Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

43Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Skitassen test 2023. Hier stellen we alle skizakken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste skizak voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een skitas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Om je ski’s veilig en gemakkelijk te vervoeren, raden we je aan een skitas te kopen. In tegenstelling tot een gewone sporttas zijn de ski’s in een skitas voldoende goed gewatteerd.
 • De meeste modellen bieden je de mogelijkheid om niet alleen je ski’s op te bergen, maar ook je skistokken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tassen voor gewone ski’s, langlaufski’s en alpineski’s.
 • Alvorens te kopen moet je niet alleen het materiaal en de afwerking controleren, maar ook de lengte en de verstevigde onderkant. Sommige tassen zijn ook voorzien van geïntegreerde wielen om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren.

Skizak test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ski tas koopt

Wat is het verschil tussen ski tassen en gewone sporttassen?

Kun je je ski’s niet van A naar B vervoeren in een eenvoudige sport- of trainingstas? Theoretisch is het mogelijk. Het voordeel van een skitas ligt echter in de constructie ervan, die perfect aan de ski’s aangepast is. De voordelen van een skizak boven een gewone sporttas zijn als volgt

 • Maat
 • Opvulling
 • Materiaal
 • Draagcomfort

Skitassen zijn precies lang genoeg om er een of meer paren ski’s in te doen, inclusief skistokken. Er zijn tassen voor langlaufski’s en tassen voor alpineski’s. Om je ski’s veilig op te bergen, hebben de skitassen een speciale binnenbekleding, die vaak van schuim gemaakt is. Het materiaal is meestal aan de buitenkant verstevigd en geïmpregneerd, zodat je je ski’s ook over langere afstanden kunt vervoeren.

Dit komt omdat er geen schuurplekken zijn, zelfs niet bij wrijving. Conventionele sporttassen zijn niet ontworpen voor ski’s, noch qua afmetingen, noch qua materiaal. Dit betekent dat ze schuren kunnen veroorzaken. Er is ook een verschil in comfort. De handvatten van skitassen zijn meestal gewatteerd, zodat je zware ski’s langer kunt dragen zonder dat de handvatten erin snijden. Dat is niet het geval met de meestal dunne en onversterkte handvatten van sporttassen.

Skitassen zijn ideaal om je ski’s en skistokken in te vervoeren. Bovendien zijn de handvatten van de meeste skitassen ook gewatteerd, waardoor ze veel comfortabeler te dragen zijn dan gewone sporttassen. (Image source: pexels.com / Pixabay)

Wat is het verschil tussen skitassen voor noordse ski’s en skitassen voor alpineski’s?

Hier leggen we het verschil uit tussen tassen voor alpineskiërs en die voor langlaufers. In dit geval is het de lengte die telt. Ski’s voor noordse disciplines verschillen in lengte van die voor alpineskiën.

Terwijl alpineski’s nooit tot over de neus van de skiër mogen reiken, kunnen sommige nordic ski’s tot twee meter lang zijn. Dienovereenkomstig moet de skitas ook voldoende ruimte bieden voor de ski en groter zijn. Een ander verschil zit in de zijzakken. Bij Noords skiën is het niet verplicht een helm te dragen. Daarom hoeft een skitas voor langlaufen of nordic cruising ski’s geen extra vak voor de skihelm te hebben.

Zijn er skitassen met een geïntegreerd accessoirevak?

Als je je ski accessoires niet afzonderlijk wilt dragen maar ze in een handige tas wilt opbergen, kies dan voor grotere skitassen met zijvakken. De grootte van de tas bepaalt welke accessoires erin passen. Maar skischoenen passen meestal niet in de tas. Ski’s, skistokken, skihelm, skischoenen, skihandschoenen:

Om te kunnen skiën, moet je eerst je uitrusting naar de piste vervoeren. Om te voorkomen dat je je handen vol hebt, is er een praktisch hulpje: de gecombineerde skitas. Deze combineert een skitas met extra grote vakken. In deze vakken kun je je skihelm en skihandschoenen opbergen. De stokken kunnen in het skivak opgeborgen worden.

Erzijn momenteel maar heel weinig skitassen op de markt die een geïntegreerde skischoenzak hebben. Deze modellen kosten tot 300 euro. Daarom is het raadzaam een extra skischoenzak aan te schaffen.

Besluit: Welke soorten skitassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten skizakken

 • Skitassen voor nordic skis
 • Skitassen voor alpineski’s

Bij elk type is de constructie van de skizak anders, wat individuele voor- en nadelen oplevert. Welke skitas geschikt is voor jou hangt vooral af van wat voor ski’s je in de tas wilt opbergen. Het hangt er ook van af welke extra uitrusting in de tas opgeborgen moet worden en of de gewenste tas bijvoorbeeld wielen moet hebben. Om je te helpen een beslissing te nemen en de beste skizak voor je te vinden, stellen we de twee verschillende soorten skizakken in het volgende deel meer gedetailleerd voor en zetten de voor- en nadelen duidelijk op een rij.

Hoe werkt een skizak voor noordse ski’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Een skitas voor noordse ski’s is erg lang, want dit soort ski’s kan tot twee meter lang zijn. Daarom is hiervoor een extra grote zak nodig. Door de grote lengte kunnen de skistokken meestal ook zonder problemen samen met de ski’s vervoerd worden. Deze skitas is ideaal voor lange Noordse ski’s. Indien nodig kunnen echter ook de kleinere alpineski’s in deze tas vervoerd worden. Deze hebben dan te veel ruimte in een nordic skitas, maar passen er meestal zonder problemen in.

Voordelen
 • Goed draagcomfort
 • Veel bergruimte
Nadelen
 • Onhandig
 • Meestal zonder accessoirevak
 • Geen plaats voor skischoenen

Vergeleken met gewone sporttassen bieden skitassen meer draagcomfort, bijvoorbeeld met versterkte handgrepen of zelfs geïntegreerde wielen. De meeste tassen hebben ook een verstevigde bodem om te voorkomen dat de skizak gaat schuren. Skitassen voor noordse ski’s zijn relatief groot en log. Omdat bij langlaufen meestal geen helm gedragen wordt, doen de meeste fabrikanten van nordic skitassen het zonder extra accessoirevakken. Dit betekent dat er meestal geen plaats is voor skischoenen.

Hoe werkt een skizak voor alpineski’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Skitassen voor alpineski’s zijn kleiner dan die voor noordse ski’s, omdat alpineski’s niet hoger dan de neus van de skiër geplaatst mogen worden. Dit maakt deze tassen veel handelbaarder en gemakkelijker te vervoeren. De stokken kunnen gemakkelijk samen met de ski’s in de tas opgeborgen worden. Tassen voor alpineski’s bieden ook een hoog draagcomfort dankzij versterkte handvatten, een sterkere bodem of zelfs wielen. Ze zijn ook kleiner en dus gemakkelijker te dragen dan tassen voor noordse ski’s.

Voordelen
 • Handige tas
 • Meestal ruimte voor handschoenen en helm
Nadelen
 • Ongeschikt voor Noordse ski’s
 • Geen ruimte voor skischoenen

De meeste modellen hebben ook accessoirevakken voor helmen of handschoenen. De skitassen zijn ontworpen voor alpineski’s, maar de meeste tassen zijn te klein voor noordse ski’s en dus niet geschikt. Dit type skitas heeft meestal ook geen vak voor skischoenen. Deze moeten meestal in een extra tas vervoerd worden.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om skitassen te vergelijken en te beoordelen

In dit deel laten we je de criteria zien die je kunt gebruiken om skitassen te beoordelen en te vergelijken. Als je dit deel gelezen hebt, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om je nieuwe skizak te kiezen. Samengevat zijn de volgende criteria van belang

 • Materiaal
 • Lengte
 • Versterkte bodem
 • Geïntegreerde wielen

In de volgende paragrafen kun je precies te weten komen wat de afzonderlijke koopcriteria betekenen en hoe je ze kunt indelen.

Materiaal

Als je wilt dat je ski’s en ski-accessoires veilig opgeborgen zijn en dat je je skitas lang kunt gebruiken, moet je goed kijken naar het materiaal van de skitas. De meeste tassen voor ski’s en snowboards zijn standaard van polyester. Sommige, iets duurdere, modellen zijn versterkt met glasvezel. Dit maakt de tas robuuster en duurzamer. Wil je overtuigd zijn van de kwaliteit van het materiaal, dan moet je je skizak in een speciaalzaak laten bekijken.

Bedenk dat je skizak blootgesteld wordt aan een aantal omgevingsinvloeden. De kou en de uitrusting die je draagt kunnen hun sporen achterlaten op het materiaal. Zorg er dus voor dat het materiaal van goede kwaliteit is.

Lengte

Afhankelijk van de soort ski, sport, lichaamslengte en persoonlijke voorkeur, is ook de lengte van de ski verschillend. Sommige langlaufski’s zijn meer dan twee meter lang. Kortere, sportieve carve ski’s hebben daarom een kleinere skitas nodig om ze te vervoeren en op te bergen. Skizakken zijn er in verschillende maten op de markt. Er is dus voor elke ski de juiste tas. Als vuistregel geldt dat als een hand tussen de punt van de ski en de tas past, de maat goed is.

Verstevigde bodem

Skizakken van hoge kwaliteit hebben een verstevigde bodem. Dit zorgt ervoor dat je de skizak over korte afstanden kunt trekken. Dit is een heel praktische eigenschap, die helaas ook invloed heeft op de prijs. Wil je echter een robuuste skizak die je meerdere jaren kunt gebruiken, dan kies je er beter een met een verstevigde bodem. Vooral skitassen met wieltjes moeten een verstevigde bodem hebben. Je leest hier meer over in de volgende paragraaf.

Wheels

Het zijn de golfkarretjes onder de skitassen. Wieltjes aan je skitas maken het veel gemakkelijker om je ski’s te vervoeren. Als je een model met wieltjes kiest, kun je je ski’s over korte afstanden trekken. Deze functie is bijzonder handig en handig op asfaltwegen. Als je echter over oneffen terrein reist, is het raadzaam je ski’s mee te nemen. Dit komt omdat de wielen van skitassen klein zijn en niet ontworpen voor ruw terrein.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies