Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Welke fietspedalen moet ik op mijn fiets gebruiken? Deze vraag wordt waarschijnlijk gesteld door iedereen die op een bepaald moment zijn fietspedalen moet vervangen omdat ze kapot of versleten zijn. Net zoals er verschillende fietsmodellen zijn, zijn er ook verschillende soorten fietspedalen.

Elk draagt op zijn eigen manier bij tot een gestage en blessurevrije rit. Met onze fietspedalen test 2023 willen we je met raad en daad bijstaan in de enorme keuze aan pedalen. Door verschillende fietspedalen te vergelijken, laten we je zien op welke criteria je moet letten bij het kiezen van pedalen. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we je een overzicht gegeven van de overeenkomstige voor- en nadelen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen blokpedalen, clipless pedalen, combinatiepedalen en berenpoten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende versies en prijsklassen.
  • Elk fietspedaal kan verschillende belastingen weerstaan. Voor alledaagse fietsen zijn andere pedalen geschikt dan voor mountainbikes en racefietsen.
  • De slipweerstand van de pedalen draagt direct bij tot je veiligheid op de fiets.

Fietspedalen: reviews en aanbevelingen

Er is momenteel een zeer ruime keuze aan fietspedalen op de markt. Er zijn verschillende pedalen voor elk type fiets. Je kunt ze snel allemaal uit het oog verliezen. Met de volgende lijst hebben we een kleine selectie pedalen samengesteld voor de meest voorkomende fietstypen. Dit zal je helpen een beslissing te nemen.

Fietspedalen: Koop- en beoordelingscriteria

Bij het kopen van fietspedalen krijg je eerst te maken met een grote keuze aan modellen. In het volgende laten we je de aspecten zien die je kunnen helpen bij het nemen van je beslissing. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende pedalen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen gaan we in detail in op de criteria.

Gebruiksbereik

Zoals iedereen zich kan voorstellen, is niet elk pedaal de perfecte keuze voor elk fietstype. Je zult geen blokpedalen kopen voor je racefiets. Zorg dat je vroeg genoeg weet welke fietspedalen je nodig hebt en tegen welke belastingen ze bestand moeten zijn.

Niet elk pedaal is voor dezelfde belasting ontworpen

Als je je fiets alleen voor vrije tijd of dagelijkse boodschappen gebruikt, geef je de voorkeur aan pedalen die comfortabel zijn om op te trappen en niet te duur zijn. Deze pedalen worden niet aan dezelfde spanningen blootgesteld als andere pedalen. Sportfietsen of racefietsen worden in een andere omgeving gebruikt en staan daardoor bloot aan andere en grotere belastingen.

In vergelijking daarmee moet je echter meer geld uitgeven voor de bijbehorende pedalen. Als de kwaliteit laag is, bestaat het risico dat je ze na kort gebruik moet vervangen. Afhankelijk van het gebruiksgebied moet je weten welke criteria voor jou belangrijk zijn. Je moet meer betalen voor betere kwaliteit, maar je kunt de pedalen beter en langer gebruiken. Als je goedkopere pedalen kiest, zullen ze bepaalde stresstests niet doorstaan.

Materiaal / gewicht

Elke fiets heeft andere pedalen en je kunt ze naar believen verwisselen. Afhankelijk van het gewicht van de pedalen, moet je misschien harder of minder hard trappen. Met de juiste keuze kun je al veel energie besparen nog voor je begint te rijden. Fabrikanten gebruiken plastic, staal en aluminium als materiaal.

Kunststof pedalen zijn niet geschikt voor hoge belastingen. Ze zijn prima geschikt voor occasionele ritten, maar voor regelmatige tochten kun je beter voor staal en aluminium gaan. Deze zijn duurder, maar duurzamer. Tegenwoordig wordt voor een pedaal niet slechts één materiaal gebruikt, maar een combinatie van twee of zelfs alle drie de materialen.

Wees je dus al vroeg bewust van het doel en het type fiets waar je pedalen voor zijn. Want uiteindelijk moet je de kracht uitoefenen om te trappen. Hoe zwaarder de pedalen, hoe meer inspanning je moet leveren.

Door de verschillende materialen die gebruikt worden, variëren fietspedalen in gewicht. Het gewichtsbereik ligt tussen 65 en 800 gram. Het verschil is te verklaren uit het feit dat pedalen voor racefietsen veel lichter zijn dan blokpedalen voor een gewone fiets, zodat hier betere prestaties bereikt kunnen worden door een lichter materiaal.

Grootte van het loopvlak

De grootte van de pedalen is belangrijk voor je, vooral wat betreft de krachtoverbrenging. De kracht die je investeert bij het trappen brengt je fiets vooruit en versnelt hem. Om deze krachtoverbrenging te verzekeren, zorg je ervoor dat de pedalen een groot oppervlak hebben. Vooral atleten die veel in bergen en bossen rijden moeten veel energie investeren om vooruit te komen.

Een groot trapoppervlak loont hier beslist de moeite. Je kunt echter niet afgaan op het motto “hoe groter het loopvlak, hoe beter de krachtoverbrenging”. Het hangt ervan af waar je je fiets voor gebruikt. Racefietsen hebben z.g. clipless pedalen, die door hun constructie nogal klein zijn. In dit geval is een breedte van 5 cm al voldoende om optimale prestaties te bereiken. Een grotere breedte zou meer een nadeel zijn.

Slipweerstand

Wie heeft dit niet meegemaakt? Het begint te regenen, je zit op je fiets en je glijdt steeds van de trapper omdat het gewoon te nat is. Het wordt pijnlijk als je met je scheenbeen tegen het pedaal stoot. En in extreme gevallen verlies je je evenwicht en val je. We willen ons niet voorstellen wat er nog meer gebeurt.

Antislip fietspedalen verminderen het risico op verwondingen en ongelukken.

Let er bij het kopen van pedalen op dat de fabrikanten bepaalde preventieve maatregelen genomen hebben. Blokpedalen zijn populair voor alledaagse fietsen. Ze zijn vaak gemaakt van een speciaal rubbermengsel. Zo voorkom je dat je je greep op het pedaal verliest en wegglijdt. Nog beter zijn zogenaamde spelden. Dit zijn kleine oneffenheden op het oppervlak van een pedaal die je de stabiliteit geven die je nodig hebt bij het trappen.

Ze kunnen van rubber of metaal gemaakt zijn. Het hangt meestal af van het materiaal van het pedaal. Rubber pinnen slijten echter sneller, waardoor ze eerder hun grip verliezen. Het is beter pedalen met metalen pinnen te gebruiken. Ze gaan langer mee en geven je een betere grip door zich in de zool van je schoen te “boren”. Daarom ook hier weer: Zorg ervoor dat je antislip fietspedalen koopt. Dit vermindert je risico op verwondingen en verhoogt je veiligheid in het verkeer.

Reflectoren voor je eigen bescherming

Reflectoren op fietsen zijn verplicht voor de verkeersveiligheid. Ze zijn voor je eigen bescherming. Reflectoren weerkaatsen het licht van een autokoplamp. Op die manier kun je gemakkelijk herkend worden door andere weggebruikers. Reflectoren op de pedalen zijn daarom ook aan te bevelen. Je zult waarschijnlijk meteen aan een tegenvoorbeeld denken. Welk pedaal op een racefiets heeft een reflector? Dit zullen slechts kleine uitzonderingen zijn, als ze al voorkomen. In deze gevallen ontbreekt vaak de voorziening om reflectoren te bevestigen. Niettemin moet je je in dit geval voor je eigen veiligheid op een andere manier beschermen. Of je rijdt alleen overdag, of je koopt reflectoren voor je kleding of bevestigt ze aan je spaken om jezelf zichtbaar te maken.

Fietspedalen: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen over fietspedalen uitgekozen en kort beantwoord. Na het lezen van deze gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over fietspedalen.

Welke soorten fietspedalen zijn er?

Bij het kiezen van de perfecte fietspedalen heb je een ruime keuze. Vaak verlies je uit het oog welk pedaal geschikt is voor je fiets. In het volgende hebben we de meest voorkomende soorten pedalen op een rijtje gezet. Een beschrijving van de pedalen en hun voordelen zal je helpen beslissen welke je gaat kopen.

Type beschrijving voordelen
Blokpedalen standaardpedalen voor alledaagse fietsen, vorm van een blok, meestal van kunststof antislip rubberen zooltjes
Berenpootjes (met metalen pinnen) brede pedalen met spikes, uitstulpingen of tanden op de oppervlakken, extra metalen pinnen zijn kleine verhogingen op het pedaaloppervlak die in de zool van de schoen “boren” betere grip en slipweerstand, metalen pinnen ondersteunen de grip op bijzonder oneffen oppervlakken
Klikpedalen speciaal geschikt voor mountainbikes en racefietsen, heeft een speciaal apparaat, kan alleen worden gebruikt met speciale fietsschoenen maakt effectiever en gelijkmatig trappen mogelijk, stevige voetafwikkeling, zeer hoge veiligheid tegen blessures
Combi pedalen combinatie van clipless pedaal en berenpoot rijden volledig zoals u wilt, pedaalfunctie kan flexibel worden gewijzigd afhankelijk van de ondergrond

Bij je beslissing moet je er altijd rekening mee houden dat je eigen veiligheid op de eerste plaats komt. Dienovereenkomstig moet je ook de juiste fietsschoenen aantrekken. Dit hangt af van het gebied waarin je fietst.

Fahrradpedale-1

Er is een geschikt fietspedaal voor elke fiets – of het nu een alledaagse fiets, een mountainbike of een racefiets is.
(Image source: Nick Page / unsplash)

Als racer heb je vanwege het apparaat speciaal schoeisel voor je pedalen nodig. Maar ook op een mountainbiketocht is het de moeite waard aan speciale schoenen te denken voor een betere en veiligere grip.

Hoe verwissel je fietspedalen?

Veel hobbyfietsers hebben hun pedalen nog niet hoeven te vervangen en stellen zich in principe voor dat het vrij gemakkelijk is. Er zijn echter een paar kleine tips die je moet volgen om jezelf stress te besparen. Het is belangrijk te weten dat niet elk pedaal op dezelfde manier (af)gemonteerd wordt

  1. Gereedschap: Zoek uit welke steeksleutel je nodig hebt. Inbussleutel of steeksleutel?
  2. Het verwijderen van de pedalen: Schroef het pedaal los. Let op de richting van de draad. Het rechter pedaal heeft een rechtse schroefdraad en moet tegen de klok in gedraaid worden. Het linker pedaal, daarentegen, heeft een linkse schroefdraad en moet met de klok mee gedraaid worden. (Kleine geheugensteun: Pedalen worden bij het afstappen altijd naar achteren naar het achterwiel gedraaid).
  3. Vet de pedalen in: Smeer het nieuwe pedaal goed in voordat je het bevestigt. Zo kun je het pedaal later gemakkelijker uitzetten.
  4. Monteer de pedalen: De nieuwe pedalen zijn gelabeld met R en L. Zorg ervoor dat je elk pedaal juist monteert. Zorg ervoor dat je elk pedaal aan de juiste kant vastschroeft. Afhankelijk van de schroefdraad is hier ook de schroefrichting van belang (draai dit keer de pedalen steeds naar het voorwiel toe).

Fahrradpedale-2

Haal het meeste uit je fiets met de juiste pedalen. Niet elk pedaal is geschikt om mee te racen.
(Image source: Marco Wolff / pixabay)

Moet ik fietspedalen verzorgen en onderhouden?

Regelmatig onderhoud is niet verplicht. Voor veel gebruikers is het voldoende om bij het schoonmaken het pedaal schoon te maken. Vaak is het voldoende om dit elk jaar te doen voor je je fiets voor de winter weer in de kelder zet of hem er aan het begin van de zomer weer uithaalt.

Vooral als recreatieve fietser hoef je je niet al te veel zorgen te maken over onderhoud. Als mountainbiker, BMX rijder of racer stel je zeker verschillende eisen aan de levensduur van je fiets en ook aan de pedalen. Op het eerste gezicht lijkt onderhoud aan pedalen zeer twijfelachtig. Maar er zijn een paar belangrijke redenen waarom je het niet helemaal links moet laten liggen

  • Er zit een rubberen afdichting tussen de schroefdraad van het pedaal en het pedaalhuis. Dit houdt vloeistoffen weg van de binnenkant van het pedaal. Zodra dit broos wordt, kunnen er scheuren in het rubber ontstaan en kan er water binnendringen. Op lange termijn brengt dit schade toe aan je pedaal.
  • Je moet ook de functionaliteit controleren. Bij clipless pedalen is het belangrijk dat ze goed functioneren. Het moet mogelijk zijn ze zonder problemen aan en uit te klikken.
  • Regelmatig onderhoud betekent ook dat je de pinnen automatisch controleert. Deze zijn heel belangrijk voor grip en houvast op de fiets. Als ze erg versleten zijn, neemt het gevaar toe dat je uitglijdt en je verwondt.

Conclusie

Met de juiste fietspedalen kan er tijdens je tochten niets misgaan. Ze geven belangrijke steun en verminderen de kans op verwondingen en ongelukken. Je hoeft je keuze niet te beperken. Het maakt niet uit wat voor fiets je hebt, je hebt verschillende keuzemogelijkheden voor fietspedalen.

Blokpedalen zijn ideaal voor je alledaagse fiets. Ze zijn antislip en bestand tegen dagelijkse slijtage. Als je liever sportiever rijdt, zijn berenpoten en clipless pedalen perfect voor je. Het maakt niet uit in welke omgeving en met welke snelheid je rijdt, ze geven je de perfecte grip en geven je een goed gevoel tijdens het rijden.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies