Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Om van overtollige kilo’s af te komen, zijn er nu allerlei producten en methoden die uiteindelijk meer of minder veelbelovend kunnen zijn. Behalve de geadverteerde wondermiddelen zijn er ook veel kruidenremedies die veel minder bijwerkingen hebben en uiterst nuttig blijken bij het afvallen.

Thee is niet alleen een populaire warme drank op koude winterdagen, maar bevat ook bepaalde actieve ingrediënten die je kunnen helpen afvallen. Maar in hoeverre kan de consumptie van thee je helpen afvallen en welke warme drank is daarvoor beter geschikt – koffie of thee? We hopen dat dit artikel alle belangrijke vragen over “thee voor gewichtsverlies” beantwoordt, en wensen je veel leesplezier en veel gewichtsverlies!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Thee bevat nul calorieën, mits je ze ongezoet en zonder melk drinkt. Dit maakt ze tot de ideale metgezel om je dieet te ondersteunen.
 • De polyfenolen in de thee kunnen de vetverbranding in je lichaam stimuleren en je stofwisseling echt op gang brengen. Polyfenolen zijn secundaire plantaardige stoffen die in de theeplant voorkomen.
 • Vergeleken met koffie is thee de betere keuze om af te vallen, omdat de meeste theeën minder cafeïne bevatten en dus beter verdragen worden. Bovendien helpen theeën je niet alleen om af te vallen, maar hebben ze ook een positief effect op je gezondheid.

Wat is thee om af te vallen?

Thee is een warme drank die je niet alleen kunt drinken om je op te warmen, maar ook als hulpmiddel bij het afvallen. Er zijn veel soorten thee die eetlustremmend werken en de vetstofwisseling kunnen stimuleren.

Om het maximale effect te bereiken bij het afvallen, moet je niet alleen voldoende vloeistoffen drinken, maar er ook voor zorgen dat je gezond en evenwichtig eet en voldoende lichaamsbeweging krijgt. Om het je gemakkelijker te maken te kiezen, hebben we 10 soorten thee geselecteerd die je helpen die vervelende kilo’s kwijt te raken.

Welke theeën zijn geschikt om af te vallen?

Groene thee

De klassieke thee om af te vallen is de bekende groene thee. Deze thee is niet alleen erg lekker, maar wordt ook veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De zogenaamde Ohsaki studie vond dat een polyfenol (secundaire plantaardige stof) dat in groene thee extract zit, gebruikt kan worden om hart- en vaatziekten te behandelen.

Daartoe werden 40.530 Japanse volwassenen van 40 tot 79 jaar over een periode van 11 jaar onderzocht op hun totale en oorzaak-specifieke sterfte.

De studie kon aantonen dat groene thee de sterfte door hart- en vaatziekten van de proefpersonen kon verminderen. (1) Groene thee wordt echter niet alleen gebruikt om ziekten en kwalen te behandelen, maar ook als middel om af te vallen. Er zijn studies die zouden kunnen aantonen dat groene thee extract het lichaamsvet kan verminderen. (2)

Zo vond een studie die epigallocatechin gallate (EGCG), het belangrijkste actieve bestanddeel in groene thee, bekeek, dat EGCG een anti-obesitas effect heeft door de vetverbranding in het lichaam te stimuleren. (3) Om een heerlijke groene thee te zetten, kook je heet water, giet je er de losse thee over en laat je hem 3 tot 5 minuten trekken.

Gemberthee

Je kunt gemberthee meestal kopen als zakje, los of in poedervorm.Het heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking en wordt daarom vaak gebruikt tegen verkoudheid en om het immuunsysteem te versterken. (4)

Bovendien is in verschillende studies bewezen dat gember ook het hongergevoel kan verminderen en daarom uitstekend geschikt is als middel om af te vallen. (5) [/su_box] Je kunt ook gemakkelijk je eigen verse gemberthee maken. Rasp hiervoor een duimgroot stukje gemberwortel in een kopje, giet er heet water over en voeg wat citroensap en honing toe. Nu kun je genieten van de verse thee!

Pepermuntthee

Het consumeren van pepermuntthee geeft je sneller een voller gevoel, zodat je minder eet. Een onderzoek naar kruidenmengsels als remedie tegen zwaarlijvigheid vond dat een kruidenmengsel van paardenboon, pepermunt en gember samen met wei-eiwit een eetlustremmend effect had en positieve effecten op een vol gevoel. In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging is het kruidenmengsel dus een goed middel om zwaarlijvigheid tegen te gaan. (10)

Om de waardevolle ingrediënten vrij te laten bij het genieten van de thee, moet je hem altijd in losse vorm kopen. Anders gaat bij het pletten van de bladeren een groot deel van de ingrediënten verloren.

Paardenbloemthee

Van de wortels en bloemen van de paardenbloem is bekend dat ze ontgiftend werken en een anti-diabetische en anti-obesitas werking hebben. Er zijn verschillende studies die een aantal geneeskrachtige planten hebben bekeken als middel tegen zwaarlijvigheid en diabetes.

Onder de planten waren paardenbloemen van het geslacht Taraxacum.

De resultaten van de studies toonden aan dat de polyfenolen die in de geneeskrachtige planten zitten gebruikt kunnen worden om diabetes type 2 en zwaarlijvigheid te behandelen. (11, 12)

Zo is paardenbloemthee de ideale drank om met een gezond dieet en lichaamsbeweging een paar kilo’s kwijt te raken.

Brandnetelthee

Het grote voordeel van brandnetelthee ten opzichte van groene thee is dat hij geen teeïne (cafeïne) bevat en daardoor over het algemeen beter verdragen wordt. Verschillende studies hebben aangetoond dat brandnetelbladeren de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en lipometabolische stoornissen verminderen. (6)

Zo helpt brandnetelthee niet alleen als kruidenmiddel tegen diabetes, maar samen met een gezonde voeding kan het ook bijdragen tot gewichtsvermindering.

Mate

thee Mate thee is een zeer populaire thee vanwege het teeïnegehalte en wordt daarom ook vaak als koffievervanger gebruikt. Bovendien kan mate thee je ook helpen gewicht te verliezen. Mate thee heeft een eetlustremmend effect en kan daardoor het lichaamsgewicht verminderen. (8)

Bovendien heeft een studie aangetoond dat mate thee anti-diabetische, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft en lipometabole ziekten kan voorkomen. (7) Je moet de matéblaadjes ongeveer 7 minuten in heet water laten trekken.

Rooibosthee

Rooibosthee werd oorspronkelijk vooral op het Zuid-Afrikaanse continent gedronken en is nu ook in Europa erg populair. Het heeft niet alleen een aangename, aromatische smaak, maar heeft ook een gewichtsverlagend effect en kan dus gebruikt worden om overtollige kilo’s te bestrijden. (15) Om van rooibosthee te genieten, moet je hem ongeveer 5 minuten laten trekken.

Oolong

thee Oolong thee is een bijzondere theesoort die niet bij zwarte of groene thee ingedeeld kan worden. Om precies te zijn is oolong een gehaloxideerde thee, waarvan de oxidatietijd precies tussen de twee theesoorten in ligt.

Daarom heeft oolong thee dezelfde werkzame bestanddelen als zwarte en groene thee, maar heeft hij een lager teeïnegehalte.

Bovendien heeft het speciale secundaire plantaardige stoffen die de vetstofwisseling activeren en zo het lichaamsgewicht zeer effectief kunnen verminderen. (13)

Sint-Janskruidthee

Sint-Janskruidthee wordt onder andere ook gebruikt als een plantaardig antidepressivum bij matige depressie. Het stemmingsverbeterende en kalmerende effect ervan is al in talrijke studies bewezen. (9)

Het is ook wetenschappelijk bevestigd dat zwaarlijvigheid en een vetrijk dieet het risico op geestesziekten op de lange duur kunnen verhogen. St. Janskruid extract kan dit tegengaan door de verhoogde angst te verminderen die veroorzaakt wordt door een langdurig vetrijk dieet. (14) Dus als je wilt afvallen, is sint-janskruidthee de ideale begeleider van je dieet, vanwege zijn kalmerende en angstverminderende eigenschappen!

Hopthee

Vergelijkbaar met sint-janskruidthee, heeft hopthee ook kalmerende eigenschappen en een ontspannend effect op het centrale zenuwstelsel. (17) Bovendien kan hopthee je ook helpen afvallen, omdat het bepaalde werkingsmechanismen heeft die de stofwisseling kunnen stimuleren. Een studie testte het effect van sojabonen en een soja-hop mengsel tegen botverlies en metabole ziekten. De resultaten toonden aan dat soja en hop een positief effect hebben op de stofwisseling en de botkwaliteit kunnen verbeteren. (16)

In de volgende tabel hebben we alle theeën om af te vallen en hun belangrijkste eigenschappen nog eens op een rijtje gezet:

Theevariëteit Eigenschappen
Groene theee effectief tegen hart- en vaatziekten en kan lichaamsvet verminderen, door de vetverbranding te stimuleren
Gembertheea heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking en kan het hongergevoel verminderen
Pepermunttheea heeft een eetlustremmende werking en versnelt het gevoel van verzadiging
Paardenbloemtheea heeft een ontgiftende werkingTea
Brandnetel tea kan de bloedsuikerspiegel verlagen en lipometabole stoornissen verminderen
Mate tea bezit anti-diabetische eigenschappen, ontstekingsremmend, antioxidant en eetlustremmend werkt
Rooibos theea heeft een gewichtsverlagend effect
Oolong theea kan de vetstofwisseling activeren
Sint Janskruid theea heeft een stemmingskalmerende, angstverminderende en kalmerende werking
Hop theea heeft een kalmerende werking, stimuleert de stofwisseling

Waar kun je de juiste thee vinden om af te vallen?

Je kunt de meeste soorten thee om af te vallen vinden in elke goed gesorteerde supermarkt of drogist. Thee zoals paardenbloem, brandnetel, oolong en hop thee kun je kopen in speciaalzaken, natuurvoedingswinkels of biologische voedingswinkels. Als je liever iets handigers hebt, kun je de thee natuurlijk ook op het internet bestellen.

Om je een overzicht te geven van de prijzen van theeën om af te vallen, hebben we hieronder een tabel samengevat met alle belangrijke prijsinformatie (we beperkten ons onderzoek tot theeën in losse vorm):

Thee Prijs
groene thee ca. 1 tot 285€
Gember thee ca. 1 tot 77€
Pepermunt thee ca. 2 tot 55€
Paardenbloem theea ca. 2 tot 55€
Brandnetel theea ca. 1 tot 65€
Mate theea ca. 1 tot 98€
Rooibos theea ca. 1 tot 120€
Oolong theea ca. 2 tot 518€
Sint-Janskruid theea ca. 1 tot 48€
Hop theea ca. 2 tot 63€

Kunnen theeën helpen bij het afvallen?

Nu we verduidelijkt hebben wat theeën voor gewichtsverlies eigenlijk zijn, willen we graag de vraag voor je beantwoorden of de consumptie van thee echt kan helpen bij gewichtsverlies.

Hoe kan thee je helpen af vallen?

Thee kan je op twee verschillende manieren helpen overtollig gewicht te verliezen

 1. Zoals je in de vorige paragraaf al opmerkte, zijn er theeën die het ingrediënt teein bevatten. Het is uiteindelijk verantwoordelijk voor het onderdrukken van je eetlust. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld kauwt men op verse matébladeren, die een relatief hoge hoeveelheid teeïne bevatten, om het hongergevoel te onderdrukken.
 2. Bovendien bevat een groot deel van de gepresenteerde theeën zogenaamde polyfenolen. Het zijn secundaire plantaardige stoffen die het lichaamseigen vetverbrandingsproces stimuleren en je metabolisme echt op gang kunnen brengen.

Thee heeft nog een voordeel: het bevat behalve water nul calorieën! Natuurlijk is dit alleen waar als de thee zonder suiker en melk gedronken wordt. Het is ook essentieel om voldoende vocht te drinken om af te vallen.

Tee zum Abnehmen-1

Let bij de bereiding van de thee steeds op de respectieve brouwtijden. Er zijn theeën die een heel korte brouwtijd hebben en andere die een lange brouwtijd hebben!
(Image source: Alice Pasqual / Unsplash)

Als je tijdens het afvallen veel beweegt en ook gezond eet, komen er gifstoffen vrij uit het vetweefsel in je lichaam, die er door voldoende vochtinname weer uitgespoeld kunnen worden.

Hoeveel liter of hoeveel koppen thee moet je per dag drinken om af te vallen?

Een gezond lichaam heeft een dagelijkse vochtinname van ongeveer 2,5 liter nodig. Als vuistregel geldt dat een gezonde volwassene ongeveer 1 ml water per 1 kcal per dag moet drinken. Als je 2.500 kcal per dag verbruikt, betekent dit 2,5 liter. Dit geldt uitsluitend voor een gezonde persoon die geen reeds bestaande ziekten heeft. Als je bijvoorbeeld een hart- of nierziekte hebt, moet je je vochtbehoefte altijd eerst met je huisarts bespreken!

Zorg ervoor dat je regelmatig wisselt van de soort kruidenthee die je drinkt.

Vooral bij afvallen is het van immens belang dat je voldoende vloeistoffen drinkt, zodat de vrijgekomen gifstoffen uit je lichaam gespoeld worden. Als je bijvoorbeeld groene thee als afslankmiddel bij uitstek kiest, moet je er maximaal 3 tot 4 kopjes van drinken vanwege het teeïnegehalte. Dit geldt niet alleen voor groene thee, maar voor alle soorten thee die het ingrediënt teein bevatten.

Je moet ook de doseringsaanwijzingen volgen voor theeën die een kalmerend effect hebben. Voor sint-janskruid en hopthee wordt een dagelijkse dosis van elk 1 tot 2 kopjes ’s morgens en ’s avonds aanbevolen. Voor andere kruidenthee is een algemene aanbeveling 1 tot 2 liter per dag. Dit geldt echter alleen voor niet-medicinale thee. Kijk dus bij het bereiden van de thee altijd naar de aanwijzingen op de verpakking en volg de aanbevelingen voor consumptie op.

Wanneer moet je welke thee drinken?

Om bij het afvallen een maximaal resultaat te bereiken, moet je stimulerende thee met het ingrediënt teein altijd 30 tot 60 minuten voor je maaltijd drinken. Dit betekent dat je je thee ’s morgens, ’s middags en ’s avonds voor je maaltijd moet drinken.

Gewone kruidenthee, zoals pepermuntthee, helpt je het beste afvallen als je ze ’s avonds drinkt vlak voor je naar bed gaat.

Dit stimuleert je lever en galblaas, wat leidt tot een boost in je vetstofwisseling.

Welke thee is het beste tegen buikvet?

Om van buikvet af te komen is het belangrijk je stofwisseling te stimuleren, vooral je vetstofwisseling. Er zijn verschillende theesoorten die je daarbij kunnen helpen

 • Groene thee
 • Oolong thee
 • Zwarte thee
 • Gemberthee

Met voldoende lichaamsbeweging en een goed dieet kunnen deze theeën je helpen efficiënter vet te verbranden.

Tee zum Abnehmen-2

Groene thee is de ideale metgezel om je buikvet te bestrijden. De polyfenolen in de groene theeplant stimuleren je vetstofwisseling en de teein onderdrukt ook je hongergevoel.
(Image source: Jia Ye / Unsplash)

Zo staat niets je volgende vakantie op het strand nog in de weg!

Wat zijn de verschillen met afvallen met koffie?

Behalve sommige soorten thee kan ook koffie je helpen afvallen. Het is belangrijk dat je je koffie zwart drinkt, d.w.z. zonder suiker en (plantaardige) melk. De cafeïne in koffie stimuleert je vetstofwisseling en bevordert ook de spijsvertering.

Op de vraag welk drankje beter is om af te vallen – koffie of thee? – Het antwoord is duidelijk thee! Als je thee drinkt, neem je veel minder cafeïne op dan wanneer je koffie drinkt. Daarom kan thee in grotere hoeveelheden gedronken worden dan koffie, afhankelijk van de soort.

Wat is belangrijk bij afvallen met thee?

Om maximaal succes te boeken bij het drinken van thee om af te vallen, moet je een paar tips volgen. We hebben de belangrijkste tips hieronder samengevat

 • Koop thee altijd in losse vorm om het maximum aan waardevolle ingrediënten vrij te maken
 • Drink de thee altijd ongezoet en zonder (plantaardige) melk
 • Volg de doseringsaanwijzingen in de bijsluiter en overschrijd de aanbevolen inname niet
 • Let, afhankelijk van de soort thee, op de verschillende brouwtijden
 • Wissel dagelijks van soort kruidenthee als je die regelmatig drinkt om bijwerkingen te voorkomen
 • Bedenk dat je, behalve thee drinken, ook gezond moet eten en voldoende beweging moet krijgen

Welke alternatieven zijn er voor thee als middel om af te vallen?

Behalve gewone thee als ondersteunend middel om kilo’s kwijt te raken, zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden. De eenvoudigste optie is om water te drinken. Je kunt water drinken zonder koolzuur (stil), met een beetje (medium) of met veel (bruisend). Vergeleken met aromatische thee smaakt water na een bepaald punt saai en flauw. Daarom hebben we twee gezonde alternatieven voor thee uitgezocht, die je op den duur niet zullen vervelen. Infused

Water

Infused water is uiteindelijk een smaakvollere variant van water. Het fruit van je keuze wordt in plakjes gesneden, in een karaf gedaan en overgoten met bruisend of stilstaand water. Na verloop van tijd neemt het water de smaak van de vrucht aan. Bij het bereiden van smoothies kun je je creativiteit de vrije loop laten en verschillende vruchten combineren of zelfs groenten zoals komkommerschijfjes gebruiken.

Smoothies

Vergeleken met thee kunnen smoothies je niet alleen helpen afvallen, maar ook een complete maaltijd vervangen in de vorm van een dieet. Omdat ze allerlei vitamines en voedingsstoffen bevatten, kun je ze gewoon ’s morgens, ’s middags en ’s avonds eten in plaats van je maaltijd.

Zorg ervoor dat je naast je zelfgemaakte smoothies voldoende vloeistof drinkt.

Er is een ruime keuze aan recepten om smoothies te maken. Je kunt allerlei soorten fruit en groenten, vruchtensappen, zuivelproducten en verschillende zaden en granen als ingrediënten gebruiken.

Conclusie

Zoals je nu weet is thee niet alleen een aromatische warme drank op koude dagen, maar kan het je ook helpen gewicht te verliezen. Je moet het echter nooit zien als het enige middel om af te vallen, maar alleen als een ondersteunende metgezel. Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, is alleen thee drinken niet voldoende om af te vallen en ongezond, want je krijgt niet genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen. Daarom moet je de consumptie van thee altijd combineren met een gezonde voeding en veel lichaamsbeweging om af te vallen.

Beeldbron: serezniy/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies