Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

67Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

189Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote skibox test 2023. Hier stellen we alle skiboxen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste skibox voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een skibox wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een skibox is een langwerpige kist van duurzaam plastic die op het dak van de auto gemonteerd wordt en extra bergruimte biedt voor bagage. Door de bagage uit de bagageruimte te halen, worden sneeuw en vocht niet in de auto meegevoerd.
 • Anders dan de naam doet vermoeden, is een skibox niet alleen bedoeld voor ski’s en andere sportuitrusting, maar biedt hij ook plaats aan dekens, slaapzakken, kleding en zelfs kinderwagens, bijvoorbeeld.
 • Er zijn verschillende manieren om een skibox op het dak van je auto te monteren. We stellen de meest voorkomende soorten voor in ons beslissingsgedeelte. Maar laten we wel wezen: ze zijn allemaal heel gebruiksvriendelijk en kunnen snel en gemakkelijk worden toegepast.

Skibox test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een skibox koopt

Wat is een skibox?

Een skibox, ook wel dakkoffer genoemd, is een langwerpige kist van duurzaam kunststof die op het dak van de auto gemonteerd wordt en extra bergruimte biedt voor allerlei soorten bagage. Skiboxen worden in verschillende uitvoeringen aangeboden. In de regel zijn ze minstens 190 cm lang om genoeg plaats te bieden voor ski-uitrusting en ze zijn er in overwegend neutrale kleuren, zoals zwart of zilver. Een skibox is volledig gesloten, afsluitbaar en kan alleen van binnenuit van het autodak losgemaakt worden. Dit betekent dat alleen de dakdrager tegen diefstal beschermd hoeft te worden. Dragers van hoge kwaliteit hebben in de fabriek een afsluitbare sluitcilinder geïnstalleerd. Als dit niet het geval is met je dakdrager, kun je een veiligheidsslot kopen.

Voor wie zijn skiboxen geschikt?

In principe zijn dakkoffers geschikt voor iedereen die met de auto op vakantie wil en extra bergruimte nodig heeft. Niettemin is een skibox niet geschikt voor elk type voertuig. Ze zijn meestal geen probleem voor gezinsauto’s, terwijl subcompact auto’s, sportauto’s en Caprios minder geschikt zijn voor dakkoffers omdat ze geen daklast mogen dragen.

Skiboxen helpen je om je bagage gemakkelijk en veilig op het dak van de auto op te bergen. Dit schept meer ruimte in de auto en beschermt hem tegen krassen. (Image source: 123rf.com / 33459648)

Daarom een belangrijke opmerking op deze plaats: De maximale dakbelasting van de auto mag niet overschreden worden! Je kunt dit opzoeken in de voertuigdocumenten. Voor de meeste voertuigen is dat tussen 75 en 100 kg. Houd rekening met het gewicht van de basisdrager, het lege gewicht van de dakkoffer en het gewicht van de inhoud van de dakkoffer! Er

zijn in Flensburg boetes en een punt voor het overladen van auto’s als de overbelasting meer dan 20 % van het toegestane totaalgewicht bedraagt!

Wat zijn de voor- en nadelen van skiboxen?

De mobiele bagageboxen hebben enkele voor- en nadelen. We hebben deze hieronder duidelijk voor je samengevat:
 • Voordelen
  • Extra bergruimte
  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk te laden en te lossen
  • Duurzaam materiaal
  • Kan op elk moment verwijderd worden
  • Meer ruimte voor passagiers
  • Diverse uitvoeringen
  Nadelen

  Niet geschikt voor elk voertuig

 • Vereist een draagsysteem
 • Beïnvloedt het rijgedrag
 • Verhoogd risico op ongelukken
 • Maximum snelheid van 130 km/u
 • Verhoogd brandstofverbruik
 • Windgeruis

Hoe verandert een skibox het rijgedrag?

Een dakkoffer beïnvloedt de rijdynamiek, wat betekent dat je je rijgedrag moet aanpassen. Omdat de kist op het dak van de auto bevestigd is, verandert de hoogte van de auto en daarmee ook zijn zwaartepunt. Hoe hoger het zwaartepunt, hoe groter de zijdelingse helling in de bocht en hoe gevoeliger de auto is voor zijwind. Ondanks zijn aerodynamische vorm, creëert de dakkoffer ook meer luchtweerstand. Dit leidt niet alleen tot een hoger brandstofverbruik, maar beïnvloedt ook de remwerking. Kortom: de remweg wordt iets langer.

We raden je aan de rijdynamiek te testen voor je aan een lange reis begint! De beste manier om dit te doen is door een paar korte routes te rijden die je bekend zijn!

Er kunnen problemen ontstaan bij een bijzonder sportieve rijstijl: De fabrikant beveelt in Duitsland een maximum snelheid van 130 km/u aan. Je kunt dit lezen in de gebruiksaanwijzing.

Hoe monteer ik een skibox?

Om een bagagebox op je auto te kunnen monteren, heb je eerst een geschikt dakrek nodig, ook wel basisrek genoemd. Deze drager komt voor in de vorm van een reling, een regengoot of in de vorm van vaste punten op het dak van de auto. Sommige voertuigen zijn af fabriek met zo’n dakdrager uitgerust. Ga na of je een voorgeïnstalleerde drager hebt. Zo niet, dan kun je meestal een overeenkomstige retrofit kit kopen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de eigenlijke installatie van de skibox, afhankelijk van het model van de gekochte box. In het beslissingsgedeelte van deze gids hebben we de meest gangbare methoden voor je op een rijtje gezet.

Skiboxen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. De montage, de afmetingen en de kleur variëren naar gelang de wensen en smaak van de klant. (Image source: unsplash.com / Holly Mandarich)

Als algemene regel geldt dat de kist zo centraal mogelijk op de dakdrager moet rusten, zodat het gewicht er optimaal op verdeeld wordt.

Tip: Lees altijd de gebruiksaanwijzing! De fabrikant toont je hoe je de kist correct installeert en geeft je ook waardevolle tips (bijvoorbeeld over correct laden en lossen).

Hoe laad je een skibox op de juiste manier?

Voor het laden van een skibox gelden dezelfde regels als voor het laden van een voertuig. Leg grote en zware voorwerpen eerst centraal op de bodem van de bagagedoos. Leg er zachte en lichtere voorwerpen, zoals dekens of slaapzakken, omheen. Deze dempen je remmen en voorkomen mogelijke beschadiging van de bak door scherpe voorwerpen. Let er bij het laden op dat er geen openingen zijn. Antislipmatten, elastische elastiekjes of spanbanden en -netten geven extra steun en voorkomen dat voorwerpen gaan rollen. Denk er dus over om ook een paar van deze aan te schaffen.

Belangrijk: Overlaad de doos niet! Het deksel van een skibox moet altijd gemakkelijk en zonder druk sluiten!

Waar kan ik skiboxen huren?

Wegens de niet onaanzienlijke aanschafkosten zijn sommige bestuurders geneigd hun skiboxen te huren in plaats van ze te kopen. Dit is vooral nuttig als je bij uitzondering alleen op vakantie met de auto reist en anders voorrang geeft aan andere reismethoden. Hieronder vind je een alfabetische selectie van aanbieders die tegen een kleine vergoeding skiboxen verhuren

 • dachboxverleih.com
 • ebay-kleinanzeigen.de
 • erento.com
 • Markötter.de
 • miet24.de

Afhankelijk van waar je woont, kun je ook enkele plaatselijke aanbieders in je omgeving vinden.

Besluit: Welke soorten skiboxen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besloten hebt een dakkoffer te gebruiken, moet je nagaan welk model voor jou geschikt is. Vooral de juiste soort montage is belangrijk. De volgende varianten zijn de meest voorkomende op de markt

 • Bevestiging met U-bout
 • Snelontgrendeling
 • Klauwsluiting
 • T-sleuf bevestiging

In de volgende paragrafen bespreken we elk van de bovengenoemde soorten. Zo krijg je een idee van welk type voor jou het meest praktisch is.

Wat zijn de kenmerken van een U-bout?

Een U-bout is een eenvoudig, veel gebruikt bevestigingssysteem voor bagagedozen. Het wordt vooral gebruikt voor dozen in het lage en middenprijssegment. Daarbij worden eerst U-vormige metalen beugels van onderen rond de dakdrager geplaatst. Er zijn voorgeboorde gaten in de dakkoffer. De metalen beugels worden erdoor geschoven en vastgezet met behulp van borgclips.

Hoe werkt een snelsluiting?

De snelsluiting wordt ook gebruikt voor het monteren van dakkoffers, maar is iets handiger dan de hierboven beschreven U-bout bevestiging. Ook hier worden beugels gebruikt die door voorgeboorde gaten in de dakkoffer geschoven worden. In tegenstelling tot de U-beugelbevestiging worden de beugels echter niet vastgezet met klemmen, maar met een snelspanner die in de kist zit.

Wat kenmerkt een klauwbevestiging?

De zogenaamde klauwbevestiging is ook een zeer gebruiksvriendelijke optie om dakkoffers te monteren. De dozen zijn voorzien van klauwvormige houders die aan de binnenkant van de doos uitsteken. Deze moeten over de dakdrager geschoven worden. Door dan aan voorgeïnstalleerde wieltjes te draaien die in de kist zitten, sluiten de klauwen zich strak om de dakdrager. Hoe dat eruit ziet zie je in deze video:

Hoe werkt een T-sleufbevestiging?

Het T-sleuf bevestigingssysteem is een andere tamelijk goedkope maar iets ingewikkelder optie om dakkoffers te monteren. Het gaat hier om schroeven die in de basisdrager geschoven worden. Om dit te doen moet eerst het rubber profiel van de drager verwijderd worden. De schroeven worden dan van onderen door uitsparingen in de dakkoffer geduwd en met een klem stevig vastgedraaid.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om skiboxen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om skiboxen te vergelijken en te evalueren. We gaan hier niet opnieuw in op de prijs, hoewel die natuurlijk ook een belangrijk beslissingscriterium is. Niettemin zullen we ons in het hiernavolgende vooral op kwalitatieve aspecten concentreren. We zullen de volgende criteria in de volgende paragrafen meer gedetailleerd voorstellen

 • Opslagruimte
 • Draagvermogen
 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Opening

Dit zijn typische producteigenschappen die het je gemakkelijker moeten maken de juiste skibox voor je te kiezen. In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Bergruimte

De bergruimte, of het volume, geeft aan hoeveel ruimte er in de bagagebak beschikbaar is. Hoe omvangrijker je bagage, hoe groter de doos moet zijn. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen de volgende drie maten:

Volume Grootte range
Tot 400 liter Small
401 – 499 liter Medium
Vanaf 500 liter Large

Laadvermogen

Het laadvermogen is het maximum gewicht dat je in je dakkoffer mag laden. Hoe zwaarder de voorwerpen zijn die je wilt vervoeren, hoe groter het laadvermogen van je kist moet zijn. Voor de meeste dozen is de maximale belasting 50 – 75 kg.

Afmetingen

Veel skiboxen hebben afmetingen van ca. 190 cm x 80 cm x 40 cm. De uitwendige en inwendige afmetingen van de kist moeten echter altijd overeenstemmen met je eisen, maar ook met de omstandigheden van de auto. Eerst en vooral moet de kist helemaal op het dak van de auto passen. Dit betekent dat de achterklep nog helemaal open moet kunnen. Als je ski’s wilt vervoeren, raden we je aan de lengte van de ski’s te meten en er 15 cm bij op te tellen. Dit zal ervoor zorgen dat er binnenin genoeg ruimte is voor je uitrusting.

Materiaal

Het materiaal van je dakkoffer moet van hoge kwaliteit zijn, zodat je er lang plezier van hebt. Hoogwaardige en toch goedkope materialen zijn ABS (acrylonitril butadieen styreen) kunststof en glasvezelversterkt kunststof (GRP). Beide materialen worden vooral gekenmerkt door hun weerstand tegen temperaturen, verwering en veroudering. ABS heeft het voordeel dat het zonder problemen gerecycleerd kan worden, terwijl GRP iets vormvaster is.

Opening

De opening vertelt je van welke kant van de auto de dakkoffer geopend moet worden. Dit kan van rechts, links of van beide kanten. Indien mogelijk kies je een dakkoffer dat van beide kanten geopend kan worden. Dit is handiger en geeft je meer flexibele toegang.

Wetenswaardigheden over skiboxen

Welke andere opbergmogelijkheden zijn

er? Afhankelijk van wat je met de auto wilt vervoeren, zijn er verschillende andere opslagmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld met de fiets wilt reizen, kun je een fietsenrek of fietsendrager gebruiken die op het dak of achterop de auto gemonteerd wordt.

ÖAMTC-Techniker
Het grotere aan de wind blootgestelde oppervlak leidt tot een hoger brandstofverbruik. Daarom moeten lege reizen met de doos vermeden worden in het belang van het milieu en je portemonnee. (Bron: www.ots.at)

Als je alleen een plaats voor je surfplank nodig hebt, is een surfplankhouder voldoende. Dit is een eenvoudige rubberen beugel die met gordelsluitingen op het autodak bevestigd wordt en een iets minder omvangrijk alternatief is voor een dakkoffer. Als een dakkoffer niet voldoende is, kun je ook een kleine aanhangwagen overwegen. Opmerking: Bestuurders met een rijbewijs klasse B mogen aanhangwagens besturen met een maximaal toegestaan gewicht van 750 kg. De aanhanger mag alleen zwaarder zijn als het totale gewicht van auto en aanhanger niet meer dan 3.500 kg bedraagt.

Wist je dat

…? De eerste dakkoffer werd in 1935 in Amerika uitgevonden. Hij werd op het dak van de auto bevestigd met behulp van vier vacuüm zuignappen, die later vervangen werden door een schroefverbinding. Deze variant was nog steeds vrij omvangrijk, en pas in de jaren 1970 werden pogingen ondernomen om de dakkoffer aerodynamisch te maken, om de luchtweerstand en het hoge brandstofverbruik te verminderen. De fabrikanten Thule en Kamei, die ook nu nog een beslissende rol spelen bij het vormgeven van de markt, waren bijzonder succesvol op dit gebied.

Waarom kun je me vertrouwen?