Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over de motorhoes, een onmisbaar accessoire als je je motor langer mooi wilt houden. De bekleding beschermt de mechanische, elektrische en structurele onderdelen van de motor tegen de schadelijke effecten van zonnestralen, vochtigheid, regen, wind, zeelucht en stof.

Zelfs met zo veel voordelen is dit accessoire goedkoop. Geïnteresseerd? Lees dan dit artikel verder, want we gaan het hebben over de verschillende modellen motorstoelhoezen, de eigenschappen die je er in vindt en hoe je de juiste voor je motor kiest.
Belangrijk om te weten

 • De motorhoes beschermt het voertuig tegen zonnestralen, vochtigheid, regen, zeelucht, stof, roet en dierenurine.
 • Met de beschermhoes is de hele motorfiets beschermd: mechanische, elektrische, plastic en rubberen onderdelen, banden, zadel, carrosserie en lak.
 • De motorhoes kan eenvoudig of thermisch zijn. Je vindt modellen in tot wel vijf maten in zwart of zilver.

Beste Motorhoes: Onze selectie

Koopgids

Goed voor je motor zorgen gaat verder dan het uitvoeren van preventief voertuigonderhoud. Je moet je motorfiets dagelijks beschermen, vooral tegen de schadelijke gevolgen van het weer.

Deze slechte weersomstandigheden kunnen de motorfiets in zijn geheel beschadigen, waardoor de gebruiksduur van de uitrusting afneemt. Om slijtage te voorkomen, moet je investeren in een motorhoes. Om meer over dit accessoire te weten te komen, lees je deze Koopgids.

 Imagem de um homem em uma motocicleta

Investeer in een hoes om je motor te beschermen. (Bron: Pexels/ Pixabay)

Wat is het doel van een motorhoes?

De motorhoes dient om het voertuig te beschermen tegen schadelijke klimatologische agentia zoals regen, wind, vochtigheid, zeemist, hagel en ultraviolette stralen. Als je jezelf beschermt met helm en andere accessoires, heeft de motor ook verzorging nodig.

Het accessoire beschermt de motor ook tegen krassen veroorzaakt door andere voertuigen die dezelfde garage delen. De dikkere modellen beschermen de motor ook tegen lichte schokken.

De motorhoes beschermt het hele voertuig: mechanische onderdelen, elektro-elektronische onderdelen, koetswerk, lakwerk en zelfs de banden.

Je kunt modellen vinden met of zonder voering (beschermt tegen krassen op het koetswerk). De hoes kan geleverd worden met een elastiek of oogjes om een hangslot in te doen, zodat de hoes niet van de fiets losraakt of gestolen wordt.

Voordelen
 • Beschermt de motor tegen regen, wind, UV stralen, stof en vuil
 • Houdt de mechanische onderdelen, de elektronica, het koetswerk en de lak langer mooi
 • Het is een relatief goedkoop stuk
 • Houdt het voertuig discreet
Nadelen
 • Als de motor nat is, moet hij met een doek afgedroogd worden voor je de hoes omdoet
 • Als het een eenvoudige hoes is moet je wachten tot de motor afgekoeld is voor je de hoes omdoet
 • Het is niet gebruikelijk een motorhoes op straat te gebruiken
 • Je moet de hoes regelmatig wassen

Tegen welke schadelijke stoffen wordt de motor beschermd als je een hoes koopt?

Voor wie in kuststeden woont, is het gebruik van een motorfietshoes onmisbaar, omdat het voertuig blootgesteld wordt aan de zeemist, een nevel gevormd door druppels zeewater en zout, die de motorfiets onderwerpt aan het ijzeroxidatieproces (roest).

 Imagem de uma mulher pilotando uma moto

Als je aan de kust woont, kun je beter een hitte- en vochtbestendige hoes kopen. (Bron: Bruce Mars / Pexels)

De regenvochtigheid kan schade veroorzaken aan de elektro-elektronische onderdelen van de motorfiets, waardoor de werking van het voertuig in gevaar komt. De hagel draagt bij tot beschadiging van het lakwerk, waardoor het voertuig ondoorzichtig wordt. Om de motorfiets tegen vocht te beschermen, koop je een waterdichte hoes.

Als je een huisdier hebt, investeer dan in een waterdichte hoes, want als het huisdier op de motor plast, kan er hooguit een vieze geur op de hoes komen, maar het voertuig is beschermd tegen corrosie door het urinezuur dat in de urine aanwezig is.

De zonnestralen kunnen de lak van je motorfiets aantasten, waardoor hij ondoorzichtig wordt. De zon kan ook de zitting, rubberen onderdelen en plastic onderdelen doen uitdrogen. Om je motor te beschermen, koop je een hoes met UV bescherming.

 Imagem de uma motocicleta

De UV stralen maken de motor ondoorzichtig, waardoor het zadel en de rubberen delen uitdrogen. (Bron: Stitch Dias/ Pexels)

Hoe gebruik je de motorhoes op de juiste manier?

Eerst en vooral is het belangrijk dat de motor schoon is, om mogelijke krassen op de lak te voorkomen als je de hoes omdoet of afdoet.

Het voertuig moet ook droog zijn. Als je op je motor geregend hebt, of hem zelfs gewassen, droog hem dan goed af en doe dan pas de hoes erop. Als je de natte motor afdekt, loop je het risico dat er vlekken op de lak van het voertuig komen.

Wist je dat de motorhoes de nuttige levensduur van het voertuig kan verlengen? Dat het de motor tegen alle weersomstandigheden beschermt, betekent dat de onderdelen ervan bewaard blijven.

Een andere belangrijke voorzorgsmaatregel is te wachten tot de motor afgekoeld is voordat je hem afdekt. Deze maatregel is essentieel als de bekleding eenvoudig is, want het stuk kan smelten in de hitte. Als je motorhoes thermisch is, kun je deze stap overslaan.

Maar de motor afdekken terwijl hij nog warm is, kan na afkoeling de vorming van vocht in het inwendige bevorderen en dit kan het voertuig beschadigen.

Wat zijn de verschillende modellen motorhoes?

De eenvoudige motorhoes is een instapmodel, gemaakt van plastic (PVC of polyethyleen), zonder bekleding en verkrijgbaar in drie maten. Dit model kan doorlatend of waterdicht zijn en UV-bescherming hebben.

Het thermo-dekzeil kan over de motor gezet worden terwijl hij nog warm is, want het heeft een voering met thermo-werende eigenschappen. Dit model is gemaakt van steviger materiaal (nappa, canvas of leer), zodat het een nog grotere duurzaamheid heeft.

Eenvoudige bekleding Thermische bekleding
Differentieel Biedt een uitstekende kosten-baten Kan op de motor geplaatst worden terwijl de carrosserie, motor en uitlaat nog warm zijn
Materiaal Polyethyleen of PVC Nappa, canvas of lederen voering en vilten of flanellen voering
Is hij waterdicht?
Heeft het bekleding?
Prijsx Goedkoopste Duurste

Welke bekleding moet ik kiezen volgens mijn garage?

Als je garage geen bekleding heeft, is het beter een waterdichte bekleding te kopen, met bescherming tegen ultraviolette stralen en bekleding. Deze eigenschappen maken het product duurder.

Als je garage overdekt is, kun je een bekleding met doorlaatbare stof kopen. Dit model is meestal buigzamer en beschadigt daarom minder het lakwerk van de motorfiets.

Als je je motorfiets in een flatgebouwgarage of openbare parkeergarage parkeert, koop dan een hoes met oogjes voor hangsloten. Deze eigenschap remt diefstal en houdt het voertuig discreet.

 Imagem de motos estacionadas

Analyseer bij het kiezen van een motorfietshoes de plaats waar je je voertuig parkeert. (Bron:MaxxGirr/ Pixabay)

Criteria kopen: Hoe motorhoes modellen vergelijken

Een motorhoes kiezen houdt in dat je een aantal kenmerken beoordeelt die van model tot model verschillen. Deze analyse is essentieel om een kwaliteitsproduct te kopen dat aan je behoeften beantwoordt.

We leggen elk van de onderdelen in dit hoofdstuk uit.

Maat

De motorhoes is er in vijf maten. Elk merk heeft zijn referentiematen en deze informatie vind je gemakkelijk op de achterkant van de verpakking van het produkt.

Om je te helpen een idee te krijgen van de afmetingen van de hoes die je voor je motor moet kiezen, hebben we een tabel gemaakt met de afmetingen bij benadering van elk model, die variëren naar gelang de fabrikant.

Hoogte Lengte
Maat P 1,42 m 2,34 m
Maat M 1,48 m 2,39 m
Maat G 1,36 m 2,39 m,47 m
Maat GG 1.52 m 2.48 m
Maat GGG 1.64 m 2.82 m

Sommige merken hebben meer specifieke afmetingen, dus kijk bij het kopen van een afdekzeil voor je motorfiets naar de maattabel die de fabrikant gebruikt.

Voering

De motorhoes kan met of zonder voering geleverd worden. De belangrijkste functie van de voering is krassen op het koetswerk van de motorfiets te voorkomen, vooral als je de bekleding opzet of afdoet.

Over het algemeen is de voering gemaakt van vilt, een niet-geweven stof (NWT) die gemaakt wordt door stofvezels samen te voegen in een proces dat kalanderen heet. Vilt kan van natuurlijke of synthetische vezels gemaakt zijn.

Kenmerken

Geef bij het kopen van een hoes voor je motor de voorkeur aan modellen met de volgende kenmerken

 • Ondoordringbaarheid
 • Bescherming tegen UV stralen (UVA en UVB)
 • Met elastiek, om het deksel aan de motorfiets te bevestigen
 • Met oogjes om een hangslot aan te bevestigen
 • Met zakje om de koffer op te bergen als hij niet in gebruik is
 • Met bescherming tegen vlammen
 • Met thermische bescherming
 • Met ventilatiesysteem

Kleur

Imagem de uma moto coberta por uma capa

De motorhoes kan zwart of zilverkleurig zijn. (Bron: Sylvain Robin/ 123RF)

De motorhoes kan zwart of zilverkleurig zijn. Hoewel het een puur esthetische keuze lijkt, moet je weten dat zwart zonlicht absorbeert en zilver de zonnestralen weerkaatst, waardoor het als een spiegel voor de zonnestralen werkt.

(Featured Image Source: Mykeyruna/ 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies