Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

66Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Een visparaplu is in de eerste plaats bedoeld voor vissers die waarde hechten aan bescherming van kwaliteit tijdens hun vistochten. De visparaplu beschermt tegen weer en wind, wat geldt voor de visser en zijn uitrusting.

Er zijn verschillende varianten van visparaplu’s die aan verschillende eisen voldoen. Er zijn kleine, compacte visparaplu’s die een basisfunctie vervullen. Maar er zijn ook brollies en paraplu-tenten die aan meer specifieke eisen voldoen.

Met onze visparaplu test 2023 willen we je helpen de beste visparaplu voor jouw behoeften te vinden. Hieronder vind je alles wat je moet weten om de ideale visparaplu voor je te kopen.

We tonen je verschillende soorten visparaplu’s en hun voor- en nadelen. Dit moet je beslissing om een visparaplu te kopen bijzonder gemakkelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Vissersparaplu’s werken in principe als klassieke paraplu’s: ze beschermen de visser en zijn uitrusting tegen wind, water en zon. Tegelijk voldoet een visparaplu aan belangrijke eisen voor de benodigde grootte en biedt het materiaal volledige waterdichtheid.
 • Er zijn klassieke visparaplu’s en zogenaamde brollies of paraplu-tenten. De eerste zijn gewone paraplu’s, speciaal voor vissers. De laatste hebben zijwanden en vloeren voor meer bescherming. Ze zijn geschikt als tent voor langere tochten, inclusief overnachtingen.
 • De ideale visparaplu hangt af van het beoogde gebruik: compacte paraplu’s zijn voldoende voor korte tochten, terwijl grotere modellen voordelig zijn voor lange vistochten. Verschillende soorten visserij, zoals karpervissen, vereisen ook verschillende hoeveelheden ruimte.

Beste Visparaplu: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een visparaplu koopt

Waar heb ik een visparaplu voor nodig?

Een visparaplu is in principe geschikt voor elke sportvisser. Op een vistrip hebben sportvissers vaak te maken met wind en regen.

Om te voorkomen dat deze problemen veroorzaken of de reis beëindigen, is het de moeite waard een visparaplu te gebruiken. Klassieke visparaplu’s houden wind en water buiten, net als een gewone paraplu.

Een visparaplu is een paraplu die ontworpen is om aan de specifieke eisen van het vissen te voldoen.

Er zijn echter ook andere visparaplu’s en toebehoren die nog meer bescherming bieden door ook zijwanden te bieden, vergelijkbaar met een tent.

Bovendien zijn er ook visparasols die zelfs een vloer bieden en dus dichter bij de klassieke tent staan dan de paraplu. Deze modellen worden brolly en bivvy genoemd.

Angelschirm-1

Een visparaplu is een paraplu voor vissers.
(Image source: unsplash.com / Joy Stamp)

Welke visparaplu heb ik nodig?

De keuze van een visparaplu hangt vooral af van het beoogde gebruik. Afhankelijk van hoeveel ruimte er onder de visparaplu nodig is, is de grootte van de visparaplu een beslissende factor.

Het beoogde gebruik, de benodigde ruimte en de waterbestendigheid zijn doorslaggevende criteria voor een visparaplu.

Verder moet een visparaplu bescherming bieden tegen UV-straling. Het is ook belangrijk dat de visparaplu waterdicht is. Het beoogde gebruik van de visparaplu is ook een belangrijke basis voor de keuze van het model en de accessoires.

Welke accessoires zijn er voor mijn visparaplu?

Een accessoire voor een visparaplu is een hoes, die gebruikt kan worden om van een klassieke visparaplu een vistent te maken door er de hoes aan te bevestigen, die dan de paraplu aanvult met zijwanden, bijvoorbeeld.

Andere nuttige accessoires kunnen reserve-onderdelen zijn, zoals beugels en stokken om de visparaplu aan de grond te bevestigen. Ook vermeldenswaard zijn impregneersprays die de visparaplu waterdichter kunnen maken of de UV-bescherming kunnen verbeteren.

Hoeveel kost een visparaplu?

Vissersparaplu’s zijn in verschillende prijsklassen te koop. De goedkoopste visparaplu’s beginnen bij ongeveer 30 euro. De meeste modellen kosten tussen 50 euro en 90 euro.

De prijs van de visparaplu hangt af van de afwerking en of het een eenvoudige visparaplu is of een model met zijwanden en extra voorzieningen. Er zijn ook modellen die meer dan 100 euro kosten.

Dit zijn meestal visparaplu’s die niet langer eenvoudige paraplu’s zijn, maar eerder brollies of bivvys die in veel gevallen als vistent gebruikt worden.

Productgroep Prijsklasse
Instap Vanaf 30 Euro
Standaard 50 tot 90 Euro
Premium Vanaf 100 Euro

Welke alternatieven zijn er voor een visparaplu?

Brollies of bivvys zijn alternatieven voor de klassieke, eenvoudige visparaplu. In tegenstelling tot paraplu’s, die alleen de eigenlijke paraplu als bescherming bieden, zijn brolly’s voorzien van zijwanden of zelfs vloeren, waardoor ze veel beter geschikt zijn om langer op één plaats gebruikt te worden.

Bivvies gaan nog verder in deze richting: ze zijn vaak een soort tent die geschikt is als slaapgelegenheid over een langere periode. Een bivvy biedt veel van de eigenschappen van een tent.

Type Korte beschrijving
Paraplu Klassieke paraplu, eventueel met extra voorzieningen
Brolly Parapluutent, vaak met zijbescherming
Bivvy Vistenten met zijwanden en vloer

Besluit: Welke soorten visparaplu’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een visparaplu wilt kopen, is het doel van de visparaplu een belangrijk aspect om bij de keuze van een product rekening mee te houden. Er zijn de volgende producten in het assortiment paraplu’s voor de visserij:

 • Visparaplu.
 • Brolly / paraplu tent.

De gepresenteerde soorten visparaplu’s zijn bijzonder geschikt, afhankelijk van de plaats of de visbestemming. Daarom is het ideaal als je weet waarvoor je de visparaplu hoofdzakelijk zult gebruiken, voordat je hem koopt.

Angelschirm-2

Brollies zijn een soort tent, vaak gebaseerd op een vissersparaplu.
(Image source: unsplash.com / Marks of Mana)

Waar is een visparaplu geschikt voor en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een visparaplu is vooral geschikt als je vaak korte vistochtjes maakt waarbij je een minimum aan bescherming tegen zon, wind en regen nodig hebt. Er zijn ook zogenaamde nubrolly visparaplu’s, waarbij de paraplu schuin aan de stok bevestigd kan worden om meer bescherming van één kant te bieden.

Een ander voordeel is dat de visparaplu verhoudingsgewijs gemakkelijk en snel op te bergen is. Je kunt hem dus zonder al te veel moeite vervoeren en opzetten.

Een ander voordeel is dat visparaplu’s over het algemeen getolereerd worden, d.w.z. dat je je geen zorgen hoeft te maken als je je visparaplu bij het water opzet.

Voordelen
 • eenvoudige, compacte paraplu
 • kan zonder problemen overal opgezet worden
Nadelen
 • minder bescherming zonder zijwanden

Waarvoor is een brolly geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je aan langere vistochten denkt, is het de moeite waard een brolly of paraplu-tent te overwegen. Een brolly is eigenlijk een visparaplu, maar in tegenstelling tot een visparaplu heeft hij zijwanden die ervoor zorgen dat jij en je uitrusting tijdens je vistochten beschermd zijn tegen weer en wind.

Veel brollies hebben ook een tarp op de bodem, zodat ze ook als tent gebruikt kunnen worden voor langere tochten. Dit zeil is op veel modellen ook afneembaar. Hiermee kun je een brolly als visparaplu gebruiken op plaatsen waar het opzetten van tenten of kampen niet is toegestaan.

Bestaan je visreizen vooral uit langere verblijven, dan is een brolly voor dit doel functioneel superieur aan een eenvoudige visparaplu. In dit geval kun je echter ook een bivvy overwegen. Dit is niet zozeer een visparaplu als wel een vistent.

Dit is echter een optie die je moet overwegen als je de voorkeur geeft aan lange vistochten waarbij je een goed kamp nodig hebt om in te slapen.

Voordelen
 • stevige zijwanden bieden meer bescherming
 • uitgebreide bescherming met grondzeil
Nadelen
 • mogelijke problemen met kampeerregels

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om visparaplu’s te vergelijken en te evalueren

Je kunt deze factoren gebruiken om visparaplu’s te vergelijken en te evalueren. In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de grote keuze aan visparasols. De criteria die je helpen de verschillende visparaplu’s te vergelijken zijn als volgt:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk aspect belangrijk is.

Angelschirm-3

Afhankelijk van het beoogde gebruik moet je bij de aanschaf van een visparaplu rekening houden met verschillende criteria.
(Image source: pixabay.com / Mathijs Rossiau)

Maat

Een belangrijk criterium waarmee je rekening moet houden als je een visparaplu koopt, is de maat. Hoe groter je paraplu, hoe meer bescherming hij biedt. Er is meer ruimte beschikbaar onder de paraplu om jou en je uitrusting te beschermen.

De standaardmaat van een visparaplu is een spanwijdte van 2,50 meter. Vaak bieden visparasols ook een spanwijdte van 3 meter. Natuurlijk zijn er ook grotere en kleinere paraplu’s.

Visparaplu’s hebben meestal een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter.

Je moet ook rekening houden met de grootte van de visparaplu als je niet alleen gaat vissen. Dit geldt vooral als je van plan bent een paraplu-tent te kopen waarin mensen kunnen slapen.

Je hebt ook verschillende hoeveelheden ruimte nodig voor je uitrusting, afhankelijk van de vis en je visdoel. Karpervissers hebben bijvoorbeeld meer ruimte onder de paraplu nodig dan spinvissers.

Coating & materiaal

Een relevant aspect om te overwegen bij het kopen van een visparaplu is het materiaal waarvan de paraplu gemaakt is, en ook de afwerking. Bovendien is de coating van de visparaplu een criterium waarmee je rekening moet houden bij het kopen:

 • De paraplu moet je beschermen tegen UV-straling. Als je een paraplu koopt, moet je er zeker van zijn dat hij aan dit criterium voldoet.
 • Waterbestendigheid is erg belangrijk als het om een visparaplu gaat. Omdat vissen zelden uitsluitend bij mooi weer gebeurt, is het van essentieel belang dat je je ervan vergewist dat de visparaplu absoluut waterdicht is. Paraplu’s van materialen als nylon en polyester bieden vaak maar beperkte bescherming tegen water.
 • Een PVC coating is een goede aanwijzing of de paraplu waterdicht is.
 • Ademend vermogen is een pluspunt voor een paraplu. Als het materiaal van de visparaplu niet ademend is, kan dit de slijtage van het materiaal versnellen.

Accessoires

Als je een eenvoudige visparaplu koopt, dan zijn de accessoires een aspect waarmee je bij de aankoop rekening kunt houden. Als er voor je visparaplu een geschikte hoes bestaat die de paraplu met zijwanden verlengt, moet je daar bij je aankoopbeslissing rekening mee houden.

Je moet er ook op letten hoe de visparaplu aan de grond bevestigd is. De meeste paraplu’s zijn met een spies aan de grond bevestigd. Houd hier rekening mee als je beslist wat je gaat kopen.

Doel

Afhankelijk van het doel zijn er verschillende soorten visparaplu’s. Als je vooral op losse dagen een paar uur gaat vissen, is een eenvoudige visparaplu of een nubrolparaplu die je gemakkelijk kunt vervoeren en opzetten een goede keus.

Eenvoudige visparaplu’s zijn ideaal voor kortere vistochten

Als je daarentegen langere tochten plant of extra bescherming tegen de nattigheid nodig hebt, kun je een paraplu-tent of brolly overwegen, die zijwanden en eventueel een vloer bieden.

Dit maakt ze geschikt voor langere tochten. Ze bieden ook meer ruimte voor uitrusting, als je visdoelen dat vereisen.

Wetenswaardigheden over visparaplu’s

Hoe wordt een visparaplu geïmpregneerd?

Om ervoor te zorgen dat de waterbestendigheid van een visparaplu betrouwbaar is en ook na lange tijd nog bescherming biedt tegen nattigheid, moet een visparaplu van tijd tot tijd geïmpregneerd worden.

Er zijn waterafstotende sprays voor dit doel, waarmee zowel visparaplu’s als tenten bespoten kunnen worden.

Met een impregneerspray kan het gewenste materiaal meer waterdicht gemaakt worden door het er gewoon op te spuiten.

Om dit effect te krijgen moet het materiaal van de paraplu gelijkmatig van een afstand van enkele centimeters besproeid worden. Het duurt dan enige tijd voor de spray geabsorbeerd is.

Hoe wordt een visparaplu bevestigd?

De meeste modellen visparaplu’s worden aan de grond bevestigd met een grondpin onderaan de stok. Eventuele luifels voor visparaplu’s of zijwanden van paraplu-tenten en brollies kunnen extra met haringen in de grond vastgezet worden. Afhankelijk van je behoeften kun je het aantal zelf kiezen.

Hoe repareer ik een visparaplu?

Als je visparaplu kapot gaat, is het niet per se nodig hem door een nieuw model te vervangen. Er zijn twee belangrijke manieren om je vissersparaplu te repareren:

 • Er zijn pleisters die op het beschadigde materiaal aangebracht worden en daar dan met lijm vastgezet worden. Dit verbergt de schade en de paraplu wordt op de getroffen plaats weer waterdicht verzegeld.
 • Er zijn lijmen die gebruikt kunnen worden om eenvoudig kleinere gaatjes en beschadigingen te lijmen. Deze lijmen zijn geschikt om schade te herstellen zonder pleisters te moeten aanbrengen.

Welke reserve-onderdelen en accessoires zijn er voor een visparaplu?

Je kunt accessoires voor een visparaplu kopen, zoals montagestaafjes en grondbeugels of spiesen, voor het geval je een alternatieve manier nodig hebt om de paraplu te bevestigen.

Natuurlijk kunnen deze onderdelen ook gebruikt worden als de originele onderdelen van de visparaplu stuk gaan. Je kunt ook een hoes voor een visparaplu kopen, waarmee je van je eenvoudige visparaplu een paraplu-tent met zijwanden kunt maken.

Beeldbron: Jackson/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies