Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

43Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote snowboardschoenen test op 2023. Hier stellen we alle snowboard laarzen die we getest hebben in detail voor.

We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste snowboardschoenen voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je snowboardschoenen wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • In principe zijn er twee verschillende soorten snowboardlaarzen: zachte laarzen en harde laarzen (= shell boots, vergelijkbaar met skischoenen). De keuze van je volgende laars hangt grotendeels af van je rijstijl.
  • Het belangrijkste criterium bij de aanschaf van je nieuwe laarzen is de juiste maat. Met gestrekte benen moet je de bovenkant van de laars lichtjes aanraken. Als je je knieën buigt, mag dit niet meer het geval zijn.
  • In de regel kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten vetersysteem: Klassieke vetersluiting, snelle vetersystemen en BOA.

Beste snowboardschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snowboardschoen koopt

Wat zijn de verschillende soorten snowboardschoenen en hoe vind ik de juiste voor mij?

In principe zijn er twee verschillende soorten snowboardschoenen

  • de zachte softboots en
  • de zogenaamde harde laarzen (= shell schoen, vergelijkbaar met skischoenen)

Het is heel belangrijk dat je eerst bepaalt waar je met je laars naartoe gaat, of wat je ermee van plan bent te doen. Als je ALTIJD in het terrein of park rijdt, ga dan voor de zachte laars.

Ben je gewend om op harde pistes te skiën en relatief korte bochten te maken, dan is de harde laars de juiste keuze voor jou. Zachte laarzen zijn alleen geschikt voor een zachte binding, die gekenmerkt wordt door een flexibele voetplaat en een goede polstering. Softboots hebben op zich ook polstering, die in dikte kan variëren, en bieden veel meer bewegingsvrijheid dan hardboots.

Afhankelijk van het gebruiksgebied en je individuele voorkeuren, kies je een zachtere of stevigere laars. Hoe harder de laars, hoe groter de krachtoverbrenging. Omgekeerd is een zachte laars gemakkelijker te controleren.

Hardboots verschillen van een skischoen alleen in de scherpere hoek en een stabielere zool. Hardboots blinken vooral uit door hun zeer goede krachtoverbrenging naar de plank. Maar ondanks hun hoge draagcomfort kunnen onervaren snowboarders snel moe worden.

De keuze van je volgende laars hangt grotendeels af van je rijstijl. Freestylers en freeriders kiezen meestal voor zachte laarzen, terwijl racers en carvers de hardere versie verkiezen.

Hoe vind je de juiste maat voor je laarzen:

Het belangrijkste criterium bij het kopen van je nieuwe laarzen is de juiste maat. Je Mondopoint maat is een goede richtlijn. In veel sportwinkels vind je vergelijkingstabellen die verwijzen naar normale schoenmaten. We willen je ook graag een soortgelijke tabel aanbieden:

Als je je knieën buigt, mag dit niet meer het geval zijn. Zorg ervoor dat de hiel strak zit en niet naar boven beweegt. Zachte laarzen kunnen na verloop van tijd wat uitrekken, dus je moet je daarvan bewust zijn als je ze koopt. Als de zachte laars niet strak genoeg gekozen wordt, kan hij na een tijdje zo uitzetten dat de precisie en de rij-eigenschappen eronder lijden.

Besluit: Welke soorten snowboardschoenen zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Zoals je al gemerkt hebt, zijn er twee hoofdsoorten snowboardlaarzen

  • Softboots
  • Hardboots

Vooraf moet vermeld worden dat in de meeste gevallen de voorkeur gegeven wordt aan zachte laarzen. Het maakt niet uit of je een beginner of een prof bent: de klassieke zachte laars is in de meeste gevallen de juiste keuze.

De hardboot moet eerder als een aparte categorie gezien worden en wordt alleen in zeldzame gevallen gebruikt, zoals bij racen of slalom. In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de speciale kenmerken en de toepassingsgebieden van de verschillende snowboardlaarzen. We zullen hun voor- en nadelen duidelijk vergelijken.

Hoe werkt een zachte laars en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In de meeste gevallen passen zachte laarzen perfect aan je voeten. Veel fabrikanten leveren hun laarzen met de mogelijkheid om de binnenlaars aan je voeten aan te passen. Zo kun je een optimale pasvorm combineren met een goede krachtoverbrenging.

Ratchet bindingen zorgen voor een harmonieuze verbinding tussen het board en je voeten. Het belangrijkste verschil tussen deze snowboardschoenen is het vetersysteem en de flex (mate van hardheid). De flex is belangrijk voor je aankoopbeslissing.

Dit vertelt je hoe zacht of hoe hard je laars is. Afhankelijk van of je freestyle, freeride, all-mountain of boardercross rijdt, heb je een harde of een zachte snowboardschoen nodig. Een zachte snowboardschoen geeft je meer bewegingsvrijheid.

Dit geeft je een beter gevoel in je voeten. Dit is belangrijk als je in het funpark veel op rails of boxen rijdt. Met een zachtere laars kun je je trucs preciezer uitvoeren. Hier komen technische termen als “tweaken”, “persen” en “uitbenen” om de hoek kijken.

Met andere woorden, met een zachte snowboardschoen die een flex tot niveau 5 heeft, kun je je trucs met veel stijl presenteren. Maar wees voorzichtig: te zachte laarzen zijn niet geschikt voor grote sprongen.

Bij lagere snelheden zijn ze misschien vergevingsgezind, maar als je heel snel gaat heb je niet de nodige stabilisatie in je enkels. Anderzijds biedt een stijve/harde snowboardschoen (vanaf een flex van 5) je betere steun en meer stabiliteit in de enkel.

Dit is belangrijk als je grote kickers (sprongen) rijdt of bij hoge snelheden. Doordat je snowboardschoen minder speelruimte laat, kun je gericht druk uitoefenen op je kanten. Zo houd je altijd controle, ook bij snel wisselen van kant.

Dit is vooral belangrijk voor de disciplines boardercross, freeride, all-mountain en in het funpark op grote sprongen. De bijzondere kenmerken van een zachte en een harde flex in een oogopslag: Zachte flex

  • Vergevingsgezind
  • Vrijheid van beweging
  • Beter bordgevoel

Harde buiging

  • Stabiliteit
  • Randdruk
  • Meer controle bij hoge snelheden

Hoewel zachte laarzen bijna altijd de beste keuze zijn, is er toch een nadeel. Dit is een compromis tussen optimaal comfort en duurzaamheid. Zachte laarzen slijten heel snel. Daarom is het aan te raden een iets stijvere laars te kopen, want die zal na een paar dagen op de piste toch zachter worden.

Voordelen
  • Aangenaam draagcomfort
  • Optimaal voor bijna alle disciplines
  • Voldoende stabiliteit
Nadelen
  • Relatief korte gebruiksduur

Hoe werkt een harde laars en wat zijn de voor- en nadelen?

Een harde laars is vergelijkbaar met de klassieke skischoen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft hij een harde buitenkant van kunststof. Hier worden speciale alpine bindingen gebruikt.

Deze lijken op de afgeslankte vorm van standaard skibindingen, maar hebben het voordeel dat ze geen verend mechanisme hebben. Dit betekent dat je voeten altijd met de plank verbonden zijn. De keuze van het bord is ook beperkt met de harde boot.

Alleen speciale raceborden komen in het geding. Deze zijn beduidend langer en smaller dan planken die met de zachte versie bereden worden. Hardboots zijn uitsluitend voor raceboards of carving boards.

In deze snowboardschoenen hebben je voeten nauwelijks bewegingsvrijheid. Hierdoor kun je enorme druk uitoefenen op de randen van je plank. Vooral in slalom en carven heb je maximale kantdruk nodig.

Zo kun je in buikligging krappe bochten maken, zelfs in ijzige omstandigheden. In tegenstelling tot softboots kost deze variant meer geld, maar de levensduur van een hardboot is veel langer.

Voordelen
  • Direct contact met de rand
  • Hoge stabiliteit
  • Lange levensduur
Nadelen
  • Duurder
  • Geen bewegingsvrijheid

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om snowboard boots te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om je snowboard boots te vergelijken. Dit moet het je gemakkelijker maken om te beslissen en je perfecte laars te kiezen. In principe zijn dat:

  • het prestatieniveau
  • de constructie, de flex, je rijstijl
  • het bestaande vetersysteem
  • de binnenlaars en de zool

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de afzonderlijke kenmerken zijn en hoe je ze in je beslissing moet betrekken.

Prestatieniveau

Er zijn veel verschillende mensen op de piste, van beginners tot (bijna) profs. Om je dag op of naast de piste zo aangenaam mogelijk te maken, is het dus belangrijk dat je op je persoonlijke vaardigheidsniveau bent.

Natuurlijk is het ook handig om een boot te kiezen die bij je aanleg past. Beginnersboten zijn meestal de goedkoopste modellen, maar je moet er geen technische mijlpalen van verwachten.

Zulke laarzen worden meestal gekenmerkt door een lage flexwaarde en geven je voldoende bewegingsvrijheid. Bovendien zijn beginnerslaarzen vaak erg comfortabel om het je zo comfortabel mogelijk te maken.

Als je al een paar kilometers op de piste in je botten hebt, is het aan te raden om op zijn minst over te schakelen op een model voor gevorderden. Beginners zouden ook met dit model overweg moeten kunnen, maar een gevorderde snowboarder kan het natuurlijk ten volle benutten.

Constructie / Flex / Rijstijl

De keuze van je volgende laars hangt grotendeels af van je rijstijl. Net als bij je board zelf, wordt ook de stijfheid van de laars aangegeven door de flexwaarde. Dit beschrijft hoeveel weerstand je laars je biedt.

Wist je dat snowboardschoenen ook erg oncomfortabel kunnen zijn? Als de laars net iets te klein is, kan ze gaan knellen, ook al voelt ze aanvankelijk comfortabel aan. Dit belemmert een optimale bloedcirculatie en kan zo tot krampen leiden.

Snowboardschoenen zijn er als harde en zachte boots. Je gebruikt zachte laarzen voor freestyle en freeride. Zachte laarzen zijn er ook in verschillende hardheidsgraden. Freestylers verkiezen zachte laarzen, terwijl freeriders hardere laarzen nodig hebben voor meer grip.

Harde laarzen zijn ontworpen om te racen en te carven. Ze beperken de beweging nogal, zodat je ook bij hoge snelheden druk uitoefent op de rand. Hoewel ze nu heel comfortabel zijn om te dragen, kunnen vooral onervaren snowboarders er snel moe van worden.

gebruiksbereik ideale flexwaarde hardheidsgevoel
freestyle 2-5 zacht
all mountain 5-7 medium
  • Klassieke vetersluiting
  • Snelle vetersystemen
  • BOA

Klassieke veters zijn een van de meest traditionele en goedkope sluitsystemen. Met geen enkel ander systeem kun je de druk zo nauwkeurig instellen als met deze oldschool variant. Bij dit systeem bestaat echter ook het risico dat de vetersluiting losraakt.

Snelvetersystemen zijn de laatste jaren stevig ingeburgerd geraakt. Hier worden de veters door plastic of metalen apparaten geleid, tot de gewenste sterkte gespannen en in een apparaat “geklemd”. Hoe meer zones het systeem biedt, hoe nauwkeuriger je de laars kunt instellen. BOA is een speciaal snelvetersysteem dat werkt met draden en wielen. Door aan het wiel te draaien veters je de laars gelijkmatig aan. Je hoeft dus niet in de veters te knijpen om een perfecte pasvorm te krijgen. Het is niet het snelste systeem om aan te spannen, maar wel nummer één om los te maken – één druk op de knop en de staalkabels zijn los.

Binnenlaars en zool

De binnenlaars is een belangrijk deel van je snowboardlaars. Het verhoogt het comfort in de tamelijk harde buitenkant. De laarzen zijn ook gedempt, zodat je harde landingen kunt overleven zonder je hielen te kneuzen. Er zijn vier hoofdtypen demping

  • EVA – een bijzonder flexibele kunststof; vervormt als het te koud wordt en verliest zo zijn kwaliteit.
  • PU – een duurzame kunststof, verliest zijn eigenschappen niet, zelfs niet bij ijzige temperaturen; daarom duurder dan EVA.
  • Luchtkussen – dempt de impact van krachten; werkt vooral goed in het gebied van de hiel en de voorvoet, slechter bij vrieskou.
  • Gelkussentjes – worden meestal rond de hiel aangebracht en werken ongeveer hetzelfde als luchtkussentjes, maar zijn minder temperatuurafhankelijk.

Veel modellen hebben zelfs een thermische voering als binnenschoen. Deze kan door de hoge temperaturen precies aan je voet aangepast worden.

Dus als je vatbaar bent voor drukpunten of als bepaalde delen van je voeten je problemen geven, kun je dit met deze aanpassing voorkomen.

Wetenswaardigheden over snowboardschoenen

Wat zijn de verschillende soorten bindingen voor snowboarden en wat zijn hun voordelen?

In principe zijn er verschillende soorten bindingen, hier willen we je kennis laten maken met 3 ervan

  • Plaatbindingen
  • Zachte bindingen
  • Stap-in bindingen

Plate bindingen zijn alleen geschikt voor harde laarzen. Deze bindingen waren gebaseerd op conventionele skibindingen. Platenbindingen maken een goede krachtoverbrenging mogelijk en worden gebruikt als hoge snelheden bereikt moeten worden.

Het openen en sluiten van plaatbindingen is eenvoudig. Nadat de achterste laars onder een stalen beugel vastgezet is, wordt de voorste binding gesloten met een stalen beugel. Soft bindingen kunnen gebruikt worden om zachte laarzen aan het snowboard te bevestigen.

Er zijn verschillende hardheidsgraden beschikbaar, die gekozen worden afhankelijk van het gebruiksgebied. Zachte bindingen zijn beter controleerbaar en zijn geschikt voor freestyle. Voor carven op de piste worden meestal hardere bindingen gebruikt, vanwege de betere krachtoverbrenging.

Fast Tech bindingen; normale snowboardschoen; snel in- en uitstappen in de binding mogelijk; Völkl,Burton en Nitro [/tr]
Bindingstype Snowboardschoen Eigenschap Fabrikant

Zonder dat je de binding met je handen hoeft te sluiten, vergrendelt een mechanisme hem op zijn plaats. Step-In bindingen zijn er voor zowel harde als zachte laarzen.

Bij het kiezen van een binding, of zelfs van je boot, is het belangrijk te weten dat je deze twee dingen op elkaar moet afstemmen. Niet elke binding is compatibel met elke boot. Denk hier alsjeblieft over na voor je koopt.

Vechten met de skiërs? We leggen uit waarom snowboarders en skiërs niet met elkaar over

weg kunnen Skiërs en boarders hebben veel gemeen – de sneeuw, de liefde voor de bergen en nog veel meer. Maar sommige dingen scheiden hen ook. Voor snowboarders is het “cooler” om maar één plank onder de voeten te hebben.

Skiërs daarentegen skiën vrolijk langs inspannend stuiterende boarders op het vlakke. Het snowboard stond vroeger voor rebellie tegen het korte zwaaien op twee lange, dunne ski’s.

Snowboarders deden hun eigen ding, dat bestond uit casual, comfortabele kleding, rondhangen op de piste, enz.; in vergelijking daarmee waren skiërs bijna saai. Pas in het begin van de jaren ’90 begon de ski-industrie te morrelen aan de vraag hoe het skiën weer aantrekkelijker gemaakt kon worden.

Een Oostenrijkse uitvinder kwam uiteindelijk op het idee om zijn snowboard doormidden te zagen en het als ski te gebruiken – klaar was het prototype van de carve ski, die een eind maakte aan het stoffige imago van ski’s. Tegenwoordig is skiën ook cool en casual.

De ski’s zijn langer en breder, de kleren zitten niet meer zo strak als vroeger. Dus zuiver visueel gezien kunnen de twee het nu heel goed met elkaar vinden. Toch zijn er nog veel situaties die vreedzaam samenleven moeilijk maken. Niettemin hebben we goede hoop dat iedereen met elkaar overweg kan door wederzijds begrip en consideratie.

Hoe lang bestaat het snowboard al?

Hoewel de eerste voorlopers van het snowboard eerder ontwikkeld werden in o.a. Oostenrijk, gaan het “snowboardgevoel” en de rijtechniek terug op de twee golfrijders Sherman Poppen en Tom Sims. In 1965 creëerde de Amerikaanse Poppen de snurfer.

Hij was met zijn dochters aan het sleeën toen een van hen, staande op de slee, van de helling afging. Hij rende naar zijn winkel, haalde twee ski’s en bond ze aan de uiteinden aan elkaar.

Al snel na het eerste prototype wilde iedereen in zijn straat er een hebben. Poppen gaf zijn concept in licentie om de Snurfer “professioneel” te maken. In de volgende 10 jaar verkocht Poppen ongeveer een miljoen Snurfers.

Beeldbron: 123rf.com / 71569248

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies