Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

E-auto’s, e-fietsen, waarom geen e-skateboard? Als je met een skateboard snel van A naar B wilt komen en je bent het beu voortdurend één voet te moeten gebruiken om vaart te maken, is een elektrisch skateboard een goed alternatief. Zo heb je enerzijds nog steeds het plezier van het skateboarden en anderzijds kun je je met weinig moeite snel voortbewegen op straat of off-road.

De elektrische skateboard test 2020 is bedoeld om je inzicht te geven in de wereld van de batterij-aangedreven skateboards, zodat je een geschikt elektrisch skateboard kunt vinden. We hebben de meest voorkomende soorten en de belangrijkste aspecten van elektrische skateboards op een rijtje gezet om je te helpen het exemplaar te vinden dat het beste bij je past.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Met een elektrisch skateboard kom je snel van A naar B, net als met elk ander elektrisch vervoermiddel.
 • Met een elektrisch longboard heb je een stabiele standaard en kun je off-road tracks bedwingen met de juiste off-road wielen. De elektrische cruiser biedt je een lichte rit en is gemakkelijk te vervoeren.
 • Er zij echter op gewezen dat elektrische skateboards niet op de openbare weg zijn toegestaan, maar momenteel alleen op privé-terreinen.

Elektrische Skateboard Test: Favorieten van de redactie

Koop- en Evaluatiecriteria voor Elektrische Skateboards

Er is een geschikt elektrisch skateboard voor allerlei soorten gebruik, niveaus en voorkeuren. Om het je gemakkelijker te maken te kiezen, kun je de volgende koop- en beoordelingscriteria als leidraad gebruiken:

Grootte & Gewicht

Er zijn verschillende maten en soorten skateboards die voor verschillende niveaus en doeleinden gebruikt worden.

Type Grootte Beschrijving
Longboard 37 inch (93 cm) tot 46 inch (116 cm) Als je nog een beginner bent, raden we een elektrisch longboard aan, omdat je door de grootte gemakkelijker op het board kunt staan, zelfs als het sneller gaat.

Maar ook gevorderde rijders kunnen met een elektrisch longboard hun carve-vaardigheden uitproberen en hun evenwicht testen op steilere tracks. 

Cruiser 22 inch (55 cm) tot 32 inch (81 cm) Door zijn compacte formaat biedt een e-cruiser enerzijds een goede houvast en is anderzijds zeer wendbaar voor kleinere bochten.

Er zijn echter ook modellen die wat breder gevormd zijn en ook geschikt zijn voor beginners.

Afhankelijk van het model en de motor kunnen elektrische skateboards van 7 tot 44 kilo wegen. Omdat elektrische longboards groter zijn dan, bijvoorbeeld, een elektrische cruiser, zijn ze navenant zwaarder.

E-cruisers daarentegen zijn iets lichter, maar kunnen ook wat zwaarder zijn door de brede banden. Bij sommige elektrische skateboards moet ook rekening gehouden worden met de maximale gewichtsbelasting om vooruit te kunnen komen.

Materiaal

Het dek van een elektrisch skateboard kan gemaakt zijn van hout met glasvezel of van kunststof.

Het hout is zeer soepel en is daarom geschikt voor hobbelige sporen en snijdt een goed figuur in het terrein. Ze zijn wat zwaarder hiervoor, maar er zijn lichtere modellen die een heel dun dek hebben en elastischer zijn.

Elektrische skateboards van kunststof zijn daarentegen lichter en daardoor praktischer om te vervoeren. Door hun lichte gewicht kunnen ze veel snelheid bereiken, maar ze hebben de neiging stijf en niet zo wendbaar te zijn.

Snelheid

Afhankelijk van het model, de helling en het lichaamsgewicht, kunnen elektrische skateboards snelheden bereiken van 11 km/u tot een topsnelheid van meer dan 50 km/u . Maar als je met hoge snelheid rijdt, let er dan op dat je je e-skateboard nog onder controle hebt en dat je jezelf niet verwondt of anderen in gevaar brengt.

Afstandsbediening

Afhankelijk van het model kan de afstandsbediening gebruikt worden om de snelheid, de rijstand en ook de rem te bedienen. Er zijn de volgende soorten afstandsbedieningen

 • Afstandsbediening met kabel: Bij de meeste modellen is de afstandsbediening met een kabel aan het e-skateboard verbonden. Bij schokkerige bewegingen is het mogelijk dat de kabel afgescheurd wordt.
 • Afstandsbediening met Bluetooth: Naast deze variant is er ook een afstandsbediening die via Bluetooth kan synchroniseren met het aangedreven elektrische skateboard. Hierdoor is geen kabel meer nodig, maar de verbinding kan onderbroken worden.
 • Afstandsbediening via app: De nieuwste elektrische skateboards kunnen al met apps bestuurd worden en er is helemaal geen afstandsbediening nodig.

Elektrische skateboards zonder afstandsbediening, die je kunt besturen door je gewicht te verplaatsen, vergelijkbaar met hoverboards, komen steeds meer voor.

Motor / Aandrijving

Bij de meeste elektrische skateboards bieden de fabrikanten ofwel een aandrijving via een V-snaar motor, of de motor zit direct in de wielen(in-wheel motor). De aandrijfmotoren kunnen een vermogen bereiken van 300 tot 3000 watt. Voor dubbele snelheid worden twee motoren op het e-skateboard gemonteerd en kan zelfs tot 6000 watt bereikt worden. Maar hoe hoger de snelheid, hoe gevaarlijker het is

 • V-snaar motor: Bij de V-snaar aandrijving wordt de kracht van de motor rechtstreeks op de wielen overgebracht door de V-snaar. Deze motor is iets gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals nattigheid of vuil.
 • In-wiel motor: E-skateboards met een in-wiel motor voelen direct aan en je voelt onmiddellijk de toename in snelheid of het remmen.

Batterij

De volgende aspecten zijn belangrijk voor de batterij

 • Range
 • Oplaadtijd

De actieradius hangt af van het model, het gewicht van de persoon die rijdt, het rijgedrag en de snelheid. De meest voorkomende elektrische skateboards bestaan uit een lithium-ion batterij, waarvan het opladen 3 tot 6 uur kan duren. De

batterij kan van de printplaat verwijderd worden of is permanent geïnstalleerd.

E-skateboards waar de batterij direct onder het skateboard gemonteerd is, moet je voorzichtig zijn bij het raken van stoepranden, zodat er geen krassen achterblijven of zelfs gebroken worden. Ga er daarom voorzichtig mee om of onthoud je van kunstjes.

Wheels

Enerzijds zijn er elektrische skateboards die geschikt zijn voor asfaltwegen en de stad, en anderzijds kunnen ze gebruikt worden op off-road paden, zoals in het bos, de weide of zelfs op het strand. Als je vooral op asfalt wilt rijden, gebruik dan gewoon de standaard banden voor wegen zoals voet- en fietspaden.

Voor off-road gebruik je de all-terrain banden, waarmee je op grind, bos, weide of zelfs op het strand kunt rijden.

Afhankelijk van het gebruiksgebied kun je de wielen van sommige modellen gemakkelijk verwisselen of erop en eraf schroeven.

Rijmodi & extra functies

Bij sommige e-skateboards kun je verschillende rijmodi instellen die zich aan je vaardigheden aanpassen.

Met de sportstand kun je de hoogste snelheid van het elektrische skateboard bereiken en met de eco stand kun je de levensduur van de batterij verlengen.

Vooral voor beginners of kinderen zijn de rijstanden praktisch, omdat de snelheid verschillend ingesteld kan worden en je bijvoorbeeld alleen met een bepaalde maximumsnelheid kunt rijden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrisch skateboard koopt

Als je nog steeds niet zeker weet of een elektrisch skateboard een goede keuze voor je is, beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen erover.

Wat is er bijzonder aan een elektrisch skateboard en welke voordelen biedt het?

Het elektrische skateboard heeft een ingebouwde motor die door een batterij wordt aangedreven. Dit maakt het mogelijk snel te bewegen en creëert een snowboard- of surfgevoel op straat of op het terrein.

elektro-skateboard-test

Met een elektrisch skateboard kun je je met weinig inspanning met hoge snelheid voortbewegen, zonder CO2 uit te stoten. (Image source: unsplash / Martin Nordström)

In tegenstelling tot een gewoon skateboard of longboard hoef je je niet lichamelijk in te spannen en is er niet veel voetkracht voor nodig. Afhankelijk van het model kun je met het aangedreven elektrische skateboard zelfs moeiteloos versnellen op hellingen.

Het is ook mogelijk om met de aandrijving grotere radii te bereiken, wat extra plezier oplevert. Met het elektrische skateboard rijd je rond met een zekere coolheid en ervaar je een gevoel van lichtheid zonder voortdurend met je voet te duwen.

Welke soorten elektrische skateboards zijn er?

Er zijn verschillende soorten elektrische skateboards, afhankelijk van het gebruiksgebied, aanleg en voorkeuren. Om je een overzicht te geven, hebben we hieronder de twee meest voorkomende elektrische skateboards op een rijtje gezet: het elektrische longboard en de elektrische cruiser. Het elektrische

longboard

Er zijn verschillende soorten elektrische longboards, van gezellige carvers tot snelle downhillers. Met de lange en brede basis kun je enerzijds trucjes op het board uitproberen en anderzijds wordt het bochtenwerk er gemakkelijker door. Een e-longboard met de juiste banden is zeer geschikt voor off-road routes.

Voordelen
 • Hoge stabiliteit
 • Gemakkelijke bochten
 • Voor lange afstanden
Nadelen
 • Lang
 • Zwaar
 • Niet voor skatepark

De elektrische cruiser

De elektrische cruiser is een vaak gezien board in de stad omdat het door zijn iets kleinere afmetingen zeer wendbaar is om te cruisen en ook voor het skatepark gebruikt kan worden. Je kunt de Cruiser gemakkelijk in je rugzak opbergen of onder je arm dragen. De elektrische cruiser geeft je ook een veilig en stabiel gevoel bij het rijden, dankzij de grote en zachte wielen.

Omdat de vorm iets breder is, heb je genoeg ruimte om jezelf in evenwicht te houden. Ondanks de breedte kun je zowel lange als korte bochten rijden.

 • Voordelen
  • Licht &amp
  • compact
  • Behendig &amp
  • wendbaar
  • Gemakkelijker bochten maken
  Nadelen

  Vereist een groot evenwichtsgevoel

 • meer voor korte afstanden

Voor wie is een elektrisch skateboard geschikt?

Als je je graag buitenshuis verplaatst en je wilt een iets goedkoper alternatief voor een e-scooter of e-bike, dan is een elektrisch skateboard heel geschikt. Het maakt niet uit of je snel met je homies wilt afspreken, een boodschap wilt doen of gewoon je schaatsvaardigheid wilt verbeteren.

Let op: elektrische skateboards zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Als je het gevoel wilt hebben dat je op een golf rijdt of door poedersneeuw glijdt, is een e-skateboard een cool alternatief op het asfalt. Maar ook off-road kun je een nieuw niveau bereiken en nieuwe plaatsen verkennen en een andere rij-ervaring ontdekken. Afhankelijk van het model en het lichaamsgewicht kunnen heuvels of lichte hellingen zonder moeite bedwongen worden met elektrische skateboards.

Waar mag je op een elektrisch skateboard rijden?

Op dit moment is het in Duitsland nog niet toegestaan met een elektrisch skateboard op de openbare weg te rijden. Aan de door de StVZO gestelde eisen, zoals de juiste verlichtingsuitrusting, remmen, geen stuur- of stopbar of geluidssignalen, kan niet voor goedkeuring worden voldaan.

Je mag je met elektrische skateboards nog niet op de openbare weg voortbewegen, maar alleen op privéterrein.

Maar wat nog niet kan worden, zijn e-scooters die al goedgekeurd zijn voor het wegverkeer. In landen als Zweden, België, Finland, Italië, Estland, Californië en in Oostenrijk zijn e-scooters met bepaalde voorschriften toegestaan. In Oostenrijk mogen elektrische skateboards van minder dan 600 watt en een maximum snelheid van 25 km/u niet op de openbare weg, maar wel op woonstraten en trottoirs, zolang het verkeer en de voetgangers niet gehinderd worden.

Heb ik beschermende uitrusting nodig als ik op een e-skateboard rijd?

Omdat elektrische skateboards een maximumsnelheid van 50 km/u kunnen halen, raden we je beslist aan een helm te dragen, een rugbeschermer en scheen- en elleboogbeschermers.

elektro-skateboard-test

Kniebeschermers en een helm zijn zeer aan te bevelen tijdens het rijden op een elektrisch skateboard en kunnen bescherming bieden tegen een ruwe val. (Image source: unsplash / Jim De Ramos)

Zelfs als je een bedreven ruiter bent, kan alleen al een kleine steen of obstakels die niet meteen opvallen bij hoge snelheid een fatale val veroorzaken. Wees dus slim en bescherm jezelf.

Zijn elektrische skateboards waterdicht?

In principe zijn elektrische skateboards waterdicht en kunnen ze zonder aarzelen in de regen of op natte wegen bereden worden. Als het nat is, moet je beter op de afstandsbediening letten, zodat de elektronica niet stuk gaat.

elektro-skateboard-test

De batterij en de motor zijn meestal ingebouwd in een waterdichte behuizing die niet alleen tegen vocht maar ook tegen vuil beschermt. (Image source: unsplash / Liam Martens)

In de meeste gevallen zijn de batterij en de motor ingebouwd in een waterdichte behuizing die ze niet alleen beschermt tegen vocht, maar ook tegen vuil.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrisch skateboard?

E-longboards en elektrische cruisers zijn niet de enige soorten skateboards op de markt. Met de juiste uitrusting kun je ook zelf een elektrisch skateboard in elkaar zetten uit bijvoorbeeld een klassiek skateboard of surfschaats. Als je zin hebt in een elektronisch aangedreven toestel, maar een skateboard spreekt je niet aan of je zoekt een alternatief, dan hebben we hier soortgelijke e-motion toestellen voor je op een rijtje gezet:

Type Beschrijving
Hoverboard Een hoverboard is een tweewielig e-board met een platform waarop een persoon kan staan en zich kan verplaatsen door zijn gewicht te verplaatsen. Het is zeker leuk en erg populair bij kinderen.
E-scooter De e-scooter is, zoals de naam al doet vermoeden, een scooter die wordt aangedreven door een elektronische accu en is nu al een gewild vervoermiddel in steden waarmee je snel van A naar B kunt komen.
E-bike Een e-bike is iets duurder dan een e-skateboard, maar mag op de openbare weg gebruikt worden en is geschikt voor zeer lange afstanden.

Conclusie

Met een elektrisch skateboard kom je snel van A naar B zonder CO2 uit te stoten. Er zijn elektrische skateboards voor verschillende niveaus, gebruiksgebieden en voorkeuren. Zelfs off-road is mogelijk met de all-terrain banden. Opgemerkt moet echter worden dat skateboards op batterijen in Duitsland nog NIET op de openbare weg zijn toegestaan.

Toch is het mogelijk dat je met je e-skateboard over privéwegen kunt cruisen. Hoe hoger de snelheid, hoe heviger de val kan zijn, dus raden we je aan een geschikte beschermende uitrusting aan te schaffen.

Waarom kun je me vertrouwen?