Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

67Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Slaapzak Met Poten test 2023. Hier stellen we alle slaapzakken met poten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste slaapzak met poten voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een slaapzak met poten wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Slaapzakken met poten geven je een hoge mate van bewegingsvrijheid in tegenstelling tot andere modellen.
 • Er is een ruime keuze aan slaapzaksoorten, die hier ook opgesomd worden.
 • De vulling van elke soort slaapzak is de kern van de zaak.

Slaapzak met benen test: De ranglijst

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slaapzak met poten koopt

Wat onderscheidt een slaapzak met poten en wat zijn de voor- en nadelen?

Logischerwijs hebben slaapzakken met poten dezelfde voordelen als gewone slaapzakken. Ze houden je ’s nachts warm tijdens het kamperen. Of het nu dons of synthetische vulling is, een slaapzak met pijpen houdt je ’s nachts warm.

Of je nu in een tent of onder de blote hemel zit. Een slaapzak is en bleef een universele uitrusting voor wandelen, trektochten, kamperen of bergbeklimmen. (Image source: unsplash.com / Ivana Cajina)

Slaapzakken met poten hebben een zeker voordeel boven gewone slaapzakken. Ze geven je veel meer bewegingsvrijheid. Als je snel je tent of kamp uit moet, kun je hem gewoon omdoen en op weg zijn. Maar dat betekent niet dat je hem voor langere afstanden moet gebruiken.

Sommige van deze modellen hebben zelfs plaats voor schoenen die je nog draagt. Met andere woorden, deze functie is natuurlijk heel handig voor een kort dutje.

Er is echter een overeenkomstig nadeel aan een slaapzak met poten. Omdat de slaapzak je ledematen zo goed mogelijk tegen de kou beschermt, worden slaapzakken met benen meestal alleen in de winter gebruikt. Zelfs in de winter nemen veel mensen hun toevlucht tot een alternatieve slaapzak, omdat ze al erg volgroeid zijn. Ook heeft een slaapzak met poten de neiging iets zwaarder te zijn dan zijn alternatieven.

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Geschikt voor koude gebieden
Nadelen
 • Zwaar
 • Onhandig

Voor wie is een slaapzak met benen geschikt?

Een slaapzak met poten is geschikt voor iedereen die een nachtje buiten wil doorbrengen. Dat betekent dat zowel trekkingwandelaars als buitensporters deze slaapzak kunnen gebruiken. Bij voorkeur in de koudere seizoenen, natuurlijk. Een van de belangrijkste redenen om zo’n slaapzak te kopen is om de nacht buiten door te brengen. Gewoonlijk wordt een slaapzak gebruikt met een combinatie van een tent.

Maar als je een perfect buitenavontuur wilt beleven, hoort slapen onder de open hemel beslist op je lijstje. Ook bergbeklimmers hebben baat bij een slaapzak met benen. Je hoeft je slaapzak niet uit te trekken om te voorkomen dat je het koud krijgt op de berg en tegelijk je partner in een andere tent op te zoeken. Praktisch, is het niet?

Zijn er verschillen tussen zomer-, 3-seizoenen- en winterslaapzakken?

Net als jassen of schoenen zijn er ook slaapzakken die voor bepaalde seizoenen ontworpen zijn. Besteed dus aandacht aan waar en wanneer je je slaapzak wilt gebruiken. Ben je op reis in het hooggebergte en ligt de sneeuw tot op kniehoogte? Dan moet je een slaapzak kiezen die ontworpen is voor temperaturen onder de 15° Celsius en onder het vriespunt.

Ga je echter alleen in hoogzomer kamperen, dan is een zomerslaapzak precies wat je nodig hebt. Je zult minder zweten en je nacht zal des te comfortabeler zijn. Voor wie het hele jaar door wil gaan kamperen, raden we een 3-seizoenen slaapzak aan. Het is perfect voor lente, zomer en herfst. Hier is een kort overzicht van de verschillende soorten:

Type buitentemperatuur
Zomerslaapzak 30° Celsius
Winterslaapzak 15° Celsius en lager
3-seizoensslaapzak 15-30° Celsius

Wat kost een slaapzak met poten?

Een slaapzak met poten kost gemiddeld tussen €40 en €150. Op het eerste gezicht klinkt dit nogal goedkoop vergeleken met de gewone versie. Maar je moet niet vergeten dat de slaapzak met poten in de winter maar beperkt gebruikt kan worden. Bovendien moet rekening gehouden worden met het toegenomen gewicht. Niettemin is de slaapzak met poten altijd een goed en praktisch alternatief. Om terug te komen op de prijs, het is mogelijk dat de prijs van maat tot maat kan verschillen.

Welke alternatieven zijn er voor een slaapzak met poten?

Wat onderscheidt een mummieslaapzak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Hoe griezelig de naam ook mag klinken, de mummie rugzak heeft wel degelijk voordelen. De slaapzak heeft niet voor niets deze naam. Als je het gebruikt, doet de vorm je denken aan een mummie.

https://www.outdoormeister.de/mumienschlafsack-test/ Dankzij zijn ergonomische vorm past hij perfect om het lichaam en voorkomt hij dat het afkoelt. Het ligt heel dicht tegen het lichaam en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het is ideaal voor gebruik in koudere streken en is de eerste keus van veel hooggebergtewandelaars.

Ondanks zijn vrij kleine afmetingen houdt de mummieslaapzak je warm en voegt hij zeker geen gewicht toe aan je uitrusting

.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Geschikt voor kate gebieden
 • Ergonomisch
Nadelen
 • Duurder
 • Weinig bewegingsvrijheid

Waarin onderscheidt een deken-slaapzak zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De dekenslaapzak, ook wel rechthoekige slaapzak genoemd, bestaat uit twee dekens die met een rits verbonden kunnen worden. De gebruiker gaat op de eerste deken liggen en gooit de tweede deken over zich heen. https://www.outdoormeister.de/deckenschlafsack-test/ De twee dekens worden dan met de rits verbonden. In tegenstelling tot de mummieslaapzak is de dekenslaapzak niet zo getailleerd en is hij het meest geschikt voor gebruik in warmere streken of seizoenen.

De deken-slaapzak kan echter even goed werken in koude gebieden. Omdat het het meest voorkomende model is, is het in de loop der jaren meer universeel geworden. Er zijn modellen voor zowel koude als warme seizoenen.

Voordelen
 • Universeel
 • Voor alle seizoenen
Nadelen
 • Duurder
 • Iets zwaarder

Waarin onderscheidt een dubbele slaapzak zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Nu naar de dubbele slaapzak. De tweepersoonsslaapzak is ontworpen om plaats te bieden aan twee personen. Hij is in principe hetzelfde als de deken-slaapzak, alleen breder. Vind je het leuk om met z’n tweeën op stap te zijn? Dan is de dubbele slaapzak precies goed voor je. https://www.outdoormeister.de/doppelschlafsack-test/ Maar je moet er ook rekening mee houden dat de dubbele slaapzak meestal twee keer zo zwaar en groot is. Een rugzak is met dit model even vol en veel zwaarder. Dit model is niet ideaal voor een enkele gebruiker.

Voordelen
 • Biedt veel ruimte
 • Voor twee personen
Nadelen
 • Zwaar
 • Duur
 • Onhandig

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om slaapzakken met poten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke slaapzakken met poten. De criteria die je kunt gebruiken om slaapzakken met poten te vergelijken zijn onder andere

 • Materiaal
 • Vullende hoeveelheid
 • Accessoires
 • Gewicht

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is, om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Materiaal

Het materiaal hangt vooral af van de vulling. Je kunt kiezen uit twee soorten: Synthetisch of dons. Deze twee materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Dons slaapzakken zijn gevuld met dons, het best isolerende materiaal van de natuur. Het algemene onderscheid is de prijs. Donzen slaapzakken zijn duurder, hoewel de warmte niet vastgehouden kan worden als ze nat zijn. Zorg daarom voor een waterbestendige hoes.

Als je donsvulling nat wordt, probeer dan zo snel mogelijk het vocht in de vulling te minimaliseren. Het helpt vaak om de slaapzak in de zon te leggen. (Image source: unsplash.com / Martin Jernberg)

Een andere reden waarom dons populair is, is het gewicht. Dons zelf weegt bijna niets, dus vervoer is ook veel gemakkelijker. Synthetische slaapzakken zijn gevuld met kunstmatige alternatieven.

fill

dons Als je een donzen slaapzak koopt, zie je op het etiket waarschijnlijk iets staan als “650 fill dons” of “800 fill dons”. Wat betekent dat in godsnaam en waarom is het belangrijk? Dit heeft betrekking op de kwaliteit van het gebruikte dons in verhouding tot het volume van de ruimte die het dons vult. Het is een beetje ingewikkeld. Om het te vereenvoudigen: de hoger gewaardeerde zakken (zoals 850 Vulling Dons) hebben meer vulling dan de lager gewaardeerde zakken (zoals 650 Vulling Dons).

Dit betekent dat er minder dons nodig is om de slaapzak te vullen. Dit betekent niet dat een 850 vulzak warmer is dan een 650 vulzak. Ze zouden jullie beiden even warm kunnen houden. Er is echter meer dons nodig in de 650 vulzak om de prestaties van de 850 vulzak te evenaren. Het verschil tussen de twee slaapzakken is dan de samendrukbaarheid en het gewicht

Accessoires

Accessoires zijn beperkt in de slaapzak, maar je moet wel op kleine details letten. Je hebt immers iets nodig om de slaapzak te dragen. Kleine nylon tasjes zijn meestal bij de koop inbegrepen en maken het vervoer gemakkelijker. Natuurlijk is het een voordeel om in het hooggebergte in een tent te slapen, anders wordt het zelfs met de slaapzak erg koud.

Als je echter in warmere streken kampeert, heb je geen tent nodig als je in de open lucht wilt slapen. Dan heb je alleen een matje nodig. Waarom? Hoewel je slaapzak je warm houdt, moet je je zo veel mogelijk isoleren van de blote grond. De grond zal je snel je warmte ontnemen.

Gewicht

Gewicht speelt een belangrijke rol. Als je een lange reis maakt, kan een slaapzak veel wegen. Om dit te vermijden moet je altijd op het gewicht van het model letten.

Een slaapzak moet altijd compact zijn en gemakkelijk te vervoeren. Op een langere tocht is dit de maat van alle dingen. Let daarom op gewicht en afmetingen. (Image source: unsplash.com / Andrew Ly)

Zoals we hierboven al uitlegden, wegen slaapzakken met dons over het algemeen minder dan slaapzakken met een synthetische vulling. Voor langere tochten raden we dus een slaapzak met donsvulling aan. Als

je niet veel op reis gaat, kun je het gewicht negeren.

Interessante feiten over slaapzakken met poten

Hoe was ik mijn slaapzak met poten?

Slaapzakken met een synthetische vulling kunnen gewassen worden op 30° Celsius met een mild wasmiddel zonder wasverzachter. Het afwassen van vullingen is iets moeilijker. Je hebt een speciaal donswasmiddel nodig omdat de veren weer ingevet moeten worden om ze tegen uitdrogen te beschermen. Je kunt zo’n speciaal wasmiddel meestal krijgen bij een beddengoedwinkel.

Vervolgens doe je de slaapzak in een bak met het donswasmiddel en laat hem weken. Als de slaapzak klaar is met weken, kan hij gewassen worden op 30° Celsius op een zacht programma zonder wasverzachter. Laat het dan drogen op een waspaard.

Wat moet ik doen als mijn slaapzak niet warm genoeg is?

Als je merkt dat je slaapzak niet warm genoeg is, zijn daar verschillende redenen voor.

 • Niet goed afgesloten
 • Vochtigheid
 • Onvoldoende warmteopslag

Als de slaapzak niet goed gesloten is, is dit probleem gemakkelijk op te lossen. Maar als hij goed gesloten is en nog steeds niet warm genoeg, kan dat een groot probleem worden. Als het ijskoud is, zorg dan dat je zo veel mogelijk ondergoed aantrekt om je lichaam tegen kou te beschermen. Als je de nacht doorgekomen bent, zorg dan dat je slaapzak droog is voor je hem in je draagtas stopt.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies