Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Een fiets met een riemaandrijving verschilt aanzienlijk van een fiets met een kettingaandrijving. In plaats van een ketting in combinatie met verschillende kettingbladen, heeft hij een riem van koolstofvezels. De slijtage van de riemaandrijving is dus minimaal.

Daarom heeft hij een langere levensduur. Bovendien zijn ze gemakkelijker te onderhouden en stiller dan kettingaangedreven fietsen. Als je een fiets koopt, is het eerst belangrijk je bewust te zijn van waarvoor je de fiets wilt gebruiken. In onze fiets met riemaandrijving test 2023 laten we je zien wat belangrijk is bij het kopen van een fiets met riemaandrijving.

In dit artikel leggen we uit of een fiets met riemaandrijving geschikt is voor jou en welke fiets met riemaandrijving het beste aan je behoeften voldoet.
Belangrijk om te weten

  • Fietsen met riemaandrijving hebben veel voordelen boven fietsen met kettingaandrijving, zoals minder slijtage en de daaruit voortvloeiende langere levensduur.
  • Het verschil tussen riemaandrijving en kettingaandrijving is in feite dat de fiets in plaats van een ketting een riem met koolstofvezels heeft.
  • Fietsen met riemaandrijving zijn bijzonder geschikt voor mensen die hun fiets zo comfortabel mogelijk willen gebruiken, zonder er een rommeltje van te maken. Omdat er geen olie is met de riemaandrijving, blijf je schoon en is er geen regelmatig onderhoud nodig.

Beste Fiets met riemaandrijving: Onze selectie

Er zijn tegenwoordig een enorm aantal verschillende fietsen met riemaandrijving verkrijgbaar. Maar niet elk model is overtuigend in termen van kwaliteit of prijs-prestatie verhouding. We hebben daarom de beste fietsen met riemaandrijving geselecteerd om je te helpen bij je keuze.

Beste Fiets met riemaandrijving: Onze selectie

Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten als je een fiets met riemaandrijving koopt. Deze criteria zullen je helpen bij je beslissing. In de volgende paragrafen wordt uitgelegd waar je op moet letten als je een fiets met riemaandrijving koopt.

Gewicht

Een belangrijk criterium om een fiets met riemaandrijving te kopen is het gewicht.

Hoe meer een fiets weegt, hoe meer energie de berijder moet verbruiken om dezelfde prestatiete leveren.

Dit is slecht voor de efficiëntie.

Natuurlijk wegen e-bikes meer, maar de aandrijving maakt dat ze ondanks hun grotere gewicht minder vermogen vragen. Als je de functie niet wilt gebruiken, kun je alleen met veel moeite rijden vanwege het gewicht.

Ontwerp

Het ontwerp moet je aanspreken en je aanmoedigen het te gebruiken. Omdat fietsen met riemaandrijving lang bewaard worden, moet het ontwerp enkele jaren aantrekkelijk blijven.

Het kan ook gebruikt worden om een stijl uit te drukken, zoals met alle accessoires.

Er zijn veel modellen in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is dus de moeite waard rond te kijken.

Uitrusting

Een ander criterium is de uitrusting. Afhankelijk van je behoeften moet je overwegen of je liever op gewicht bespaart of extra functies hebt. Zulke functies kunnen je leven gemakkelijker maken. Een voorbeeld hiervan zijn bagagerekken.

Bagagerekken zijn praktisch als je de fiets nodig hebt om boodschappen te doen, bijvoorbeeld.

Als je met je racefiets een tochtje wilt maken, is een bagagerek eerder hinderlijk. Een andere praktische functie is de fietsenstandaard. Als je er geen hebt, bespaar je gewicht, maar je moet bedenken hoe je de fiets parkeert zonder krassen op het frame te maken. Je moet echter niet beknibbelen op de remmen, want het gaat hier om je veiligheid. Goede voor- en achterremmen zijn essentieel op elke fiets.

Prijs-prestatie verhouding

Een van de belangrijkste punten is de prijs-prestatie verhouding. Niemand wil te veel betalen voor een fiets. Niet elke fiets die veel kost is van hoge kwaliteit. Vooral met zoiets als een fiets wil je je geld zo goed mogelijk investeren.

Ook wil je niet betalen voor accessoires die je niet nodig hebt of die je zelfs tegen extra kosten moet verwijderen. Waar voor je geld is niet alleen iets waar studenten rekening mee moeten houden, want iedereen kan er voordeel uit halen.

Fietsen met riemaandrijving: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte hebben we enkele veel gestelde vragen over fietsen met riemaandrijving voor je in een notendop beantwoord. Na het lezen van deze gids ken je de belangrijkste achtergrondinformatie over riemaangedreven fietsen.

Voor wie is een fiets met riemaandrijving geschikt?

Een fiets met riemaandrijving is geschikt voor veel mensen. Bijvoorbeeld voor mensen die meer uit een aankoop willen halen en geen tijd hebben om regelmatig hun fietsketting te vervangen. Dit is niet nodig bij de riemaandrijving omdat die geen ketting heeft.

fahrrad-mit-riemenantrieb-test

Fietsen met riemaandrijving zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Daarom worden ze steeds populairder. (Image source: Howard Bouchevereau/Unsplash)

Zo’n fiets is ook geschikt voor mensen die graag altijd schoon willen blijven. De riemaandrijving heeft geen kettingolie nodig en kan dus gemakkelijk met loszittende broeken worden aangetrokken zonder ze vuil te maken. Hier volgen de voor- en nadelen van een fiets met riemaandrijving ten opzichte van een fiets met ketting, weer in tabelvorm:

Voordelen
  • lange levensduur
  • weinig onderhoud
  • geen kettingolie of vet nodig
  • lichter
  • stiller
Nadelen
  • alleen mogelijk in combinatie met naaf- of trapasversnellingen
  • frameslot meestal nodig voor montage

Deze criteria zijn het overwegen waard als je een fiets koopt. Een fiets met riemaandrijving heeft veel voordelen en weinig nadelen ten opzichte van een kettingaandrijving.

Welke soorten fietsen met riemaandrijving zijn er?

Fietsen met riemaandrijving zijn er in verschillende modellen. Of het nu mountainbike, e-bike, racefiets of stadsfiets met riemaandrijving is, het aanbod is enorm. Met deze enorme keuze is in elke behoefte voorzien. We hebben hieronder een paar soorten opgesomd. Deze lijst moet je helpen de voor jou juiste beslissing te nemen.

T1

Je kunt uitvinden welke riemaangedreven fiets het beste bij je past door deze tabel te bekijken of door onze 2020 riemaangedreven fiets test te doen.

Wat zijn de alternatieven voor een fiets met riemaandrijving?

Behalve de riemaangedreven fiets is er ook de oude klassieker met een ketting. Dit is goedkoper in aanschaf, maar kan ook meer inspanning vergen omdat de ketting meer zorg nodig heeft.

T2

Fietsen met een kettingaandrijving zijn niet noodzakelijk slechter dan die met een riemaandrijving, maar de bovengenoemde voor- en nadelen spreken voor zich.

Conclusie

Met een fiets met riemaandrijving kun je je comfortabel van de ene plaats naar de andere begeven. Deze fietsen zijn geschikt voor praktisch iedereen. Riemaangedreven fietsen hebben de laatste tijd sterk aan populariteit gewonnen en zijn daarom steeds meer gewild.

Er zijn veel verschillende soorten fietsen met riemaandrijving, zoals e-bikes, stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes. Een mountainbike is handig voor dagelijks gebruik, vooral voor kinderen en jongeren die naar school gaan, maar ook voor volwassenen die in het weekend graag een trektocht maken.

E-bikes kunnen een ECO-vriendelijk alternatief zijn voor auto’s en stadsfietsen zijn, zoals de naam al zegt, ideaal voor stadsbewoners die zich naar hun werk moeten haasten.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies