Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

29Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Appelciderazijn is een veelzijdig voedingsmiddel. Geïntegreerd in het dieet kan het gewichtsverlies ondersteunen en helpen bij brandend maagzuur, blaasontsteking, hoge bloedsuikerspiegel en andere problemen. Als je meer wilt weten over appelciderazijn en de voordelen ervan, ben je hier op de juiste plaats!

In onze appelciderazijn test 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over appelciderazijn. We stellen de verschillende soorten appelciderazijnproducten meer gedetailleerd voor en beantwoorden de belangrijkste vragen. Bovendien vind je hier uitleg over enkele criteria waar je op moet letten bij het kopen.
Belangrijk om te weten

 • Appelcider azijn helpt je afvallen omdat het de stofwisseling stimuleert, het vasthouden van water in de weefsels remt en de eetlust vermindert.
 • Hoewel appelciderazijn zuur smaakt, regelt het het zuur-base evenwicht in ons lichaam. De zuren die het bevat hebben een basevormende werking en kunnen eventuele overmatige zuurheid compenseren.
 • Een eetlepel appelciderazijn voor of tijdens de maaltijd helpt je bij brandend maagzuur. Dit komt omdat appelciderazijn in de maag een antibacteriële werking heeft, waardoor de maag zich gemakkelijker kan sluiten. Dit voorkomt dat de inhoud van de maag terugloopt in de slokdarm en brandend maagzuur veroorzaakt.

Beste appelazijn: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je appelciderazijn koopt

Wat is appelciderazijn?

Appelciderazijn is een eetbare azijn die gebruikt wordt als smaakmaker bij het koken, als conserveringsmiddel voor gevogelte en vis en als natuurlijk geneesmiddel. Appelciderazijn wordt gemaakt van gefermenteerde appelcider en heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Deze stoffen geven het zijn positieve eigenschappen.

Om van deze eigenschappen te kunnen profiteren, mag de appelciderazijn niet geraffineerd, d.w.z. verhit, zijn. Dit komt omdat een groot deel van de ingrediënten door raffinage verloren gaat.

Wist je dat appelciderazijn ook als een natuurlijk schoonmaakmiddel gebruikt kan worden?

Door zijn desinfecterende werking kan appelciderazijn gebruikt worden als een natuurlijk schoonmaakmiddel. Dit is vooral goed voor kalkresten.

Waarom is appelciderazijn gezond?

Appelciderazijn heeft een balancerende werking op het zuur-base evenwicht. De kalium, calcium, natrium en magnesium die het bevat helpen het lichaam alkalische stoffen te vormen die de pH waarde in het lichaam in evenwicht brengen en zo hyperaciditeit tegengaan.

Door zijn antibacteriële werking kan appelciderazijn ook helpen bij brandend maagzuur, slechte adem, keelpijn, blaasontsteking en wondgenezing. Uitwendig gebruikt helpt het ook bij transpiratie en atleetvoet, bijvoorbeeld.

Appelciderazijn remt de stijging van de bloedsuikerspiegel en stimuleert ons metabolisme. Een opgevoerd metabolisme betekent dat ons lichaam voedingsstoffen zoals vet sneller verbrandt, maar ook dat het stoffen zoals mineralen in voedsel beter en gemakkelijker kan opnemen.

Grüne Äpfel und Hahn - Montage

Appelciderazijn brengt het PH peil in het lichaam in een alkalisch bereik en helpt bij hyperaciditeit. (Foto: stevepb / pixabay.com)

Appelciderazijn is heel gezond vanwege de voedingswaarden die het bevat. De volgende tabel geeft een overzicht:

Voedingswaarde Per 100 gram appelciderazijn
Calorieën 22
Vetgehalte en eiwit 0g
Cholesterol 0mg
Natrium 5mg
Kalium 73mg
Koolhydraten 0,9g (waarvan 0,4g suiker)
Calcium 7mg
IJzer 0,2mg
Magnesium 5mg

Voor wie is appelciderazijn geschikt?

Appelciderazijn is een natuurlijk product en is in principe geschikt voor iedereen. Vanwege zijn pittige smaak wordt het in de keuken vaak gebruikt voor salades, vis en gevogelte.

Als je appelciderazijn niet culinair wilt gebruiken, zijn er vele andere toepassingsgebieden waarin het de moeite waard is appelciderazijn te gebruiken. Appelciderazijn kan verlichting geven bij mensen met diabetes, brandend maagzuur, slechte adem, voetschimmel, zonnebrand, een sluimerende stofwisseling, ontstekingen van allerlei aard, spijsverteringsproblemen, hyperaciditeit, een hoog cholesterolgehalte en gewichtsproblemen.

Carina RehbergGesundheitsexpertin

Appelciderazijn kan het hunkeren naar voedsel voorkomen omdat het op je bloedsuikerspiegel werkt en voorkomt dat die ongecontroleerd schommelt. Om die te voorkomen zijn er appelciderazijn drankjes bestaande uit appelciderazijn, water en honing.

(Bron: Zentrum-der-Gesundheit.de)

Ook als je geen gezondheidsproblemen hebt, maar je lichaam wilt helpen fit en gezond te blijven, is appelciderazijn een goede oplossing. Het heeft ook een preventieve werking tegen de hierboven genoemde kwalen.

Kan ik afvallen met appelciderazijn en wat is een appelciderazijn dieet?

Als je wilt afvallen heb je een goede en actieve stofwisseling nodig, want de stofwisseling is er verantwoordelijk voor dat ons lichaam het voedsel dat we eten verbrandt en de belangrijke voedingsstoffen opneemt. Als je een snel metabolisme hebt, heb je ook een hoog basaal metabolisme. Dit betekent dat je meer kunt eten zonder aan te komen of sneller gewicht kunt verliezen dan iemand met een trage stofwisseling.

Appelciderazijn bevordert niet alleen de stofwisseling, maar vermindert ook de eetlust en het vasthouden van water in de weefsels. Allemaal dingen die tot gewichtsverlies leiden en ondersteunend zijn bij het diëten.

Tijdens een appelciderazijn dieet neem je vóór elke maaltijd een eetlepel appelciderazijn verdund met een glas water. Hoewel appelciderazijn gewichtsverlies ondersteunt en bevordert, is het geen vrijbrief voor ongezond eten. Als je wilt afvallen, moet je nog steeds een calorietekort bereiken. De beste manier om dit te bereiken is door regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde, evenwichtige voeding.

Appelciderazijn drinken – Wat is de beste manier om appelciderazijn te gebruiken?

Appelciderazijn is vrij zuur en smaakt puur en onverdund niet al te lekker. Bovendien kan het zuur het tandglazuur aantasten. Om dit te voorkomen en de smaak draaglijker te maken, kun je het beste een theelepel azijn verdunnen met een half glas water. Drink dit mengsel voor elke maaltijd. Deze dosering geldt als je wilt afvallen, maar ook voor brandend maagzuur en alle andere klachten.

Voor uitwendig gebruik doe je een paar druppels appelciderazijn op een watje en dep je de te behandelen plek ermee.

Gemüse und Obst

Appelciderazijn vervangt geen gezonde voeding, maar ondersteunt wel een dieet (Foto: dbreen / pixabay.com)

Zijn er bijwerkingen bij het innemen van appelciderazijn?

Appelciderazijn is een natuurlijk product en is overal vrij verkrijgbaar. Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend. Je moet de azijn echter altijd verdunnen als je hem inneemt. Anders is het azijnzuur te agressief voor tanden en slijmvliezen. Natuurlijk moet je om deze reden niet te veel appelazijn in een keer drinken. Als je het al gebruikt bij het koken, hoef je niet meer te drinken. Twee tot drie eetlepels appelciderazijn per dag zou optimaal zijn.

Wist je dat appelciderazijn een goed huismiddeltje is tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten goed voor zichzelf en hun baby zorgen, medicijnen zijn meestal niet toegestaan. De positieve effecten van appelciderazijn (antibacterieel, goed tegen brandend maagzuur) kunnen heel nuttig zijn tijdens de zwangerschap. De hoeveelheid die je mag consumeren moet je met je arts bespreken, maar in het algemeen is appelciderazijn een goed huismiddel, ook tijdens de zwangerschap.

Äpfel auf dem Baum

Appelciderazijn moet altijd afgesloten bewaard worden om smaakverlies en het aantrekken van fruitvliegjes te voorkomen. (Foto: Tim Mossholder / unsplash.com)

Hoe lang is appelazijn houdbaar en hoe kan ik het bewaren?

Appelciderazijn is erg lang houdbaar, daarom kan het ook als conserveermiddel gebruikt worden. Zelfgemaakte azijn blijft ongeveer twee jaar goed, terwijl in de winkel gekochte azijn tot wel tien jaar goed kan blijven.

Bewaar de azijn op een afgesloten, koele plaats in het donker of in een donkere fles. De vitaminen in de azijn blijven langer in het donker.

Je moet het koel houden in verband met de azijnbacteriën, die van warmte houden en een zogenaamde azijnmoeder vormen als het warm is. Dit is een galachtige massa die er nogal onooglijk uitziet. Ondanks zijn vreemde uiterlijk is de azijnmoeder ongevaarlijk. Dus als het zich vormt in je azijn, kun je het nog steeds gebruiken.

Het is belangrijk om azijn afgesloten te bewaren, want anders verliest hij zijn aroma en smaak. Het is ook vatbaar voor besmetting als het open is en trekt fruitvliegjes aan vanwege de geur.

Als je appelciderazijn bedorven ruikt, beschimmeld is, een laagje op het oppervlak heeft of kriebelt als je hem eet, is hij bedorven en kun je hem beter niet meer gebruiken.

Zelfgemaakte appelciderazijn is ongeveer twee jaar houdbaar, gekochte appelciderazijn blijft ongeveer tien jaar goed.

Welke alternatieven zijn er voor appelciderazijn?

Er zijn verschillende alternatieven voor appelciderazijn, afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Voor het koken, bijvoorbeeld, kun je natuurlijk elke soort azijn gebruiken die je lekker vindt.

Ook andere soorten azijn kunnen je helpen afvallen, want azijnzuur heeft over het algemeen een goed effect op de stofwisseling. Appelciderazijn bevat echter catechinen en chlorogeenzuur die je ook helpen afvallen.

Als je de smaak van azijnzuur niet kunt verdragen, zijn appelciderazijncapsules misschien een goed alternatief voor je. Ze zijn gemaakt van geconcentreerde appelciderazijn en bevatten dezelfde voedingsstoffen als de vloeibare versie, maar zijn smaak- en reukloos.

Besluit: Welke soorten appelciderazijn zijn er en welke is geschikt voor jou?

Appelciderazijn is een gezond natuurproduct dat op vele manieren gebruikt kan worden. Het helpt onder andere bij gewichtsverlies, brandend maagzuur en hyperaciditeit van het lichaam. Beide soorten hebben veel gezondheidsvoordelen, maar ze verschillen vooral in veelzijdigheid en inname.

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten appelciderazijn

 • Vloeibare appelazijn
 • Appelciderazijn capsules

We willen je graag helpen uit te zoeken welke soort appelciderazijn het beste bij je past en geschikt voor je is. In het volgende deel laten we je kennismaken met de twee soorten en tonen we je de voor- en nadelen van elk.

Wat onderscheidt vloeibare appelciderazijn en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Vloeibare appelciderazijn is de conventionele en bekendere variant van appelciderazijn. Het is gemakkelijk verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en natuurvoedingswinkel. Je kunt het gebruiken bij het koken, schoonmaken, afvallen of bij gezondheidsproblemen zoals brandend maagzuur, spijsverteringsproblemen of diabetes. Het kan verscheidene jaren bewaard worden en is in goede kwaliteit verkrijgbaar vanaf ongeveer 3 euro per liter.

Voordelen
 • Overal verkrijgbaar
 • Veelzijdig
 • Lang houdbaar
 • Veel voordelen voor de gezondheid
Nadelen
 • Sterke smaak en geur
 • Zuur tast slijmvliezen en tanden aan

Appelciderazijn heeft echter een nogal sterke geur en smaak. Het is daarom het beste om je adem in te houden bij het innemen ervan. Vanwege zijn zuurgraad van ongeveer 5% moet je appelazijn alleen in verdunde vorm innemen, want anders is het te agressief voor je tanden en slijmvliezen. Daarom moet je het alleen in kleine hoeveelheden consumeren. 2-3 eetlepels per dag zijn optimaal.

Wat zijn de voordelen en nadelen van appelciderazijn capsules?

Appelciderazijn capsules zijn capsules die geconcentreerde appelciderazijn bevatten. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen als vloeibare appelazijn en zijn dus net zo gezond. Anders dan de vloeibare versie zijn appelciderazijn capsules reukloos en smaakloos. Ze kunnen gemakkelijk met een beetje water doorgeslikt worden en zijn praktisch om mee te nemen. De capsules breken alleen in de maag af en zijn dus onschadelijk voor je tanden en slijmvliezen.

Voordelen
 • Smaakloos
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Zacht voor de tanden
Nadelen
 • Niet overal verkrijgbaar
 • Niet veelzijdig
 • Duurder dan gewone appelciderazijn

Appelciderazijn capsules zijn niet zo algemeen als vloeibare appelciderazijn. Je vindt ze waarschijnlijk het eerst in natuurvoedingswinkels of op internet, maar ze zijn niet in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Bovendien zijn de capsules van nature minder veelzijdig, omdat ze alleen geschikt zijn om in te nemen. De capsules zijn over het algemeen iets duurder dan gewone azijn, hoewel de prijs-prestatie verhouding sterk varieert naar gelang de leverancier.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om appelciderazijn te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om de verschillende soorten appelciderazijn te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijk beoordelen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

De volgende criteria zijn belangrijk voor je aankoopbeslissing

 • Kwaliteit
 • Biologische kwaliteit
 • Aroma
 • Prijs – prestatie verhouding
 • Verpakking
 • Oorsprong

Kwaliteit

Het is belangrijk dat je appelciderazijn van goede kwaliteit is, vooral als je het voor meer dan alleen schoonmaken wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je appelciderazijn biologisch, ongeraffineerd en natuurlijk troebel is.

Ongeraffineerd of unrefined betekent dat de appelciderazijn bij de productie niet verhit is. Dit heeft het voordeel dat alle belangrijke en gezonde voedingsstoffen bewaard blijven. Geraffineerde appelciderazijn, daarentegen, bevat slechts 20% van de oorspronkelijke voedingsstoffen.

De azijn moet van nature troebel zijn, want de deeltjes die de azijn troebelen bevatten ook belangrijke voedingsstoffen en vitaminen. Als de azijn gefilterd is, levert hij veel minder van de belangrijke stoffen en draagt dus minder bij tot je gezondheid.

Biologische kwaliteit

Biologisch betekent dat er geen synthetische chemische meststoffen of pesticiden gebruikt worden bij de teelt van de ingrediënten van het product. Dit is niet alleen goed voor de natuur en ons milieu, maar ook voor jou. Want je kunt er zeker van zijn dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt als je de appelciderazijn drinkt.

Organic garandeert ook een milieuvriendelijke productie van de respectieve producten, en een eerlijke behandeling van de arbeiders en boeren die bij de productie betrokken zijn.

Juist omdat appelciderazijn zo gezond is, is het de moeite waard te investeren in biologische kwaliteit. Het zou jammer zijn als de gezonde effecten van appelciderazijn door schadelijke chemicaliën werden verminderd.

Bij het verbouwen van biologische producten worden geen synthetische chemische meststoffen of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Aroma

Het aroma van appelciderazijn kan even wennen zijn, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Omdat het azijn is, is het erg zuur en sterk. Er zijn echter variëteiten die ondanks de zuurgraad toch een licht zoete smaak hebben.

Dit kan komen door de toevoeging van honing of andere zoetstoffen. Kijk voor je koopt de ingrediëntenlijst na en zorg ervoor dat alleen gezonde ingrediënten gebruikt zijn. Een beetje honing, bijvoorbeeld, is veilig, maar suiker zou slecht zijn.

Prijs-prestatie verhouding

In principe bepaalt de prijs-prestatie verhouding of een product de moeite van het kopen waard is of niet. Bij appelciderazijn is het belangrijk niet alleen de goedkoopste te kopen. Let op de kwaliteit die je voor de prijs krijgt. Appelciderazijn van slechte kwaliteit is het niet waard om te kopen, ook al is hij goedkoop, want hij bevat bijna geen voedingsstoffen en het aroma is vaak slechter.

Toch is het niet nodig een fortuin uit te geven aan appelazijn. De duurste azijn is niet noodzakelijk de beste. Je kunt appelazijn van goede kwaliteit meestal vinden voor slechts 3 euro per liter.

Verpakken

De belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het verpakken van appelazijn zijn de volgende

 • Ondoorzichtig
 • Reclosable

De verpakking moet ondoorzichtig zijn, zodat de vitaminen en mineralen in de azijn bewaard blijven, en de verpakking moet hersluitbaar zijn, zodat de appelazijn beschermd is en de sterke geur geen insecten aantrekt

Als de appelazijn in een glazen fles zit, ben je er ook zeker van dat er geen giftige stoffen uit de verpakking in je azijn terechtkomen. Plastic flessen zijn lichter en gemakkelijker te vervoeren, maar het plastic is schadelijk voor het milieu en de chemicaliën in het plastic kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Een ondoorzichtige verpakking beschermt de vitaminen en mineralen in de ciderazijn.

Oorsprong

Appels zijn op onze breedtegraden ruim voorradig. Als het mogelijk is, is het daarom een goed idee om regionale appelciderazijn te kopen. Het steunen van streekproducten helpt niet alleen de plaatselijke boeren, maar draagt ook bij tot een gezonder milieu. Omdat de transportafstanden veel korter zijn bij regionale producten, wordt er veel minder brandstof voor het vervoer gebruikt, wat veel milieuvriendelijker is. Onze natuur zou je dankbaar zijn.

Foto credit: rawpixel / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies