Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De caravanluifel is de weerbestendige buitenhotelkamer van de kampeerder. In de mobiele woonkamer kunnen alledaagse spullen gemakkelijk opgeborgen worden en er is voldoende ruimte voor gasten. De onafhankelijkheid van de ligging is vooral aantrekkelijk voor gezinnen. Waar je de caravan ook parkeert, de luifel is gemakkelijk op te zetten en weer af te breken.

Met onze voortent caravan test 2023 krijg je een overzicht van het oerwoud aan aanbiedingen en tegelijk krijg je waardevolle tips over het kopen van een voortent. Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, hebben we luifels met en zonder stokken vergeleken. In dit artikel vind je de belangrijkste voordelen en nadelen. We willen je helpen een luifel te vinden die perfect aan je behoeften beantwoordt.
Belangrijk om te weten

 • Een caravanluifel kan aan de caravan bevestigd worden en vergroot de leefruimte bij het kamperen. De luifel is regen- en windbestendig en is verkrijgbaar in verschillende maten en prijscategorieën.
 • Er zijn verschillende soorten luifels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen die met palen en die met luchtkokers.
 • De caravanvoortent is niet alleen geschikt voor frequente en permanente kampeerders, maar ook voor grotere groepen en gezinnen. Omdat het opzetten maar een paar minuten duurt, is een luifel ook geschikt voor beginnende kampeerders.

Beste voortent caravan: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor caravanluifels

In het volgende geven we je een overzicht van verschillende aspecten van caravanluifels. Dit helpt je je weg te vinden in de vele verschillende producten die aangeboden worden en helpt je bij je aankoopbeslissing

Je kunt deze criteria gebruiken om caravanvoortenten met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de criteria zijn en wat belangrijk is bij het vergelijken van producten.

Grootte / Omtrek

De grootte van de caravanluifel bepaalt het aantal mensen dat er in kan en de hoeveelheid vrijetijdsartikelen die er in opgeborgen kunnen worden. Dit maakt het tot een individuele parameter waarvan je de rol moet kennen voor je koopt.

De grootte van de voortent wordt bepaald door de omtrek van je caravan. Deze maat is de lengte van de grond tot de linker buitenrand van de caravan, langs de bovenrand en over de rechter buitenrand terug naar de grond. Het hangt af van de fabrikant van de caravan, het model en de vorm.

Informatie over de omtrekmaat vind je meestal in het registratiedocument van het voertuig. Je kunt echter ook op eigen houtje de omtrekmaat van je caravan achterhalen. Hoe je moet meten, vind je in het gidsgedeelte.

Er is geen standaard maattabel voor luifels die rekening houdt met de omtrek. De meeste fabrikanten hebben daarom hun eigen maten. Ze beginnen meestal met maat 8 en eindigen met 23.

Om de optimale maat van je voortent te bepalen, moet je de omtrek van je caravan kennen.

Weerbestendigheid

De luifel wordt zonder bescherming aan de verschillende weersomstandigheden blootgesteld en moet er tegen kunnen. Idealiter schept de caravanluifel een ruimte waar het veilig toeven is, ongeacht het weer.

Weerbestendigheid is een belangrijk criterium bij de aanschaf van een caravanluifel en omvat de volgende sub-aspecten

 1. Regenbestendigheid: Hoe waterdicht een luifel is hangt af van zijn waterkolom. Het geeft aan hoeveel water het materiaal kan verdragen voor het er doorheen druipt. Een paraplu, bijvoorbeeld, wordt als waterdicht beschouwd bij een waterkolom van 800 mm. Luifels zijn meestal gecoat, wat betekent dat de gemiddelde waterkolom 2.000 mm is. Deze waarde is voldoende voor Europese breedtegraden. Als je een langere vakantie plant, zoek dan naar een waterkolom van minstens 3.000 mm. Afgezien van de waterkolom zijn (dubbel) afgedekte ritsen en getapete naden een must als je je luifel regenbestendig wilt maken.
 2. Windweerstand: De meeste luifels bieden voldoende windweerstand door ze strak op te spannen met lange haringen in de grond. Als je speciale stormbanden hebt, is de luifel extra beveiligd. Gebruik beoordelingen van klanten als leidraad en wees niet bang om contact op te nemen met de fabrikant. Voorzichtigheid is geboden bij sterkere winden. Maar heel weinig zonweringen op de Duitse markt zijn storm- en hagelbestendig. Scherpgerande hagelstenen kunnen het weefsel beschadigen en het lek maken. Daarom raden we een korte materiaalcontrole aan na elke storm.
 3. Sneeuwbestendigheid: Gewone luifels zijn niet wintervast en dus niet sneeuwbestendig. De kou en het gewicht van de sneeuw kunnen het materiaal beschadigen, de scheerlijnen broos doen worden en de ritssluitingen doen bevriezen. Er zijn all-season tenten beschikbaar voor winter- en langkampeerders. Ze hebben een speciale impregnering, stalen palen, een speciaal buitenmateriaal, een dikker dak en minder openingsmogelijkheden om ook onder extreme omstandigheden bruikbaar te blijven. Als richtlijn: Vanaf een temperatuur van -25 graden Celsius moet je afzien van het gebruik van een luifel.

Het ideale materiaal voor een luifel is temperatuurbestendig, scheurvast, waterafstotend en elastisch. Bedenk echter wel: De maximale stabiliteit van de caravanluifel krijg je alleen bij een perfecte constructie en zorgvuldig onderhoud. Als scheerlijnen los zitten, de stokken zijn losgeraakt of een grote hoeveelheid lucht is ontsnapt, is de luifel minder weerbestendig.

Opblaasbaarheid

Er zijn verschillende soorten luifels. Sommige zijn opblaasbaar en krijgen hun vorm en stabiliteit van luchtkanalen, andere worden op hun plaats gehouden door een paal.

De opblaasbare versie heeft geen stokken en de afzonderlijke stokken hoeven niet in elkaar gestoken te worden, zoals bij tenten wel het geval is. Het opzetten van luifels met luchtkanalen werkt met behulp van een pomp en is dus bijzonder gemakkelijk.

Type bijzondere kenmerken
Voortent met luchtkanalen eenvoudig op te zetten, kleine pakmaat, laag gewicht
Voortent met stokken stabiliteit onafhankelijk van de doekconditie, vervangingsstokken kunnen voordelig worden aangeschaft

Tip: Als je voor een opblaasbare luifel gekozen hebt, vul hem dan vóór je reis met lucht en controleer hem op lekken. Zo voorkom je een onaangename verrassing als je aankomt.

Welke versie je uiteindelijk kiest hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wind- en weerbestendigheid zijn niet afhankelijk van de opblaasbaarheid van de luifel.

Uitrusting

De uitrusting draagt niet bij tot de basisfunctie van de caravanluifel en is daarom een zacht aankoopcriterium. Maar omdat de klanten steeds veeleisender worden op het gebied van comfort, hebben sommige fabrikanten hun uitrusting daaraan aangepast en wij willen je ook tips geven over handige hulpmiddelen voor je koopt.

In principe kun je je voortent uitrusten (of laten uitrusten) zoals je wilt. Je kunt onder andere het volgende instellen

 • Ritssluitingen: helemaal niet bedekt, enkel of dubbel bedekt
 • Aantal ventilatie-inzetstukken
 • Aanwezigheid van vliegengaas
 • Dakvorm
 • Dakmateriaal: stevigere daken zijn sneeuwveiliger
 • Kleuren
 • Plaatsing van erkerramen

Op de websites van sommige fabrikanten kun je je luifel individueel inrichten en uitrusten volgens je wensen. De gegeven suggesties zijn bijzonder geschikt voor beginnende kampeerders. Zo vergeet je niets belangrijks en zul je aan het eind niet geërgerd zijn dat je iets over het hoofd gezien hebt.

Besluit: Welke soorten caravanluifels zijn er en welke is geschikt voor mij?

Bij het kopen van een caravanluifel heb je de keuze uit twee soorten producten:

Type voordelen nadelen
Voortent met stokken hoge stabiliteit, lage aanschafkosten lichtgewicht, snel op te zetten
Voortent met luchtbuis bewerkelijk op te zetten, kan caravan beschadigen regelmatige controle van materiaal op scheuren of gaten noodzakelijk, verliest lucht

Bij een caravanluifel heb je de keuze uit twee soorten frames. De ene haalt zijn stabiliteit uit metalen palen, de andere uit luchtkokers. Beide soorten producten hebben voor- en nadelen. Welk type product je verkiest hangt af van het doel van je reis, je gewenste comfort en je persoonlijke voorkeuren. In het volgende gedeelte geven we je meer informatie over de verschillende soorten om je te helpen beslissen.

Vorzelt mit Gestänge

Luifel met stokken

Bij een stokkenluifel bestaat het basisframe uit metalen palen. Deze stokken zijn ofwel van staal, aluminium of carbon en geven de luifel zijn vorm. Ze zijn er in verschillende diktes (25-28 mm) en zijn gemakkelijk in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen.

Volgens de aanwijzingen worden de verschillende stokken samengevoegd en door de bij elkaar passende stoflussen gehaald. Dit wordt herhaald tot de basisvorm van de luifel op zijn plaats ligt. Het kan nodig zijn de omringende stof bij te knippen tot ze onder spanning staat.

Voordelen
 • hoge stabiliteit
 • goedkoop
 • reserve-onderdelen verkrijgbaar
Nadelen
 • langer om op te zetten
 • kan caravans beschadigen bij storm
 • hoog gewicht

Het opzetten van dit type luifel vereist een zeker instinct en kan enkele minuten duren, afhankelijk van de vaardigheid. Het is daarom aan te bevelen dat twee mensen de luifel opzetten.

Als palen – vooral aluminium palen – vervormd raken door verkeerd gebruik of sterke windvlagen, kun je online gemakkelijk vervangingen krijgen. Reserve-onderdelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en van de meest populaire fabrikanten tegen redelijke prijzen.

De luifel met stokken is aanvankelijk ingewikkelder om op te zetten, maar over het algemeen is hij robuust en slijtvast. De palen voegen 10 tot 45 kilo toe aan het gewicht van de luifel, afhankelijk van het materiaal. Als je eenmaal gekozen hebt voor een caravanluifel met stokken, kun je hem waarschijnlijk zonder aarzelen enkele jaren gebruiken.

Vorzelt mit Luftschlauch

Luifel met luchtslang

In tegenstelling tot de caravanluifel met stokken, wordt de basisvorm niet bepaald door metalen stokken. Aan de buitenranden zitten luchtkanalen en kamers die zich vullen als de luifel opgeblazen wordt.

Er zitten geen metalen of fiberglas palen in dit type product die de caravan bij sterke wind kunnen beschadigen. Omdat er geen palen zijn die kunnen omvallen of overreden worden, wordt tegelijk het gevaar voor verwondingen verkleind en wordt de luifel gezinsvriendelijker.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • kleine pakmaat
 • snel op te zetten
 • duurzaam, lager risico op verwondingen
Nadelen
 • Regelmatige controle noodzakelijk
 • verliest lucht
 • geen pomp, geen luifel

Hoewel opblaasbare luchtstaven vaak in een dubbelwandig en robuust hulzensysteem zitten, is materiaalschade niet uit te sluiten. Vooral na lange tijd van opslag en voortdurend gebruik moet je de luifel regelmatig controleren op kleine gaatjes of scheurtjes.

Als je bij je kwaliteitscontrole grotere krassen, deuken en dergelijke ontdekt, kun je deze plekken uit voorzorg oplappen. Een fietsreparatieset, bijvoorbeeld, is geschikt voor dit doel

De luifel met luchtkanalen hangt af van de aanwezigheid van een pomp. Als hij thuis vergeten wordt of onderweg kapot gaat, kan de luifel niet opgeblazen of bijgevuld worden.

De luchtluifel heeft helemaal geen stokken nodig. Door de grondstoffen die bij de productie bespaard worden, is de luchtluifel duurzamer. Als je gericht bent op gemakkelijk opzetten, minder bagage en duurzaamheid, en je bent bereid meer tijd te besteden aan het onderhoud van je voortent, dan is de luchtbuis voortent de juiste keuze voor jou.

Gids: Veelgestelde vragen over voortenten voor caravans uitvoerig beantwoord

Als je overweegt een voortent voor je caravan aan te schaffen, heb je vast wel wat vragen. In onze luifelgids verduidelijken we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten. De volgende paragrafen moeten je helpen begrijpen wat een luifel is en waar je op kunt letten. Zo ken je alle achtergrondinformatie en vind je de perfecte caravan voortent voor jou.

Wat is een (caravan) voortent?

Een luifel is een extra ruimte-uitbreiding aan een bestaand voertuig, die kan worden opgezet en gedemonteerd. Hij kan aan een camper, bestelwagen, caravan, bus of auto bevestigd worden, of helemaal vrijstaand staan.

De luifel wordt gekenmerkt door een basisframe, dat voorzien is van een frame of van luchtkokers. Het dak en de zijwanden zijn meestal gemaakt van een kunststof zoals acryl of PVC.

Vorzelt für den Wohnwagen-1

Luifels kunnen flexibel opgetrokken en afgebroken worden. Ze maken ook een individuele inrichting en ruimtegebruik mogelijk. Geen kampeertocht zou zonder luifel moeten zijn.
(Image source: Chris Holder / Unsplash)

De extra ruimte kan naar eigen voorkeur gebruikt worden: Als een soort wintertuin, eethoek, keuken, woonkamer, meditatieruimte – er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Hoe groot moet mijn caravanluifel zijn?

Net als de caravan is de voortent in verschillende maten verkrijgbaar. De grootte van de luifel hangt af van de omtrek van de caravan. Hoe je dit kunt achterhalen en meten vind je hieronder.

Nauwkeurigheid loont! Als de voortent te groot of te klein is, kan hij niet aan de caravan bevestigd worden en zal hij lekken.

Vorzelt für den Wohnwagen-2

In de close-up zie je twee gasflessen die onder de achterruit geplaatst zijn. Je krijgt je oog voor detail terug bij het kamperen.
(Image source: Isaac Moore / Unsplash)

Er is geen standaard maattabel voor luifels van welke soort dan ook. De maten variëren van fabrikant tot fabrikant. Als je niet zeker weet welke maat het beste is voor je luifel, vraag dan advies aan een deskundige in een speciaalzaak. Hij of zij kan je alle verschillen uitleggen en je vragen in detail beantwoorden.

Welke alternatieven zijn er voor caravanluifels?

Je hebt niet per se een luifel nodig om een ontspannen vakantie door te brengen met je geliefden. Wil je het gevoel van openheid en “slapen onder de hemel” gekoppeld aan de zekerheid niet verrast te worden door een regenbui om half vier ’s morgens, dan kun je terugvallen op alternatieven. Om je te informeren over de grote verscheidenheid aan producten, geven we je een kort overzicht van mogelijke alternatieven voor de caravanluifel.

Tyo Beschrijving
Voortent De voortent wordt gebruikt om het voorterrein van de caravan af te dekken. Omdat het behalve het dak geen zijwanden heeft, beschermt het tegen direct zonlicht, maar niet tegen wind en regen.
Paviljoen Het paviljoen is de ideale metgezel voor de zomer. Hij heeft geen muur van het huis of de caravan nodig en is vrijstaand. Hij is het meest geschikt als overkapping voor gasten of als tegen weersinvloeden beschermde eethoek in uw eigen tuin.
Tent In tegenstelling tot de voortent, kan de tent op zichzelf staan. In de meeste gevallen heeft het een grondzeil en is het rondom gesloten. Hierdoor is hij regen- en windbestendig.

De luifel wordt met een speciale bevestiging direct op de camper gemonteerd en biedt de eigenaar een schaduwrijke plek. Het paviljoen heeft hetzelfde doel. Hij is vaak wat groter, zodat een hele groep mensen er ruimte onder kan vinden.

De tent werd oorspronkelijk gebruikt om in te slapen, maar op de juiste hoogte en met de juiste uitrusting kan hij een gezellige huiskamervervanger zijn. Net als bij de vrijstaande luifel heb je de mogelijkheid om je tent op te zetten waar je wilt.

Dit kan heel dicht bij de caravan zijn of een paar meter verderop. Als je voor meerdere dagen een vaste standplaats voor je caravan hebt, kun je zelfs met de tent naar gebieden gaan die verder van je ‘uitvalsbasis’ liggen.

Vorzelt für den Wohnwagen-3

Je ziet een paviljoen, twee tenten en een auto voor een kampzaal. Als je een paar dagen rust wilt, is het een goed idee om ’s nachts in de tent te slapen en overdag met je medevakantiegangers van de gemoedelijke sfeer in het paviljoen te genieten.
(Image source: Danielle Rice / Unsplash)

Hoe kom ik achter de omtrek voor mijn caravanluifel?

De omtrekmaat, ook wel de afrollengte genoemd, is van cruciaal belang als je een luifel koopt. Zonder deze maat past de voortent misschien niet perfect in de caravan. Gewoonlijk vind je de afmetingen in het kentekenbewijs van je caravan. Maar omdat dit niet altijd het geval is, leggen we hieronder uit hoe je gemakkelijk zelf de omtrekmaat kunt meten.

Opgelet: De hoogte van de caravan verandert met de belading. Hiermee moet bij het meten rekening gehouden worden.
 1. Voorbereiding: Om de omtrek te meten heb je een meetlint nodig of een niet rekbaar touwtje met een gewicht aan een uiteinde. Als je alleen bent, kun je het touwtje gebruiken. Als je steun hebt, gebruik dan het meetlint.
 2. Procedure: Leg het koord of de omtrekmeting op de vloer direct onder de achterrand van de caravan. Plaats nu de maat over de caravan. Ga dan naar de voorste rand bij de karavaansnuit. Hier rek je de maat of het touw naar de grond om de lengte af te lezen.
 3. Speciale kenmerken: Heb je een “aerodynamische” caravan met een gebogen voorkant? Stel de hoogte in en trek het meetlint over je caravan tot de afstand tussen de grond en de meting nog maar 1,85 meter is. Van hieruit ga je verticaal naar de grond en je hebt je omtrekmeting.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn caravanluifel?

De juiste verzorging van de zonwering is belangrijk en beïnvloedt de levensduur van het product. Daarom moet je je luifel en toebehoren voor en na elk gebruik voldoende aandacht geven. Dit hoofdstuk vertelt je waar je op moet letten bij het onderhoud van je luifel.

In de meeste gevallen bestaat het materiaal van de luifel uit polyester weefsel dat aan beide kanten met PVC gecoat is. Dit synthetische materiaal is afwasbaar en rotvrij.

Je kunt verschillende soorten vuil met een vochtige doek afvegen

 • Regenstroken
 • Pollen residu
 • Groene omslag
 • Residuen van insecten
 • Boomharsen

Laat de luifel daarna goed aan de lucht drogen – we willen een schone en droge luifel inpakken. Als je je luifel niet gebruikt, haal je hem weg en berg je hem op een droge en donkere plaats op.

Er zijn speciale caravan- en camperreinigers die je ook op je voortent en toebehoren kunt gebruiken. Dit werkt net zo goed als het vodje. Het verwijdert geen grof vuil, zoals opgedroogde modder bij de grond.

Door deze verzorgingstips te volgen, kun je lang van je luifel genieten zonder je zorgen te hoeven maken over beschadigingen door opslag, poreusheid van het materiaal of het vervagen van de kleur.

Beeldbron: welcomia/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies