Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Vooral de laatste jaren wordt er vaak gesproken over veganistische, lactosevrije en glutenvrije diëten. Vooral als glutenvrij alternatief voor tarwemeel is kikkererwtenmeel erg bekend. Voor veel mensen die een allergie voor granen hebben, kan dit veel veranderen. Vooral omdat het meel op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.

Maar het is niet alleen de glutenvrije kwaliteit van kikkererwtenmeel waarmee rekening gehouden moet worden. Het is ook erg populair bij atleten en kan bijdragen tot een bewuste en gezonde voeding. In dit artikel hebben we alles over dit onderwerp samengevat en een paar belangrijke vragen behandeld. Kikkererwtenmeel heeft veel voordelen en wordt meestal onderschat. We willen je een paar positieve aspecten laten zien.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Kikkererwten komen oorspronkelijk uit India, Pakistan en Turkije en worden daar nu nog verbouwd. Maar ze kunnen ook scoren met hun voordelen als verwerkt product. Dat is de reden waarom kikkererwtenmeel steeds populairder wordt.
  • In tegenstelling tot andere meelsoorten is kikkererwtenmeel niet alleen glutenvrij, maar bevat het ook weinig koolhydraten en veel eiwitten. In vergelijking presteert het heel goed en is daarom ook geschikt voor diëten als koolhydraatarm.
  • Er zijn talloze manieren om kikkererwtenmeel te gebruiken. Het kan gemakkelijk vervangen worden door tarwebloem en recepten kunnen gemakkelijk aangepast worden. Het vormt ook de basis voor recepten als falafel of andere.

Achtergrond: Wat is kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel is nog steeds onbekend, ook al heeft het de laatste jaren zo veel aandacht gekregen. Maar wat kan het echt en wegen de voordelen op tegen de nadelen? In het volgende gedeelte beantwoorden we de belangrijkste vragen over dit onderwerp en ruimen we alle onduidelijkheden uit de weg.

Wat is kikkererwtenmeel?

Zoals de naam al zegt, wordt kikkererwtenmeel gemaakt van kikkererwten. Dit is een van de nuttige plantensoorten en is een peulvrucht. Het werd oorspronkelijk in Azië gekweekt. Intussen is hij echter over de hele wereld te vinden.

De plant is betrekkelijk weinig veeleisend en heeft niet al te veel verzorging nodig. Zelfs met temperatuurschommelingen heeft de oogst niet al te veel te lijden. Vooral de witgele zaden zijn erg populair in de voedingsmiddelenindustrie. Grondig en uitgebreid schoonmaken is heel belangrijk voor kikkererwten. (2)

Waar is kikkererwtenmeel van gemaakt en hoe wordt het gemaakt?

Het belangrijkste ingrediënt van kikkererwtenmeel is kikkererwtenzaad. Deze worden heel fijn gemalen met behulp van een molen. De inspanning is gering en ze kan dus ook buiten de industrie snel geproduceerd worden. Het enige belangrijke is dat een krachtige molen gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat elke korrel meel wordt. (1)

Zodra het meel met vloeistof in aanraking komt, wordt het wat kleverig, maar is toch goed hanteerbaar. Anders kan het gebruikt worden als elke andere meelsoort en zelfs verwarmd worden. (1) De precieze productie van kikkererwtenmeel is als volgt:

  • Voor gebruik moeten de kikkererwten heel goed gewassen en van alle vuil ontdaan worden.
  • Dan worden de kikkererwten 12 uur in water geweekt. Je moet altijd het dubbele of zelfs driedubbele van de hoeveelheid water gebruiken. Ook moet het water koud zijn. Dit proces zorgt ervoor dat eventueel nog aanwezige gifstoffen naar buiten komen.
  • Na deze weektijd zeef je de kikkererwten en was je ze opnieuw onder koud water. Kook dan gedurende twee uur. Het is voldoende als het water een keer kookt en dan op laag vuur blijft pruttelen.
  • Zeef de kikkererwten, droog ze en verwerk ze met behulp van een molen. (2)

Wat zijn de voordelen van kikkererwtenmeel?

Omdat het meel gemaakt wordt van het hoofdingrediënt kikkererwten, dat als zeer voedzaam wordt beschouwd, geldt dit ook voor het meel. Op 100 g hebben gedroogde kikkererwten tussen 334 en 446 kcal. Er zijn verschillen afhankelijk van waar de kikkererwten vandaan komen. Maar er zijn talloze artikelen over . In de volgende tabel vind je een overzicht van de voedingswaarden. (4)

Voedingswaarde gram/milligram
Koolhydraten 44,3 g
Vet 6 g
Eiwitin 19 g
Voedingsvezels 15,5 g

Zoals uit de tabel blijkt, bevat 100g verhoudingsgewijs weinig koolhydraten maar veel eiwit. Het hoge eiwitgehalte maakt het erg populair bij sporters. Bovendien is kikkererwtenmeel lactose- en glutenvrij. Het is ook veganistisch en zeer licht verteerbaar. Het meel wordt ook aanbevolen voor diabetici, omdat het een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. (4)

Waarom zou ik kikkererwtenmeel kopen?

Zijn kikkererwten gezond? Deze vraag vormt een basis voor de vraag of kikkererwtenmeel gezond is. In een notendop: Ja! Kikkererwtenmeel wordt beschouwd als een alternatief voor conventioneel tarwemeel. Het is de laatste jaren erg populair geworden. Vooral als je een graanintolerantie hebt, is het een heel goede optie.

In tegenstelling tot veel andere meelsoorten is de basis geen graan maar een peulvrucht – de kikkererwt. (6) Bovendien is kikkererwtenmeel ook een optie in het koolhydraatarme dieet. Het verbergt ook een bron van eiwitten en is daarom erg interessant voor sporters. (6)

Waar moet ik rekening mee houden als ik kikkererwtenmeel gebruik?

Eigenlijk is er niet veel om rekening mee te houden als je kikkererwtenmeel gebruikt en het kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Bakken, koken, alles is mogelijk. Het kan gebruikt worden als bindmiddel, als hoofdbestanddeel of alleen als additief. Het is ook even geschikt voor koude als warme gerechten. De smaak is licht nootachtig maar verder neutraal en kan daarom ook gebruikt worden voor zoet maar ook hartig eten. (4)

Eén ding dat met kikkererwtenmeel niet mogelijk is, is dat het deeg rijst. Vooral als je gist gebruikt, zal dit gebeuren met tarwebloem, bijvoorbeeld. Dit is niet mogelijk met kikkererwtenmeel. Vooral bij de bereiding van brood wordt vaak gist gebruikt. Een alternatief hiervoor zou de productie van plat brood zijn. Hier is het zuurdesemproces niet nodig. (8)

Kikkererwtenmeel kan bijvoorbeeld gebruikt worden als alternatief voor tarwemeel. Je kunt er pita brood van maken (Foto bron: Nataliya Vaitkevich / Pexels)

Twee van de bekendste gerechten met kikkererwtenmeel als basis zijn falafel en farinata. Farinata is gebaseerd op een Italiaans recept en is een soort pannenkoek. Behalve het basisingrediënt zijn olijfolie, zout en water nodig. Falafel komt oorspronkelijk uit de Arabische keuken en is nu bekend als voedsel over de hele wereld.

Er zijn verschillende recepten voor, maar in principe wordt het kikkererwtenmeel gemengd met specerijen en vloeistof en tot balletjes gevormd. Daarna worden ze in een pan gebakken. In combinatie met basmatirijst is dit beslist een aanrader.

Waarin verschilt kikkererwtenmeel van andere meelsoorten?

In principe verschillen meelsoorten vooral in hun basisingrediënt en productie. We hebben de bekendste meelsoorten vergeleken met kikkererwtenmeel en kort laten zien wat de voordelen zijn. (5)

Kikkererwtenmeel of tarwemeel?

Vooral als je een glutenintolerantie hebt, is het zinvol over te schakelen op kikkererwtenmeel. Omdat het een peulvrucht is, is het een heel goed alternatief voor veel andere meelsoorten. Je hoeft het dus niet zonder veel gerechten te stellen. Tarwebloem is echter vooral geschikt voor gebak of brood dat nog moet rijzen. (5)

Kikkererwtenmeel of maïsmeel?

Maïsmeel heeft een zeer laag eiwitgehalte en is daarom zeer ongeschikt voor brood. Daarentegen heeft kikkererwtenmeel veel eiwit per 100 g. Bovendien is maïsmeel niet kleverig en wordt daarom meestal alleen gebruikt voor tortilla’s of maïspap. Het is echter niet zo’n goed vervangingsmiddel voor gewone tarwebloem. (5)

Kikkererwtenmeel of sojameel?

Sojameel heeft een zeer hoog vetgehalte. Het grootste nadeel is dat het snel slecht kan worden. Daarom moet het na opening van de verpakking snel opgebruikt worden. Je kunt sojameel het beste mengen met andere meelsoorten, zoals kikkererwtenmeel. Het sojagehalte mag niet meer dan 20% bedragen. (5)

Kikkererwtenmeel of kastanjemeel?

Kastanjemeel is, net als kikkererwtenmeel, ook een glutenvrij alternatief. Het is bijzonder geschikt voor platbrood of pannenkoeken. Een nadeel zou de smaak kunnen zijn. Dit komt omdat het zijn smaak behoudt ondanks dat het bewerkt en geplet is. (5)

Welke alternatieven zijn er voor kikkererwtenmeel?

  • Sojabloem
  • Maïsmeel
  • Tarwebloem
  • Havermeel
  • Roggemeel
  • Boekweitmeel
  • Amandelmeel
  • Speltmeel (5)

Heeft kikkererwtenmeel zin voor koolhydraatarm?

Ja, zeker. Aan de ene kant bevat kikkererwtenmeel geen gluten en aan de andere kant is het zeer koolhydraatarm. Bovendien hoef je het niet zonder veel gerechten te stellen, maar je kunt ze ook met kikkererwtenmeel maken. (6)

Het meel is ook erg populair in de geneeskunde. Hildegard von Bingen raadde kikkererwten aan tegen koorts. Bovendien helpt het hoge vezelgehalte de spijsvertering en bevordert zo het welzijn. Bovendien bevat de peulvrucht veel mangaan, dat op zijn beurt een positief effect heeft op het lichaam. Het saponine gehalte is ook erg hoog en ook dit is een goed aspect. (6)

Wat is de houdbaarheid van kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel is even lang houdbaar als alle andere meelsoorten. De op de verpakking gedrukte datum is altijd de houdbaarheidsdatum. Dit betekent echter niet dat het meel slecht of bedorven is.
Kikkererwtenmeel kan na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden

Als het product goed bewaard wordt, kan het enkele weken of zelfs maanden goed blijven. Bewaren moet koel en droog gebeuren. Je kunt het meel na aankoop het beste overbrengen in een afsluitbare bak. Dit zal het verder beschermen tegen vreemde geuren die het ook kunnen bederven. (8)

Als het kikkererwtenmeel over de datum is en je niet zeker weet of het nog goed is, controleer het dan voor gebruik. Roer het wat rond met een lepel en kijk of er beestjes in zitten. De geur of de consistentie kunnen ook tekenen zijn van bedorven meel. (8) Hoewel de houdbaarheidsdatum niet bepalend is voor bederf, moet je er niet te lang over doen om het meel daarna op te gebruiken. Zo kun je er zeker van zijn dat alles in orde is. (8)

Hoe lang kan ik kikkererwtenmeel verwarmen?

Kikkererwten of producten die ervan gemaakt zijn, zijn niet erg gevoelig. Zelfs als ze volwassen zijn, is er niet veel om op te letten. De gouden regel is eigenlijk dat het zin heeft om het langer te koken dan te kort. Als het verhit wordt, komen er giftige stoffen uit.

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als te heet voor kikkererwtenmeel. Het enige belangrijke is dat het niet rauw gegeten wordt. Door verhitting lossen de giftige stoffen op en wordt het eetbaar. (Image source: Nicholas Barbaros / Unsplash)

Als het proces te kort is en ze ingesloten blijven, schaadt dit het lichaam. Het kan niet te heet worden voor kikkererwtenmeel. Het mag echter niet verbrand worden. In de meeste recepten is er toch een standaard en dat is meestal goed. (7)

Waar kan ik kikkererwtenmeel kopen?

Omdat deze meelsoort wat ongebruikelijker is, is hij misschien niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Je kunt het nu echter ook kopen, vooral in grotere winkels. Kikkererwtenmeel vind je echter meestal niet op de bakafdeling, maar eerder in de Turkse levensmiddelenafdeling. Het meel is echter meestal te vinden in biologische markten of drogisterijen.

Als zo’n winkel niet in de buurt is, kan het ook op het internet besteld worden. Verschillende leveranciers hebben er aanbiedingen voor en verschillen meestal alleen in kleine details. In een noodsituatie is er altijd de mogelijkheid om zelf het meel te maken met een molen. Kikkererwten in hun droge of zelfs gekookte staat zijn bijna overal te koop.

Hoeveel kost kikkererwtenmeel?

Afhankelijk van waar je het meel koopt, zal de prijs verschillen. Meestal zijn grotere hoeveelheden goedkoper. De goedkope producten beginnen meestal bij 2€ en hebben een prijsbereik tot 5€. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die meer vragen. Het is echter helemaal niet nodig om meer uit te geven. (3)

Als je niet zeker weet welk product je moet kiezen, vergelijk dan de producten. Waar komt het meel vandaan en welke extra ingrediënten zitten erin? De kwaliteit kan een doorslaggevende factor zijn. (3)

Welke recepten zijn er met kikkererwtenmeel?

Er zijn op het internet verschillende recepten te vinden voor kikkererwtenmeel. Maar omdat andere recepten betrekkelijk gemakkelijk kunnen worden aangepast, is dit meestal niet nodig. Toch zijn er enkele gerechten die bijzonder goed harmoniëren met deze meelsoort. In het volgende hebben we een paar dingen opgesomd waarmee niettemin rekening moet worden gehouden. (8)

Kikkererwtenmeel is een prima vervanger als je een graanintolerantie hebt of gewoon bewust met je dieet bezig bent.

Kikkererwtenmeel kan in bijna elk recept als vervanger voor andere meelsoorten gebruikt worden. Behalve bij het bakken met gist, want daarvoor is het niet geschikt en absorbeert het de gist niet. Evenzo kunnen cakes ondanks bakpoeder niet rijzen. (8)

De kleur is iets gelig en het heeft een nootachtige smaak die geschikt wordt geacht voor zoete en hartige gerechten. Ter oriëntatie kun je zeggen dat 100 g tarwemeel ongeveer 75 g kikkererwtenmeel betekent. Het meel verkregen uit kikkererwten is droger en daarom moet het recept daaraan aangepast worden. (8) Het meel dient ook als bindmiddel. Het is ook erg populair in de veganistische keuken. Een eetlepel bloem gemengd met twee eetlepels water kan gebruikt worden als vervanger voor eieren. Dit komt juist omdat kikkererwtenmeel plakkerig wordt als het met vloeistof in aanraking komt. (8)

Merk op dat kikkererwtenmeel niet rauw gegeten mag worden. Pas na verhitting worden gifstoffen vernietigd die anders het lichaam zouden schaden. Het gerecht hoeft echter niet gebakken te worden, maar gewoon in een pan gebakken. (8)

Conclusie

Tussen alle meelsoorten is het vaak moeilijk een overzicht te krijgen. Daarom heeft kikkererwtenmeel nog niet genoeg aandacht gekregen. Vooral als je een intolerantie voor granen hebt, kan het een prima manier zijn om gewone gerechten te blijven eten. Behalve dat biedt het nog andere voordelen en kan het vooral punten scoren met zijn voedingswaarden. Het is ook een optie voor sporters om aan hun eiwitbehoefte te voldoen of om variatie in het dagelijks leven te brengen.

De bereiding is op een paar punten anders, maar maakt de zaak niet ingewikkelder. Het is zeker de moeite waard om kikkererwtenmeel te proberen en tussen de maaltijden door tarwemeel te vermijden. Het schaadt het lichaam op geen enkele manier en smaakt toch erg lekker. Gemengd met andere meelsoorten is de smaak niet zo extreem en kun je je gemakkelijker aanpassen.

Beeldbron: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Referenties (8)

1. Harmuth-Hoene, AE., Bognar, A.E., Kornemann, U. et al. Der Einfluß der Keimung auf den Nährwert von Weizen, Mungbohnen und Kichererbsen.
Bron

2. Alfoeldi, Thomas. Nischenkulturen: Anbau & Markt (Hafer Lein Linsen Hirse Hanf Quinoa Senf Buchweizen Kichererbsen)
Bron

3. Shyam S. Yadav, W. Chen. Chickpea Breeding and Management
Bron

4. Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea
Bron

5. Manuel Gómez, Bonastre Oliete, Cristina M. Rosell, Valentín Pando, Encarnación Fernández. Studies on cake quality made of wheat–chickpea flour blends
Bron

6. X.Meng, D.Threinen, M.Hansen, D.Driedger. Effects of extrusion conditions on system parameters and physical properties of a chickpea flour-based snack
Bron

7. W.Guo, G. Tiwari, J.Tang, S.Wang. Frequency, moisture and temperature-dependent dielectric properties of chickpea flour
Bron

8. Mohammed, I., Ahmed, A.R. & Senge, B. Effects of chickpea flour on wheat pasting properties and bread making quality
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Harmuth-Hoene, AE., Bognar, A.E., Kornemann, U. et al. Der Einfluß der Keimung auf den Nährwert von Weizen, Mungbohnen und Kichererbsen.
Ga naar bron
Video
Alfoeldi, Thomas. Nischenkulturen: Anbau & Markt (Hafer Lein Linsen Hirse Hanf Quinoa Senf Buchweizen Kichererbsen)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Shyam S. Yadav, W. Chen. Chickpea Breeding and Management
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Manuel Gómez, Bonastre Oliete, Cristina M. Rosell, Valentín Pando, Encarnación Fernández. Studies on cake quality made of wheat–chickpea flour blends
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
X.Meng, D.Threinen, M.Hansen, D.Driedger. Effects of extrusion conditions on system parameters and physical properties of a chickpea flour-based snack
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
W.Guo, G. Tiwari, J.Tang, S.Wang. Frequency, moisture and temperature-dependent dielectric properties of chickpea flour
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Mohammed, I., Ahmed, A.R. & Senge, B. Effects of chickpea flour on wheat pasting properties and bread making quality
Ga naar bron
Recensies