Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

57Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

132Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kinderen mountainbike test 2023. Hier stellen we alle binnenbanden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste mountainbike voor jou en je kind te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten als je een mountainbike voor je kind koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Mountainbiken is een uitdagende maar bevredigende sport voor je kind en helpt hem of haar enorm bij de ontwikkeling en het omgaan met stress
 • De fiets bedienen in slechte omstandigheden stimuleert zelfstandig denken en traint alle zintuigen evenzeer
 • Je kind zal veel tijd in de natuur doorbrengen en die leren waarderen

Kinder Mountainbike test: De favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mountainbike voor kinderen koopt

Waarom een kindermountainbike?

Een kindermountainbike opent voor je kind de deur naar de wereld van fietsen en mountainbiken. Het leert hen hoe ze met fietsen moeten omgaan en hoe ze off-road terrein moeten aanpakken. De mountainbike is speciaal ontworpen voor gebruik op ruw terrein en je kind zal veel plezier beleven aan het verbeteren van zijn of haar vaardigheden op trailparcoursen.

Het is belangrijk dat je kind al op jonge leeftijd leert om actief aan sport te doen. Immers, bijna geen enkele andere hobby is zo geschikt voor de ontwikkeling van je zoon of dochter als fietsen, en misschien vindt hij of zij wel een grote passie in mountainbiken.

Kinder-Mountainbike-1

Mountainbiken combineert sport met natuur. Naar buiten gaan is een geweldige manier om frustratie kwijt te raken en je hoofd leeg te maken.
(Image source: unsplash.com / Graziano De Maio)

Welke maat mountainbike moet ik voor mijn kind kopen?

De afmetingen van het frame hangen af van de lengte van je kind. Omdat kinderen meestal in groeifasen verkeren, is het ook zinvol om een in hoogte verstelbare fiets te kopen, zodat je op elk moment aanpassingen kunt doen.

In elk geval moet je kind een goed evenwicht kunnen vinden en de controle over de mountainbike kunnen behouden, zelfs in moeilijke situaties. Het is het beste als je de gelegenheid hebt om vooraf de geschiktheid van de fiets te controleren.

Leeftijd Lengte in cm Staplengte Inches
6 – 7 jaar 122 cm 55 cm 16 – 20 inches
7 – 8 jaar 128 cm 58 cm 18 – 20 inches
8 – 9 jaar 134 cm 62 cm 18 – 20 inches
9 – 10 jaar 140 cm 66 cm 20 – 24 inch
10 -11 jaar 146 cm 69 cm 24 inch
11 – 12 jaar 152cm 72 cm 24 – 26 inch
12 – 13 jaar 158 cm 75 cm 24 – 26 inch
13 – 14 jaar 164 cm 77 cm 26 inch
14+ jaar 170 cm 80 cm 26 inch

Waar kan ik een mountainbike voor kinderen kopen?

Je kunt kindermountainbikes kopen in veel winkels op het Internet. We hebben hier de beste winkels voor je uitgezocht en ze in een klein overzicht samengevat

 • fiets-korting.com
 • bruegelmann.de
 • vloeibaar-leven.de
 • bike-xxl.de
 • bike.nl

Deze winkels hebben een zeer hoge graad van klantentevredenheid wat betreft de service en de hulp van de uitbaters en je kunt er zonder aarzelen je kinderfiets bestellen.

Als er daarna problemen zijn, helpen ze je beslist om het probleem op te lossen. Een andere heel goede manier om een fiets te kopen is hem ter plaatse te kopen. Hier kun je de fiets aan de tand voelen en je kind kan er een proefrit op maken.

Een expert kan je advies geven over de maat en andere zaken om je te helpen de perfecte fiets te vinden.

Wat zijn de alternatieven voor mountainbikes voor kinderen?

Als je kind erg enthousiast is over off-road rijden, is een motorcross misschien iets voor hem of haar. Maar voor hun veiligheid moeten ze eerst voldoende ervaring hebben met mountainbiken, want het risico op verwondingen is veel groter op een motorcross.

Als je er echter zeker van bent dat je kind in staat is een motor veilig te besturen, kun je overwegen hem of haar kennis te laten maken met motorsport.

Ook hier kan hij of zij deelnemen aan vele clubs en organisaties en belangrijke sociale contacten leggen, en even weg zijn van het stressvolle dagelijkse leven. De kosten zijn echter veel hoger dan voor mountainbiken.

Besluit: Welke soorten kindermountainbikes zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een mountainbike voor kinderen wilt kopen, ontkom je niet aan de vraag welk type geschikt is voor je kind. Er zijn twee soorten fietsen

 • de hardtail mountainbike
 • de volwaardige mountainbike

Beide soorten hebben verschillende kenmerken. Waar je op moet letten en welk type geschikt is voor jou wordt hieronder uitgelegd.

Wat onderscheidt een hardtail kindermountainbike en wat zijn de voor- en nadelen?

De naam Hardtail zinspeelt op het “harde achterdeel”, dat geen achterschokbreker heeft. Hij heeft alleen een gedempt voorwiel en is meestal gemaakt van aluminium of carbon. Het materiaal heeft een goede stijfheid en verlaagt de prijs van de fabricage van de fiets.

Het lage gewicht en het feit dat er minder bewegende delen zijn die onderhouden moeten worden zijn verdere positieve aspecten van een Hartail kindermountainbike. Om je de voor- en nadelen nog eens duidelijk te maken, hebben we ze hier in beknopte vorm voor je samengebracht in een tabel:

Voordelen
 • Lager gewicht
 • Lagere prijs
 • Lagere onderhouds- en verzorgingskosten
Nadelen
 • Minder controle en stabiliteit
 • Minder tractie
 • Lagere snelheid

Waarin onderscheidt een Fully kindermountainbike zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De naam “Fully” is afgeleid van het Engelse “Full Suspension”, dat op zijn beurt “volledig opgehangen” betekent. Schokken worden opgevangen door een voorwielophanging en een achterwielophanging en zorgen voor een veilig rijgedrag.

De frames zijn meestal ook van aluminium of carbon. Maar door de verende elementen is de Fully duurder, zwaarder en vraagt daarom meer onderhoud dan een hardtail mountainbike. Hier zijn de voor- en nadelen in tabelvorm voor je:

Voordelen
 • Meer controle en stabiliteit
 • Betere tractie
 • Hogere snelheid
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Hogere prijs
 • Hogere onderhouds- en verzorgingskosten

Ook hier willen we je helpen een beslissing te nemen door naar een YouTube video te linken; het kanaal Andi Schuster heeft het onderwerp behandeld en een samenvatting gemaakt.

Koopcriteria: Je kunt kindermountainbikes vergelijken en beoordelen aan de hand van deze factoren

Gewicht/materiaal

Natuurlijk moet je erop letten dat het gewicht van de mountainbike niet te hoog is; het is het beste als je kunt nagaan hoeveel gewicht je kind aankan. Een proefrit kan hier veel zin hebben, omdat je snel kunt zien of de fiets te zwaar is. Het materiaal is doorslaggevend:

terwijl stalen fietsen meestal zwaarder zijn, zijn fietsen van aluminium of carbon veel lichter. Ook de afwerking speelt een rol. Zorg ervoor dat de naden gelijkmatig en zuiver gelast zijn. Het lakwerk moet vrij zijn van gebreken.

Ophanging

Let er altijd op dat de onderdelen van de ophanging van goede kwaliteit zijn. Vaak zijn deze onderdelen weggesneden om de prijs te drukken, terwijl de rest van goede kwaliteit is. Vering en verende vorken zijn echter essentieel voor het rijgedrag van de fiets en zullen vroeg of laat doorslaggevend zijn voor het plezier dat je kind eraan zal beleven.

Maat

Let er bij het kiezen van een maat op dat de fiets verstelbaar is. Het is het beste om de fiets op zoveel mogelijk plaatsen af te stellen, zodat je hem altijd opnieuw kunt instellen als je kind nog groeit. Verderop in de gids vind je ook een kleine gids over hoe je thuis de juiste framehoogte kunt bepalen.

Remmen

Kwaliteit wordt ook vaak opgeofferd als het om remmen gaat, en het feit dat er twee soorten zijn maakt remmen tot een belangrijk punt waar je beslist aandacht aan moet besteden. De ene is de schijfrem en de andere de velgrem. Beide systemen hebben voor- en nadelen, maar het loont de moeite ze eens nader te bekijken, daarom hebben we de twee systemen vergeleken:

Rem type Voordelen Nadelen
Schijfrem Minder inspanning voor betere remprestaties.De velgen worden niet afgesleten door het remmenGoede remprestaties in natte omstandighedenVelgen en remmen slijten minder snel door de lage warmte Gevoelig en zwaarTechnisch ingewikkeldMoet worden uitgevoerd inZijn duurder
Velgremmen Lichter en minder complexHoeft niet te worden uitgevoerd inZijn goedkoper en gemakkelijker te onderhouden Meer inspanning nodig voor meer remkrachtDe velgen zijn afgeslepenSlechtere remprestaties in natte omstandighedenRemmen en velgen slijten sneller

Banden

De breedte van de band moet minstens 2 inches zijn en het loopvlak bijzonder grof. Deze twee factoren zorgen voor een goede tractie, die ook onder zware belasting goed zal presteren. Idealiter monteer je holkamervelgen, maar gewone aluminium velgen zijn ook prima.

Design/Optics

Natuurlijk speelt ook het uiterlijk een grote rol. Maar vooral bij kinderen komt dit vaak op de voorgrond, en daarom moet je je kind duidelijk maken dat dit off-road niet belangrijker is dan ergonomie en veiligheid. De

geschiktheid en veiligheid van de fiets gaan altijd voor het uiterlijk en de vormgeving

.

Kinder-Mountainbike-3

Mountainbikes moeten tegen een stootje kunnen. Daarom moet je belang hechten aan hoge kwaliteit.
(Image source: unsplash.com / Peter Fogden)

Wetenswaardigheden

over mountainbikes voor kinderen

Hoe bepaal ik de juiste framehoogte voor mijn kind?

Je kunt thuis gemakkelijk de juiste framehoogte bepalen

 • Hiervoor heb je nodig
 • een duimstok
 • een waterpas

Eerst moet je kind rechtop tegen een muur gaan staan en de voeten ongeveer 10 cm uit elkaar plaatsen. Zet dan de waterpas met lichte druk tussen de longe en meet met de duimstok de afstand tussen de waterpas en de vloer.

Omdat de framehoogte in inches gegeven is, moet je de staplengte omrekenen in inches, dus moet je de berekende centimeters delen door 2,54. Vermenigvuldig dan deze waarde met 0.226 en je hebt de optimaal berekende mountainbike framehoogte in inches.

Zijn er mountainbike clubs voor kinderen?

Een mountainbike club voor je kind kan een heel groot goed zijn voor je kind, want hier kunnen ze mountainbiken met leeftijdsgenoten en getraind en begeleid worden door professionele trainers. Ze leren niet alleen belangrijke grondbeginselen en kunnen zich steeds verbeteren, maar hebben ook contact met andere kinderen en kunnen zich losmaken van het dagelijkse schoolleven.

Er zijn overal in Duitsland clubs, dus de kans is groot dat er in je buurt een club is die training aanbiedt. Het beste wat je kunt doen is bij je plaatselijke overheid informeren naar een proefles.

Hoe repareer ik een kindermountainbike?

Hoewel je thuis met huishoudelijk gereedschap en een beetje kennis gemakkelijk veel werk aan een kindermountainbike kunt doen, zijn er enkele problemen waar je niet omheen kunt als je naar een werkplaats gaat. Hoewel je deze zelf kunt doen als je kennis en gereedschap hebt, is dat vaak niet het geval.

Een reparatie mag nooit uitgesteld worden, want een gebrek aan veiligheid kan leiden tot valpartijen, die onvermijdelijk tot verwondingen leiden. De volgende link geeft je een overzicht van verschillende problemen en hoe je ze kunt oplossen. Het classificeert schade naar hoe gemakkelijk ze te repareren is en geeft hulp bij elke klus. https://www.fahrradreparatur.net/fahrradreparatur-was-selbst-machen-was-zur-werkstatt-bringen/

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies