
Onze selectiecriteria
Welkom op onze grote slee test 2023. Hier stellen we alle sledes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste slee voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist op moet letten als je een slede wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Behalve om te sleeën, kun je een slee ook gebruiken om kinderen te vervoeren.
- In het algemeen verschillen sleden in het gebruikte basismateriaal. De meest voorkomende zijn houten sleeën en sleeën van plastic of aluminium.
- De keuze van de juiste slee hangt vooral af van het maximale draagvermogen en de afmetingen van de zitting. Houten sleeën zijn het meest geschikt voor meerdere personen, terwijl plastic sleeën vooral geschikt zijn voor kinderen.
Sledes: Favorieten van de redactie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slede koopt
Wat is het voordeel van een slede boven een bob of een schuifplaat?
- Meer geschikt voor volwassenen
- Grotere stabiliteit
- Functionele accessoires beschikbaar
- Kan ook voor transport gebruikt worden
- Bevordert begrip van bochtenwerk
Sledes zijn meer geschikt voor volwassenen, vooral vanwege hun zithoogte. Bovendien spreekt de grote stabiliteit van houten en aluminium sleden ook voor dit gebruiksgebied. De verscheidenheid aan accessoires betekent dat er ontelbare gebruiksmogelijkheden zijn. Behalve voor klassiek sleeën kan de slee ook gebruikt worden als vervoermiddel voor baby’s en kleine kinderen. Omdat gewone sleeën niet voorzien zijn van een stuursysteem of een rem, traint actief rijden het gevoel van het lichaam. Dit geeft je een beter inzicht in hoe je bochten moet nemen.
Wat is het verschil tussen een Davos slee en een hoornslee?
Wat is het verschil tussen een slee en een tobogan?
Dit verschil leidt tot verschillend stuurgedrag en verschillende snelheidsniveaus.
Slee | Roddel | |
---|---|---|
Constructie | Stijf | Flexibel |
Lopers | Vlak | Gebogen |
Loperhelling | Geen | Licht hellend |
Steunvlak | Groot | Klein |
Besturing | Met de voet | Door gewichtsverplaatsing |
Draaigedrag | Geen krappe bochten mogelijk | Krappe bochten mogelijk |
Sledes hebben een stijve constructie door lijmen of schroeven. Bovendien hebben ze geen helling en staan ze plat op de lopers. Dit betekent dat het contactoppervlak groter is dan bij een toboggan, wat tot lagere snelheden leidt.
Een toboggan heeft een flexibel basisframe door rubber dragende verbindingen. Een tobogan heeft een beter bochtengedrag door de lichte helling van de lopers van 10 tot 25 graden en de licht gebogen lopers. Sturen met behulp van gewichtsverplaatsing en de goede vormgeving maken hogere snelheden mogelijk.
Kan ik een tobogan huren?
Welke slee is geschikt voor baby’s?
Welke slee is geschikt voor kinderen?
Welke slee is geschikt voor volwassenen?
Welke slee is geschikt voor twee personen?
Welke accessoires zijn er voor sledes?
- Rugleuning
- Kinderzitje
- Voetenzak
- Duwstang
- Duwstang
- Sledetouw
- Wielen
Een slee-rugleuning komt vooral voor bij hoornsleeën en Davos sleeën. De halfronde houten rugleuning maakt sleeën met kinderen veiliger. Dit voorkomt dat ze van de slee glijden. Met behulp van een kinderzitje kunnen ook peuters en baby’s gemakkelijk vervoerd worden. De zitjes zijn meestal van plastic en hebben een gordel. Een voetenzak is ook geschikt voor het vervoer van baby’s en peuters.
De fleece voering geeft optimale warmte en wordt met riempjes aan de slede bevestigd. Je kunt de slee comfortabel van achteren duwen met behulp van een duwsteun of duwstang. De duwstang bevat ook een rugleuning. Met een sleetouw kan de slee op de klassieke manier getrokken worden. Een houten handvat maakt het meestal gemakkelijker om vast te houden. Wheels zijn een bijzonder praktisch accessoire. Ze kunnen in een paar eenvoudige stappen gemonteerd worden. Dit maakt het ook mogelijk om op de weg of op dunne lagen sneeuw te rijden.
Besluit: Welke soorten sledes zijn er en welke is de juiste voor jou?
In het algemeen zijn er drie verschillende soorten sledes
- Houten slee
- Plastic slee
- Aluminium slee
Voor elk van deze soorten is het basismateriaal verschillend, wat zowel tot individuele voordelen als tot nadelen leidt. Afhankelijk van het gewenste gebruiksgebied en het belang van individuele criteria, is een ander type slede het meest geschikt voor je. In het volgende gedeelte zoeken we samen uit welk type slede het meest geschikt is voor jou. Om dit te doen, laten we je kennis maken met de bovengenoemde soorten sledes en geven we je een duidelijk overzicht van hun voor- en nadelen.
Wat onderscheidt een houten slede en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Houten sleeën worden gekenmerkt door hun robuuste constructie en ruime gebruiksmogelijkheden. Tot de klassieke houten sleeën behoren de Davos slee en de hoornslee. Dit type slee is het meest geschikt om baby’s en kleine kinderen veilig te trekken, en ook voor gezamenlijke familie-afdalingen. Door hun grote stabiliteit kunnen ook volwassenen ze zonder problemen gebruiken. Er zijn ook modellen voor twee tot drie personen.
Door het gebruik van hout blijkt dit type slee zeer stabiel en richtingsvast te zijn. Door zijn relatief hoge eigen gewicht glijdt de slee niet zijdelings weg en draait niet tijdens de rit. Bijgevolg wordt het de berg op trekken echter geassocieerd met inspanning.
Houten sleden zijn duurzaam gemaakt en erg duurzaam. Je kunt de levensduur van je slee ook verlengen door regelmatig onderhoud aan het eind van het seizoen. Controleer vooral de looprails op roest. Met behulp van de combinatie van hout en metaal zijn er nu ook opvouwbare modellen. Houten sleeën zijn er in lengtes van 80 cm tot 130 cm en kunnen tot 180 kg belast worden.
Omdat de slee moeilijk te besturen is, is hij beter geschikt voor volwassenen en gezamenlijke gezinsafdalingen. Kinderen vinden het daarom moeilijk om de slee alleen te berijden.
Wat onderscheidt een plastic slee en wat zijn de voor- en nadelen?
Kunststof sleden worden gekenmerkt door hun lichtheid en lage kostprijs. Dit maakt ze tot ideale sleeën voor kinderen. Dit type slee is perfect voor kinderen om alleen te berijden. Door de aard van de slee wordt hij zelden door volwassenen of meer dan één persoon gebruikt.
Plastic sleeën zijn door hun lichte gewicht gemakkelijker te besturen door kinderen. Bovendien kunnen ze moeiteloos bergop getrokken worden. Dit type slee heeft echter de neiging zijwaarts te glijden. Dit type slee is meer geschikt voor korte hellingen, vanwege zijn geringere stabiliteit. Zijn lichtheid maakt het ook leuk om in heel zachte of weinig sneeuw te rijden. Plastic sleeën zijn goedkoop, maar ook minder duurzaam en niet duurzaam geproduceerd. Plastic sleden variëren in lengte van 85 cm tot 105 cm. Sommige modellen kunnen met tot 100 kilo belast worden.
Wat onderscheidt een aluminium slede en wat zijn de voor- en nadelen?
Aluminium sleden worden gekenmerkt door hun gemakkelijke hanteerbaarheid en de zeer goede rijeigenschappen die daarmee gepaard gaan. Dit type slee is de beste slee voor frequente rijders en ervaren sleeërs. Door de hoge snelheid is een aluminium slede minder geschikt voor beginners.
Sleeën van aluminium zijn bijzonder hoogwaardige modellen en daardoor zeer duurzaam. De slee roest niet en is ook zeer geschikt voor ervaren kinderen. Door zijn geringe gewicht is dit type slee gemakkelijk te hanteren. Hij glijdt heel goed in een breed scala van sneeuwcondities en komt heel snel op gang.
Deze modellen zijn meestal ontworpen als opvouwbare sleeën en zijn daardoor nog gemakkelijker de berg op te vervoeren. Je vouwt de slee eenvoudig op en draagt hem de berg op. Omdat hij zo licht is, kan hij net zo moeiteloos omhoog getrokken worden.
Aluminium sleeën zijn iets duurder in de aanschaf. Vanwege de extreme wendbaarheid en snelheid wordt voor beginners een minder racy model aangeraden. De lengte van dit soort slee varieert van 95 cm tot 115 cm. Het maximale draagvermogen is 110 kg.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sledes te vergelijken en te evalueren
We hebben de belangrijkste koopcriteria samengevat om je te helpen beslissen welke slede geschikt is voor jou. Je kunt deze factoren gebruiken om sledes te evalueren en te vergelijken. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen welke slee het beste bij je past. Samengevat zijn de volgende criteria van belang
- Slee type
- Aantal personen
- Maximale belasting
- Item gewicht
- Afmetingen van de slee
- Soort zitplaats
- Grootte van de zitting
- Ontwerp
- GS merk
- Meegeleverde accessoires
In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke aankoopcriteria. Zo krijg je een goed inzicht in de afzonderlijke factoren en kun je hun belang beter inschatten.
Sledetype
We hebben hierboven de verschillende soorten sledes al uitvoerig beschreven. We willen echter nogmaals benadrukken dat het basismateriaal dat voor een slee gebruikt wordt het belangrijkste criterium is bij het kopen van een slee. Er zijn belangrijke verschillen tussen sleden van hout, kunststof of aluminium.
Als de slee bestemd is voor gebruik door kinderen, dan is een kunststof slee de beste keuze. Als je als volwassene de koning van de slee wilt zijn, is een aluminium slee de perfecte slee voor jou. Als je daarentegen samen met het gezin plezier wilt maken, is een houten slee de beste keuze.
Aantal mensen
Sleeën is niet alleen leuk als je alleen bent. Afhankelijk van de grootte van de zitplaats en het maximale laadvermogen, kunnen één of twee volwassenen samen rijden. In combinatie met kinderen bieden sommige sleeën zelfs plaats aan drie personen. Vooral houten sleeën zijn ideaal om samen te sleeën, vanwege hun stabiliteit.
De sleeën van Davos en Horn bieden zelfs genoeg ruimte voor twee volwassenen. Voor twee peuters is een plastic slee meestal voldoende, zowel qua stabiliteit als qua ruimte. Vraag je dus eerst af of de slee geschikt moet zijn voor meerdere kinderen, volwassenen of een mengeling van beide. Twee volwassenen hebben meer ruimte nodig dan twee kinderen en vereisen meer stabiliteit.
Gebruik door | Geschikt materiaal | Maat |
---|---|---|
Kinderen | Plastic | 95-110 cm |
Volwassenen | Aluminium | 90-95 cm |
Gezinnen | Hout | tot ca. 115 cm |
Maximale belasting
Zoals al uitgelegd in het hoofdstuk over het aantal personen, is de maximale belasting van een slee een belangrijke factor bij de aanschaf ervan. Houten sleeën hebben het hoogste draagvermogen. Dankzij het gebruik van uiterst robuust hout kunnen deze sleden lasten tot 180 kg dragen. Sleden van aluminium en kunststof daarentegen kunnen maar maximaal 100 kg dragen.
Artikelgewicht
Het gewicht van sleden varieert van 3 kg tot ca. 5.5 kg. De evaluatie van het eigen gewicht is echter enigszins ambivalent. Aan de ene kant moet je het extra gewicht niet negeren, vooral bij het optrekken.
Zelfs kleine verschillen in gewicht zijn hier heel duidelijk merkbaar. Bovendien zijn lichtgewicht sleeën gemakkelijker te besturen. Dit betekent dat gewicht een belangrijke rol speelt, vooral bij kinderen. Aan de andere kant geeft een hoog tarragewicht meer stabiliteit. Je hebt dus een stevigere slee nodig als je met het gezin bergaf wilt gaan.
Slee afmetingen
Een slee neemt altijd ruimte in beslag, of je hem nu opbergt of in de auto legt. Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, is een opvouwbare slee ook een goed alternatief. Sledes verschillen vooral in lengte. Aluminium sleden zijn de kortste modellen met een lengte van ongeveer 90 – 95 cm. De lengte van plastic sleden varieert van 95 cm tot 110 cm.
Houten sleden voegen nog eens 5 cm toe en zijn verkrijgbaar tot een lengte van 115 cm. De verschillende modellen verschillen in breedte en hoogte met maximaal 15 cm. Samengevat bestaat er niet zoiets als een ruimtebesparende slee. De afmetingen veranderen naar gelang het gebruiksgebied en het mogelijke aantal personen.
Soort zitje
Het soort zitje speelt een belangrijke rol, vooral voor gewone sledetochten. Ook na enkele minuten op het zitje moet je je nog steeds op je gemak voelen op de slee. In principe zijn er twee verschillende soorten zitjes voor houten sleden. De latjesstoel is de klassieke variant. Hij bestaat uit houten latten die een gelijkmatig zitvlak vormen. Het gordelzitje is gemaakt van gevlochten gordels en is dus de zachtere variant. Het gordelzitje biedt meer comfort, vooral bij sprongen en ongelijke stukken.
Bij sleden van kunststof is het zitje ook altijd van kunststof. Aluminium sleden, daarentegen, zijn zowel met een aluminium zitje als met een gordelzitje verkrijgbaar. Bij sommige soorten sledes wordt de keuze van de zitplaats dus automatisch bepaald door het soort slede. In andere gevallen moet je overwegen of je een zachte of harde zitting verkiest.
Grootte van de zitting
De afmetingen van de zitting spelen een belangrijke rol bij het comfortabel zitten. Vooral als er meerdere mensen op de slee zitten, wordt het snel benauwd en oncomfortabel. De kleinste zitvlakken strekken zich uit over ca. 50 x 30 cm en bieden dus weinig plaats. Houten sleeën met lattenbodems bieden meestal de grootste zitruimte. Met een maximale oppervlakte van 81 x 27 cm kunnen twee volwassenen de slee comfortabel berijden.
Design
De vormgeving speelt een belangrijke rol, vooral bij kindersleeën. Het ontwerp kan verdeeld worden in twee hoofdkenmerken
- De kleur van de slee
- De vorm van het model
De kleur van vooral houten en aluminium sleden wordt meestal bepaald door het materiaal en niet bewerkt. Natuurlijk kun je deze sledes ook in verschillende kleuren kopen of zelf aanschaffen. Daarentegen zijn kunststof sleden er in allerlei kleuren.
Qua vorm worden houten sleeën in principe verdeeld in Davos en hoornsleeën. Kunststof sleden en aluminium sleden maken meestal indruk door hun moderne vormgeving. Vooral plastic sleden zijn gemaakt met afgeronde randen om het risico op verwondingen te verkleinen.
GS markering
De GS markering staat voor geteste veiligheid. De fabrikant laat zijn product door een externe inspecteur controleren. Geteste sleden voldoen dus aan de wettelijke eisen, die vooral betrekking hebben op de veiligheid van het produkt. Als je een slee koopt, moet je beslist letten op proefsporen. Het GS merk staat onder andere voor een product van hoge kwaliteit.
Meegeleverde accessoires
Veel sledes worden geleverd met meegeleverde accessoires. Afhankelijk van het gebruiksgebied kun je geld besparen met behulp van bepaalde extra’s. Je bespaart niet alleen geld op de aanschaf van extra onderdelen, maar ook veel tijd. Als je later accessoires koopt, heb je weer kostbare tijd nodig voor onderzoek en aanschaf.
Ongeacht of je een sleeptouw nodig hebt om te vervoeren of om op te trekken, dit is altijd voordelig.
Vooral bij het kopen van sleeën voor baby’s en peuters is het raadzaam om te kijken naar de onderdelen die bij de slee worden geleverd. Er zijn veel manieren om een slee geschikt te maken voor kinderen. Hier kan een slee echt opvallen en je aankoopbeslissing positief beïnvloeden.
Wetenswaardigheden over sleeën
Kan ik mijn houten slee zelf repareren?
Klassieke houten sleden kunnen wel een of twee reparaties gebruiken. Gebroken lopers, versplinterd hout of een gebroken lat komen soms voor bij Davos of hoornen sleden. Je kunt geschikte sledelopers vinden in doe-het-zelfzaken of op het Internet. Om de oude lopers te verwijderen heb je een schroevendraaier en een kleine hamer nodig om de vastgelijmde lopers los te maken van het hout. Dit betekent dat je de sledelopers zelf in een paar eenvoudige stappen kunt vervangen. Kleine splinters op het hout kun je snel verwijderen door te schuren.
Als de afschilfering wat groter is, moet je ook een vulmiddel gebruiken. Vloeibare hout- of houtvuller is verkrijgbaar in speciaalzaken. Een gebroken lat op het zitje kan gemakkelijk vervangen worden door een nieuwe uit de doe-het-zelf zaak. Als het basisframe gebroken is, is reparatie niet aan te bevelen. Samengevat kunnen kleine reparaties zelf uitgevoerd worden, mits je over wat handvaardigheid en de nodige uitrusting beschikt.
Hoe kan ik een roestige houten slee weer berijdbaar maken?
Je kunt roest van de lopers gemakkelijk verwijderen met schuurpapier. Het is heel normaal dat zich na langdurig gebruik roest vormt op de slede-lopers. Afhankelijk van de dikte van de roest, werk je het best van grofkorrelig schuurpapier naar fijnkorrelig schuurpapier. Om kruisende groeven te vermijden, schuur je altijd in de looprichting. Verwijder tenslotte de roest met een zachte doek.
Kan ik sneller een houten slee maken?
In principe kan een houten slee sneller gemaakt worden. De oorzaak van een trage slee is echter meestal een verkeerde rijtechniek. Roestvrije lopers zijn essentieel voor een snelle slee. Je kunt de lopers ook voorbereiden met behulp van skiwax. Het helpt ook om de lopers kort voor de start op te warmen.
Hoe stuur ik een slee?
Je hebt alleen je voeten nodig om een slee te besturen. Door met één voet over de sneeuw naast de slee te slepen, maak je een bocht. Zo ga je naar links als je je linkervoet in de sneeuw zet en naar rechts als je je rechtervoet gebruikt. Voor een optimaal rijgedrag moet de voet in de achterste helft van de slee geplaatst worden. Je kunt de radius van de draai bepalen door druk uit te oefenen op de grond.
Door de ene kant af te remmen, vertraagt hij en wordt bijgevolg ingehaald door de ongeremde kant. Zo ontstaat de gewenste koerswijziging. Sturen kan een beetje ongewoon zijn, vooral in het begin. Maar of je nu een beginner of een gevorderde ruiter bent, je moet altijd een helm dragen.
Welke oplossingen zijn er als de slee naar links/rechts trekt?
Als de geometrie van de slede vervormd is, trekt hij naar links of rechts. Een asymmetrie wordt veroorzaakt door een ongeluk of een verkeerde lagering. Om te weten te komen waar en hoeveel de verschillen zijn, kun je het beste een vel papier van voren en van achteren onder beide runners schuiven tot het vastloopt.
Als de slede intact is, is het raakpunt aan beide kanten hetzelfde. Als de houten slee krom is, kun je de symmetrie bewerken met behulp van een vijl en beitel. Als de slee van aluminium is, kun je hem verbeteren door hem voorzichtig te buigen.
Welke houtsoort wordt gebruikt voor houten sleeën?
Voor de constructie van een houten slee wordt meestal beuken- of essenhout gebruikt. Beuken en essen zijn houtsoorten van zeer hoge kwaliteit. Essenhout is echter taaier en resistenter dan beukenhout. Beuk wordt echter vaak gebruikt omdat het goedkoper is.