
Onze selectiecriteria
Bijna elke aankoop van een LED fietslamp wordt waarschijnlijk voorafgegaan door de volgende zin: Koplampen, lichten en hun energiebron mogen afneembaar zijn, maar moeten bevestigd worden bij schemering, in het donker of als de zichtbaarheidssituatie dat anderszins vereist Dit is wat het Reglement Verkeersvergunningen, kortweg StVZO, zegt.
Je bent dus waarschijnlijk ook op zoek naar een goedgekeurde LED fietslamp. In onze grote LED fietslamp test 2023 leggen we uit waar je op moet letten als je een LED fietslamp koopt, wat belangrijk is bij het gebruik en welke LED fietslamp het beste voor je is. We vergelijken ook de geschiktheid van verschillende soorten LED fietsverlichting en bevelen de beste LED fietsverlichting voor je aan.
De belangrijkste feiten in het kort
- In tegenstelling tot gewone halogeenlampen wekken LED fietslampen geen licht op door verhitting, maar zetten ze elektrische energie direct om in licht. Dit betekent dat hun helderheid naar wens kan worden ingesteld.
- Met tot 50.000 uur verlichtingstijd hebben LED’s een zeer lange levensduur. Andere voordelen hebben ze tot de nieuwe standaard voor fietsverlichting gemaakt.
- Volgens het Reglement Verkeersregels moet elke fiets in het donker of bij slecht zicht van voldoende verlichting voorzien zijn. LED koplampen of achterlichten zijn daarvoor heel geschikt.
Fietslamp LED test: favorieten van de redactie
We hebben de beste LED fietslampjes voor je uitgezocht op basis van hun werkingswijze en stellen ze je voor in de volgende rubrieken.
Koop- en beoordelingscriteria voor LED
fietslampen Bij het zoeken naar de juiste LED fietslamp moet je op een paar punten letten. Daarom hebben we deze koopgids geschreven om je beslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit zijn de punten waarmee je altijd rekening moet houden als je een LED fietslamp koopt:
In het volgende willen we de criteria meer in detail toelichten. We gaan uitvoerig in op elk aankoopcriterium, zodat je goed geïnformeerd bent bij het kiezen van de juiste LED fietslamp.
Verlichtingselement
Eerst moet je kort nadenken over welk verlichtingselement je nodig hebt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve verlichtingselementen op een fiets.
Categorie | Verlichtingselement | Bijzonderheid |
---|---|---|
Actieve verlichtingsmiddelen | Koplamp voor of elektrisch achterlicht | Werkt op elektriciteit en geeft zelf licht af |
Passieve verlichtingsmiddelen | Retro reflectoren of kattenogen | Geen elektriciteit nodig, maar reflecteert vreemd licht zodra het de reflector raakt |
Actieve lampen werken op elektriciteit. Daartoe behoort de voorste koplamp van je fiets, die je gezichtsveld verlicht en tegemoetkomende weggebruikers in staat stelt je van een afstand te zien. Het glanst meestal geel of wit. Een elektrisch achterlicht, daarentegen, schijnt rood. Als het achterlicht niet door elektriciteit gevoed wordt, heet het een passief verlichtingselement.
In de meeste gevallen is het achterlicht een eenvoudige reflector die het licht van andere lichtbronnen weerkaatst en die je op je fiets kunt gebruiken om je in het donker zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Reflectoren kunnen ook tussen de wielspaken gemonteerd worden. Deze worden kattenogen genoemd en maken je beter zichtbaar van opzij als je in het donker rijdt.
Adequate fietsverlichting is een must om door anderen gezien te worden als je in het donker of bij slecht zicht fietst.
De juiste verlichting is daarom een hoge veiligheidsfactor voor jou en andere weggebruikers.
Met een LED fietslamp ben je op zoek naar een actief verlichtingselement, zoals een koplamp. Daarom is het volgende dat je moet overwegen het type aandrijving voor de koplamp.
Aandrijvingstype
LED koplampen kunnen met verschillende aandrijvingstypen gebruikt worden. Misschien heeft je fiets een dynamo, een mogelijke aandrijving die gebruikt wordt om fietsen te verlichten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke zijwieldynamo’s, de nieuwere naafdynamo’s en de zeldzame spaakdynamo’s. Zonder in detail te treden is het functionele principe echter vrijwel hetzelfde voor alle drie de soorten dynamo’s. Ze produceren elektriciteit tijdens het rijden door de rotatie-energie van het wiel om te zetten in elektrische energie.
worden aangedreven. De voordelen van oplaadbare batterijen en accu’s zijn duidelijk. De koplampen schijnen vooral als de fiets stilstaat. Bovendien bespaar je, althans in het geval van de zij-rotor dynamo, stroom omdat hij bij gebruik een remmend effect heeft op de banden en vrij weinig energie opwekt. Ook koplampen die op batterijen werken schijnen over het algemeen feller. Maar zoals zo vaak het geval is, hebben de verschillende soorten aandrijving ook hun specifieke voordelen. Hieronder volgt een kort overzicht:
Type aandrijving | Functie | Voordelen |
---|---|---|
Dynamo | Zet rotatie-energie om in elektrische energie | Onafhankelijk van externe energiebronnen |
Batterijen | Worden gebruikt in koplampen | Maken parkeerlichten mogelijk |
Accumulatoren | Worden ingebouwd in de koplamp of worden gebruikt | Kunnen worden opgeladen |
Als de vraag naar het soort aandrijving beantwoord is, moet je kijken naar het belangrijkste aspect van een LED fietslamp, namelijk het licht. In het volgende zullen we de lichtintensiteit en de lichtkwaliteit bekijken.
Lichtsterkte
De lichtsterkte of helderheid van een LED fietslamp wordt aangegeven in lumen of in lux. In het algemeen geldt: hoe hoger de waarde, hoe feller het LED licht schijnt.
De verlichtingssterkte van een lamp op een verlicht oppervlak op een afstand van 10 meter wordt gegeven in lux. Hoe groter de verlichtingssterkte, hoe meer licht het oppervlak bereikt en hoe feller het verlichte oppervlak schijnt. Er zijn echter verschillen in deze meting als het gaat om de concentratie van het licht.
Laserpointers, bijvoorbeeld, bestralen slechts een kleine plek en hebben daarom een hoge waarde van enkele duizenden lux geconcentreerd op een kleine plek. Fietskoplampen, daarentegen, moeten een groot gebied verlichten. Een andere waarde wordt daarom gebruikt om de helderheid van een lamp te bepalen, de lumenwaarde. Lumen meet de lichtstroom en beschrijft de lichtopbrengst van een lamp, d.w.z. hoeveel licht door de lichtbron wordt uitgestraald. 1 lux is 1 lumen per vierkante meter.
Goede fietslampen moeten gelijkmatig licht uitstralen over een groot gebied en een navenant hoge lumenwaarde hebben. Koplampen van fietsen moeten een meetbare lichtsterkte van ten minste 10 lux kunnen geven. Je kunt echter gerust zijn, want fabrikanten gebruiken meestal lampen met ten minste 15 lux.
Een hoge lux- en lumenwaarde kan dus een aanwijzing zijn voor een heldere LED lamp. Doorslaggevend is echter de lichtkwaliteit van de koplamp, bijvoorbeeld hoe goed de directe omgeving verlicht wordt. Meer hierover in het volgende hoofdstuk.
Lichtkwaliteit
Lichtkwaliteit bestaat uit verschillende aspecten, zoals kleur, kleurtemperatuur, verlichting en of het licht flikkert. Veel hiervan is afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
Je moet er echter op letten dat het licht constant blijft en niet flikkert. De kwaliteit van het licht kun je dus niet rechtstreeks aflezen van de waarden van een LED fietslamp, maar moet je zelf testen. Een foto van de koplampkegel kan helpen om de verlichting beter te visualiseren. Over koplampkegels gesproken: Veel fietslampen verlichten bijzonder goed van dichtbij, tot op 10 meter. Verlichting op korte afstand kan daarom een leuke extra zijn als je een LED fietslamp koopt.
Bevestiging
Een ander doorslaggevend kenmerk kan de manier zijn waarop de LED lamp aan de fiets bevestigd is. Dynamo-aangedreven koplampen zijn meestal ingewikkelder te monteren. Ze worden vaak op de juiste plaats bevestigd met een ring, die dan met schroeven vastgezet wordt. Bovendien moet er al een geschikte dynamo op de fiets aanwezig zijn, waarop dan de koplamp wordt aangesloten. Een nadeel is dat LED koplampen niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden als ze eenmaal bevestigd zijn.
Andere worden met een ring aan het stuur geschroefd zoals dynamo-gestuurde LED koplampen, maar je hoeft ze niet op een dynamo aan te sluiten omdat ze door een batterij of accu aangedreven worden.
StVZO goedkeuring
Een goede fietsverlichting is niet alleen nuttig voor je eigen veiligheid, maar wordt ook voorgeschreven door het Reglement Verkeersregels (StVZO). Hoewel een dynamo op een fiets sinds 2013 niet meer verplicht is en fietsverlichting op batterijen nu is toegestaan, zijn er nog steeds speciale voorschriften waaraan je fiets moet voldoen zodra je bij slecht zicht rijdt.
Een opmerking: Overdag en bij goed zicht hoeven er sinds 2017 geen lichten meer op de fiets gemonteerd te zijn.
Bij schemering, in het donker of als de zichtomstandigheden dat vereisen, geldt echter het volgende.
De volgende elektrische, d.w.z. actieve, verlichting moet volgens de nu geldende versie van de StVZO op je fiets gemonteerd zijn
- Een koplamp met een wit licht dat naar voren gericht is en een lichtsterkte van minstens 10 lux heeft.
- Een rood achterlicht dat niet lager dan 25 cm boven het wegdek gemonteerd mag zijn.
Dynamo’s, batterijen en accu’s zijn toegestaan als energiebron. Als je een LED lamp met dynamo gebruikt, moeten de voorste koplamp en het achterlicht samen bediend worden. Goedkeuring is nog steeds verplicht, d.w.z. dat alle “technische verlichtingsuitrusting” op de fiets goedgekeurd moet worden door het Kraftfahrtbundesamt (Federale Dienst voor het Autoverkeer).
Je kunt zien of je LED fietslamp goedgekeurd is aan het K-nummer, dat meestal zichtbaar op het product geschreven is. Als je een LED fietslamp koopt, is dit het belangrijkste punt voor je. Wat niet mag is meer dan twee koplampen voor. Bovendien mogen de koplampen niet verblinden. Knipperende koplampen zijn niet toegestaan, ook niet als achterlichten. De verlichting wordt gecompleteerd door reflectoren, die volgens de StVZO ook aangebracht moeten zijn bij slecht zicht, schemering en duisternis
- Witte reflector aan de voorkant
- Rode reflector aan de achterkant
- Gele reflectoren op de pedalen
- Gele reflectoren op de wielen (bv. tussen de spaken)
Als je je fiets in het donker niet van de juiste verlichting voorziet, riskeer je een boete van 20 euro als je daarop betrapt wordt. Als je anderen in gevaar brengt, stijgt de boete tot 25 euro. Rust jezelf dus uit met een geschikt en, bovenal, goedgekeurd LED fietslicht en kijk in het volgende gedeelte welk LED licht het beste bij je past.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een LED fietslamp koopt
Voor je een LED fietslamp koopt, zijn er verschillende aspecten die je moet overwegen. In de volgende paragrafen hebben we een aantal van deze aspecten samengevat en ze meer in detail toegelicht.
Wat is er bijzonder aan een LED fietslamp en welke voordelen biedt hij?
Bovendien kan de helderheid naar wens worden ingesteld en beginnen de LEDs zonder vertraging te schijnen. In tegenstelling tot gewone halogeen- of gloeilampen, die oplichten door verhitting van een wolfraam gloeidraad, hebben LED’s een zeer lange levensduur. Met tot 50.000 uur verlichtingstijd presteren ze veel beter dan halogeenlampen met ongeveer 4.000 uur.
(Image source: Lewis Pugsley / unsplash)
Bovendien hebben LED lampen een laag energieverbruik en worden ze niet zo heet als gewone lampen, zodat ze geen brandgevaar opleveren. Omdat ze van plastic zijn, gaan ze niet zo snel kapot. Al deze aspecten hebben van LED fietsverlichting de nieuwe standaard gemaakt.
Welke soorten LED fietsverlichting zijn er?
LED fietslamp met dynamo-aandrijving
De klassieke aandrijving voor fietslampen was en is de dynamo. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke zijwieldynamo’s, de nieuwere naafdynamo’s en de zeldzame spaakdynamo’s. Zonder in detail te treden is het functionele principe echter vrijwel hetzelfde voor alle drie de soorten dynamo’s. Ze produceren elektriciteit tijdens het rijden door de rotatie-energie van het wiel om te zetten in elektrische energie.
Omdat de zijwieldynamo een remmend effect op de band uitoefent, kan het trappen erg inspannend worden. Daarom wordt de zijwieldynamo steeds meer vervangen door een naafdynamo. Deze wordt in de fiets gemonteerd in plaats van de gewone voorwielnaaf.
LED fietslamp op batterijen
Het grote voordeel van LED fietslampen op batterijen is dat ze ook branden als de fiets stilstaat. Het hebben van een standlicht kan een voordeel zijn bij verkeerslichten, bijvoorbeeld, omdat je dan nog steeds zichtbaar bent voor anderen. De batterijen worden gewoonlijk direct in het LED lampje geplaatst.
Er zijn vaak 4 tot 5 batterijen nodig om een LED fietslamp te laten branden. Als ze opgebruikt zijn, moeten ze vervangen worden. Het is daarom de moeite waard altijd reservebatterijen bij je te hebben, zodat je niet plotseling moet stoppen met rijden met zwak of helemaal geen licht.
LED fietslamp
op batterijen LED fietslampen op batterijen hebben het grote voordeel dat ze altijd weer opgeladen kunnen worden. Ook koplampen die op batterijen werken schijnen over het algemeen feller. De oplaadbare batterijen zijn ook in de koplamp ingebouwd of worden gebruikt.
De meeste kunnen gemakkelijk via een USB kabel opgeladen worden en meestal in een paar uur. Controleer voor het rijden of er nog genoeg in de accu zit. Zo nodig moet de batterij opgeladen worden voor de reis begint.
Voor wie zijn LED fietslampjes geschikt?
De sterke helderheid verlicht het pad voor je perfect, zodat je de nacht in dag kunt veranderen. Anderzijds kun je in het donker door andere weggebruikers moeilijk over het hoofd gezien worden. Dit verhoogt niet alleen je veiligheid op de weg, maar ook die van andere weggebruikers.
(Afbeelding bron: Białasiewicz/ 123rf.com)
Last but not least is voldoende verlichting op je fiets verplicht volgens de Road Traffic Licensing Regulations. Je kunt dus weinig of niets fout doen met een LED fietslamp met K-certificaat.
Wat kost een LED fietslampje?
Een dynamo wordt echter meestal niet meegeleverd en moet normaal gesproken al op de fiets gemonteerd zijn. Dit verklaart de lagere prijs. Er zijn maar weinig LED fietslampen die van elkaar verschillen wat materiaal betreft. De meeste zijn gebouwd met een plastic behuizing. Hoger geprijsde modellen zijn echter compacter en spatwaterdicht of waterdicht. Als je af en toe in een regenbui terechtkomt, moet je ervoor zorgen dat ze spatwaterdicht zijn.
Wat is het helderste LED fietslicht?
Het helderste door de StVZO goedgekeurde LED fietslicht heeft 900 lumen.
Als je buiten de weg rijdt, heb je misschien een feller licht nodig dat ook de omgeving goed verlicht. Voor gewone fietsers volstaan echter lichten die geschikt zijn voor het wegverkeer.