Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Afhankelijk van wat je zoekt zijn slaapzakken met mouwen er in een grote verscheidenheid van stijlen. Er zijn bijvoorbeeld slaapzakken met mouwen voor baby’s en peuters, maar ook voor volwassenen of speciaal voor op de camping. Vergeleken met gewone slaapzakken bieden slaapzakken met mouwen meer comfort, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

In onze slaapzak met mouwen test 2023 laten we je kennismaken met verschillende varianten en modellen, en met hun voor- en nadelen. Onze test helpt je ook uit te vinden welke slaapzak met mouwen het beste voor je is. We hebben ook enkele van de meest gestelde vragen voor je beantwoord en vertellen je waar je op moet letten als je een slaapzak met mouwen koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot gewone slaapzakken zonder mouwen, bieden slaapzakken met mouwen meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Daardoor kunnen ze comfortabeler zijn.
 • Slaapzakken met mouwen zijn gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Afhankelijk van het materiaal kan de slaapzak beter ademen, sneller drogen, en ruimtebesparend zijn.
 • Bij slaapzakken met mouwen moet je vooral letten op de maat en de pasvorm. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat de slaapzak niet te groot en niet te klein is, zodat de warmte niet vermindert.

Slaapzak met mouwen test: favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria voor slaapzakken met mouwen

Als je een slaapzak met mouwen wilt kopen, kan de keuze bijzonder moeilijk zijn door het grote aantal modellen. Hier laten we je zien met welke aspecten en criteria je rekening moet houden bij de verschillende slaapzakken met mouwen. Hier zijn drie criteria om je te helpen kiezen tussen slaapzakken met mouwen:

Het materiaal van de slaapzak

Als je een slaapzak met mouwen wilt kopen, is vooral het materiaal belangrijk. Naargelang je een slaapzak zoekt voor kampeertochten of een slaapzak met mouwen voor baby’s, zijn verschillende materialen geschikter. Als je een slaapzak met mouwen zoekt voor kamperen, is vooral het klimaat belangrijk. Als je een slaapzak zoekt voor warmere oorden, kan katoen heel geschikt zijn omdat de stof snel droogt. Katoen voelt ook bijzonder comfortabel aan en de stof kleeft niet aan de huid, zelfs niet bij hoge temperaturen.

Nylon of polyester zijn ook twee zeer populaire materialen. Beide drogen gemakkelijker en zijn sneller warm dan katoen. Daarom kunnen polyester en nylon vooral goed zijn voor koudere klimaten.

Als je een slaapzak met mouwen zoekt voor kinderen of baby’s, is katoen een bijzonder populair en veel gebruikt materiaal. Katoen biedt kinderen een licht en comfortabel gevoel en gaat gemakkelijker oververhitting tegen dan nylon of polyester.

De grootte en het gewicht

Grootte

en gewicht kunnen bijzonder cruciaal zijn als het gaat om slaapzakken met mouwen voor kampeerders en reizigers. Als je een ruimtebesparende slaapzak zoekt, zijn nylon, polyester en microvezel bijzonder geschikt.

Slaapzakken van microvezel, nylon of polyester kunnen meestal heel klein opgerold worden.

Bij baby’s en kinderen is gewicht minder belangrijk dan grootte.

Hoewel kinderen snel groeien en daarom slaapzakken met mouwen al snel te klein voor ze worden, is het belangrijk geen slaapzak te kopen die te groot is. Als de slaapzak met mouwen te groot is, vermindert de thermische prestatie. Vooral bij mouwen moet je erop letten dat de mouwen niet te wijd en niet te strak zijn. Als de mouwen te wijd zijn, kan er gemakkelijk te veel warmte ontsnappen. Niettemin moeten ze niet te strak zitten en knellen, en er moet wat ruimte voor groei gelaten worden.

De pasvorm

Slaapzakken met mouwen zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen. Voor slaapzakken voor volwassenen zijn er drie hoofdvormen: de mummie, de rechthoek en het ei. De meeste slaapzakken met mouwen zijn er in een mummie- of ei-uitvoering. Zoals de naam al zegt, zijn slaapzakken met mouwen in de mummievorm breed aan de bovenkant en smal naar beneden toe. De mummievorm is bijzonder geschikt als je een slaapzak zoekt voor koudere gebieden, of als je last hebt van koude voeten.

Omdat het onderste deel van de slaapzak met mouwen heel smal gesneden is, warmt de onderste helft van de slaapzak heel snel op. De eivorm, daarentegen, is over de hele lengte iets breder uitgesneden. Als je snel kramp voelt of bijzonder lange benen hebt, is de eivorm misschien meer geschikt voor je dan de mummieversie.

Typ Vorteile
Schlafsack in Mumienform Bietet einen schmalen Fußraum und erwärmt sich daher schneller. Die Mumienform ist daher besonders geeignet für kältere Gegenden.
Schlafsack in Eiform Der größere Fußraum bietet mehr Bewegungsfreiheit und kann daher vor allem für Menschen mit längeren Beinen geeignet sein.

Bij slaapzakken met mouwen voor baby’s en kinderen moet je erop letten dat de mouwen niet te strak zitten en dat de ritsen en drukknopen niet aan de achterkant vastzitten.

Zorg ervoor dat de slaapzak ongeveer een duimbreedte ruimte heeft tussen de hals en de mouwen en de arm van het kind.

Voor baby’s is het vooral belangrijk dat de mouwen en halsuitsnijding niet te groot zijn. Als ze te groot zijn voor je kind, bestaat de kans dat hij of zij ’s nachts in de slaapzak glijdt.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slaapzak met mouwen koopt Voordat je besluit een slaapzak met mouwen te

kopen , zul je zeker nog een paar onbeantwoorde vragen hebben. In het volgende hebben we enkele van de meest gestelde vragen uitgezocht en ze voor jou in detail beantwoord.

Wat is er bijzonder aan een slaapzak met mouwen en welke voordelen biedt hij?

Slaapzakken met mouwen hebben veel voordelen. Slaapzakken met mouwen zijn vooral populair bij baby’s en peuters, want het is niet aan te bevelen om kinderen met een deken in slaap te brengen. Slaapzakken zijn daarom het perfecte alternatief. Omdat gewone slaapzakken kinderen niet genoeg warmte bieden, vooral in de koudere maanden, zijn slaapzakken met mouwen ideaal. Mouwen bieden kinderen ook meer comfort. Omdat er kleinere armsgaten zijn, lekken slaapzakken met mouwen minder warmte en houden ze baby’s gemakkelijker en langer warmer.

Slaapzakken met mouwen kunnen ideaal zijn, vooral voor kampeertochten, want ze bieden veel warmte en meer bewegingsvrijheid. (Image source: Xue Guangjian / Pexels)

Slaapzakken met mouwen bieden vergelijkbare voordelen voor volwassenen. Slaapzakken met mouwen zijn comfortabeler en warmer dan gewone slaapzakken, waardoor ze ideaal zijn voor kampeertochten in koudere klimaten. Slaapzakken met mouwen bieden ook meer bewegingsruimte. Vooral buiten en bij het kamperen kunnen je armen snel koud worden in gewone slaapzakken als je ze niet in de strakke slaapzak wilt leggen. Slaapzakken met mouwen bieden daarom meer bewegingsvrijheid en ook meer comfort ’s nachts.

Welke soorten slaapzakken met mouwen zijner?

Er zijn twee hoofdsoorten slaapzakken met mouwen. Hier laten we je kennismaken met de twee soorten en tonen je de voor- en nadelen.

Slaapzakken met mouwen voor baby’s en kinderen

Dit type slaapzak met mouwen is speciaal geschikt voor kinderen. Slaapzakken met mouwen zijn vooral populair bij baby’s en peuters omdat ze kinderen meer bewegingsvrijheid geven.

Voordelen
 • Betere warmteprestaties
 • Ideaal voor koudere maanden
 • Bieden veel bewegingsvrijheid
 • Mouwen verhinderen dat kinderen in de slaapzak glijden
Nadelen
 • Sommige baby”s voelen zich minder veilig
 • Baby”s kunnen gemakkelijker oververhit raken, vooral in de zomermaanden

Mouwslaapzakken voor volwassenen

In tegenstelling tot mouwslaapzakken voor

kinderen is de volwassen

versie bijna uitsluitend verkrijgbaar als kampeerslaapzak. Vergeleken met gewone modellen zonder mouwen bieden ze meer bewegingsvrijheid en minder beperkingen.

Voordelen
 • Praktisch en multifunctioneel
 • Meer bewegingsvrijheid en minder beperkingen
 • Betere algemene warmteprestaties
Nadelen
 • Kan meer ruimte nodig hebben, afhankelijk van het materiaal
 • Sommige mouwen zijn aan de hand gesloten en kunnen niet verwijderd worden

Voor wie zijn slaapzakken met mouwen geschikt?

Slaapzakken met mouwen zijn in principe geschikt voor iedereen, zowel baby’s als kinderen en volwassenen. Slaapzakken met mouwen zijn vooral geschikt voor kinderen in koudere maanden of als je kind het snel koud krijgt. Mouwen kunnen je kind ook meer comfort geven, maar let op dat je in de zomermaanden alleen heel lichte en luchtige stoffen gebruikt.

Slaapzakken met mouwen zijn heerlijk voor baby’s, vooral in de wintermaanden, en bieden ook meer bewegingsvrijheid. (Image source: Jake Ryan / pexels)

Slaapzakken met mouwen zijn er ook voor volwassenen en zijn vooral populair bij kampeerders en reizigers. Als je graag reist en ook buiten kampeert, kan een slaapzak met mouwen je meer comfort en warmte bieden dan een gewone slaapzak en dus perfect voor je zijn.

Wat zijn de alternatieven voor slaapzakken met mouwen?

Er zijn twee alternatieven voor slaapzakken met mouwen. Hier stellen we je kort aan beide voor.

Type Beschrijving
Conventionele slaapzakken zonder mouwen Zijn een populaire variant vooral voor volwassenen. Bieden vaak hogere thermische prestaties omdat de armen dicht tegen het lichaam aan liggen.
Slaapzakken met mouwuitsparingen maar zonder lange mouwen Bijzonder populaire variant voor baby’s en kinderen. Voornamelijk gebruikt voor de zomermaanden.

Wat prijs betreft lijken deze twee alternatieven op slaapzakken met mouwen, met een relatief grote prijsklasse.

In welke maten zijn slaapzakken met mouwen verkrijgbaar?

Afhankelijk van of je een slaapzak met mouwen zoekt voor baby’s en kinderen, of een slaapzak voor volwassenen, zijn er verschillende maattabellen. Hier zie je een maattabel voor slaapzakken met mouwen, speciaal voor baby’s en kinderen tot 6 jaar. Afhankelijk van de baby kan de maat variëren.

Maat slaapzak met mouwen leeftijd kind
Maat tot 50cm premature baby’s en baby’s tot 1 maand
Maat 56cm 1-2 maanden
Maat 62cm 2-3 maanden
Maat 68cm 4-6 maanden
Maat 74cm 7-9 maanden
Maat 80cm 10-12 maanden
Maat 86cm 13-18 maanden
Maat 92cm 1,5-2 jaar
Maat 98cm 2,5-3 jaar
Maat 104cm 3,5-4 jaar
Maat 110cm 4,5-5 jaar
Maat 116cm 5,5-6 jaar

Als je een slaapzak met mouwen voor volwassenen zoekt, is het maatsysteem iets anders.

De meeste slaapzakken worden verkocht onder de gangbare maten van XS tot XXL, en afhankelijk van de fabrikant kunnen ook de afzonderlijke maten variëren. Waar je bij de aanschaf rekening mee moet houden is dat de slaapzak niet te groot mag zijn. Bijvoorbeeld, als je 185 cm lang bent, moet de slaapzak met mouwen ongeveer 225 cm lang zijn. Dit geeft je voldoende ruimte, maar de warmte wordt niet minder als de voetruimte te groot is.

Zijn slaapzakken met mouwen ook verkrijgbaar voor verschillende seizoenen?

Slaapzakken met mouwen voor baby’s zijn vooral geschikt voor de koudere maanden, want baby’s kunnen gemakkelijk oververhit raken. Bij sommige slaapzakken met mouwen kunnen echter de binnenvoering en het binnendeel verwijderd worden, zodat de buitenste omhulling ook in de zomer gedragen kan worden. Slaapzakken met mouwen voor volwassenen zijn bijna uitsluitend geschikt voor de koudere maanden.

Dit komt omdat de meeste slaapzakken geschikt zijn om in te kamperen en daarom gevoerd zijn. Er zijn echter ook slaapzakken met mouwen van katoen, die ook geschikt kunnen zijn voor de zomermaanden omdat ze beter ademen.

Conclusie

Slaapzakken met mouwen zijn er in allerlei uitvoeringen en zijn geschikt voor allerlei leeftijden, van pasgeborenen tot volwassenen. In principe bieden slaapzakken met mouwen meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit, en kunnen daarom comfortabeler zijn dan gewone slaapzakken zonder mouwen.

Een slaapzak met mouwen is vooral geschikt als je van kamperen of reizen houdt. Als je een slaapzak met mouwen voor je kind zoekt, let er dan op dat de slaapzak niet te groot en niet te klein is en dat je kind er een comfortabele nacht in zal hebben.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies