Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

56Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

162Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fitness handdoek test 2023. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste fitness handdoek voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een fitness handdoek wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een fitness handdoek is in veel opzichten anders dan een gewone handdoek. Hij is speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen voor gebruik in de sportzaal.
 • Er zijn enkele verschillen wat betreft de eigenschappen van sporthanddoeken. Sommige modellen zijn zo ontworpen dat ze met een “kap” aan de trainingsuitrusting bevestigd kunnen worden. Andere handdoeken hebben een geïntegreerde zak om waardevolle spullen veilig in op te bergen tijdens de training.
 • Een fitness handdoek is meestal gemaakt van microvezels. Dit maakt de handdoek absorberend, licht, grijpbaar en hij droogt snel.

Fitness handdoek test: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fitness handdoek

koopt

Waarom zou je een handdoek gebruiken bij het sporten?

Of je nu in de sportschool of thuis traint, een handdoek hoort altijd bij je training.

Sporthalle

Of je nu in de sportschool of buiten bent – een sporthanddoek is een belangrijk onderdeel van de training. (Image source: pixabay.com / Hans)

Maar natuurlijk moet je, vooral in de sportschool, ervoor zorgen dat je er een handdoek onder legt als je oefeningen met toestellen doet. Je doet dit niet alleen omdat sommige atleten walgen van andermans zweet, maar ook om hygiënische redenen. Het

gebruik van een handdoek in het fitnesscentrum behoort niet alleen tot de goede manieren, maar is heel vaak ook verplicht.

Wat is er speciaal aan een fitness handdoek?

Natuurlijk kun je voor het sporten ook gewoon een gewone badhanddoek gebruiken. De fitness handdoek is echter speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van wie in een sportschool traint en heeft daarom veel voordelen. Iedereen die ooit in een sportschool getraind heeft, kent de volgende problemen:

Waar laat je de kostbaarheden? De handdoek glijdt steeds van de uitrusting. Wat te doen met de handdoek als je hem tijdens een oefening niet nodig hebt? Een fitness handdoek wordt verondersteld al deze problemen op te lossen.

Sportdoeken hebben de eigenschap dat ze zeer absorberend zijn en zweet optimaal kunnen opnemen. Ze zijn ook vederlicht, hebben een goede grip en kunnen bij hoge temperaturen gewassen worden zonder dat hun vorm verandert.

De meeste fitness handdoeken hebben ook een soort “kap” die voorkomt dat de handdoek van de uitrusting glijdt. In de meeste modellen is ook een zakje geïntegreerd dat met een rits afgesloten kan worden en zo de perfecte opbergruimte biedt voor waardevolle spullen tijdens de training.

https://www.fitforbeach.de/bauchmuskeln-trainieren-die-besten-uebungen/

Welk materiaal is geschikt voor een fitness handdoek?

Waarschijnlijk het grootste verschil met een gewone handdoek is het materiaal. Omdat een gewone handdoek geoptimaliseerd is om het lichaam na het douchen zo goed mogelijk te drogen, is hij van katoen gemaakt. Katoen absorbeert heel goed water en wordt dienovereenkomstig nat.

Dit is echter precies wat je tijdens het sporten wilt vermijden, want de handdoek kleeft dan aan je lichaam en laat tegelijk lelijke vlekken achter op de uitrusting. Daarom zijn fitness handdoeken van microvezels gemaakt. Microvezel heeft de eigenschap dat het transpiratievocht absorbeert, maar tegelijk niet meteen doorweekt en snel droogt.

Bovendien overtuigt het materiaal door zijn lichte gewicht, goede grip en het maakt de handdoek zacht en aangenaam op de huid. Microvezel is ook ongevoelig voor hitte. De handdoek kan dus heet gewassen worden om alle bacteriën en zweetdeeltjes te verwijderen.

Waar kan ik een fitness handdoek kopen?

Gym handdoeken zijn in vergelijking met gewone handdoeken niet verkrijgbaar in gewone winkels. Je moet naar een sportwinkel gaan. Maar je hoeft het huis niet uit om een fitness handdoek te kopen.

Er zijn veel van zulke handdoeken online verkrijgbaar. Het voordeel: soorten en prijzen kunnen gemakkelijker vergeleken worden en de levering is vaak gratis. De meest voorkomende fabrikanten van fitness handdoeken zijn:

 • Adidas
 • Ultrasport
 • Alphachoice
 • Stryve
 • Puma

Fitnessstudio

Een sporthanddoek is in de meeste sportscholen verplicht. (Image source: unsplash.com / Danielle Cerullo)

Besluit: Welke soorten fitness handdoeken zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe moeten alle sporthanddoeken vergelijkbare eigenschappen hebben, zoals een sterk absorberend vermogen of grip. Fitness handdoeken kunnen echter door twee kenmerken onderscheiden worden.

 • Fitness handdoek met bevestiging
 • Fitness handdoek met zak

Wat onderscheidt een fitness handdoek met fixatie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze sporthanddoeken een fixeerfunctie die moet voorkomen dat de handdoek steeds van de uitrusting glijdt.

Deze fixatie is meestal in de vorm van een “kap” die over de sportuitrusting getrokken kan worden. Dit houdt de handdoek tijdens de oefening stevig op zijn plaats.Zeldzamer zijn gymdoeken voorzien van drukknopen, maar die dienen ook om ze aan de oefenapparatuur vast te maken.

Voordelen
 • Als de gymhanddoek voorzien is van een bevestigingsmogelijkheid, blijft hij op de oefentoestellen liggen zonder weg te glijden.
Nadelen
 • Als je de fitness handdoek voor andere doeleinden wilt gebruiken (b.v. zwemmen), kunnen de kap of drukknopen hinderlijk zijn.

Wat zijn de kenmerken van een fitness handdoek met zak en wat zijn de voor- en nadelen?

Sporthanddoeken kunnen ook een geïntegreerde zak hebben. Dit is ideaal om kleinere kostbaarheden in op te bergen, zoals smartphones, lidmaatschapskaarten of lockersleutels.

Zo kun je je volledig op de oefening concentreren zonder de hele tijd in de gaten te moeten houden. Als je een tas koopt, let er dan op dat hij met een rits gesloten kan worden. Belangrijk: De ritssluitingpin moet bedekt zijn, zodat hij bij het oefenen niet hindert of zelfs pijn doet.

Voordelen
 • Een geïntegreerde zak is erg praktisch om waardevolle spullen veilig in op te bergen tijdens de training.
Nadelen
 • De ritspin kan hinderlijk zijn tijdens oefeningen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fitness handdoeken te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke fitness handdoeken. De criteria die je kunt gebruiken om handdoeken te vergelijken zijn o.a.

 • Materiaal
 • Uitrusting
 • Maat
 • Verschillende kanten

Materiaal

Zoals in de gids vermeld, moeten fitness handdoeken van microvezel gemaakt zijn. In tegenstelling tot gewone handdoeken, die vaak van 100% katoen gemaakt zijn, heeft een microvezel handdoek veel voordelen. Hier volgt een korte vergelijking:

Katoenen handdoek Microvezel handdoek
Zeer absorberend en daardoor doorweekt na gebruik Absorbeert zweet maar weekt niet direct en droogt snel
Kleeft aan het lichaam Voelt aangenaam zacht aan op het lichaam
Laat sporen na op de uitrusting Beschermt de uitrusting tegen zweet
Zwaar en omvangrijk in de trainingstas Lichtgewicht en ruimtebesparend

Kenmerken

Behalve de basiskenmerken van een fitness handdoek zijn veel modellen voorzien van andere extra’s. Zoals reeds gezegd zijn handdoeken met een omhulsel heel praktisch om de handdoek tijdens het sporten op zijn plaats te houden.Ook een geïntegreerd zakje met een ritssluiting moet bij de aanschaf overwogen worden.

Andere bijzondere kenmerken zijn een magnetische lus waarmee je de handdoek praktisch overal kunt ophangen als hij niet in gebruik is. Zoals we allemaal weten, is er veel metaal in de sportschool. De handdoek wordt vaak geleverd met een buideltje of draagtasje om hem nog plaatsbesparender te maken.

Maat

De fitness handdoek moet de perfecte maat hebben voor gebruik op alle sporttoestellen. Veel modellen kunnen individueel in lengte versteld worden om bij elke uitrusting en oefening te passen.

Verschillende kanten

Fitness handdoeken moeten je tenslotte beschermen tegen o.a. het zweet van anderen. Tweezijdige sporthanddoeken zijn gemarkeerd met twee verschillende kleuren.

Dit betekent dat steeds dezelfde kant op de apparatuur gelegd kan worden en dat alleen deze handdoekkant in direct contact komt met de apparatuur.

Wetenswaardigheden over fitness handdoeken

Hoe verzorg ik mijn fitness handdoek goed?

Om nare geurtjes te voorkomen, moet je de handdoek meteen na de inspanning uitspreiden en laten drogen. Zo blijft het langer vers en hygiënisch.

Toch is het raadzaam om de fitness handdoek na elke training op minstens 40 graden te wassen. Zo is de handdoek vrij van bacteriën en zweetresten als je hem de volgende keer gebruikt.

Als er een magnetische lus aan de handdoek bevestigd is, moet je die vóór het wassen verwijderen. Nog een tip: Je moet je microvezel handdoek niet strijken. Dit kan de vezels afvlakken en de handdoek stijf en ruw maken.

Kan ik mijn fitness handdoek ook gebruiken om te zwemmen?

Frau am Strand

Een sporthanddoek is ook geschikt om mee te zwemmen. (Image source: unsplash.com / Houston Max)

Ja, dat kan. Door het goede absorptievermogen en het feit dat het heel snel droogt, is het in principe goed geschikt om mee te zwemmen. Merk echter op dat een sporthanddoek meestal erg dun is en dus niet geoptimaliseerd voor comfortabel liggen.

Kan mijn fitness handdoek geborduurd worden?

Kleinere borduurwerken zoals namen of initialen zijn geen probleem, want de handdoek is heel zacht. Voor grotere projecten kun je echter beter een hoogwaardige drukmethode kiezen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies