Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een van de meest gebruikte instrumenten door drummers en percussionisten over de hele wereld: de cajon. Hij is vooral ideaal voor akoestische concerten of jamsessies met de band.

Dit typisch Peruaanse instrument heeft de harten van veel drummers veroverd om zijn lichtere klank. Sommige concertzalen vereisen een lager slagwerk. In deze gevallen vervult de cajon zijn rol goed.

Er zijn echter verschillende soorten cajon in de handel, van die met verstelbare snaren naar de smaak van de speler, tot die met intenser basgeluid. We helpen je de juiste voor je te kiezen!
Belangrijk om te weten

 • De cajon is een heel belangrijk instrument voor drummers en percussionisten die meestal in kleine zalen optreden en lagere klanken nodig hebben. Hij is ook zeer geschikt voor akoestische optredens.
 • Sommige cajons produceren een sterk en gedefinieerd basgeluid. Andere zijn ideaal voor wie agressievere hoge tonen zoekt. Dit alles hangt af van de grootte van de cajon, de stand van de snaren, enz.
 • De elektrische cajons kunnen op de versterker aangesloten worden en kosten meer. De akoestische daarentegen zijn ideaal als ze gemicrofoond worden en kosten meer geld.

Beste Cajon modellen: Onze selectie

Koopgids

Om je cajon te kopen moet je evalueren wat je behoefte is aan het soort geluid, en bovendien rekening houden met het gemak waarmee je hem kunt vervoeren, voor het geval je er vaak mee op stap gaat.

Lees verder om uit te vinden wat de essentiële kenmerken zijn die je in het instrument moet evalueren!

foto em close das mãos de um homem que está sentado no instrumento tocando cajon

De cajon is een percussie-instrument. (Bron: Pablo Borca/ 123RF)

Wat zijn de voor- en nadelen van de cajon?

Vaak kan een cajon bij akoestische concerten of rustigere, stillere zalen veel lawaai maken. Natuurlijk hangt dit af van de manier waarop je speelt en de drumstok die je gebruikt, maar veel drummers en percussionisten geven de voorkeur aan de cajon.

Dit instrument kan lage of hoge tonen versterken, afhankelijk van het model dat je kiest en de manier waarop je speelt. Hij is ideaal voor sommige muzieksoorten zoals flamenco, bijvoorbeeld, maar kan ook gebruikt worden om akoestische versies van zwaardere stijlen te spelen.

Tot de nadelen ervan behoort dat ze sommige muziekstijlen niet met getrouwheid weergeven en ook ingewikkeld zijn om van de ene kant naar de andere te dragen (maar niets waar een drummer niet al aan gewend is).

Voordelen
 • Ze zijn ideaal voor akoestische shows of kleine zalen
 • Perfect voor bepaalde soorten muziekstijlen
 • Ze zijn in staat verschillende soorten geluid uit te zenden
Nadelen
 • Ze produceren niet alle muziekstijlen met getrouwheid
 • Ze zijn ingewikkeld te vervoeren

Welke is beter: akoestische of elektrische cajon?

Er zijn twee hoofdsoorten cajon: de akoestische en de elektrische. Ze hebben enkele specifieke kenmerken en het is goed ze elk te kennen voor je een beslissing neemt.

De akoestische cajon is, behalve goedkoper, meer geschikt voor wie met deze instrumenten risico’s begint te nemen.

Omdat hij betaalbaarder is, is hij ideaal om mee te beginnen en je vaardigheden beter te ontwikkelen. Maar natuurlijk zijn er ervaren cajonspelers die de voorkeur geven aan de akoestische cajon. Het hangt van ieders voorkeur af.

Het verschil tussen de akoestische en de elektrische cajon is dat je een microfoon moet plaatsen in de opening die gewoonlijk achter de cajon blijft.

Het grootste verschil tussen de akoestische en de elektrische cajon is dat je bij de tweede soort de versterkers direct op het instrument kunt aansluiten.

Dit type is meer geschikt voor wie voor een groot publiek optreedt. Wat geluidskwaliteit en afmetingen betreft, is er niet veel verschil tussen de akoestische. De elektrische cajon modellen kosten echter veel meer dan de akoestische, tot wel € 1.200.

Wist je dat de cajon uitgevonden werd in het koloniale Peru? Afrikaanse slaven gebruikten houten kisten en laden (vertaalde cajon) om typisch Afrikaanse ritmes te spelen.

Is elke cajon hetzelfde?

Voor je een cajon koopt, moet je nagaan wat je klank nodig heeft om de gewenste muziekstijl te kunnen spelen. Hoewel ze er bijna identiek uitzien, kunnen verschillende modellen verschillende klanken voortbrengen.

Elke cajon heeft zijn eigen kenmerken, waardoor hij bijvoorbeeld een lagere of hogere toonhoogte kan versterken. Om zonder problemen met je band te kunnen spelen, moet je de juiste cajon kiezen.

Later, in de Aankoopcriteria, zullen we het meer hebben over de eigenschappen van elke cajon, zodat je de jouwe met vertrouwen en veiligheid kunt kiezen.

foto de dois homens na calçada, um sentado tocando cajon e o outro em pé batendo palma

Het is mogelijk een goede cajon te kopen voor € 400. (Bron: Olaf Speier/ 123RF)

Koopcriteria: Belangrijkste factoren om een cajon te beoordelen

Nog steeds in twijfel over welke cajon te kopen? Laat ons je daarbij helpen! Dit zijn de belangrijkste kenmerken die je moet beoordelen voor je je instrument koopt!

Laat ons elk van deze kenmerken uitleggen, zodat je de beste cajon voor jou kunt kopen!

Voorhout

Voordat je een cajon koopt, test je het voorhout of zoek je naar Recensies van andere consumenten van het model. Hij moet altijd stevig zijn, maar niet hard.

Het midden van het hout moet een beetje meegeven als je speelt, maar het moet altijd veilig aanvoelen.

Bedenk altijd dat de cajon een microfoon of versterker nodig heeft, wil je alle klankkleuren kunnen bereiken. Je hoeft er dus niet zo hard op te slaan als op de drums.

Type snaar

De snaren van de cajon werken als de snaremat op het drumstel. Hier sla je dus op om een hogere toon te krijgen, vergelijkbaar met die van de snaredrum. Er zijn een paar hoofdsoorten cajon snaren/matten

 • Vaste snaren: De vaste snaren op de cajon zijn meestal bevestigd met een dunne laag gaasweefsel om ze op hun plaats te houden. Je kunt ze niet verstellen, maar omdat ze vast zitten, maximaliseren ze het speeloppervlak, wat een meer constante klank veroorzaakt.
 • Verstelbare snaren: Sommige cajonspelers geven de voorkeur aan verstelbare snaren, zodat je ze aan je behoeften kunt aanpassen en je je vrijer kunt uitdrukken. Dit type snaar is echter niet ideaal voor beginners, want het kan moeilijk zijn de ideale toon te bereiken.
 • Snaren bovenaan: Sommige cajonspelers geven de voorkeur aan de snaar bovenaan, omdat die het instrument meer toon geeft, zodat je zelf kunt kiezen of hij in de klank opduikt of niet.
 • Volledig frontale snaren: Cajons waarvan de snaren het hele oppervlak bedekken geven een agressiever geluid, waardoor ze ideaal zijn voor luidere optredens. Deze snaarsoort is ook aan te bevelen voor wie traditionele Peruaanse ritmes speelt, zoals flamenco.

Grootte

De grootte van de cajon beïnvloedt zowel de verplaatsing als het uitgestraalde geluid.

Als je net begint met cajon spelen en meer praktisch nut en lichtheid zoekt, is het ideaal om een kleiner model te kiezen dat gemakkelijk te vervoeren is. Naarmate je het instrument beter onder de knie krijgt en begrijpt, kun je investeren in een groter model.

Wat de klank betreft, geven de grotere cajons meestal een meer gedefinieerd basgeluid. Je muziekstijl is dus ook van invloed op de keuze van de grootte van de cajon.

Uitgestraalde klanken

Een cajon stoot gewoonlijk drie verschillende soorten klanken uit: basdrum, box of rand van de box. Houd bij de keuze van je instrument altijd rekening met welke klank je het liefst speelt.

De voorkant van het instrument zendt de laagste klank uit, typisch voor de basdrum. Als je een cajon zoekt die een sterke basklank voortbrengt, kies je best een groter model.
Caixa

Het deel van de cajon dat de hoge klank voortbrengt hangt af van de soort snaar. Het meest gebruikelijke is het model met snaren in het bovenste deel, dat je op de bovenkant van de cajon bespeelt.

Dat hoge, droge geluid, dat je krijgt als je met een drumstok op de rand van de doos slaat, wordt uitgestraald als je het instrument op de randen bespeelt.

Vormgeving

foto de um homem em uma ponte com 5 cajons diferentes um ao lado do outro.

Er zijn cajons voor alle stijlen. (Bron: Olaf Speier/ 123RF)

Als je denkt dat elke cajon eruit ziet als een ruwe houten kist heb je het goed mis. Er zijn verschillende patronen die een beetje van de persoonlijkheid van de muzikant uitdrukken.

De cajon kan klassiek zijn, effen, bedrukt, gekleurd of met tekeningen. Het hangt af van je creativiteit en persoonlijkheid.

(Bron: van de uitgelichte afbeelding: Marko Dukic/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies