Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Fietsen wordt steeds populairder in de maatschappij, omdat steeds meer mensen zich zorgen maken over milieu en ecologie. In steden kiezen mensen er steeds vaker voor om te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.

Als je onderweg bent, heb je meestal bagage bij je. Er zijn nu talloze fabrikanten die fietstassen en rugzakken op de markt brengen. Maar waarom zou je er een kiezen als je beide in één kunt hebben? Een zogenaamde rugzak-fietstas lijkt een praktische oplossing te zijn.

In onze rugzak-fietstas test 2023 laten we zien waar je op moet letten als je een rugzak-fietstas koopt en beantwoorden we de meest gestelde vragen over rugzak-fietstassen. Aan het eind van dit artikel zou je alles moeten weten wat er te weten valt over rugzak fietstassen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Vergeleken met gewone fietstassen hebben rugzakfietstassen een geïntegreerde rugzakfunctie. Zo kun je je bagage zowel op de fiets als te voet dragen. De enige voorwaarde is een bagagedrager om je tas aan te bevestigen.
 • Zoek je een elegant model voor je werk of eentje voor avonturen tijdens een meerdaagse tocht? Er is een geschikte rugzak-fietstas voor elk doel.
 • Het monteren en demonteren van een rugzak-fietstas gaat heel snel. Eenvoudige kliksystemen met haken zorgen ervoor dat je geen tijd verliest in het dagelijkse leven.

Rugzak fietstas test: favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria voor rugzakfietstassen

De steeds populairder wordende rugzakfietstassen vind je steeds vaker in speciaalzaken en op het internet. Om je een goed overzicht te geven, laten we je in dit gedeelte zien waar je op moet letten bij je aankoop.

De kenmerken waarmee je rekening moet houden als je een rugzak-fietstas koopt zijn:

In het volgende gedeelte worden deze aspecten nader bekeken en toegelicht.

Materiaal

Materiaal en afwerking zijn belangrijke factoren bij de keuze van je rugzak-fietstas. Uiteindelijk bepaalt dit het uiterlijk, de duurzaamheid en de prijs van je tas.

Om je een overzicht te geven van de verschillende materialen, hebben we hieronder de meest voorkomende textielsoorten opgesomd waarin rugzakfietstassen verkrijgbaar zijn.

PVC

Het trendy materiaal PVC is erg populair en wordt steeds meer door fabrikanten gebruikt omdat het veelzijdig en zeer robuust is. Door b.v. vrachtwagenzeilen op fietstassen te recyclen, wordt ook een duurzaam en ecologisch aspect bereikt.

Het PVC materiaal ziet er heel sportief en modern uit. Bij dagelijks gebruik worden fietstassen blootgesteld aan veel invloeden van buitenaf, zoals regen, vuil en steenslag. Ook hier is het materiaal overtuigend. Het is waterafstotend en robuust.

Leer

Klassiek, tijdloos en smaakvol: leer is een hoog aangeschreven materiaal dat veel mensen graag dragen naar werk of universiteit. Hij geeft je het gevoel een tas van hoge kwaliteit te bezitten en voelt eersteklas aan.

Het natuurlijke product is ook duurzaam en slijtvast. Je moet echter voorzichtig zijn met de waterbestendigheid! Niet alle soorten leer zijn waterdicht.

Nylon

Nylon is een zeer scheurvast materiaal. Het is ook uiterst elastisch, rekbaar en, bovenal, waterdicht.

Om bij het fietsen of wandelen veiliger te zijn, is het raadzaam bij de aanschaf reflectoren te overwegen.

Het lage gewicht en de soepelheid van het materiaal zorgen voor een aangenaam comfort bij het dragen van je rugzak-fietstas.

Uitrusting / functionaliteit

Je rugzak-fietstas zal je niet alleen op de fiets vergezellen, maar ook als je te voet bent. Daarom moet je van tevoren duidelijk maken welke apparatuur je voor je eisen nodig hebt.

Vooral voor zakenmensen en studenten is het de moeite waard een geïntegreerde laptoptas te overwegen. Zorg ervoor dat het goed vastzit en opgevuld is. Dit is vooral handig als je snel onderweg bent op je fiets.

In het algemeen denken we: Hoe meer zakken hoe beter. Verschillende bodem- en zijvakken helpen om je rugzak georganiseerd en systematisch te houden. Vooral kleine voorwerpen kunnen moeilijk te vinden zijn in een ingepakte tas.

Om ervoor te zorgen dat de rugzak-fietstas comfortabel op je rug zit, is het zinvol dat de tas rugvulling heeft. Niet alle rugzakfietstassen hebben dit extraatje, daar moet je op bedacht zijn. Een heupgordel kan ook het comfort verhogen.

Grootte / volume

Verschillende maten zijn geschikt voor verschillende behoeften. Rugzakfietstassen zijn er gemiddeld in maten variërend van ongeveer 15 tot 25 liter.

Een compacte tas tot 20 liter is geschikt voor dagelijks gebruik op het werk of op de universiteit.

Omdat je tegenwoordig vaak alleen je laptop mee hoeft te nemen en het vervelende papierwerk thuis kan blijven, is een kleiner formaat meer aan te bevelen. Bovendien, hoe kleiner de rugzak, hoe minder je hoeft te dragen.

Een kleiner volume voorkomt dat je te veel draagt en is comfortabeler om op je schouders te dragen. Voor meerdaagse tochten en overnachtingen is het zinvol tassen van 25 liter of meer mee te nemen. Als je een paar dagen van huis bent, verzamel je een heleboel spullen die je mee wilt nemen.

Een grote rugzak kan hier zeker een voordeel zijn. Vooral dan is het belangrijk om bij je aankoopbeslissing rekening te houden met rugvulling. Je wilt immers niet dat een oncomfortabele rugzak je reis bederft.

Gewicht

Overbodig gewicht moet bij tassen altijd vermeden worden. Hoe lichter hoe beter. Toch zijn er kleine verschillen in gewicht waarvan je je bewust moet zijn.

Je kunt het gewicht van de rugzak naar je heupen verplaatsen met een heupgordel en borstriem.

De meest voorkomende modellen wegen tussen 0,8 en 1,2 kilo (800 tot 1200 gram). Ook al lijkt dit verschil minimaal, het is altijd de moeite waard om voor het lichtere model te kiezen. Onnodig gewicht moet vermeden worden en kan het verschil maken in een volgepakte rugzak.

Minder gewicht betekent minder belasting van het hele lichaam. Je moet bedenken dat een rugzak-fietstas je voortdurende metgezel zal zijn, zowel op de fiets als te voet, dus gewicht is belangrijk.

Kleur

Rugzak fietstassen zijn er in vele kleurvariaties. Er is voor elk wat wils. Veel modellen zijn uniseks en kunnen door zowel mannen als vrouwen gedragen worden.

Erg populair deze dagen zijn felle neonkleuren, waardoor de fietstas opvalt en een blikvanger wordt. Bovendien bevordert een opvallende kleur de veiligheid in het wegverkeer. Als je

het liever onopvallend houdt, kun je ook kiezen voor effen kleuren, zoals marineblauw of olijfgroen.

Wil je er elegant en klassiek uitzien? Dan is zwart of bruin leer een goede keuze. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak welke kleur je kiest. Waar het op neerkomt is dat je de rugzak mooi moet vinden en je er prettig bij moet voelen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een rugzak-fietstas koopt

Dit gedeelte geeft antwoord op de meest gestelde vragen over rugzak-fietstassen.

Wat is er speciaal aan een rugzak-fietstas?

Conventionele fietstassen blijven meestal stationair op je bagagedrager staan of hebben alleen een schouderband/handvat. Vergeleken met een gewone fietstas, biedt een rugzak-fietstas, zoals de naam al zegt, een rugzakfunctie.

Dit zijn twee rugzakbanden die meestal via een afsluitbaar ritsvakje naar buiten komen. Rugzakfietstassen worden met twee haken aan de bagagedrager bevestigd en kunnen indien nodig gemakkelijk losgemaakt worden, zodat ze als rugzak gebruikt kunnen worden.

Rucksack-Fahrradtasche-1

(Rugzakfietstassen kunnen alleen aan bagagedragers van fietsen bevestigd worden.
(Image source: Thierry Lemaitre / unsplash)

Deze combinatie is geschikt voor mensen die graag met de fiets reizen en altijd een rugzak bij zich willen hebben. Het uiterst praktische van dit systeem is dat je tijdens het rijden geen vervelende rugzak op je rug hebt, maar hem toch altijd bij je hebt.

Welke soorten rugzak-fietstassen zijn er?

We laten je dan twee verschillende soorten rugzak-fietstassen zien die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Beide soorten hebben voor- en nadelen, die hier in twee tabellen opgesomd worden.

Rugzakfietstassen voor dagelijks

gebruik Als je je rugzakfietstas elke dag wilt gebruiken voor werk of universiteit, raden we je aan een tas te zoeken die geschikt is voor dagelijks gebruik. Hij is verhoudingsgewijs compact en niet zo zwaar, wat hem erg praktisch maakt voor dagelijks gebruik.

Nadelen
 • Voordelen
  • Lichtgewicht en flexibeler
  • Praktisch
  • Neutrale uitstraling
  Afhankelijk van het materiaal niet altijd 100% waterdicht
 • Minder robuust dan een meerdaagse toerrugzak
 • Duidelijke kenmerken

Rugzakfietstassen voor meerdaagse tochten

Als je met je rugzakfietstas op reis wilt, is een meerdaagse toertas zinvol. Ze zijn meestal gemaakt van PVC materiaal, dat ze uiterst resistent maakt tegen invloeden van buitenaf.

Voordelen
 • Hebben een groot volume voor veel bagage. Niettemin in de meeste gevallen relatief compact gehouden
 • Meer functionaliteit
 • Bestendiger / stabieler
Nadelen
 • Zwaarder in gewicht door groter volume en meer extra”s

Voor wie zijn rugzakfietstassen geschikt?

Net als de fiets is de rugzak voor veel mensen een dagelijkse metgezel. Een rugzak-fietstas is daarom geschikt voor mensen die veel met de fiets reizen en altijd een rugzak bij zich willen hebben.

Deze praktische combinatie van rugzak en fietstas kan bijzonder handig zijn voor studenten en kantoorpersoneel. Maar ook voor avonturiers die graag fietstochten maken en tegelijk wandelen.

Rucksack-Fahrradtasche-2

Rugzakfietstassen zijn zeer geschikt voor tochten in de bergen. Een stevig materiaal zoals PVC verdient de voorkeur.
(Image source: Jan Muehlbach / unsplash)

Je doet ook iets voor de natuur door de fiets te nemen in plaats van de auto.

Hoe groot zijn rugzakfietstassen in het algemeen?

15-25 liter zijn gangbare maten voor rugzakfietstassen. Afhankelijk van het doel waarvoor je je tas wilt gebruiken, is een ander formaat geschikt. In de volgende tabel hebben we een overzicht van de maten opgesomd.

Grootte Gebruik
15-20 liter Voor dagelijks gebruik naar universiteit of werk
20 liter vanaf Eendaagse tochten of meerdaagse tochten

Zijn rugzak-fietstassen waterdicht?

In principe maken alle leveranciers reclame voor waterdicht materiaal. Rugzakfietstassen moeten ook waterdicht zijn, want ze moeten bestand zijn tegen weer en wind. Waterbestendigheid hangt vaak af van de afwerking en het materiaal.

Je moet altijd de beoordelingen van klanten lezen voor je een aankoop doet.

Ervaringen van andere gebruikers hebben echter uitgewezen dat rugzak-fietstassen niet in alle gevallen 100% waterdicht waren. We raden je daarom aan de ervaringen van andere gebruikers te lezen voor je koopt. Je wilt immers geen onaangename verrassing in je rugzak hebben na je eerste rit door de regen.

Hoe bevestig ik een rugzak-fietstas aan mijn fiets?

Voorwaarde om je rugzak-fietstas te bevestigen is een bagagedrager. Hij wordt gebruikt om je tas vast te maken en vast te houden, zodat hij veilig vervoerd kan worden.

Aan de rugzak-fietstas zitten meestal twee haken, die met een kliksysteem aan de drager bevestigd worden. Sommige modellen hebben ook klittenbandsluitingen die de bevestiging versterken.

Praktische producten hebben ook een vak met rits waarin je de haken kunt opbergen. De montage gaat gemakkelijk en soepel.

Waarom kun je me vertrouwen?