Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Vooral in stressvolle tijden, waarin het ons moeilijk valt voor ons lichaam te zorgen, is een vitaminerijke voeding des te belangrijker. We willen iets goeds doen voor ons lichaam! Dranken zoals Golden Milk zijn hiervoor bijzonder geschikt: ze leveren snel veel mineralen en vitaminen en zijn ook gemakkelijk te bereiden.

Golden Milk combineert dit alles. De drank ondersteunt niet alleen de genezingsprocessen van je lichaam, maar voorziet het ook van veel voedingsstoffen. In dit artikel willen we je alle belangrijke informatie geven over Golden Milk. We hebben ook boeiende en nuttige informatie geschreven over kurkuma, het hoofdbestanddeel. Veel mensen zullen dit kruid misschien al kennen van de curry kruidenmix. Nu doet het een grote intrede in de nieuwe trend drank.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Golden Milk vindt zijn oorsprong in de Indiase genezingsleer van de Ayurveda. Het is niet voor niets een trendy drankje geworden. Door de vele verschillende kruiden biedt Golden Milk een zeer grote mengeling van vitaminen.
 • Het belangrijkste ingrediënt van Golden Milk is de specerij kurkuma. Dit is vooral bekend om zijn reinigende en helende werking. Vanwege dit bijzondere mengsel wordt het beschouwd als een middel met een lange traditie.
 • Golden Milk kan vegetarisch of veganistisch bereid worden. Daardoor is het aantrekkelijk voor alle mensen en het kan ook zonder problemen door kinderen gedronken worden. Ook de temperatuur kan gevarieerd worden: Golden Milk kan warm of koud gedronken worden.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over Golden Milk

In de volgende gids stellen we alle belangrijke vragen en geven we de passende antwoorden. Dit geeft je niet alleen een goede introductie tot Golden Milk, maar ook een compleet overzicht van alle belangrijke informatie.

Wat is Golden Milk en waar komt het vandaan?

Golden Milk, ook wel kurkuma latte of gouden melk genoemd, is ontstaan in Zuid-Azië. Hier werd zo’n 5000 jaar geleden de Ayurvedische leer ontwikkeld. De naam verraadt het al: het is een drank die bestaat uit melk en specerijen, waaronder vooral. Omdat het als drank wordt geconsumeerd, is het zo gemakkelijk een vrij grote hoeveelheid van het kruid op te nemen.

Vanwege de ontstekingsremmende en reinigende werking van kurkuma werd en wordt het nog steeds beschouwd als een geneesmiddel. Het kruidenmengsel kan als poeder of pasta bereid worden en dan met koude of warme melk geïnfuseerd worden. De warme versie kan vooral gedronken worden in de winter of als je moeite hebt in slaap te vallen. (1, 2, 3)

Wat zit er in Golden Milk?

Behalve melk bevat een typisch Gouden Melk recept ook verschillende specerijen. Dit mengsel bestaat uit gember, peper, kaneel en andere Ayurvedische specerijen zoals kardemom, saffraan en vanille. Voor een betere opname van de vitamines is het aan te bevelen er wat kokosolie aan toe te voegen. Qua smaak gaat dit het beste samen met Golden Milk.

Je kunt Golden Milk een heel eigen smaak geven met verschillende specerijen. (Image source: 123rf / thitarees)

Als je van zoet houdt, kun je Golden Milk natuurlijk kruiden met zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, agavesiroop of kokosmelk zijn aan te bevelen. Opgeklopte kokosmelk maakt ook een heerlijk schuim. (4)

Waarom is Golden Milk gezond?

De hoofdingrediënten van Golden Milk zijn melk (of een plantaardig melkalternatief) en kurkuma. Zo bevat Golden Milk niet alleen veel eiwitten uit de melk, maar ook veel vitaminen en mineralen uit de specerijen.

 • Gember: De knol versterkt het immuunsysteem door de verspreiding van virussen in het lichaam tegen te gaan. Bovendien bevat gember, net als kurkuma, antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
 • Kaneel: Waarschijnlijk de bekendste specerij is niet alleen lekker, maar heeft ook andere positieve eigenschappen. Het stimuleert de spijsvertering en de eetlust en kan de bloedsuikerspiegel reguleren.
 • Kardemom: Net als kurkuma behoort deze specerij tot de Ayurvedische specerijen en is dus gericht op de zelfgenezende werking van het lichaam. Een kleine tip terzijde: Als je kort op kardemomzaadjes bijt, verlicht je spijsverteringsproblemen en minimaliseer je mond- en knoflookgeur.
 • Saffraan: Saffraandraadjes geven niet alleen melk zijn geweldige diepe en gele kleur. Het kruid heeft een pijnstillende werking en werkt dus ontstekingsremmend. Maar saffraan kan ook helpen tegen psychische pijn.
 • Nootmuskaat: Veel mensen kennen deze specerij in combinatie met aardappelpuree. Maar er is veel meer aan de hand. Nootmuskaat bevat allerlei vitaminen en mineralen, zoals natrium, zink, foliumzuur en ijzer.

dus Golden Milk is een echte opkikker, en niet alleen vanwege de specerijen. Het eiwit in de melk houdt je lang vol en ondersteunt bijvoorbeeld de spieropbouw. Golden Milk kan ook als tussendoortje of dessert gedronken worden.

Waarom is kurkuma zo gezond?

De knolachtige wortel behoort tot de gemberfamilie. Kurkuma krijgt zijn sterk gele kleur van de stof curcumine. Dit is een zeer actieve stof. Curcumine kan pro-inflammatoire enzymen afremmen en zo bijdragen tot de genezing van het lichaam en de versterking van het immuunsysteem. (4, 5, 6)

De volgende tabel toont de belangrijkste voedingsstoffen die in 100 g kurkuma zitten:

Voedingsstoffen in Kurkuma Percentage per 100 g (in milligrammen)
Natrium 38
Kalium 2,525
Calcium 183
Vitamine C 25.9
Magnesium 193
IJzer 41.4

Maar waarom wordt kurkuma gebruikt voor Gouden Melk en niet voor saffraan? Beide specerijen vallen op door hun sterk gele kleur en beide worden ook gebruikt om bijvoorbeeld textiel te verven. In tegenstelling tot saffraan is kurkuma veel goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen.

Wat zijn de voordelen van Golden Milk?

Golden Milk met de kurkuma of curcumine die het bevat is een echt wonder. Het heeft vele voordelen die niet alleen gelden voor processen in het lichaam zelf. Gouden melk kan ook goed doen voor de psyche. De andere voordelen en positieve effecten van Golden Milk zijn o.a.:

 • Ondersteunt de prestaties van de hersenen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Bescherming tegen ziekten als Alzheimer, dementie en kanker
 • Ontstekingsremmend effect
 • Verlaging van het cholesterolgehalte
 • Antioxiderende werking

Het drinken van Golden Milk voorziet de hersenen niet alleen van voldoende voedingsstoffen, het stimuleert ze ook om serotonine vrij te maken. Dit is het gelukshormoon. Dus kan het drinken van Golden Milk je gelukkig maken. (7, 8, 9)

Hoe werkt Golden Milk in het lichaam?

Golden Milk bevat kurkuma en ook andere specerijen, zoals een snuifje zwarte peper. De piperine die in zwarte peper zit, een drager van de pepersmaak, ondersteunt de opname van de helende stoffen van kurkuma in het lichaam. (10)

Golden Milk bevat een rijke variëteit aan Ayurvedische specerijen. Vooral zwarte peper mag niet ontbreken! Daarmee worden de belangrijke voedingsstoffen van curcumine beter door het lichaam opgenomen. (Image source: Pratiksha Mohanty / Unsplash)

De curcumine die in kurkuma zit, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de verouderingsprocessen in het lichaam vertraagd worden en dat dus de hersenprestaties toenemen. Omdat curcumine nauwelijks in water oplosbaar is, is het een goed idee om wat olie aan Golden Milk toe te voegen. Op deze manier kan het lichaam de voedingsstoffen ook benutten. (7, 8) Helpt

Golden Milk om af te vallen?

Jain. Golden Milk alleen helpt niet om af te vallen als het naast het “normale” dieet gedronken wordt. Wel kan gezegd worden dat mensen die Golden Milk drinken over het algemeen beter op gezond eten letten en er dus een beter gevoel voor krijgen. Van kurkuma kan wel gezegd worden dat het kruid de stofwisseling kan stimuleren en zo kan bijdragen tot een gezonde spijsvertering.

Als je je gewicht op een gezonde manier wilt verminderen, moet je op zoek gaan naar een geschikte verandering van dieet. Dit dieet moet op lange termijn gevolgd worden.

Golden Milk kan natuurlijk als shake gedronken worden in plaats van als hoofdmaaltijd tijdens een dieet. Succes op lange termijn kan echter alleen bereikt worden door een gezonde verandering in dieet en een gezonde levensstijl. Veel mensen associëren Ayurvedische voeding en ontgiften met gewichtsvermindering. Dit is echter niet voor 100% waar. Beide dieetstijlen gaan over het ontgiften en/of genezen van je lichaam. Met andere woorden, het dieet ondersteunt een bepaald proces en verhindert het niet, zoals het geval is bij afvallen.

Wat heeft Gouden Melk met Ayurveda te maken?

De Ayurvedische leer houdt zich in de eerste plaats bezig met het ontgiften van het lichaam. Daartoe moet het zelfgenezend vermogen ondersteund worden door het speciale dieet. Ayurveda valt dus onder de categorie alternatieve geneeswijzen. In de Ayurvedische keuken gaat het erom de maximale inbreng van vitaminen en mineralen te krijgen, en daarom worden er veel specerijen in de keuken gebruikt. Onder andere ook met kurkuma. (1, 2)

Wat heeft Golden Milk met detox te maken?

Terwijl Ayurvedische voeding erop gericht is het genezingsproces van het lichaam op lange termijn te activeren, gaat het bij ontgiften meer om de reinigende en ontgiftende werking.