Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

56Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote douche tent test 2023. Hier stellen we alle douchetenten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste douchetent voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een douchetent wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Douche tenten kunnen heel handig zijn als je ongestoord en in je eigen hut wilt douchen tijdens het kamperen, op het strand of op een festival. Ze zijn meestal snel en gemakkelijk op te bouwen en af te breken en gemakkelijk te vervoeren.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen pop up/throw down douchetenten, vrijstaande en draagbare douchetenten en douchetenten met laadklep. Elk van deze soorten heeft zijn specifieke voor- en nadelen.
 • Je kunt je douchetent niet alleen gebruiken om ongestoord te douchen, maar ook als omkleedruimte, kampeertoilet of om kleren te drogen.

Douche tent test: De ranglijst

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

douchetent koopt

Hoe werkt een douchetent?

Je kunt je douchetent opzetten op het strand, op de camping of in je tuin en er een ontspannende douche nemen. De douchetent ziet eruit als een smalle, hoge tent en biedt je privacy tegen vreemden, zodat je ontspannen kunt douchen.

De camping is de perfecte plaats om je douchetent op te zetten. (Image source: unsplash.com / Alexandra Mirghe)

Als je je douchetent hebt opgezet, moet je eerst je douche-uitrusting bevestigen. Er zijn maar weinig douchetenten die stevig genoeg zijn om er een waterbus of solar douchezak aan te hangen. Daarom zijn elektrische campingdouches, die het water uit een busje uit de stroomsteun omhoog pompen, meestal de beste optie. Je kunt je douchetent echter ook opzetten in de buurt van een boom of een soortgelijk stabiel voorwerp en je zonnedouche eraan hangen, zodat je ongestoord en ontspannen kunt douchen.

Je kunt je douchetent niet alleen als douche gebruiken, maar ook als omkleedruimte of kampeertoilet. Voor het laatste heb je speciale accessoires nodig, maar je hoeft er je douchetent niet voor om te bouwen. Een douchetent heeft niet alleen voordelen door zijn verschillende gebruiksmogelijkheden. Als je bij de aankoop op een paar dingen let, zal je douchetent snel op te zetten en weer af te breken zijn, gemakkelijk te vervoeren zijn en vele jaren gebruikt kunnen worden.

Zijn er pop-up douchetenten en inworp douchetenten?

Ja, er zijn pop-up douchetenten en inworp douchetenten. Deze douchetenten zijn bijzonder gemakkelijk en snel op te zetten en ook weer af te breken. Er zijn enkele leveranciers van wat men pop up of wegwerp douchetenten noemt, soms ook wel wegwerp kleedhokjes genoemd.

Deze douchetenten worden je meestal in een ronde transportzak geleverd en na het losmaken van de bevestigingslussen ontvouwt je douchetent zich meestal bijna vanzelf. Je moet het dan met haringen in de grond vastzetten en schoren. Dit voorkomt dat hij omvalt of wegwaait in winderige omstandigheden en behoedt je voor onaangename verrassingen.

Na het opzetten van je douchetent, zorg je ervoor dat je hem met haringen en koorden vastzet en vastbindt!

Het demonteren van je pop-up douchetent moet net zo gemakkelijk zijn als het opzetten – in slechts een paar stappen. Er zijn soms grote verschillen, afhankelijk van het model en de fabrikant.

Bij je pop-up douchetent vind je echter altijd gedetailleerde demontage-instructies, dus dit moet niet al te veel moeite kosten. Als je wat onderzoek doet op het Internet, vind je meestal meer informatie en advies. In deze voorbeeldvideo zie je hoe snel en gemakkelijk je een pop-up of inworp douchetent kunt opzetten en afbreken:

Wat zijn de verschillen tussen douchetenten?

Afhankelijk van het model en de fabrikant hebben douchetenten verschillende vormen, bouwwijzen, stabiliteit, uitrusting en accessoires. Het loont de moeite om van tevoren uit te zoeken wat je precies nodig hebt en welk model aan je eisen voldoet. Een belangrijk criterium is hoe je je douchetent kunt opzetten en afbreken. Pop-up of inworp douchetenten zijn bijzonder gemakkelijk en snel op te zetten en af te breken, maar ze nemen door hun ronde vorm veel ruimte in en zijn moeilijker te vervoeren.

Een gewone tentopzet is gemakkelijker en kleiner te vervoeren, maar duurt langer om op te zetten. Een ander onderscheid met douchetenten is een vrijstaande constructie – je kunt ze overal opzetten – of dat je ze aan de achterklep van je voertuig bevestigt. Dit maakt het meestal gemakkelijker om de douche te bevestigen en je kunt ook gemakkelijker wisselen. Op deze foto zie je een achterklep douchetent op een T3 VW bus.

Deze douchetent is verkrijgbaar voor diverse voertuigmodellen, zoals VW T4, VW T5, Ford Nugget of andere modellen. Deze tabel geeft je een overzicht van de verschillende kenmerken van de verschillende soorten douchetenten.

Benaming Kenmerken
Pop Up of Werp Douche Tenten Ze zijn zeer eenvoudig op te zetten en af te breken, maar lastiger te vervoeren.
Vrijstaande en Draagbare Douche Tenten Deze douche tenten zijn kleiner en makkelijker te vervoeren, maar ze kosten meer tijd om op te zetten en af te breken. Ze zijn echter meestal wel stabieler.
Tailgate douche tenten Zoals de naam al doet vermoeden worden deze douche tenten bevestigd aan de achterklep van uw voertuig. Hierdoor zijn ze zeer stabiel, u kunt de watertank of zak gemakkelijk bevestigen, maar de binnenkant van uw voertuig kan nat worden.

Een ander verschil is de grootte. Je kunt dubbele douchetenten kopen waar jij en een andere persoon kunnen douchen. Er zijn iets kleinere versies of douchetenten met een grotere diameter, afhankelijk van je bouw en of je je douchetent voor andere dingen wilt gebruiken. Als je iets meer geld investeert, kun je ook een stabiele douchetent kopen waarin je de zak van een zonnedouche kunt hangen. Dit is vooral praktisch omdat je geen elektrische campingdouche of een pompsysteem nodig hebt.

Waar moet ik op letten als ik een douchetent koop?

Bij het kopen van een douchetent moet je je ervan vergewissen dat hij voldoet aan de eisen die je aan een douchetent stelt, zoals grootte, constructie, eigenschappen of stabiliteit. Je moet ook aandacht besteden aan een stabiele constructie.

Vooral als je kampeert of op het strand bent, en bij regelmatig gebruik, staat je douchetent aan grote spanning bloot. Bij het kopen van een douchetent moet je dus letten op goed vakmanschap en hoogwaardige materialen. Deze moeten ondoorzichtig, UV-bestendig en natuurlijk waterafstotend zijn.

Een douchetent geeft je veel privacy. Je moet ervoor zorgen dat het materiaal ondoorzichtig is. (Image source: pixabay.com / giselaatje)

Je moet er ook op letten dat een zak om je douchetent in op te bergen en het bijbehorende bevestigingsmateriaal bij de levering inbegrepen zijn. Als je een douchetent koopt, moet je ook kijken hoe tevreden klanten zijn die deze douchetent al gekocht hebben.

Er is nu een grote verscheidenheid aan douchetenten en sommige modellen doen niet wat ze beloven. Informeer je dus van tevoren goed en gedetailleerd over welk model je koopt.

Kan ik zelf een douchetent bouwen?

Ja, je kunt zelf een douchetent bouwen. Hiervoor moet je over enige handvaardigheid beschikken en de juiste gereedschappen bezitten en weten hoe je ze moet gebruiken. Het is meestal mogelijk om zelf een douchetent te bouwen. De materialen zijn echter meestal even duur of zelfs duurder dan wanneer je een kant-en-klare douchetent koopt.

Het is ook niet eenvoudig om een stabiele en vrijstaande douchetent te bouwen die ook gemakkelijk op te zetten en af te breken is en gemakkelijk te vervoeren. Op veel kampeer- en outdoor forums kun je meer nuttige ideeën en tips vinden als je zelf een douchetent wilt bouwen. Je moet er echter rekening mee houden dat het in veel gevallen goedkoper en praktischer in materiaal en tijd is om een douchetent te kopen.

Kan ik een douchetent huren?

In principe kun je een douchetent huren. Je moet alleen een geschikte aanbieder vinden, wat meestal niet zo gemakkelijk is. Als je een douchetent wilt huren, moet je eerst een aanbieder voor deze dienst zoeken. Dit is meestal mogelijk voor grote evenementen, maar voor privé-gebruik wordt het slechts heel af en toe aangeboden.

Je moet er ook rekening mee houden dat de aankoopprijs van een nieuwe douchetent meestal niet zo hoog is als de huurprijs voor een douchetent en dat het hygiënische aspect niet verwaarloosd mag worden.

Wat zijn douchetenten van de Bundeswehr of brandweer?

Douchetenten van de Bundeswehr of brandweer zijn heel anders dan kampeer- en vrijetijdsdouchetenten. De douchetenten van de Duitse strijdkrachten en brandweer zijn beduidend groter, moeilijker op te zetten, duurder en ze dienen een ander doel dan de kampeervarianten. De douchetenten van de Duitse strijdkrachten worden gebruikt als douches voor de bemanning in mobiele kampen of tijdens missies van de Bundeswehr.

Er zijn ook modellen die NBC tenten heten en die als ontsmettingstenten gebruikt worden. Brandweer douchetenten worden uitsluitend voor dit doel gebruikt. Je kunt van tijd tot tijd tweedehands douchetenten kopen van de Duitse strijdkrachten of brandweer. Ze zijn meestal erg groot en niet gemakkelijk op te zetten of af te breken. Je moet bedenken waarvoor je het precies wilt gebruiken en of het de moeite waard is het te kopen.

Welke alternatieven zijn er voor douchetenten?

Er is geen echt alternatief voor een douchetent.

Als alternatief voor een douchetent kun je ook douchen onder een waterval – als je er een in de buurt kunt vinden. Pas op dat je geen shampoo of zeep gebruikt, tenzij die biologisch afbreekbaar zijn. (Image source: unsplash.com Seth Doyle)

Je kunt natuurlijk de openbare douches op je camping gebruiken of een afgelegen plekje in een bos zoeken dat uit het zicht ligt. Anders kun je de douches gebruiken die in de meeste caravans ingebouwd zijn.

Besluit: Welke soorten douchetenten zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een douchetent wilt kopen, moet je voor je aankoop een keuze maken uit een van deze sub-types douchetenten

 • Pop Up/Toss Up douchetent
 • Vrijstaande en draagbare douchetent
 • Achterklep douchetent

Elk van deze douchetenten heeft enkele voor- en nadelen die voortvloeien uit hun specifieke eigenschappen. Afhankelijk van wat je verkiest en waarvoor je je douchetent wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je.

Wat zijn de kenmerken van een pop-up of inworp douchetent en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een pop-up of inwerptent met douche is heel snel op te zetten en af te breken. Dit is waarschijnlijk het grootste voordeel van deze versie van een douchetent.

Voordelen
 • Snel op te zetten
 • Ongecompliceerd op te vouwen
Nadelen
 • Grof transport
 • Lager draagvermogen

De nadelen van een pop-up of ingooi-douche tent zijn het wat lompe transport en meestal zijn ze niet stabiel genoeg om een zonnedouche of een waterzak te dragen.

Wat onderscheidt een vrijstaande en draagbare douchetent en wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van een vrijstaande en draagbare douchetent zijn de betrekkelijk grote stabiliteit (als je een model van hoge kwaliteit koopt) en de betrekkelijk geringe pakmaat in vergelijking met een pop-up of inworp douchetent.

Voordelen
 • Grote stabiliteit
 • Kleinere pakmaat
Nadelen
 • Langer opzetten en afbreken
 • Moeilijker op te zetten

Een nadeel van een vrijstaande douchetent is dat het naar verhouding langer duurt om hem op te zetten en in te klappen dan een pop-up/ neergooi-douchetent.

Wat zijn de kenmerken van een achterklep douchetent en wat zijn de voor- en nadelen?

Een achterklep douchetent biedt enkele voordelen, zoals een stabiele bevestiging aan het voertuig (zoals een VW Bus, Ford Nugget of dergelijke) en neemt daardoor weinig plaats in. Zo hoef je niet ver van je voertuig te douchen, maar kun je er comfortabel vlak naast douchen. Een ander voordeel is dat je je zonnedouche of waterreservoir direct aan het voertuig kunt bevestigen.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Neemt weinig plaats in
Nadelen
 • Gemakkelijk bevestigen van de waterzak
 • Voertuig moet binnen bereik zijn

De nadelen van een achterklep douchetent zijn de mogelijke verontreiniging van zeep en shampoo op je voertuig en ook moet je voertuig binnen bereik zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om douchetenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om douchetenten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde douchetent geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Montage/Demontage
 • Stabiliteit
 • Kenmerken
 • Maat

Montage/demontage

Een heel belangrijk aankoopcriterium is de montage en demontage van de douchetent. Je moet ervoor zorgen dat je douchetent gemakkelijk op te zetten is en ook weer opgevouwen kan worden.

Het gemakkelijk en ongecompliceerd opbouwen en afbreken van een douchetent bespaart veel moeite en frustratie

Zogenaamde pop-up of inworp douchetenten vervullen deze functie bijzonder goed en gemakkelijk. Maar ook bij gewone douchetenten kun je kiezen uit verschillende modellen, sommige zijn heel gemakkelijk op te zetten, terwijl andere wat ingewikkelder zijn.

Gemakkelijke montage is belangrijk voor een mobiele douchetent. (Image source: unsplash.com / Andrew Hunt)

Stabiliteit

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de stabiliteit van je douchetent. Je moet er zeker van zijn dat de palen en materialen van hoge kwaliteit zijn en tegen een stootje kunnen. Je zult de douchetent immers buiten gebruiken en je wilt niet dat hij stuk gaat bij harde wind. In deze video zie je hoe stabiel een goed bevestigde douchetent kan zijn, zelfs bij harde wind:

Als je een douchetent koopt, moet je er zeker van zijn dat je je zonnedouche erin kunt hangen. De tas hiervoor weegt meestal 15 kg of meer en als je een douchetent koopt die geschikt is om een campingdouche in op te hangen, dan heb je een bijzonder stabiel en hoogwaardig model gekozen.

Uitrusting

De uitrusting van je douchetent is een ander criterium waarmee je rekening moet houden als je een douchetent koopt. Je moet nagaan of de binnenkant van de douchetent zakken heeft (bv. voor toiletartikelen, zeep en shampoo), houders voor kleren, bevestigingspunten voor de douchekop en ventilatie. Er moet ook een vloer zijn die het water via openingen naar buiten afvoert, en bevestigingsmogelijkheden voor koorden om te schoren.

Let er bij aankoop op dat je douchetent een vloer heeft en dat het water weg kan lopen!

Let er bij aankoop ook op dat bij de levering een transportzak zit, evenals de nodige haringen en bevestigingskoorden.

Maat

De juiste maat van je douchetent hangt af van waar je je douchetent voor wilt gebruiken en welk lichaamstype je hebt. Als je niet bijzonder lang en/of sterk bent en alleen een eenvoudige douchetent zoekt, zul je tevreden zijn met de basismodellen.

Wil je je douchetent daarentegen ook als kleedkamer of toilet gebruiken, heb je een grotere lichaamsbouw en/of wil je gewoon meer ruimte en comfort bij het douchen, zorg er dan voor dat je douchetent groot genoeg is. Er zijn ook douchetenten voor stellen, zodat je allebei tegelijk kunt douchen. Sommige grotere modellen hebben ook een voorkamer om je om te kleden en een aparte doucheruimte.

Interessante feiten over douchetenten

Welke accessoires zijn er voor een douchetent?

Er zijn verschillende accessoires voor je douchetent, waarvan de belangrijkste een kampeerdouche is. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals zonnedouches, handmatige of elektrische pompdouches. Zonnedouches bestaan uit een stevige zwarte plastic zak en verwarmen het water binnenin door de warmte van de zon. Je hangt ze op in je douchetent – let erop dat die op het gewicht berekend is – en je bent klaar om te douchen.

Vul elektrische of handpompdouches met warm water, bevestig dan de douchekop en je bent klaar voor een aangename douche. Lichtere en kleinere douchetenten zijn ook geschikt voor dit doel, omdat ze niet het gewicht van een waterbus of zak hoeven te dragen. Je kunt je douchetent ook als kampeertoilet gebruiken. Daarvoor moet je een kampeertoilet kopen, dat je gewoon in je douchetent plaatst en daar in alle rust je behoefte doet. Als je een ruime douchetent kiest, kun je hem ook als ruim kampeertoilet gebruiken.

Hoe vouw of vouw ik een douchetent op?

In de meeste gevallen is het opvouwen en inklappen van je douchetent even gemakkelijk als het opzetten ervan. In de gebruiksaanwijzing van je douchetent vind je meestal gedetailleerde aanwijzingen over hoe je je douchetent het beste kunt inpakken. Als je een pop-up of inworp douchetent hebt, moet je voorzichtig zijn bij het opvouwen, zodat je geen stokken breekt of je douchetent beschadigt.

Let op! Berg je douchetent nooit vochtig of nat op, want er kan zich gevaarlijke schimmel vormen!

Als je nog vragen hebt over het uit elkaar halen en opvouwen van je douchetent, kun je meestal handige tips of video’s vinden door je model te googelen.

Hoe maak ik een douchetent schoon?

Je moet je douchetent regelmatig en na het douchen schoonmaken, zodat er geen aanslag kan ontstaan. Je kunt na het douchen het beste helder water gebruiken om zeepresten te verwijderen. Voor je inpakt is het heel belangrijk dat je douchetent helemaal droog is.

Als dit niet mogelijk is, droog je het zo snel mogelijk op een schaduwrijke, luchtige plaats en bewaar het dan pas langer, anders kan het gaan schimmelen! Als de douchetent zwaarder vervuild is, kun je hem schoonmaken met een spons en een mild afwasmiddel.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies