Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

54Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

128Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Crossfit schoenen test 2023. Hier stellen we alle Crossfit schoenen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Crossfit schoenen voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je Crossfit schoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Crossfit training bestaat uit talloze verschillende disciplines. Daarom moet een goede Crossfit schoen op alle gebieden overtuigend zijn en universeel toepasbaar.
 • Bijzonder belangrijk voor een Crossfit schoen zijn stabiliteit, lenigheid, de nodige stabiliteit voor krachtoefeningen, een laag gewicht en voldoende grip voor oefeningen met springelementen.
 • Crossfit schoenen worden verdeeld in Crossfit “lifters” en Crossfit “all-rounders”. Er zijn echter ook alternatieven zoals gewichthefschoenen of schoenen op blote voeten.

Beste Crossfit schoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Crossfit schoenen koopt

Wat is Crossfit?

Als je al op zoek bent naar de juiste Crossfit schoenen, zul je deze vraag waarschijnlijk al kunnen beantwoorden. Toch willen we deze bijzondere vorm van training nog eens heel kort uitleggen. Crossfit is een van de snelst groeiende sporten en is niet alleen populair bij atleten die al in vorm zijn.

Het verplaatsen van zware voorwerpen, zoals banden, kan ook deel uitmaken van de Crossfit training. (Image source: pixabay.com / Taco Fleur)

Deze vorm van training is heel efficiënt en effectief omdat het de bedoeling is je lichaam breed en alomvattend te trainen. Met dagelijks wisselende trainingen moeten 10 verschillende gebieden van conditie getraind worden

 • Kracht
 • Vermogen
 • Snelheid
 • Coördinatie
 • Uithoudingsvermogen
 • Kracht uithoudingsvermogen
 • Flexibiliteit
 • Nauwkeurigheid van beweging
 • Evenwicht en beweeglijkheid

Elke trainingssessie wordt zo een mengeling van kracht- & uithoudingstraining, gymnastiek, turnen en gewichtheffen. Het gebruik van machines moet vermeden worden en in plaats daarvan moeten vrije gewichten en het eigen lichaamsgewicht als trainingsmateriaal gebruikt worden. Dus kom uit je trainingspak en in de pret! Als je meer over deze sport wilt weten, volgt hier een uitgebreidere uitleg:

Wat zijn Crossfit schoenen?

Door de talloze verschillende disciplines waaruit een Crossfit training bestaat, kan een gewone trainer niet aan alle eisen voldoen.

De trainingsschoen moet op alle gebruiksgebieden kunnen overtuigen, d.w.z. een goede steun en een stabiele stand garanderen, voldoende demping bieden, de perfecte pasvorm hebben en tegelijk licht zijn.

Een Crossfit schoen heeft ook een positief effect op je techniek en het daaruit voortvloeiende trainingssucces. Het biedt optimale krachtoverbrenging en vermindert het risico op blessures, dat vooral groot is bij gewichtheffen met gewone loopschoenen. Je kunt ook fitness handschoenen kopen om je handen te beschermen.

Welke alternatieven zijn er voor Crossfit schoenen?

Hoewel het niet aan te bevelen is andere schoenen te gebruiken dan die speciaal voor Crossfit ontworpen zijn, zijn er andere mogelijkheden bij de keuze van schoeisel.

Gewichthefschoenen

Deze zijn bijzonder geschikt voor wie zijn Crossfit training uit zware krachtoefeningen bestaat. Gewichthefschoenen zijn vrij zwaar en helpen om een stabiele houding aan te nemen voor een optimale krachtoverbrenging. Zo zijn deze soorten schoenen minder geschikt voor oefeningen die een soepele beweeglijkheid en snelheid vereisen.

Barefoot of minimalistische schoenen

Veel Crossfit atleten trainen liever helemaal zonder schoenen. Het voordeel hiervan is dat de bewegingsvrijheid van de voet niet beperkt wordt en hij dus perfect kan afrollen. Minimalistische schoenen, of zogenaamde blote-voeten-schoenen, hebben een zeer flexibele zool. Ze geven je het gevoel alsof je op blote voeten loopt en beschermen toch je voeten.

https://www.modeminister.de/barfussschuhe-test/

Gewone loopschoenen

De zachte zool van loopschoenen verslechtert merkbaar de grip tijdens de training en verslechtert de krachtoverbrenging. De verminderde beweeglijkheid is ook een nadeel van loopschoenen en verhoogt de kans op blessures. Voor regelmatige crossfit training is een op maat gemaakte crossfit schoen beslist de betere keus en een investering in je gezondheid. Hier volgt een samenvatting van de kenmerken van alle alternatieven:

T1

Besluit: Welke soorten Crossfit schoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hoewel alle Crossfit schoenen gelijkaardige eigenschappen hebben en in de eerste plaats ontworpen zijn voor veelzijdige, gevarieerde training, zijn er twee soorten Crossfit schoenen die vooral verschillen in hun beoogde gebruik

 • Crossfit Lifter
 • Crossfit allrounder

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van deze twee categorieën kiezen. De volgende paragrafen zijn bedoeld om je te helpen bij je beslissing.

Lange tijd werd Reebok beschouwd als de marktleider onder de Crossfit schoenen. Door de toenemende populariteit van de sport neemt ook de concurrentie toe. (Image source: pixabay.com / Michael0424)

Wat onderscheidt Crossfit Lifters en wat zijn hun voor- en nadelen?

De zogenaamde Crossfit Lifter is een schoen die aan de eisen van het klassieke gewichtheffen wil voldoen, maar die ook bij uitstek geschikt is voor Crossfit training. De verschillen met gewone gewichthefschoenen: de val is lager en gewichtheffers hebben lichte demping. Om zware gewichten te kunnen tillen is de zool meestal stabiel in het hielgebied en zachter in de voorvoet. De schoen combineert zo de eisen voor training met snelle bewegingen en zware gewichten.

Nadelen
Voordelen
 • Harde zool en hoge sleehak
 • Kan gebruikt worden voor klassiek gewichtheffen, maar is ook geschikt voor Crossfit training
 • Prima alternatief voor Crossfitters met beperkte mobiliteit in het enkelgewricht
 • Voor maximale belastbaarheid bij gewichtheffen kun je beter goede gewichthefschoenen gebruiken

Wat onderscheidt Crossfit Allrounders en wat zijn hun voor- en nadelen?

In tegenstelling tot de lifter is de allrounder niet echt bedoeld om zware gewichten te heffen. Eerder zijn deze Crossfit schoenen geschikt voor sprinten, touwklimmen en trainen met je eigen lichaamsgewicht. Allrounders zijn te herkennen aan hun lage demping en een flexibele zool met een lage offset. Dit maakt wendbaarheid en lichtvoetigheid tijdens de training mogelijk zonder de zo belangrijke stabiliteit te verliezen.

Voordelen
 • Robuust materiaal
 • Verhoogde beweeglijkheid
 • Stabiliteit en stabiliteit
Nadelen
 • Niet geschikt voor gewichtheffen

Met behulp van het volgende overzicht kun je snel bepalen welk type Crossfit schoen geschikt is voor jou: T2

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Crossfit schoenen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele Crossfit schoenen. De criteria die je kunt gebruiken om schoenen te vergelijken zijn o.a.

 • Enig
 • Spike
 • Fit
 • Gewicht
 • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Zool

De zool is het belangrijkste onderdeel van Crossfit schoenen en vormt de verbinding tussen de voet en de grond en is dus cruciaal voor een stevige stand. Kussen speelt hier een belangrijke rol. Hij moet zo laag mogelijk zijn om een natuurlijk trainingsgevoel mogelijk te maken. Zonder kunstmatige steun voor de voet krijg je een beter gevoel voor de grond en de krachtsoverdracht is optimaal omdat de energie direct op de grond wordt overgebracht.

Je moet ook aandacht besteden aan de zoolstructuur. Dit moet een goede grip geven, zodat je ook op een gladde ondergrond optimaal houvast hebt en de oefeningen veilig kunt uitvoeren.

Als je van touwklimmen houdt, moet je ook aandacht besteden aan de zogenaamde Rope Tec technologie, die schuren en verbranden van de zool voorkomt.

Veer

Vooral crossfitters met een beperkte mobiliteit in de enkelgewrichten moeten aandacht besteden aan de veer. Dit verwijst naar het verschil in hoogte tussen de hiel en de voorvoet. Dit is vooral belangrijk bij squats, want het duwt de knieën naar voren en maakt een zuivere uitvoering mogelijk.

Gewichthefschoenen en vooral Crossfit Lifters maken gebruik van dit voordeel. Hier kan de val wel 2 cm zijn. Crossfit Allrounders hebben daarentegen maar een offset van ongeveer 5 mm om meer beweeglijkheid te garanderen. Blote-voeten schoenen hebben meestal helemaal geen offset.

Fit

Eenvoudig gezegd: Je moet je comfortabel voelen in je Crossfit schoen. De beste pasvorm is een nauwsluitende hiel en voldoende ruimte aan de voorkant van de schoen. Als je voorvoet samengedrukt is, vermindert de stabiliteit van je voet. De schoen moet de voet daarom voldoende ruimte bieden om zich te ontwikkelen. De vorm verschilt van schoen tot schoen. Je moet zelf weten welke aan je voet past en of je een smalle of brede schoen nodig hebt.

Weight

Zoals al gezegd, richt Crossfit zich op natuurlijke bewegingen. Ook al draag je schoenen, het moet aanvoelen alsof je blootsvoets bent. Daarom moeten goede Crossfit schoenen zo licht mogelijk zijn. Hierdoor kun je de oefeningen ook dynamischer uitvoeren.

Materiaal

Crossfit is inspannend en zweet is een onvermijdelijk bijverschijnsel. Om onaangename geurtjes te voorkomen, zorg je ervoor dat je schoenen ademend zijn en van zo dun mogelijk bovenmateriaal gemaakt zijn.

Het belangrijkste bij Crossfit training is dat je de oefeningen varieert om zo het hele lichaam te trainen. (Image source: unsplash.com / Scott Webb)

Wetenswaardigheden over Crossfit schoenen

Hoe werkt Crossfit training?

Een trainingssessie duurt ongeveer 30 minuten. Er zijn even weinig pauzes als routines, want de variatie aan oefeningen is bijna eindeloos en je wordt elke keer verrast met een nieuwe “workout of the day”. De coach speelt een belangrijke rol bij Crossfit training.

De coach beslist over de oefeningen en bepaalt het gewicht en de moeilijkheidsgraad.

Hoe maak ik mijn Crossfit schoenen goed schoon?

Om je schoenen na een zware training weer schoon te krijgen, kun je ze het beste in een kussensloop doen en ze in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Gebruik een mild afwasmiddel om de kleuren te behouden. Als alternatief kun je je Crossfit schoenen ook met de hand wassen.

Meng gewoon warm water en vloeibaar afwasmiddel in een emmer of in de badkuip en dompel de schoenen erin en schrob ze. Doe de schoenen nooit in de droger om ze te drogen, want dat beschadigt de lijm. Om je Crossfit schoenen gelijkmatig te laten drogen, prop je ze vol met papier en zet je ze op een warme plaats.

Wat zijn klassieke Crossfit oefeningen?

Zoals reeds gezegd, kunnen de oefeningen bijna oneindig gecombineerd worden. Zo ontstaat een gevarieerd trainingsprogramma en wordt het lichaam op een all-round manier getraind. Toch behoren squats, pull-ups, gewichtheffen, burpees en overhead squats tot de klassiekers van Crossfit. Vaak wordt ook een power rack gebruikt. https://www.fitforbeach.de/crossfit-squats-dips-das-power-rack-als-idealer-trainingspartner/

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies