij mooi weer, kun je beter geen bijzonder waterdichte jassen gebruiken. Want zoals al gezegd: hoe waterdichter de jas, hoe minder ademend hij wordt. Dat brengt ons bij het volgende criterium.
Luchtdoorlaatbaarheid of ademend vermogen
Ademend vermogen
is een van de belangrijkste criteria voor een softshell jas. Vrijwel alle buitenactiviteiten gaan gepaard met min of meer intense lichamelijke activiteit. Dit betekent dat het lichaam opwarmt en we gaan zweten. Nu is het vooral belangrijk dat vocht zich niet onder de jas verzamelt. Daardoor zouden je kleren en huid nat en koud worden.
Om je ondanks inspanning comfortabel te houden, moet je softshell jas je huid dus laten ademen. 2-laags softshells en dubbelweefsels scoren in dit opzicht met luchtdoorlatende materialen. Vooral bij de dubbele weefselconstructies wordt de ademende werking specifiek verbeterd door bepaalde vezelcombinaties.
De combinatiemogelijkheden van materialen zijn het grootst met dubbel geweven softshells. Het resultaat zijn uiterst functionele jacks met uitstekende eigenschappen.
Hoe ademend je jas moet zijn hangt uiteindelijk af van hoe winddicht je hem wilt hebben. Hoe hoger de winddichtheid, hoe lager het ademend vermogen.
Voor fietsers is een meer winddicht jack aan te bevelen vanwege de wind. Hetzelfde zou kunnen gelden voor bergbeklimmers op winderige hoogten.
Sommige fabrikanten van outdoor kleding geven hun jassen een zogenaamde RET waarde. RET staat voor Weerstand tegen Verdampende Warmteoverdracht en vertelt je hoe ademend het materiaal is. De volgende tabel toont hoe je de RET waarden kunt waarderen.
Ademend vermogen | RET waarde |
---|---|
zeer goed | 0-6 |
goed | 7-13 |
bevredigend | 14-20 |
Voor bijzonder warme jassen vind je een fleece met een hoge pool of een honingraat constructie. Met dubbele weving is de achterkant geruwd om een isolerend effect te bereiken. 3-laags softshells zijn meestal het best geïsoleerd, omdat ze voor kouder weer ontworpen zijn.
Een softshell jas met goede isolatie is daarom aan te bevelen voor buitenactiviteiten in de late herfst, winter en vroege lente. Op het gebied van skiën zijn softshells met Polartec® isolatie op de markt, die perfect geschikt zijn voor inspannende sporten in koude omstandigheden.
(Image source: picabay.com / Gipfelsturm69)
Elasticiteit en bewegingsvrijheid
Softshell jassen zijn veel elastischer dan andere functionele jassen. Het verhoudingsgewijs nauwsluitende jack volgt je bewegingen en hindert ze niet.
Softshells van dubbelweefsel, maar ook 2-laags softshells, zijn daarom bijzonder geschikt voor bewegingsintensieve activiteiten.
Ze scoren punten door hun lichte gewicht, rekbare stofvezels en nauwsluitende pasvorm. Softshell jassen wegen tussen 260g en 520g. Op een lange wandeling of een uitdagende klim kan het gewicht een grote rol spelen. Minder gewicht betekent een winst aan bewegingsvrijheid. Zoals hierboven vermeld, geeft een dubbel geweven constructie de hoogste bewegingsvrijheid. Met deze vrij lichte jassen kun je zonder problemen klimmen of boulderen.
Tip: Als je een jas past, zorg dan dat hij precies past. Als je een jas kiest die een of zelfs meerdere maten te groot is, kan de overtollige stof ook je bewegingen beperken.
Wetenswaardigheden over softshell jassen
Hoe was en droog ik mijn softshell jas?
Je hebt al een paar uitstapjes gemaakt met je softshell jack en het heeft zijn sporen nagelaten?
Dan is het tijd om het opgehoopte zweet en vuil weg te wassen. Maar pas op! Je softshell jas bevat gevoelige materialen die je niet mag beschadigen. Als je deze aanwijzingen opvolgt, zal je softshell jas al zijn goede eigenschappen behouden.
Hoe je je softshell jas goed kunt wassen
- Kijk op het binnenlabel van de jas voor de verzorgingsvoorschriften (wassymbolen). Softshell jassen bevatten verschillende materialen die meer of minder gevoelig zijn. Neem de aanwijzingen zeker serieus!
- Sluit alle ritssluitingen en keer de jas binnenstebuiten.
- Kies het juiste wasmiddel: Er zijn wasmiddelen speciaal voor functionele kleding (bv. van Niwax). Dit zorgt ervoor dat de tere membranen en verklevingen niet beschadigd worden. Als alternatief kun je een gewoon vloeibaar wasmiddel gebruiken. Je moet echter nooit waspoeder of wasverzachter gebruiken.
- Kies het juiste wasprogramma: het wolwasprogramma bij een maximum temperatuur van 30 graden is het zachtst.
Hoe je softshell jas goed te drogen:
De meeste softshell jassen zijn niet geschikt voor de droger. Maar er zijn uitzonderingen. Als je je softshell in de droger kunt doen, gebruik dan een lage temperatuur en het zachte programma.
Moet ik mijn softshell jas waterdicht maken?
Vooral na het wassen is de buitenste coating van de softshell enigszins beschadigd. Om dit te verhelpen, raden we aan de jas te impregneren. Je moet je jas ook impregneren als het beading effect is uitgewerkt. Om dit te doen moet je je jas eerst wassen, want vuil of zweetresten belemmeren het gelijkmatig aanbrengen van de waterdichtmakende spray.
(Image source: pixabay.com / Thanks for your like)
Hoe maak je je softshell jas goed waterdicht:
1. Droog of nat waterdicht? Kijk op je impregneerspray om te zien of het op droog of nat textiel wordt aangebracht. Laat de jas zo nodig helemaal drogen.
2. De juiste plaats: Leg het omhulsel op een schone, gemakkelijk schoon te maken ondergrond, zoals tegels. Zorg ervoor dat het goed geventileerd is!
3. Breng waterdicht makende spray aan: Spuit de jas zo gelijkmatig mogelijk van een afstand van ongeveer 15-20 cm. Zorg ervoor dat je geen plekjes overslaat (capuchon, stofplooien, …).
4. Vergeet de achterkant niet: Wacht even, draai het jasje om en bespuit de andere kant.
5. Laat aan: Na een bepaalde tijd (aangegeven op de spray) is je jas klaar en beschermd tegen de regen.
Beeldbron: Polc/ 123rf.com