Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

69Bestede uren

38Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote surfschoenen test op 2023. Hier stellen we alle surfschoenen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste surfschoenen voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten bij het kopen van surfschoenen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Behalve het wetsuit mag je ook niet zonder surfschoenen. Ze bieden bescherming tegen verwondingen op het scherpgerande rif, tegen zee-egels en andere ongemakkelijke zeedieren.
  • Met surfschoenen houdt het surfseizoen nooit op. Het warmte-isolerende neopreen materiaal houdt je voeten behaaglijk warm – zelfs in koud water. Je voeten hangen voortdurend in het water. Als de watertemperatuur onder de 14°C is, kan dit oncomfortabel zijn.
  • Als je professionele surfschoenen koopt, kijk dan niet naar de merken. Let eerst en vooral op de pasvorm. Elke voetvorm is anders en heeft een surfschoen nodig die perfect past. Je kunt het beste ter plekke advies inwinnen.

Surfschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je surfschoenen koopt

Waarom heb ik surfschoenen nodig?

Beginnende surfers zetten vaak hun blote voeten op de plank. Niet altijd een goed idee. Vooral omdat surftrips niet altijd volgens plan verlopen.

Afhankelijk van de stroming is het uittredepunt niet altijd voorspelbaar. Het rif wordt ondieper, het terrein onbekend. Een ongeplande wandeling over het hoekige rif kan een horrortocht zijn voor gevoelige voeten.

In het beste geval breng je het grootste deel van je surftijd op het water door. Niettemin begint en eindigt elk surfavontuur aan de kust. Behalve het rif kunnen ook rotsen en zee-egels je opwachten. Bescherm jezelf met surfschoenen. (Image source: unsplash.com / Vladimir Kudinov)

De belangrijkste taak van surfschoenen is dus je te beschermen tegen allerlei soorten verwondingen. Anders hebben zee-egels en andere zeedieren een vrij pad naar je blote voeten. Auw!

Je voeten worden tijdens het surfen voortdurend blootgesteld aan het water. Surfschoenen bieden bescherming tegen de kou. Om je surfavontuur niet bibberend te hoeven onderbreken, raden we je aan surfschoenen te dragen.

Welke maat is de juiste voor mijn surfschoenen?

De pasvorm van surfschoenen is essentieel. Net als het wetsuit moeten je surfschoenen goed passen. Je wilt niet dat er water in komt en dat je voeten koud worden tijdens het surfen.

Gepassioneerde surfers – ook in de winter? Winterlaarsjes zijn je vrienden. Een warme binnenvoering en hoge schacht houden je voeten behaaglijk warm, zelfs in koud water. (Image source: unsplash.com / Louis Moncouyoux)

Als je surflaarsjes goed passen, zijn ze comfortabel om te dragen. Ze geven je ook een goed gevoel op je board. Concentreer je bij het kopen niet op het merk. Pasvorm moet je eerste prioriteit zijn.

Je tenen mogen niet opkrullen als je ontspannen bent.

Ze moeten mooi uitgerekt blijven. Probeer anders een maat groter.

In het water zetten surfschoenen vaak een beetje uit. Bestel je online en ben je onzeker? Bestel verschillende maten en stuur degene die niet passen terug.

Hoeveel kosten surfschoenen?

Surfschoenen zijn ontworpen om je voeten te beschermen en je leven in en om het water gemakkelijker te maken. Beknibbel dus niet op surfschoenen en let op de kwaliteit ervan.

Je kunt goede surfschoenen vinden voor zo weinig als 30 euro. Hoe dikker het materiaal, hoe duurder de surfschoenen. Winterlaarsjes van hoge kwaliteit met gespleten teen vind je in de prijsklasse van 50 tot 70 euro.

Welke alternatieven zijn er voor surfschoenen?

Surfschoenen zijn gemaakt van neopreen. Dit materiaal maakt ze tot de perfecte waterschoenen. Surfschoenen zijn dus aquaschoenen die op allerlei manieren gebruikt kunnen worden.

Als je geen professionele en dure surfschoenen nodig hebt, kun je terugvallen op eenvoudige badschoenen. Deze zijn ook van neopreen gemaakt. Maar omdat ze niet verstevigd zijn, zijn ze het best geschikt voor een eenvoudige wandeling over het strand.

Wist je dat surfschoenen ook prima blote-voeten-schoenen zijn?

Sommige surfschoenen zijn een prima blote-voeten schoenvervanger dankzij hun dunne en soepele zool.

Als je van het blotevoetengevoel houdt, zijn neopreen sokken een goed alternatief. Ze zijn thermisch isolerend en waterdicht. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor duiken, maar ze kunnen ook prachtig voor andere watersporten gebruikt worden.

besluit: Welke soorten surfschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er twee categorieën surfschoenen. Afhankelijk van de plaats van gebruik in warm of kouder water en van de buitentemperatuur, wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten

  • Reef Booties
  • Winter Laarsjes

In het volgende laten we je kennismaken met beide soorten en hun voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van riflaarsjes?

Reef Booties zijn tussen 1 en 2 mm dik. Ze zijn daarom geschikt voor warm water. Hun voornaamste functie is je voeten te beschermen tegen rifverwondingen en zee-egels. Dankzij een dunne en stevige zool van hard rubber is dit geen probleem.

Reef booties beschermen de hele voetzone, maar zijn meestal niet hoog uitgesneden. Bescherming wordt alleen geboden tot aan het enkelgebied.

Voordelen
  • Dunne zool
  • Goede grip
  • Bescherming tegen verwondingen
Nadelen
  • Niet erg verwarmend
  • Zijn zomerlaarsjes

De ruwe zool zorgt ook voor een goed boardgevoel en optimale grip. Dunne Reef Booties worden daarom vaak als blote-voeten-schoenen gebruikt.

Wat onderscheidt winterlaarsjes en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot Reef Booties hebben Winter Booties een neopreen dikte tussen 3 en 7 mm. Koudwaterlaarsjes zijn hoger uitgesneden dan zomerlaarsjes en geven extra warmte.

Dikker neopreen betekent ook dat je ver verwijderd bent van een blotevoetengevoel. Je moet hier dus zeker bordgevoel opofferen.

Voordelen
  • Warm bij lage temperaturen
  • Hoge schacht
  • Bescherming tegen verwondingen
Nadelen
  • Geen goed boardgevoel
  • Duurder dan dunnere booties

Daarom zijn dikkere surfschoenen niet bepaald de eerste keus onder surfers. Als de watertemperatuur onder de 14 °C is, ontkom je helaas niet aan warme winterlaarzen. Je wilt je surfsessie niet opgeven vanwege koude voeten.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om surfschoenen te vergelijken en te evalueren

In het volgende zullen we je laten zien met welke aspecten je rekening moet houden bij het kopen van surfschoenen. We hebben de volgende criteria uitgefilterd

  • Gespleten teen
  • Dikte
  • Materiaal

Split Toe

Het belangrijkste criterium en niet-plus-ultra voor surfschoenen is zonder twijfel de gespleten teen . Dit is een afgescheiden ruimte voor de grote teen.

Een surfschoen met een gespleten teen geeft goede steun tijdens het surfen. Het gevoel op de plank wordt zo verbeterd tijdens manoeuvres.

De gespleten teen kan ook inwendig aangebracht worden. Aan de buitenkant is de surfschoen te herkennen als een klassieke Round Toe. De interne Split Toe is een goed compromis voor surfers in koud water.

Gespleten tenen zijn niet aan te bevelen voor winterlaarsjes, want ze hebben een slechtere verwarmende werking. Je wilt niet dat je grote teen bevriest. Hier hebben we alle voordelen en nadelen van gespleten tenen op een rijtje gezet:

Voordelen
  • Goede houvast
  • gevoel
  • flexibiliteit
Nadelen
  • Niet geschikt in de winter
  • Niet geschikt voor mensen met een langere tweede teen

Dikte

Zoals al verschillende keren gezegd is de dikte van het neopreen materiaal van cruciaal belang voor je surfavontuur. De perceptie van de kou door het individu kan een beslissende factor zijn.

Hoe kouder het water, hoe dikker je surfschoen moet zijn. Vooral surfers die in de winter op de golven rijden, vertrouwen op dik neopreen.

Behalve de watertemperatuur zijn ook waarden als luchttemperatuur, windsterkte en de duur van je surfsessie van belang.

graden aanbeveling
7 °C 6 mm, 7 mm, 8 mm
7-14 °C 3 mm, 4 mm, 5 mm
14-18 °C 1 mm – 2 mm

Hoe dikker het materiaal, hoe warmer je voeten zullen zijn. Maar je schoenen zijn ook onbeweeglijker en je voet op de ondergrond minder gevoelig.

Materiaal

Neopreen is, natuurlijk, het stermateriaal voor surfschoenen. Je kunt in het volgende hoofdstuk lezen waarom.

Bovendien heeft elke surfschoen meestal een dunne zool van hard rubber. Er zijn drie dingen die je in gedachten moet houden

  • De zool moet sterk genoeg zijn om bestand te zijn tegen contact met scherpgerande riffen of zee-egels.
  • Tegelijk moet het slipvast zijn en flexibel genoeg om een goed boardgevoel te garanderen.
  • Om de krachtoverdracht van de voet naar de surfplank niet te beperken, moet de schoen een ruwe zool hebben.

Zorg ook voor een hoogwaardige voering – vooral voor winterlaarsjes. De voering is cruciaal voor de volgende eigenschappen:

  • Warmte
  • Sneldrogend
  • Flexibiliteit van de surfschoenen

Wetenswaardigheden

over surfschoenen

Hoe maak ik surfschoenen schoon en droog?

Je moet je surfschoenen goed verzorgen, zodat ze lang meegaan. Anders gaan ze vroeg of laat stinken.

Je kunt ze het beste in zoet water wassen. Zout water bindt extra vocht. Na het afspoelen is het heel belangrijk je surfschoenen te drogen om te voorkomen dat ze gaan stinken.

Leg ze op de radiator met de opening naar boven. Een kartonnen rol in het bovenste helpt om het vocht te binden. Hier zijn onze tips weer snel achter elkaar

  • Was schoenen na gebruik uit met schoon water.
  • Als het nog vuil is, veeg je het af met een zachte doek.
  • Laat goed uitdrogen. Leg op een verwarming met de opening naar boven.
  • Als je verzorgingsproducten gebruikt, let er dan op dat ze compatibel zijn met het materiaal.
JulianSurfnomade
Ben je een frequente surfer en zijn rifspots je terrein? Op een gegeven moment beginnen je surfschoenen te kraken. Je hoeft je schoenen niet meteen weg te gooien.

De populaire schoenlijm Shoe Goo kan de levensduur van je lievelingsschoenen verlengen. Smeer de lijm gewoon in de kieren onder de zool en laat hem in de zon uitharden. (Bron: surfnomade.de)

Waarom zijn surfschoenen van neopreen?

Om te voorkomen dat je voeten in het water bevriezen en om ze tegen verwondingen te beschermen, hebben ze een beschermende laag nodig. Deze beschermhoes is gemaakt van neopreen.

Neopreen is een synthetische rubber op basis van petroleum of kalksteen. Het materiaal garandeert de opslag en isolatie van warmte. Om dit soepel te laten verlopen is de pasvorm superbelangrijk.

Door de isolerende neopreenlaag heen kan zich een dunne waterfilm vormen. De film warmt op als de surfschoenen gedragen worden door direct huidcontact en lichaamswarmte.

Dit geeft extra basiswarmte. Het materiaal beschermt ook tegen verwondingen en UV stralen.

Zijn surfschoenen ook geschikt als blote-voeten-schoenen?

Je houdt van het gevoel van lopen op blote voeten en hebt surfschoenen in huis? Perfect!

Surfschoenen kunnen echt geweldige blote-voeten-schoenen zijn. Ze zijn uiterst zacht en hebben een dunne en platte zool. Met andere woorden, een ideale voorwaarde. Dankzij de goede isolatie van neopreen blijven je voeten warm.

Nadeel van neopreen: Het is helaas niet ademend. Ze zijn dus niet per se geschikt voor een hele dag op het land. Wat materiaalkwaliteit en comfort betreft, houden ze geen kaars op tegen de gebruikelijke leveranciers.

Beeldbron: 123rf.com / epicstockmedia

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies