
Onze selectiecriteria
Aquarelverf, die zijn oorsprong vindt in delicate schilderijen, met een zekere mate van transparantie en helderheid, is een van de meest gebruikte verfsoorten en is het thema van het artikel van vandaag hier op Fitforbeach, welkom!
Met zijn verschijning gedateerd uit de tweede eeuw v. Chr. waterverf wordt gemaakt met een reeks ingrediënten en pigmenten en het gebruik ervan is gebaseerd op het mengsel van verf en water, dat verantwoordelijk is voor het door kunstenaars en consumenten zo gewenste effect.
En als je wilt beginnen te avonturieren in het universum van deze techniek, maar nog steeds twijfels hebt over waterverf, moet je weten dat je zojuist de tekst gevonden hebt die al je vragen zal beantwoorden. Dus, wat dacht je ervan de muziek van de beroemde Toquinho op te zetten en blijf lezen om alles te weten te komen?
Belangrijk om te weten
- Aquarelverf is een verfsoort die altijd in combinatie met water gebruikt moet worden om het gewenste transparante effect te krijgen.
- Er zijn verschillende categorieën aquarelverf, gedefinieerd naar de soort pigment die bij de vervaardiging gebruikt wordt, en er zijn school-, studenten-, semi-professionele en professionele aquarellen.
- Je kunt dit product vinden in tubes, in vloeibare vorm of in tabletten in verschillende kleuren.
Beste Aquarellen: Onze selectie
Koopgids
Aquarelverf is een van de oudste verfsoorten met de meest opvallende kenmerken. Zijn transparantie is het voornaamste ervan en dankzij die transparantie is het mogelijk verschillende opmerkelijke schilderijen te maken met een grote hoeveelheid details en effecten.
Dit product, dat veel gebruikt wordt door professionals en ook door amateurs, vertoont een reeks bijzonderheden en curiositeiten en het is om je die allemaal te laten zien dat we deze Koopgids samengesteld hebben. Hier vind je informatie over de voordelen van aquarelverf, de gemiddelde prijs, hoe je het gebruikt en nog veel meer.
Wat is aquarelverf en waaruit bestaat het?
Als het water verdampt, ontstaan er transparante vlekken op het papier, en is het werk klaar. Het is samengesteld uit vier hoofdbestanddelen, die zijn
- Arabische gom
- Pigmenten
- Glycerine
- Vochtinbrengende middelen
De Arabische gom werkt als bindmiddel, dat wil zeggen dat het de kleur op het papier fixeert. Het zijn de pigmenten die de gewenste kleur aan de inkt geven en ze kunnen organisch, anorganisch of mineraal en synthetisch zijn, terwijl glycerine als weekmaker helpt.
Daarom komt waterverf voor in verschillende tinten en categorieën, en er zijn de professionele, de studenten- en de schoolkleurige, die vaak door kinderen gebruikt worden.
Bovendien wordt dit product verkocht in tabletvorm, vloeibare vorm of in buisvorm, die per stuk of in sets paletten te koop zijn.
Wanneer verscheen aquarel?
Aquarel
Een andere historische periode waarin aquarel veel gebruikt werd was de Middeleeuwen, toen het zich verspreidde over landen als Engeland, Frankrijk en Italië, en veel gebruikt werd om houtgravures te schilderen.
In het begin van het gebruik werd de techniek niet erg gewaardeerd, omdat sommigen vonden dat ze te vrouwelijk was, van mindere kwaliteit dan andere verfsoorten en dat ze niet zoveel techniek van de schilder vereiste.
In die tijd werden pigmenten uit stenen, planten en andere natuurlijke bestanddelen gehaald, gemalen en vermengd met ingrediënten als olie, water en eidooiers.
Er werden verschillende grondstoffen gebruikt om de kleuren te winnen en de gele toon kwam van saffraan, het zwart van verbrand hout of roet, het groen van koper en het paars van gemalen zeeschelpen.
Wat zijn de voornaamste eigenschappen van aquarelverf?
- Doorzichtigheid: het belangrijkste kenmerk van een aquarelverf is zijn doorzichtigheid en dit is ook een van zijn voornaamste eigenschappen. Hoe groter de transparantie van de kleur, hoe groter de helderheid en dankzij dat is het mogelijk een overlapping te maken waardoor een nieuwe toon ontstaat zonder de helderheid te verliezen.
Verven die een grote transparantie vertonen worden daarom als van betere kwaliteit beschouwd. - Opaciteit: Er zijn aquarelverven die opaciteit als eigenschap hebben en dus geen glans hebben. Deze kunnen samen met de glanzende gebruikt worden, wat aanleiding geeft tot de naam vuil mengsel.
- Kleuren met weinig kleefkracht: Nog steeds over kleuren gesproken, er zijn er die weinig kleefkracht vertonen. Deze hebben de eigenschap dat ze gemakkelijker van het papier komen, wat positief of negatief kan zijn. Met deze aquarelverf is het mogelijk de kleur op enkele specifieke plaatsen weg te halen om lichteffecten te creëren of er een andere toon voor in de plaats aan te brengen, en niet te vergeten dat bij schilderfouten deze eigenschap ook de reparatie vergemakkelijkt.
- Hechtingsvermogen: Volgend op de kwestie van hechting zijn er inkten die gemakkelijker loskomen en inkten die moeilijker van het papier te verwijderen zijn. Gewoonlijk zijn die met minder getinte kleuren minder vastgekleefd en dus gemakkelijker te verwijderen.
- Permanentie: Een andere eigenschap die de kwaliteit van de aquarelverf bepaalt, is het vermogen om na het schilderen de werking van de tijd te overleven. Verven die geen goede duurzaamheid hebben, veranderen uiteindelijk hun eigenschappen, waardoor de kleur kan veranderen of zelfs van het papier verdwijnen.
- Granulatie: De laatste eigenschap van aquarelverf is granulatie, iets natuurlijks van deze verfsoort, gedefinieerd als de textuur die ontstaat als de verf op een oppervlak wordt aangebracht. In dit verband zijn er pigmenten die een grotere natuurlijke korreligheid vertonen en andere waarbij dit effect door additieven bereikt wordt.
Wat zijn de voor- en nadelen van aquarelverf?
Aquarelverf is een ideale verf voor delicate schilderijen waarin men een zekere mate van doorzichtigheid en helderheid wenst te verkrijgen. Dankzij deze eigenschappen is het mogelijk kleuren te superponeren om nieuwe nuances te creëren.
Vergeleken met acrylverf heeft deze verf het voordeel dat je ze, als ze eenmaal droog is, alleen met water hoeft te verdunnen om ze weer te gebruiken, en dus een hoge duurzaamheid heeft.
Een ander positief punt is dat deze verfsoort, als ze weinig verft, meestal gemakkelijk met water tevoorschijn komt en zo is het mogelijk verschillende effecten te creëren.
Het heeft echter het nadeel dat fouten meer voorkomen bij het gebruik van aquarelverf, juist vanwege de transparantie, naast het feit dat sommige goedkopere verfsoorten uiteindelijk een lagere graad van duurzaamheid hebben, waardoor de kleuren van het schilderij na verloop van tijd kunnen veranderen of zelfs verdwijnen.
Hoe schilderen met waterverf?
Een andere manier om aquarelverf te gebruiken is het papier nat te maken voor je begint te schilderen. Zo kun je verschillende effecten creëren en kleuren mengen. Een tip is bovendien dat hoe meer water je gebruikt, hoe meer verdund en helderder de verf zal zijn.
Om de intensiteit van de gewenste kleur goed te krijgen, kun je hierbij wat schetspapier in de buurt hebben om strepen te blijven trekken terwijl je de verf verdunt.
De penselen die voor deze techniek gebruikt worden zijn meestal korthandig, rond en moeten als voornaamste eigenschappen hebben zacht te zijn en de verf goed te kunnen dragen.
Er zijn mogelijkheden voor natuurlijk haar en synthetisch haar. De natuurlijke zijn uiteindelijk duurder, maar hebben een goede punt, en kunnen zowel in delicate werken als in meer abstracte en grotere gebruikt worden, en hebben een superieure kwaliteit.
Behalve penselen kun je ook ander gereedschap gebruiken, zoals rollers, sponzen, verfrommelde papieren handdoeken, tandenborstels, schuurpapier en bladen, die bij het aquarelleren verschillende effecten geven.
Bedenk tenslotte dat schilderen met aquarel een oefening in geduld is. Om de verf op het papier onder controle te houden is het belangrijk steeds beetje bij beetje te gaan schilderen, zo droogt de verf sneller en is er ook minder kans dat hij zich over het papier verspreidt.
Een essentiële tip bij het schilderen met waterverf is dat, voor je een andere kleur naast of over een andere aanbrengt, het belangrijk is dat wat al geschilderd is helemaal droog is. Als dit niet gerespecteerd wordt, kan het uiteindelijk een waas veroorzaken en het schilderij bederven.
Wat is het verschil tussen aquarelverf en plakkaatverf?
De plakkaatverf heeft een basis van water, Arabische gom, pigment en een soort witte verf, die ervoor zorgt dat de verf dekkend wordt. Dankzij dit is het mogelijk om donkerdere en doffere kleuren te krijgen, in tegenstelling tot wat je met aquarel krijgt.
Het grote verschil tussen de twee is dat aquarel een beter in water oplosbare basis heeft en daardoor transparanter wordt. Gouache is, net als aquarelverf, ook oplosbaar in water, maakt het mengen van kleuren mogelijk en droogt snel, maar in tegenstelling tot aquarelverf is het gemakkelijker in het gebruik.
Aquarela | Plakkaatverf | |
---|---|---|
Samenstelling | Arabische gom, pigmenten, glycerine en bevochtigingsmiddelen | Water, Arabische gom, pigment en witte verf |
Kenmerken | Transparant, heeft een hoge glans en variabele kleurintensiteit | Donkere kleuren, mat en sneldrogend |
Moeilijkheidsgraad | Vereist techniek om goede resultaten te krijgen | Heeft niet veel techniek nodig, kan gemakkelijk door kinderen gebruikt worden |
Criteria om te kopen: Factoren om de beschikbare aquarelverf opties
te vergelijken
Nu je alles over aquarelverf te weten bent gekomen is het tijd om er een uit te kiezen om mooie werken mee te maken en om je bij deze taak te helpen hebben we de belangrijkste punten waarmee je bij het kopen rekening moet houden van elkaar gescheiden, het zijn
- Aquarel indeling
- Soort pigment
- Inktpresentatie
- Papier
Hieronder leggen we ze stuk voor stuk uit en daarna ben je klaar om je aankoop te doen en de verf op het penseel te zetten.
Waterverf classificatie
De waterverven worden in drie klassen verdeeld, die zijn: professioneel, student en school.
De professionele verven worden vervaardigd met pigmenten van hoge kwaliteit en duurzaamheid, dank zij dit eindigen ze met een hoge prijs. Enkele merken die producten in deze categorie hebben zijn Winsor en Newton Artists, Daler-Rowney Artists en LUKAS Aquarell 1862.
De leerlingverven worden ook wel semi-professionals genoemd. Ze brengen in hun samenstelling gelijksoortige ingrediënten aan als de professionele, met enkele vervangingen door goedkopere pigmenten of met minder additieven. Ze zijn lager geprijsd en worden vervaardigd door merken als Talens Van Gogh, Schmincke Akademie, enz.
Nu we het toch over de schoolverven hebben, deze worden vervaardigd met goedkopere synthetische pigmenten of zelfs kleurstoffen, waardoor ze het betaalbaarst zijn. Enkele merken die gewoonlijk met schoolwaterverf werken zijn Pentel, Faber-Castell en Reeves.
Soort pigment
Een andere bijzonderheid van aquarelverf is dat ze met verschillende soorten pigmenten gemaakt kan worden. Er zijn dan de anorganische of minerale, de organische en de synthetische
- Anorganisch of mineraal: Ze hebben een minerale oorsprong en waren de eerste die gebruikt werden bij de fabricage van aquarelverf.
- Organisch: Ze zijn afkomstig van planten en dieren en worden het minst gebruikt, omdat ze niet lang houdbaar en ondoorzichtig zijn. Hoewel ze van dierlijke oorsprong zijn, kunnen sommige niet geproduceerd worden omdat bepaalde soorten met uitsterven bedreigd worden.
- Synthetisch: Dit zijn die met meer glans, duurzaamheid en kwaliteit, omdat ze het modernst zijn en ontstaan uit de manipulatie van verschillende chemische elementen. Deze hebben meestal de voorkeur.
Presentatie van de verf
Deze verfsoort is er in tubes, tabletten en in vloeibare vorm. Al deze soorten hebben dezelfde kwaliteit, maar welke je kiest hangt veel af van de gebruiksvorm.
De etuis met aquarelverf in tabletten zijn gemakkelijk mee te nemen en vaak al voorzien van vlakken die als schilderspalet fungeren. De tubes daarentegen zijn meer aangewezen voor grotere schilderijen omdat ze een grotere hoeveelheid product bevatten.
In het geval van vloeibare waterverf is het gebruikelijk ze te gebruiken in creaties die meer levendigheid van kleuren vereisen, omdat ze meer verzadigd zijn dan de andere presentaties, en niet te vergeten dat ze ook sneller drogen.
Papiersoort
Onafhankelijk van de soort te gebruiken aquarelverf weet je dat de keuze van het geschikte papier om een schilderij te maken essentieel is als we denken aan de kwaliteit van het werk en het gemak waarmee het zonder fouten gemaakt kan worden.
Het is belangrijk te weten dat aquarelverf een zeer vloeibare verf is die zich gemakkelijk over het papier verspreidt, dus erg dunne en weinig gestructureerde vellen, zoals sulfiet, zullen meer moeite hebben om de tekening op de juiste plaats te houden.
Daarom is het belangrijk een dikker en gestructureerd papier te kiezen, dat helpt de verf stabieler te houden.
Er is het juiste papier voor aquarelschilderen, maar als je niet wilt investeren in zo’n papier, zoek dan een papier met een gewicht van meer dan 200g/m2.
(Bron van het hoofdbeeld: Marty-arts / Pixabay)