Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Bij deze gelegenheid hebben we het over een product dat voor liefhebbers van de traditionele jacht leuk is om te gebruiken om zijn comfort en gemak bij het mikken en schieten van pijlen. We hebben het over kruisbogen, een wapen dat in de loop van de tijd geëvolueerd is.

Kruisbogen zijn wapens die qua vorm lijken op een jachtgeweer, maar in plaats van kogels als projectiel te gebruiken, gebruiken ze pijlen. Kruisbogen gebruiken hetzelfde principe als bogen, in die zin dat een gespannen snaar de kracht levert om de pijl te lanceren. Deze spanning kan worden opgewekt door de gebruiker of door een katrol mechanisme.

Bij Fitforbeach willen we je helpen de beste kruisboog voor je behoeften en budget te vinden. Daarom tonen we je de verschillende modellen van deze jachtuitrusting die we op de markt kunnen vinden, samen met de belangrijkste kenmerken en voordelen die ze hebben voor een comfortabele en veilige praktijk.
Belangrijk om te weten

  • Kruisbogen zijn toestellen die pijlen met hoge snelheid afschieten door middel van een gespannen pees. Dit opspannen kan met de hand of met een katrolmechanisme. Ze hebben een vorm die lijkt op een jachtgeweer en een trekkermechanisme dat richten en vuren vergemakkelijkt.
  • Er zijn twee soorten kruisbogen op de markt: compound en recurve kruisbogen. De compound kruisbogen zijn de modellen die een katrolsysteem hebben om de pees gemakkelijker aan te kunnen spannen; de recurve kruisbogen daarentegen zijn de klassieke kruisbogen die kracht in de armen vereisen om hetzelfde te kunnen doen.
  • Weten waarvoor we de kruisboog gaan gebruiken, het bereik, de afstand, de kracht van de inslag en de soorten accessoires die er in kunnen, zijn de factoren die bepalen welke soort kruisboog voor ons het meest aan te bevelen is.

Beste Kruisbogen: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over kruisbogen

In dit deel stellen we je alles voor over de voor- en nadelen van het gebruik van kruisbogen voor de jacht en het doelschieten. Ook bespreken we de soorten kruisbogen die te koop zijn en ontdekken we de prijsklassen die we voor deze uitrusting op de markt kunnen krijgen.

De oorsprong van de kruisboog gaat terug tot de 5e eeuw v.Chr. in China; sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de mensheid. (Foto: Steve Estvanik / 123rf.com)

Wat is een kruisboog en wat zijn de voordelen ervan?

Kruisbogen kunnen gecategoriseerd worden als een horizontale boog die gemonteerd is op een kolf die lijkt op de vorm van een jachtgeweer en gebruikt wordt om projectielen af te schieten, die in dit geval pijlen zijn. Dit wapen dateert uit de 5e eeuw v.Chr. en werd uitgevonden door de Chinezen.

Het fysische principe van de kruisboog is hetzelfde als dat van een boog. De snaar wordt strak getrokken, waardoor hij met grote snelheid en kracht naar een doelwit kan reizen. Het verschil zit in het ontwerp, want het heeft een trekkermechanisme waardoor het veiliger en nauwkeuriger is voor de schutter, want de armen worden niet uitgestrekt om spanning op de pees aan te brengen.

De laatste jaren heeft de kruisboog transformaties ondergaan wat betreft ontwerp, constructie en functionaliteit. Tegenwoordig hebben deze wapens nieuwe ontwerpen en een complexere constructie, al naar gelang het doel van het huidige gebruik: jacht of schietoefeningen.

Voordelen
  • Ze zijn veiliger dan een traditionele boog
  • Ze hebben een groter bereik en snelheid
  • Ze vereisen niet veel kracht van de schutter
  • Ze zijn nauwkeuriger
Nadelen
  • Ze zijn erg duur
  • Ze kunnen de dood veroorzaken als er onverantwoord mee omgegaan wordt
  • Ze vereisen voortdurend onderhoud aan hun katrolsysteem

Compound en Recurve kruisbogen – Waar moet je op letten?

De verschillende modellen bladveren die tegenwoordig op de markt zijn, maken gebruik van verschillende constructievormen en zijn voor verschillende doeleinden ontworpen. Kruisbogen kunnen worden ingedeeld naar hun mechanisme en deze worden in twee groepen verdeeld: compound en recurve kruisbogen.

Compound Kruisboog. Hij heeft een katrolsysteem dat verbonden is met het afvuurkoord; hierdoor kunnen de ledematen comfortabel en snel buigen bij het intrekken van het koord. Dit bespaart veel energie bij het fotograferen. Deze kruisbogen zijn zeer compact, zodat ze comfortabel in beperkte ruimten gebruikt kunnen worden.

Het ontwerp van de samengestelde kruisboog minimaliseert trillingen en terugslag, dit maakt de uitrusting zeer nauwkeurig en niet zo lawaaierig, wat ze ideaal maakt voor professionele jagers. Een nadeel is dat de compound kruisboog zwaarder is dan de recurve en aan nauwkeurigheid inboet als hij valt.

Recurve kruisboog. Het ontwerp ervan verschilt niet van de kruisbogen uit de Middeleeuwen. De naam komt van de krommingen die aan de uiteinden van de boog verschijnen en die de functie hebben de snaar op zijn plaats te houden, zodat hij niet verspringt. Om de pees aan te spannen is de kracht van de schutter nodig, want er zijn geen katrollen om hem te helpen.

Deze recurve kruisbogen zijn erg lawaaierig, groot en traag om te vuren in vergelijking met compound kruisbogen. Bovendien veroorzaakt hun ontwerp aanzienlijke spanning en slijtage op de snaar, zodat je voortdurend nieuwe snaren zou moeten kopen.

Compound Kruisboog Kruisboog Recurve
Gebruik Jacht en Wedstrijdschieten Wedstrijdschieten
Materialen Koolstofvezel en Glasvezel Magnesium, Aluminium en Hout
Mechanisme Katrolsysteem Gespannen touw
Afstand Boven 100 meter Onder 100 meter
Slagkracht Tussen 85 en 120 Kg Ongeveer. Onder 70 tot 90 Kg Ca

Welke soort kruisboog je ook kiest, hij kan in allerlei vormen en uitvoeringen komen. We vinden uitrustingen ter grootte van een pistool, jachtgeweer of geweer, en deze worden gekozen afhankelijk van de behoeften en de ruimte waar de gebruiker met de kruisboog gaat schieten.

Hoewel de vormgeving lijkt op die van de oorspronkelijke kruisbogen, zijn de materialen vernieuwd om meer nauwkeurige en mooie wapens te maken. (Foto: Stanislav Komogorov / 123rf.com)

Koopcriteria

Kruisbogen zijn een essentieel deel van de geschiedenis van de mens geweest. Eerst als oorlogswapens en nu als gereedschap voor de jacht of schietoefeningen. Maar voor je er een gaat kopen, moet je bepaalde factoren kennen die je aankoop veiliger maken.

We vertellen je over elk van de factoren die je aankoop kunnen beïnvloeden, en we werken ze verder uit, zodat je precies weet waar je op moet letten als je een kruisboog koopt die bij je past.

Het gebruik

Misschien is dit wel de belangrijkste vraag die je je moet stellen als je een kruisboog wilt kopen. Door deze vraag te beantwoorden weten we namelijk precies of we een compound kruisboog of een recurve kruisboog nodig hebben. Zoals we al eerder zeiden, kunnen we met deze wapens twee modaliteiten beoefenen; jagen en doelschieten.

Voor de jacht. Als het je bedoeling is de wereld van de jacht binnen te gaan, is het het meest aan te raden een samengestelde kruisboog aan te schaffen, want dit model helpt ons de pees sneller aan te spannen om de prooi niet uit het oog te verliezen. Bovendien is de compound kruisboog heimelijker en minder zwaar om te schieten en dus de meer doeltreffende uitrusting van de twee.

Voor doelschieten. Als het nu je bedoeling is om het doelschieten te oefenen, kun je het beste een kruisboog met een kruisboogbout nemen. Dit komt omdat we met dit materiaal de tijd kunnen nemen om het te laden en ermee te mikken, want het is een vast doel en geen bewegend doel. Ook beginners doen er goed aan dit model te gebruiken.

Kruisbogen kunnen nog nauwkeuriger zijn, dankzij de vele accessoires die aan de uitrusting kunnen worden toegevoegd. (Foto: Nikoleta Vukovic / 123rf.com)

De snelheid, afstand en kracht van de inslag

Ook dit is een punt om rekening mee te houden als je een kruisboog koopt. Als je aan kruisbooguitrusting denkt, is het eerste wat in je opkomt de snelheid en de reis van de pijl als hij de kruisboog verlaat.

Afstand. Een kruisboog kan tot 100 meter reiken, afhankelijk van het model, maar we moeten zien of we op die afstand moeten schieten of niet. Bij de jacht is het niet aan te bevelen op een doel te schieten dat verder dan 45 meter is, want voorbij dat bereik zal het door de kruisboog uitgezonden geluid eerder aankomen dan de pijl, waardoor het dier verhinderd wordt.

Velocity. Afhankelijk van het model kan een kruisboog 121 meter per seconde halen en een groot gebied bestrijken. Maar hoe langer de afstand, hoe duurder de apparatuur, dus kan het raadzaam zijn er een aan te schaffen die minder dan 80 meter per seconde haalt.

Slagkracht. Dit punt hangt uitsluitend af van het dier dat je met een kruisboog wilt bejagen. We kunnen wapens krijgen met een slagkracht van 54, 68 en 120 kg en deze worden geacht op kleine, middelgrote en grote prooien te jagen. Onder dit getal zou de uitrusting voor gebruik bij het doelschieten liggen.

Accessoires

Binnen de kruisboogmarkt kunnen we een ruime keuze aan accessoires voor onze uitrusting krijgen. Afhankelijk van je budget en het soort kruisboog dat je bezit, kun je er van koffers tot vizieren en zelfs verschillende soorten punten in verwerken. Met ze kun je van je kruisboog een krachtiger stuk gereedschap maken.

Cases. Dit zijn koffers waarmee je je kruisboog comfortabel en beschermd op reis kunt dragen. Deze koffers zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en bevatten verschillende etuis om pijlen, punten en andere voorwerpen in op te bergen.

Vizieren. Deze geven een nauwkeuriger zicht op doelen die zich op grotere afstand bevinden. Deze kunnen telescopisch zijn met verschillende reikwijdten, afhankelijk van de gebruikte lenssoort.

Pijlpunten. Het zijn de pijlpunten die de inslag en penetratie mogelijk maken van het doel waarop geschoten wordt. Ze zijn onderling verwisselbaar, afhankelijk van de activiteit die met de apparatuur moet worden uitgevoerd. Er zijn modellen met een vast lemmet en mechanische modellen.

Vaste lemmetpunten. Deze soort pijlpunt heeft een klassieke vormgeving met scherpe randen aan de zijkanten. Het is ideaal voor zowel de jacht als voor schietoefeningen, vanwege zijn doordringende kracht.

Mechanische punten. Ze hebben deze naam omdat deze pijlpunten een mechanisme hebben waardoor hun zijkanten op het moment van inslag met het doelwit opengaan om de schade die ze kunnen aanrichten te vergroten. Ze worden veel gebruikt voor de jacht.

Het merk

Zoals bij elk product geeft het kennen van de fabrikant een meerwaarde aan de uitrusting, want het geeft het gevoel dat je iets van goede kwaliteit aanschaft. Hetzelfde geldt voor kruisbogen, want het is belangrijk te weten dat we iets kopen dat vertrouwen en veiligheid als wapen garandeert.

Onder de meest erkende merken op de markt vinden we ook: Barnett Outdoors, Crosman, Darton Archery, Diamond Archery, Excalibur Crossbow, Horton, zijn onder andere de firma’s die vandaag de beste kruisbogen maken. Door een van deze merken te kopen garanderen we een betrouwbare en veilige uitrusting voor iedereen.

(Zichtbare afbeelding bron: Tan4ikk / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies