Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Het Candida dieet is een dieet om de Candida schimmel te bestrijden. Vooral Candida albicans heeft de laatste jaren veel aandacht getrokken. Men denkt dat dit een reeks symptomen veroorzaakt, van spijsverteringsongemakken tot psychische onrust.

In dit artikel zullen we uitleggen wat voor symptomen de Candida schimmel eigenlijk kan veroorzaken. We bespreken ook het candida dieet. We leggen uit welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen en hoe je het dieet het beste kunt volgen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De Candida schimmel is een gistschimmel die zich nestelt op de huid, de slijmvliezen of in de darmen. Het is zeer omstreden of het symptomen kan veroorzaken bij gezonde mensen.
 • Het Candida dieet is een koolhydraatarm dieet. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat het een direct effect heeft op de Candida schimmel.
 • Het dieet moet in overleg met een arts gedaan worden om mogelijke gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Er moet een holistische benadering van de behandeling gevolgd worden.

Definitie: Wat is Candida?

Candida is een gistschimmel die de huid, de darmen of de menselijke slijmvliezen infecteert. De meeste mensen dragen deze parasiet echter al in hun lichaam. Bij de Candida schimmel treden de symptomen echter meestal pas op als de schimmel zich flink verspreid heeft. Er zijn verschillende soorten Candida. Candida albicans is de meest wijdverspreide (1).

Achtergrond: Wat je moet weten over Candida en het antischimmeldieet

Het Candida dieet is een speciaal soort dieet dat de schimmelplaag in de darmen moet verlichten. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om mogelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Het volgende deel behandelt de achtergrond van het Candida dieet.

Waarvoor moet je een Candida dieet volgen?

Het Candida dieet is geen dieet dat gewichtsverlies als hoofddoel heeft. Het gaat er veeleer om de omvang van de gistschimmel te verkleinen om de symptomen te verlichten. Tot nu toe is echter nog niet wetenschappelijk bevestigd dat voedingsfactoren de schimmelkolonisatie in de darm rechtstreeks beïnvloeden (1).

Een sterke Candida overgroei wordt in verband gebracht met bepaalde symptomen en klachten. Deze zijn echter nog niet wetenschappelijk bevestigd of weerlegd (1).

Afhankelijk van hoe ernstig je Candida besmetting is, moet je een behandeling overwegen. Als je symptomen overeenkomen met de in ons artikel genoemde punten, raden we je aan een arts te bezoeken. Hij of zij kan je individuele symptomen analyseren en de juiste behandeling voorschrijven. Normaal zouden mensen met een sterk immuunsysteem geen Candida overgroei moeten hebben. In de regel moet het daarom onschadelijk voor de gezondheid zijn. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaar voor schimmelaantasting. Er worden heftiger gevolgen voor de gezondheid vermoed (1).

De meeste klachten die met Candida kolonisatie in verband worden gebracht zijn nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen (1). Er zijn echter aanwijzingen dat de gistschimmel het immuunsysteem chronisch belast (4), dat het allergieën kan uitlokken (3) en coeliakie (2).

Er schijnt ook een verband te bestaan tussen bepaalde chronische klachten en Candida in de darm (1). Als het immuunsysteem verzwakt is door een Candida aantasting, kan dat op lange termijn leiden tot vatbaarheid voor andere ziekten.
Een verandering in eetgewoonten kan talloze positieve gezondheidsvoordelen opleveren.

De behandeling van de Candida schimmel is zeer omstreden. In verschillende studies werden spijsverteringsklachten die toegeschreven kunnen worden aan het “Candida syndroom” met succes behandeld. Er werden geneesmiddelen gebruikt om de schimmelinfectie te bestrijden. De onderzoeken zijn echter niet erg overtuigend, omdat de schimmel niet kon worden vastgesteld als de hoofdoorzaak van de klachten (1).

In dit verband kon niet bewezen worden dat de gistschimmel iets te maken heeft met de geassocieerde symptomen. Anderzijds kon geen direct verband ontdekt worden tussen voeding en de Candida in de darm. Het effect van het dieet op de symptomen werd echter ook niet onderzocht. Daarom is het mogelijk dat dieet toch verlichting van de symptomen kan geven (11).

Wat zijn de oorzaken van een Candida besmetting?

Zoals eerder gezegd heeft ongeveer 50% van de mensen al de gistschimmel in hun lichaam. Het is overwegend de Candida albicans ondersoort (1). De meeste mensen zijn zich er echter niet van bewust en hebben helemaal geen symptomen. Het is belangrijk te onderscheiden hoe ernstig de symptomen zijn om de noodzaak van behandeling te kunnen beoordelen.

De verspreiding van de schimmel hangt grotendeels af van de sterkte van het immuunsysteem. Hoe zwakker het immuunsysteem, hoe gemakkelijker de schimmel zich kan verspreiden en hoe ernstiger de symptomen. Daarom zijn het vooral pasgeborenen (6), oude of erg zieke mensen die er last van hebben. Mensen met een gezond immuunsysteem hoeven geen klachten te verwachten.

De symptomen van een Candida infectie zijn heel gevarieerd en kunnen verschillende oorzaken hebben.

Daarom wordt een Candida infectie vaak gevonden, vooral bij kankerpatiënten na chemotherapie of bij AIDS patiënten. Het verloop en de vorm van de therapie zijn doorslaggevend om te bepalen of er een Candida risico is (5). In tegenstelling tot veel veronderstellingen behoren diabetes mellitus patiënten niet tot de risicogroep (7). Bovendien kan de candida proliferatie bevorderd worden door o.a. roken (8).

De belangrijkste voorwaarde om de Candida schimmel te laten gedijen is de verzwakking van het immuunsysteem. Er zijn talloze oorzaken die het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Er is een bijzonder gevaar na langdurig gebruik van antibiotica. Omdat dit de darmflora negatief beïnvloedt, vergroot het de kans op een schimmelinfectie (9).

Wat zijn de symptomen van Candida?

In het begin van de jaren ’80 schreef C.O. Truss poneerde verschillende stellingen betreffende de Candida schimmel. Hij was van mening dat de kolonisatie ervan talrijke spijsverteringsklachten en zelfs psychologische symptomen kon veroorzaken. Hij veronderstelde dat gassen en gifstoffen vrijkomen door de gistschimmel en dat de darmwand verzwakt is.

Vanuit het huidige perspectief zijn deze veronderstellingen niet langer wetenschappelijk houdbaar. Intussen wordt zelfs aan het bestaan van het Candida syndroom getwijfeld (1). Toch zijn de typische symptomen van het “Candida syndroom” wijdverbreid. Hier stellen we de symptomen van een Candida besmetting voor, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs:

 • Diarree: het verband tussen Candida en diarree is nog niet uitvoerig bevestigd. De studies zijn niet van erg hoge kwaliteit (10).
 • Spruw / coeliakie: men vermoedt dat Candida een trigger kan zijn voor glutengevoelige spruw / coeliakie (2).

In het volgende sommen we de symptomen op die van het bekende Candida syndroom komen. Deze zijn echter niet wetenschappelijk bewezen

 • Winderigheid
 • Voedselintoleranties
 • Vermoeidheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke ledematen

Als je regelmatig deze symptomen ervaart, raden we je aan een arts te raadplegen. Ook al heeft het waarschijnlijk niets met de candida schimmel te maken, het kan door iets anders veroorzaakt worden. Een arts kan je helpen door de mogelijke oorzaak tot op de bodem uit te zoeken.

Hoe ziet het Candida dieet eruit?

Het Candida dieet is specifiek een koolhydraatarm dieet. De Candida schimmel voedt zich hoofdzakelijk met suiker en koolhydraten. Het candida dieet wordt verondersteld het te ontdoen van zijn voedingsbasis, waardoor het gedwongen wordt te krimpen. De behandeling bestaat vaak uit een verandering van dieet. Daarnaast worden medicijnen gebruikt.

Candida Diät-1

Afvallen is meer een neveneffect van het Candida dieet. Het gaat er vooral om de schimmels te decimeren.
(Image source: Siora Photography / Unsplash)

De duur van het dieet is heel individueel. Om een effect te bereiken moet het gedurende enkele weken consequent worden uitgevoerd. Om ondervoeding te voorkomen, raden we je aan het dieet niet langer dan nodig te volgen. Als het dieet onderbroken wordt, kan de vooruitgang vertraagd worden. Dit verhoogt dan weer de kans op ondervoeding.

Je kunt ondervoeding voorkomen door gevarieerd te eten.

De duur van het dieet hangt vooral af van hoe snel de symptomen vorderen. Dit hangt weer af van je spijsvertering, de werkzaamheid van de medicijnen, de ernst van de candida besmetting en, natuurlijk, je inspanningen op het gebied van het dieet. Door gevarieerd te eten, kun je je immuunsysteem en je spijsvertering stimuleren.

Dit zal je helpen om de voortgang van het dieet te versnellen. We raden je aan het dieet aan te grijpen als een gelegenheid om nieuwe eetgewoonten in te voeren en buiten de gebaande paden te denken. Het doel moet niet zijn om tijdens dit dieet minder te eten, maar om andere voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

Welke voedingsmiddelen moet ik eten tijdens het Candida dieet?

In dit gedeelte gaan we na welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor het dieet en welke beter weggelaten kunnen worden.

Zuivelproducten

Dit zijn de zuivelproducten die je voor- en nadelen geven in het Candida dieet:

Voordelen
 • Wrongel
 • Roomkaas
 • Kefir
 • Natuuryoghurt
 • Melk
Nadelen
 • Gezoete zuivelproducten
 • Gezoete yoghurt
 • enz.

Hier moet je er alleen op letten dat je de koolhydraten vermindert. De meeste yoghurts zijn gezoet met suiker en zijn daarom minder aan te bevelen. Producten zoals natuurlijke yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die je spijsvertering ondersteunen (12).

Drankjes:

Dit zijn de drankjes die tijdens het Candida dieet worden aanbevolen:

Voordelen
 • Water
 • Groentesap (ongezoet)
 • Thee (ongezoet)
 • Dieet frisdrank
Nadelen
 • Vruchtensappen van welke soort dan ook
 • Limonade (gezoet)
 • Alcohol

Bij drankjes gaat het erom de hoeveelheid suiker te verminderen. Vruchtensappen, vruchtennectars en limonade bevatten allemaal ongelooflijk veel suiker. Daarom kun je beter ongezoete alternatieven kiezen.

Brood / granen / zetmeelrijke voedingsmiddelen

Brood, granen en zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn in het algemeen af te raden in het Candida dieet. Je moet ze vooral in de eerste weken vermijden. Daarna kun je voor de verandering de hier aanbevolen voedingsmiddelen in je dieet opnemen.

Voordelen
 • Volkorenproducten
 • Havermout
Nadelen
 • Licht brood
 • Zoet gebak
 • Witte rijst
 • Zetmeel
 • Pasta, aardappelen

Graanproducten bestaan hoofdzakelijk uit koolhydraten en zijn daarom ongewenst in het Candida dieet. Over volkoren producten zijn de meningen verdeeld. Deze zijn ook rijk aan koolhydraten, maar bevatten meer vezels. Deze ondersteunen de spijsvertering en kunnen helpen bij de eliminatie van candida (13).

Vlees / Worst

Voedingsmiddelen die vlees bevatten zijn een essentieel onderdeel van het candida dieet.

 • Er zijn echter enkele dingen om op te letten:
  Voordelen
  • Vlees
  • Suikervrije worst
  Nadelen

  Worst bewerkt met suiker of honing

 • Gepaneerde vleesspecialiteiten

Een paneerlaag bestaat meestal uit tarwe. Dit verhoogt de hoeveelheid koolhydraten in het voedsel, wat je liever vermijdt.

Groente / fruit

De indeling van groenten en fruit is wat specifieker. In het begin moet je fruit vermijden. Na een paar weken kun je bepaalde soorten fruit in je dieet opnemen. De indeling ziet er als volgt uit:

Voordelen
 • Groenten
 • bessen
Nadelen
 • Fruit

Fruit bestaat vooral uit suiker. Daarom moet je fruit in het begin uit je dieet schrappen. Na een paar weken kun je weer fruit introduceren dat minder suiker bevat. We raden aan met zacht fruit te beginnen.

Waar moet je op letten bij een Candida dieet?

Samengevat gaat het erom koolhydraten uit je dieet te bannen. Dit omvat suiker, zetmeel en andere koolhydraten. Als je het niet zeker weet, kijk dan in de voedingswaardetabel op de achterkant van het product of vergelijk de ingrediëntenlijst.

Van de Candida schimmel wordt gezegd dat hij verschillende gifstoffen en zware metalen kan opnemen. In principe is dit vermogen waargenomen. Of het in een voor de gezondheid bedreigende mate is, is nog niet bewezen. (14) .

Door het absorptievermogen dreigen deze gifstoffen vrij te komen zodra de gistschimmel sterft. Daardoor kan niet worden uitgesloten dat symptomen als hoofdpijn, rillingen en slaperigheid tijdens het dieet kunnen toenemen. Als deze symptomen optreden, kun je het beste een arts raadplegen. Hoe het

Candida dieet te volgen

Het is onwaarschijnlijk dat je de schimmel voor 100% kunt doden met dit dieet en medicijnen. Het is alleen mogelijk de grootte ervan te verkleinen (1). Als je na dit dieet weer terugkeert naar je oude eetgewoonten, bestaat het risico dat de schimmel zich opnieuw verspreidt. Daarom is het vooral aan te raden dit dieet niet als zodanig te beschouwen.

Zie het als een stimulans om buiten de kaders te denken en nieuwe dingen te proberen. Het doel moet zijn om nieuwe eetgewoonten aan te leren, zodat je je symptomen op de lange termijn tot een minimum kunt beperken.

Het kan zijn dat je bepaalde aspecten van het Candida dieet periodiek opnieuw moet bekijken.

Na een consequent candida dieet raden we je aan voorlopig alleen bepaalde voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Zo kun je observeren hoe je spijsvertering op de voedingsmiddelen reageert. Zo kun je geleidelijk meer voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen.

We raden je aan om af en toe de kritische en suikerrijke voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen om te voorkomen dat de symptomen terugkeren. Je moet streven naar een allesomvattende verandering van dieet. Dit komt ook vele andere gebieden van je gezondheid ten goede. In het algemeen moet je minderen met suiker, tarwe en alcohol.

Candida dieet: met deze tips kun je je aan het dieet houden

Vooral in de eerste paar weken is het moeilijk om van de oude eetgewoonten af te komen. In dit gedeelte zullen we het hebben over hoe je het dieet onder de knie kunt krijgen.

Regels voor het dieet

Als je eenmaal tot een Candida dieet besloten hebt, moet je het tot het einde volgen. Zo wordt het gezondheidsrisico van ondervoeding en verhoogde blootstelling aan zware metalen tot een minimum beperkt. Stoppen met het dieet kan de voortgang ervan vertragen, waardoor je langer risico blijft lopen.

Het essentiële onderdeel van het Candida dieet is het uitbannen van koolhydraten uit de voeding. Bovendien moet je candida-dodende supplementen nemen om het dieet effectiever te maken. We raden ook aan voedingsmiddelen te eten die de darmfunctie verbeteren. Vezels en probiotica spelen hierbij een belangrijke rol (12, 13).

Candida Diät-2

Bij een sterk beperkend dieet is het belangrijk dat de voeding zeer gevarieerd is. Je bord moet zo kleurrijk mogelijk zijn.
(Image source: Dan Gold / Unsplash).

Een dieetplan zou er ongeveer zo uit kunnen zien

 • Week 1 – 3: Consistente voeding. Koolhydraten worden consequent uit het dieet geschrapt (granen, fruit, suiker; alcohol). In plaats daarvan worden veel groenten aan het dieet toegevoegd.
 • Week 4 – 6: Individuele voedingsmiddelen worden geïntroduceerd. Volkoren producten en suikerarme vruchten worden weer in het dieet geïntroduceerd.
 • Week 6 – 8: Breng het dieet stap voor stap terug tot normaal.

In het algemeen raden we je aan om tarwe, suiker en alcohol met mate te consumeren, ook na het dieet

Zo zul je meer van je maaltijden genieten

Het is een grote uitdaging om je levensstijl aan te passen. Vooral voor mensen die nog niet eerder met hun dieet te maken hebben gehad. Het vergt veel oefening en ervaring om ermee om te gaan. Het is waarschijnlijk dat de candida symptomen terugkomen. Daarom kan het zijn dat je meerdere pogingen nodig hebt.

De belangrijkste smaken zijn suiker, vet en zout.

In het begin van het dieet kan voedsel een beetje flauw smaken. Dit komt omdat je gewend bent aan smaakexplosies. Daardoor kan het gebeuren dat je je niet verzadigd voelt door de maaltijden. We raden je aan je maaltijden de eerste paar weken meer te kruiden. In de weken daarna moet je dit echter verminderen om te wennen aan minder intense smaken.

Bovendien moet het grootste deel van je bord uit groenten bestaan, zodat je meer volume eet. Na afloop raden we je aan een groene thee te drinken om je honger te stillen. Neem meer tijd voor je maaltijden en consumeer voedsel bewust. Het is belangrijk dat je een zeker lichaamsbewustzijn leert ontwikkelen. We raden ook aan dat je ongeveer 30 kauwbewegingen per hap maakt. Hierdoor zul je onvermijdelijk langer blijven eten en zal de verzadiging eerder toeslaan.

Speciale voedingsmiddelen die de candida schimmel doden

Deze voedingsmiddelen moeten een aanvullende rol spelen in het dieet. De inname van de volgende voedingsmiddelen moet met een arts besproken worden om een holistisch effect te bereiken.

Voeding Eigenschappen
Kokosolie In het laboratorium kon het effect van kokosolie tegen de Candida schimmel bewezen worden (15)
Niembaum Het Niembaum extract lost de cellen van de Candida schimmel op (16)
Oregano olie Oregano olie heeft een versterkend effect in combinatie met het actieve geneesmiddel Nystatin. (17)
Tandenborstel tree Candida-dodende effecten zijn aangetoond in verschillende extractcombinaties (18)

Deze voedingsmiddelen zijn natuurlijk, maar moeten toch in het behandelplan opgenomen worden. Voordat je ze in het candida dieet gebruikt, moet je je arts raadplegen.

Suikervervangers

Zoals eerder gezegd is het geen goed idee om voedsel te vermijden, maar om andere voedingsmiddelen te eten die de schimmel niet kan metaboliseren. Deze aanpak zou ook cravings moeten voorkomen, want je wordt verzadigd door ander voedsel. Als je nog steeds trek hebt in een zoete maaltijd, stellen we je enkele suikervervangers voor die je tijdens het Candida dieet kunt eten. Dit zijn koolhydraatvrije zoetstoffen

 • Acesulfaam
 • Aspartaam
 • Sacharine
 • Cyclamaat

Omdat deze stoffen geen koolhydraten bevatten, kunnen ze niet door het lichaam opgenomen worden, en ook niet door de candida schimmel.

Conclusie

Het effect van het Candida dieet is uit wetenschappelijk oogpunt bevestigd noch weerlegd. Men kan echter nog meer voordelen verwachten die samenhangen met een bewust dieet en gewichtsverlies. Het Candida dieet brengt verschillende risico’s met zich mee. Enerzijds is het erg beperkend, wat tot ondervoeding kan leiden bij onervaren mensen.

Anderzijds is er de mogelijkheid dat het lichaam tijdens het dieet aan meer zware metalen wordt blootgesteld, hoewel dit nog niet wetenschappelijk opgehelderd is. In elk geval is het zinvol een arts te raadplegen. Als het enige doel is af te vallen, raden we het Candida dieet niet aan.

Beeldbron: Chaicheevinlikit/ 123rf.com

Referenties (18)

1. Pathogenetische Bedeutung der intestinalen Candidabesiedelung. Mitteilung der Kommission "Methoden und Qualitätssicherung in der Umweltmedizin" des Robert Koch-Instituts.
Bron

2. WF Nieuwenhuizen, RHH Pieters, LMJ Knippels, MCJF Jansen, SJ Koppelman. Is Candida albicans a trigger in the onset of coeliac disease?, The Lancet, Volume 361, Issue 9375, 2003, Pages 2152-2154
Bron

3. Akiyama K, Shida T, Yasueda H, et al. Allergenicity of acid protease secreted by Candida albicans. Allergy. 1996;51(12):887-892. doi:10.1111/j.1398-9995.1996.tb04489.x
Bron

4. Petitpierre M, Gumowski P, Girard JP. Irritable bowel syndrome and hypersensitivity to food. Ann Allergy. 1985;54(6):538-540.
Bron

5. Vincent JL. Candida infections in surgical intensive care unit patients. In: Holzheimer RG, Mannick JA, editors. Surgical Treatment: Evidence-Based and Problem-Oriented. Munich: Zuckschwerdt; 2001.
Bron

6. Benjamin DK Jr, DeLong ER, Steinbach WJ, Cotton CM, Walsh TJ, Clark RH. Empirical therapy for neonatal candidemia in very low birth weight infants. Pediatrics. 2003;112(3 Pt 1):543-547. doi:10.1542/peds.112.3.543
Bron

7. Darwazeh AM, MacFarlane TW, McCuish A, Lamey PJ. Mixed salivary glucose levels and candidal carriage in patients with diabetes mellitus. J Oral Pathol Med. 1991;20(6):280-283. doi:10.1111/j.1600-0714.1991.tb00928.x
Bron

8. Mokeem SA, Abduljabbar T, Al-Kheraif AA, et al. Oral Candida carriage among cigarette- and waterpipe-smokers, and electronic cigarette users. Oral Dis. 2019;25(1):319-326. doi:10.1111/odi.12902
Bron

9. Giuliano M, Barza M, Jacobus NV, Gorbach SL. Effect of broad-spectrum parenteral antibiotics on composition of intestinal microflora of humans. Antimicrob Agents Chemother. 1987;31(2):202-206. doi:10.1128/aac.31.2.202
Bron

10. Jimmy Levine, Richard K. Dykoski, Edward N. Janoff, Candida-Associated Diarrhea: A Syndrome in Search of Credibility, Clinical Infectious Diseases, Volume 21, Issue 4, October 1995, Pages 881–886, https://doi.org/10.1093/clinids/21.4.881
Bron

11. Valerie J Berkowitz, MS, RD, CDN, CDE, A View on High-Protein, Low-Carb Diets, Volume 100, ISSUE 11, P1300, November 01, 2000.
Bron

12. Marquina D, Santos A, Corpas I, Muñoz J, Zazo J, Peinado JM. Dietary influence of kefir on microbial activities in the mouse bowel. Lett Appl Microbiol. 2002;35(2):136-140. doi:10.1046/j.1472-765x.2002.01155.x
Bron

13. Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017;8(2):172-184. doi:10.1080/19490976.2017.1290756
Bron

14. Grafl, H J. Effects of the heavy metals cadmium, zinc, lead, and mercury on yeasts of the genus saccharomyces, saccharomycopsis and candida. Untersuchungen zur Wirkung der Schwermetalle Cadmium, Zink, Blei und Quecksilber auf Hefen der Gattungen Saccharomyces, Saccharomycopsis und Candida. Germany: N. p., 1982. Web.
Bron

15. Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209
Bron

16. Polaquini SR, Svidzinski TI, Kemmelmeier C, Gasparetto A. Effect of aqueous extract from Neem (Azadirachta indica A. Juss) on hydrophobicity, biofilm formation and adhesion in composite resin by Candida albicans. Arch Oral Biol. 2006;51(6):482-490. doi:10.1016/j.archoralbio.2005.11.007
Bron

17. Rosato A, Vitali C, Piarulli M, Mazzotta M, Argentieri MP, Mallamaci R. In vitro synergic efficacy of the combination of Nystatin with the essential oils of Origanum vulgare and Pelargonium graveolens against some Candida species. Phytomedicine. 2009;16(10):972-975. doi:10.1016/j.phymed.2009.02.011
Bron

18. Noumi, Emira & Mejd, Snoussi & Hajlaoui, Hafedh & Valentin, Eulogio & Bakhrouf, Amina. (2009). Antifungal properties of Salvadora persica and Juglans regia L. extracts against oral Candida strains. European journal of clinical microbiology & infectious diseases : official publication of the European Society of Clinical Microbiology. 29. 81-8. 10.1007/s10096-009-0824-3.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?