Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

43Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Ski-jassen test 2023. Hier stellen we alle ski-jacks voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste ski-jas voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ski-jas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een ideale ski-jas moet je beschermen tegen wind en kou tijdens het skiën en tegelijk ademend zijn.
 • De belangrijkste soorten ski-jacks zijn hardshell jacks, donsjacks en 3-in-1 jacks, de laatste combineren de voordelen van hardshell jacks en donsjacks.
 • De belangrijkste criteria om te overwegen zijn: het buitenmateriaal, de waterkolom, de prestaties, de pasvorm & stijl en de prijs-prestatie verhouding.

Ski jas test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ski jas koopt

Binnenkort is het weer tijd om de piste op te gaan. De belangrijkste bovenkleding mag echter niet ontbreken – de ski-jas. Als bovenste laag van je winterkleding heeft het een uiterst belangrijke taak te vervullen – je warm en droog houden tijdens de koudste skidagen. Waar moet je vooral op letten bij het kopen, wat zijn de belangrijkste beslissingscriteria en hoe weet je of de ski-jas aan je behoeften voldoet? We bekijken een paar van deze vragen in onze gids voor ski-anoraks

Wat is de functie van een ski-jas en waar heb je er een voor nodig?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat een ski-jas onderscheidt van een andere winterjas en wat de speciale functie ervan is. Het belangrijkste verschil is de geïntegreerde sneeuwvanger en een hogere waterkolom. Het is in principe waterdicht en winddicht.

Welke ski-jas je koopt is een kwestie van smaak. Er zijn echter enkele criteria waar je op moet letten. (Image source: pexels.com / Leroy Filon)

Als je wat meer tijd besteedt aan het nadenken over ski-jassen, zul je al gauw merken dat er binnen deze basiscriteria een ruime keuze aan ski-anoraks is. Daarom zijn ook andere kenmerken, zoals capuchons, zakken en ritssluitingen, een criterium voor de keuze van het juiste jack. Je moet voor jezelf uitmaken hoe belangrijk de respectieve eigenschappen voor je zijn.

Waarvoor heb je een speciale ski-jas nodig? Het antwoord is heel eenvoudig. Ski jassen zijn veel beter dan gewone winterjassen vanwege hun functionaliteit. Alleen al een betere waterdichtheid en winddichtheid zijn belangrijk op de piste, om over ademend vermogen nog maar te zwijgen.

Wist je dat er ski-jacks zijn die uit ongeveer 500 afzonderlijke onderdelen bestaan? De fabrikant Kjus stelt zijn kleding samen uit ongeveer 500 afzonderlijke onderdelen.

Wat is belangrijk bij het kopen van een ski-jas en waar moet je op letten?

Ski jassen zijn nu een dubbeltje in een dozijn. Met zo veel verschillende soorten, snitten, vormen, kleuren, materialen en kenmerken is het vaak onmogelijk om het overzicht te bewaren en de belangrijkste criteria eruit te pikken en ze dienovereenkomstig te beoordelen. Voor we aan de criteria beginnen, is het belangrijk dat je je afvraagt met welk doel je een nieuwe jas wilt kopen. Wordt de ski jas gebruikt voor freeriden, toerskiën of traditioneel alpineskiën? Voor de eerste twee doe je er beslist goed aan het twee-lagen principe te gebruiken.

Als je eenmaal het beoogde gebruik hebt bepaald, moet je de eigenlijke aankoopcriteria overwegen. Opdat de ski-jas een zekere levensduur zou hebben, moet hij gemaakt zijn van hoogwaardige materialen. Het is ook belangrijk dat de ski-jas waterafstotend is en tegen wind beschermt, zodat ook bij slecht weer een zekere mate van comfort verzekerd is. Goed ademend vermogen is ook belangrijk om vocht snel naar buiten te kunnen transporteren.

Behalve deze criteria moet je je ook informeren over de verschillende fabrikanten en recensies van klanten lezen. Goede dingen kosten tijd, vooral als het gaat om de perfecte ski-jas. De belangrijkste regel is en blijft echter dat je een ski-jas moet kopen die je mooi vindt, waar je je prettig in voelt en die waar voor je geld biedt. Als je ook op bepaalde criteria let, zul je zeker vinden wat je zoekt. Hoe warm houdt

een sneeuwjas je en wat moet je eronder dragen?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe warm een ski-jas je zal houden, want de perceptie van warmte verschilt van persoon tot persoon en het gebruiksgebied verschilt vaak ook. Voor bergafwaartse skiërs is een eenvoudig gewatteerd ski-jack waarschijnlijk meer aan te bevelen, terwijl bergafwaartse freeriders en tourers de voorkeur geven aan een hardshell jack. Wat wel gezegd kan worden, is dat een ski-jas in principe ontworpen is om warmte op te bouwen en op te slaan. Daarvoor worden verschillende materialen gebruikt, van synthetische vezels tot dons en wol. Niet alleen het ski-jack dat je draagt is belangrijk, maar ook wat je eronder draagt. De basis voor een degelijke ski-uitrusting is thermisch ondergoed. Bestaande uit een lange broek en een hemd met lange mouwen, liggen deze direct op de huid. Dankzij hun ademende functie voeren ze transpiratievocht van het lichaam af en houden ze je warm en behaaglijk. Doe dan de skibroek aan je benen en je bent klaar voor de piste. Om het bovenlichaam warm te houden is één laag meestal niet genoeg en het is raadzaam eerst een trui of een fleece jas aan te trekken voor je je ski-jas aantrekt.

Welke nuttige functies zitten er in ski-jacks en waarom heb je ze nodig?

Naast de gebruikelijke functies hebben ski-jacks veel nuttige functies die je, afhankelijk van het weer en de soort piste, niet mag missen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de extra mogelijkheden en waar ze precies goed voor zijn.

T1

Waar kun je een ski-jas kopen en wie zijn de bekendste fabrikanten?

Je kunt ski jassen zowel online als offline kopen bij verschillende sportartikelenwinkels. De bekendste fabrikanten zijn Mammut, Schöffel, Salomon en Black Diamond. Heel goede, maar tamelijk onbekende merken zijn Black Crows en Flylow. In de volgende tabel hebben we deze en andere merken naar prijsklasse onderverdeeld:

T2

Wat betekent waterkolom in verband met ski-jacks?

De mate van waterkolom geeft aan hoe waterdicht een materiaal eigenlijk is. Volgens de DIN norm EN 343:2010-05 wordt een mantel met een waterkolom van 1.500 mm al als waterdicht beschouwd. Het is ook belangrijk rekening te houden met de tijd dat het jack aan regen wordt blootgesteld en met de druk waarmee de regen op het jack slaat.

Hoe meer druk op de jas wordt uitgeoefend, hoe langer de ski-jas aan regen wordt blootgesteld en hoe lager de waterkolom van de ski-jas, hoe sneller het water in de jas dringt.

Hoe hoog moet de waterkolom eigenlijk zijn voor ski-jacks? Een waterkolom van minstens 5.000 mm wordt aanbevolen, maar de meeste ski-jacks hebben al een waterkolom van 10.000 mm. Omdat de waterkolom in de loop van de tijd door slijtage afneemt, is het raadzaam bij aankoop te letten op een hogere waterkolomwaarde.

Besluit: Welke soorten ski-jacks zijn er en welke is geschikt voor jou?

Met zoveel ski-jacks op de markt is het moeilijk ze allemaal bij te houden en uit te zoeken welke verschillende soorten ski-jacks er zijn. We hebben alle soorten jassen onderzocht en willen je graag laten kennismaken met de 4 belangrijkste soorten. Deze omvatten

 • Hardshell Jassen
 • Donsjacks
 • 3-in-1 jassen

Wat zijn de verschillen tussen hardshell jacks en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het grootste voordeel van hardshell jassen is hun ademend vermogen. Dankzij een bepaalde membraantechnologie zijn hardshell jacks enerzijds volkomen wind- en waterafstotend en laten ze anderzijds een goede luchtcirculatie toe. Dankzij het ademende principe wordt zweet onmiddellijk naar buiten afgevoerd en vat je geen kou terwijl je na een inspannende afdaling in de rij voor de lift staat te wachten. Dankzij het hoogwaardige materiaal zijn hardshell jassen ook uiterst slijtvast en duurzaam.

Ze bieden ook een zekere bewegingsvrijheid door het gebruik van twee-en-een-half of drie-laags laminaat. Omdat het niet de warmste ski-jacks zijn, wordt voor dit type jas het ui-principe aanbevolen. Dit betekent dat je zeker thermisch ondergoed en een fleece vest moet toevoegen als je een hardshell ski-jas wilt kopen. Hardshell jassen zijn ideaal voor skitourers, freeriders, sportieve skiërs en iedereen die zijn ski-jas voor meer dan alleen de piste wil gebruiken.

Voordelen
 • Ademend
 • Wind- en waterafstotend
Nadelen
 • Onopgevuld en dus in principe niet te “warm”

Wat zijn de verschillen tussen donsjassen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Donsjassen zijn gevoerd met ganzen- of eendenveren. Ze houden je behaaglijk en warm, zelfs bij heel lage temperaturen. Ze worden vooral gekenmerkt door hun ongelooflijk hoge warmte-gewicht verhouding en hun pakbaarheid. Dons staat erom bekend dat het heel donzig is, maar toch snel en gemakkelijk kan worden samengeperst en dus geschikt is voor elk transport. Gewatteerde ski-jacks blinken uit in koude skioorden of op koude skidagen voor stop-and-go activiteiten, omdat ze het lichaam warm houden tijdens rustfasen en toch ademend genoeg zijn om niet helemaal doorweekt te raken van het zweet.

Vanwege deze voordelen gebruiken skiërs op de piste vaak ook klassieke met dons gevulde winterjassen. Het probleem is dat deze vaak hun isolerende werking verliezen en niet helemaal waterdicht zijn. Bovendien verliezen ze hun verwarmende werking grotendeels als ze vochtig zijn. Het is daarom zinvol donsjacks alleen in droge en koude gebieden te gebruiken. Donsjacks zijn de optimale oplossing voor piste skiën, mensen die snel bevriezen, kinderen en iedereen die zijn ski-jas ook als winterjas wil gebruiken.

Voordelen
 • Zeer warm en licht
Nadelen
 • Niet isolerend genoeg

Wat zijn de verschillen tussen 3-in-1 jassen en wat zijn hun voor- en nadelen?

3-in-1 jassen zijn eigenlijk een combinatie van hardshell jassen en gewatteerde jassen. Ze zijn bedoeld om de voordelen van beide soorten jassen te combineren en zo de nadelen op te heffen. Speciale technologieën worden gebruikt om het probleem te omzeilen dat ze niet helemaal waterdicht zijn. Op dit moment gebruiken outdoor fabrikanten Primaloft of Thermoball.

Deze materialen worden verondersteld zowel verwarmend als waterdicht te zijn. Bij 3-in-1 jassen, of dubbele jassen, worden twee solo jassen gecombineerd. Als buitenlaag wordt een hardshell jas gebruikt, en de binnenjas is van fleece of een thermisch jack. Dit jack is ideaal voor iedereen die de voordelen van een hardshell jack wil combineren met die van een donsjack.

Voordelen
 • Warm en waterdicht
Nadelen
 • Misschien een beetje oncomfortabel

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ski-jacks te vergelijken en te evalueren

Om het je gemakkelijker te maken te beslissen welke ski-jas je moet kopen, hebben we in de volgende alinea de belangrijkste criteria samengevat waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Zoals met al onze tips, moet je individueel beslissen welke criteria voor jou belangrijker zijn.

 • Buitenmateriaal
 • Waterkolom
 • Gebruikseigenschappen
 • Pasvorm & Stijl
 • Prijs-prestatie verhouding

Buitenmateriaal

Het buitenmateriaal van de ski-jas verdient meer aandacht dan je denkt, want er zijn ook enkele verschillen tussen de verschillende modellen. Je moet bijvoorbeeld onderscheid maken tussen stoffen met een coating en stoffen zonder coating. Elasticiteit speelt ook een belangrijke rol.

Julia Kronwitter
Plastic zakken verhinderen dat kleren ademen.

Handig zijn vacuümzakken met ritssluiting waaruit de lucht met een stofzuiger wordt gehaald. Deze methode beschermt betrouwbaar tegen onaangename geuren, stof en motten. Zorg er echter weer voor dat al het vocht eruit gehaald wordt. (Bron: stylight.de)

Stoffen met een coating, bijvoorbeeld Gore-Tex, Dermizax of Sympatex, zijn waterdicht of waterafstotend. Gecoate stoffen zijn ook beter ademend dan ongecoate stoffen. Het nadeel is dat ze sneller slijten. Daarom moet je opletten met schuren, vooral als je de ski ’s op je schouders vervoert. Als de

stof eenmaal versleten is, verliest ze haar functie en is ze onherstelbaar.

Waterkolom

Zoals hierboven uitgelegd, is de waterkolom een meeteenheid die de waterdichtheid van buitenstoffen aangeeft. Hij bepaalt hoeveel druk uitgeoefend moet worden om een waterdruppel door de stof te duwen. De waterkolom is dus een van de belangrijkste criteria bij het kopen van een ski-jas, want je wilt zeker niet drijfnat op de piste staan.

Gebruikseigenschappen

De andere gebruikseigenschappen zijn thermische isolatie, ademend vermogen, elasticiteit en sneeuwvangers. Thermische bescherming kan geboden worden door een geschikte, verwarmende binnenvoering, die idealiter ook uitgetrokken kan worden. Als een 3-in-1 jas. Zo kun je je aan elke koude situatie aanpassen. Bovendien is er ademend vermogen. Skiën op de piste is een stop-en-go bezigheid, dus is het belangrijk om warm te blijven tijdens de rustfasen en zweet weg te houden tijdens de inspanningsfasen.

Wat de elasticiteit betreft, die moet gegeven worden zodat je tijdens het skiën voldoende bewegingsvrijheid hebt en het jack niet de hele tijd onbuigzaam en stijf blijft. Om te voorkomen dat bij een val sneeuw in de skikleding dringt, is er een sneeuwvanger. Deze bevindt zich eenmaal rond de heupen en vaak ook op de mouwen ter hoogte van de pols. De sneeuwvanger is ook het grootste verschil met een gewone winterjas.

De juiste ski-jas is essentieel om niet te bevriezen tijdens het skiën. (Beeldbron: 123rf.com / 46156645).

Pasvorm & Stijl

Een van de meest gestelde vragen over de pasvorm van ski-jacks betreft de lengte ervan. In principe moet iedereen voor zichzelf uitmaken welke lengte het beste bij hem past, maar er is één basisregel die je moet volgen: Het jasje moet passen! Als de jas te lang en te wijd is, werkt de isolatie niet goed en is de sneeuwvanger niet waterdicht. Maar als het jack te strak en te kort is, heeft dat een negatief effect op de bewegingsvrijheid.

Er zijn nu veel verschillende snitten, of je de voorkeur geeft aan een getailleerd jasje, een iets korter of een langer exemplaar hangt af van je individuele smaak. Het belangrijkste is dat het bij je past. Om een ski-jas optimaal te benutten, moet hij als een tweede huid zitten, maar toch elastisch genoeg zijn en bewegingsvrijheid bieden. Als het op kleur aankomt, is het geen slecht idee om een gekleurd jack te kiezen, zodat je beter zichtbaar bent op de piste. Reflecterende toepassingen zijn ook een goede extra eigenschap.

Prijs-prestatie verhouding

Om de prijs-prestatie verhouding te bepalen, moet je van tevoren voldoende onderzoek doen. De belangrijkste vraag die je je moet stellen is of het buitenmateriaal, de waterkolom, de prestaties en de pasvorm in overeenstemming zijn met de prijs. Met voldoende onderzoek krijg je hier snel een gevoel voor en kun je goede kwaliteit kopen tegen een redelijke prijs. Vooral bij ski-jacks moet je bereid zijn iets meer uit te geven, zodat je er lang profijt van hebt. De ideale ski-jas beschermt je betrouwbaar tegen wind en vocht en houdt je door en door warm tijdens het skiën.

De waterkolom van het buitenmateriaal moet minstens 10.000 mm zijn. Welk jack je echt wilt, hangt af van je individuele behoeften. Of het een dun hardshell jack, een warm donsjack of een combinatie van beide moet zijn, hangt af van je persoonlijke temperatuurgevoeligheid en waar je het jack het vaakst voor wilt gebruiken – freeriden, toerskiën of gewoon over de piste skiën? Bovendien moet je je ook afvragen of je wel of geen speciale eigenschappen wilt. In principe moet je zelf beslissen welk jasje het beste bij je smaak past. We hopen dat we je met deze gids een beetje op weg hebben kunnen helpen in je besluitvormingsproces.

Wetenswaardigheden over ski-jassen

Hoe was je je ski-jas goed en waar moet je rekening mee houden bij het wassen van je skipak?

Als je eenmaal een ski-jas hebt gekocht en hem op de piste aan de tand hebt gevoeld, kom je al gauw voor de volgende vraag te staan: “Hoe kun je een ski-jas goed wassen? Kijk in principe eerst op het etiket van de fabrikant, voordat je iets overhaast doet of op internet gaat googelen. Het vertelt je precies hoe je je jas moet wassen en waar je op moet letten. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat je geen wasverzachter gebruikt bij functioneel ondergoed, want dat tast de beschermende eigenschappen aan. Het is ook aan te raden een speciaal wasmiddel voor functionele kleding en een impregneermiddel te gebruiken.

De temperatuur van het wasprogramma mag niet hoger zijn dan 40° op een zacht programma en ook bij het centrifugeren moet je aan de veilige kant zijn en een programma kiezen dat zo zacht mogelijk is, anders kan het materiaal beschadigd raken. Als het materiaal beschadigd is, kun je het misschien niet meer repareren en functioneert de ski-jas misschien niet meer goed. Wat het drogen betreft, moet je ook de aanwijzingen van de fabrikant volgen. Sommige drogers kunnen zelfs de impregnering van het functioneel materiaal verbeteren.

Maar wees voorzichtig met de temperatuur! Kies altijd de laagst mogelijke temperatuur, anders kan het materiaal beschadigd raken.

Wist je dat je op een paar dingen moet letten bij het wassen van je ski-jas? Je kunt het beste een speciaal afwasmiddel gebruiken. Dit maakt je jas niet alleen schoon, maar impregneert hem ook. Daarna moet de jas gelijkmatig drogen.

Is de waterkolom het enige dat telt voor ski-jacks?

Ook bij ski-jacks is het totale waterdichte concept, en vooral de getapete naden, van cruciaal belang. Als dit maar halfslachtig wordt nagestreefd, heeft zelfs de hoogste waterkolom geen nut. Het vrij ingewikkelde productieproces van afgeplakte naden wordt niet erg netjes gevolgd, vooral niet in de discount-sector. Het water vindt dan zijn weg naar de binnenkant van de jas door naden die niet goed gelast zijn.

Hier loont het zeker de moeite om merkproducten te gebruiken. Producten met merkmembranen worden aan een zeer strenge kwaliteitscontrole onderworpen. Hier worden zelfs kant-en-klare goederen op hun werking gecontroleerd en zo een optimale waterdichtheid gegarandeerd.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies