
Onze selectiecriteria
Als je graag off-trail over een berg klimt, heb je voor je eigen veiligheid beslist een via ferrata set nodig. Dit beveiligt je zelfs op de moeilijkste beklimmingen en voorkomt dat je in de diepte valt. Je moet echter altijd een nieuwe klettersteigset kopen, want ze hebben een houdbaarheidsdatum.
Met onze grote klettersteigset test 2023 willen we je helpen de beste klettersteigset voor jou te vinden. We hebben zowel V- als Y-vormige klettersteigstellen getest en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We willen je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort
- Een via ferrata set is een must voor elke bergbeklimmingstocht. Omdat de sets een houdbaarheidsdatum hebben, moet je je uitrusting vóór elke reis zorgvuldig controleren.
- Afhankelijk van de soort constructie wordt onderscheid gemaakt tussen een klettersteig in een klassieke V-vorm en een klettersteig in een moderne Y-vorm.
- Afhankelijk van je voorkeur en gebruiksgebied, moet je bij het kiezen van een geschikte klettersteigset rekening houden met de breukbelasting, het gewicht van de uitrusting en je eigen gewicht.
Via ferrata set test: Favorieten van de redactie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een klettersteigset koopt
Waar moet ik op letten als ik een klettersteigset koop?
In principe kan een handboei of karabijnhaak gebruikt worden voor het vastbinden bij bergsporten. Bij de eerste moet je met de bal van je hand een hendel indrukken en dan met je vingers je uitrusting openen. Het type gordel dat je kiest hangt af van de gordel die je voornaamste klimgebied gebruikt.
Je moet je er ook van vergewissen dat je vertrouwd bent met het openingsmechanisme van de karabijnhaak. Als de klettersteigset eenmaal in gebruik is, kun je hem niet meer terugbrengen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je klimkarabijnhaak niet per ongeluk geopend kan worden. Absolute voorzichtigheid is geboden en je veiligheid staat op het spel.
Waar kan ik online bergbeklimmersuitrusting kopen?
- bergzeit.de
- bergfuchs.com
- atleet.nl
- bergfreund.de
- intersport.com
- campz.com
- je-klimt-shop.com
- sportscheck.com
- sport-conrad.com
- naturzeit.com
Als je uit Zwitserland of Oostenrijk komt, zijn er ook veel winkels voor jouw land. Probeer gewoon de uitgang .ch of .at, als dit toch niet automatisch je locatie herkent. Helaas is er geen algemene aanbeveling waar je je klimuitrusting moet kopen. Het hangt af van factoren als afmetingen, gewicht, hanteerbaarheid en je persoonlijke eisen aan de klettersteigset.
Kan ik ook een klettersteigset huren?
Wat zijn de technische kenmerken van klimuitrusting?
Besluit: Welke soorten via ferrata sets zijn er en welke is geschikt voor jou?
Een via ferrata is een beveiligde klimroute. Het bevat ijzeren ladders, ijzeren pinnen, klemmen als treden en stalen touwen ter bescherming. Een klettersteig kan aan een rots in de natuur bevestigd worden of op een kunstmatige rots gemonteerd worden. De oorspronkelijke bedoeling van de via ferrata was om moeilijk begaanbare wandelpaden toegankelijk te maken met een stalen touw.
Na verloop van tijd werden hierdoor steeds moeilijkere wandelroutes toegankelijk voor niet-klimmers. Intussen heeft het klimmen op klettersteigen zich ontwikkeld tot een alpiene discipline op zich. Een andere naam voor een via ferrata is het Italiaanse Via Ferrata. Dit betekent letterlijk “ijzeren pad” en is een vrij gangbaar synoniem in de Duitstalige en internationale context. Een klettersteigset wordt gebruikt als bescherming tegen vallen bij het klimmen.
Hij verbindt de klimgordel met de draadkabels of andere vastzetmiddelen. Het is dus een essentiële maatregel voor veilig klimmen en louter een voorzorgsmaatregel. De via ferrata set is vergelijkbaar met de airbag in een auto en is een eenmalig noodsysteem. Na een val moet hij vervangen worden, net als de airbag in een auto.
Wat zijn de twee verschillende soorten klimuitrusting en hoe verschillen ze?
In principe zijn er twee verschillende soorten klettersteigstellen. Het moet juist opgemerkt worden dat er meer een oude en een nieuwe versie van klimmateriaal is. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de constructie of vorm van de klettersteig. Op grond hiervan is het gemakkelijk onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten klimsets.
De klassieke V-vorm en zijn voor- en nadelen
De V-vorm doet denken aan een V, en bestaat uit een enkel stuk touw. Het heeft een remplaat in het midden van het touwgedeelte. Het remtouw wordt door de rem geregen, aan de uiteinden zitten karabiners. De platen om te remmen zijn bevestigd aan een ander stuk touw of singel aan de klimgordel. Bij het klimmen wordt slechts één karabijnhaak tegelijk aan het veiligheidstouw bevestigd.
Als je met een dihedral valt en beide karabiners vastzitten, kan het remtouw niet door de remplaat getrokken worden. Het gevolg is een onderbreking van de remfunctie. Vanwege dit grove veiligheidsgebrek, dat gemakkelijk kan ontstaan door bedieningsfouten, is het niet aan te raden klimtoestellen in een V-vorm te kopen.
Bovendien is een karabiner als veiligheidsmaatregel uiterst riskant. Het kan buigen of breken. Er is geen redundantie van veiligheidsmaatregelen. De klassieke V-vorm is ideaal voor gemakkelijke en lange beklimmingen waar de kans op vallen gering is. Andere voordelen zijn het gebruiksgemak en het geringe gewicht van de klimuitrusting.
De moderne Y-vorm en zijn voor- en nadelen
De Y-vorm doet denken aan een Y, d.w.z. dat de uitrusting zich in het midden splitst en twee zogenaamde vertakkingen heeft. Twee stukken touw of singelband van verschillende lengte met geïntegreerde karabijnhaken zijn hier beschikbaar om aan de staalkabel vast te maken.
Kenmerkend voor de Y-vorm is dat een stuk touw door een remplaat loopt. Als je valt, wordt het remtouw door de remplaat getrokken. Ongeacht of een of beide karabiners aan de staalkabel verbonden zijn. Het heeft een dynamische remfunctie, omdat de belayband of het touw na een bepaalde lengte eindigt in de genaaide lus die op de klimgordel bevestigd is.
Met deze vorm van klimuitrusting zit je in principe altijd met beide karabiners aan het touw vast. Je bent dubbel beveiligd en hebt zo redundantie gecreëerd, want de verschillende lengtes van de touwstrengen hebben een optimaal effect. De moderne Y-vorm is de laatste stand van de techniek en wordt door de UIAA (Union Internationale des Associations d’Alpinisme) altijd verkozen boven de verouderde V-vorm.
Wat heet een basis klimuitrusting?
Een klettersteigset wordt gebruikt om je bij het klimmen tegen vallen te beveiligen. Hij verbindt de klimgordel met de staalkabels of andere beveiligingsmiddelen.
- Klimgordel
- Klimhelm
- Via ferrata handschoenen
- Stroppen en karabiners indien nodig
In het volgende gedeelte bekijken we de afzonderlijke componenten nader en gaan we in op de bijzonderheden van elk ervan.
Wat is een klimgordel en wat zijn de verschillende soorten?
De klimgordel maakt deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en wordt op het lichaam gedragen. Het harnas is er om de belastingen te verdelen die bij een val op verschillende delen van het lichaam komen. Afhankelijk van de plaats waar de klimgordel bevestigd wordt, zijn er drie verschillende soorten, namelijk:
heupgordel of zitgordel, borstgordel of volledige lichaamgordel. https://www.fitforbeach.de/klettergurt-test/ Met de heupgordel of autogordel zit je letterlijk in het harnas. Het bestaat uit twee beenlussen die met een stang verbonden zijn en een heupgordel.
De borstriem daarentegen is een extra harnas en mag alleen samen met een heupgordel gebruikt worden. Hij wordt vooral gebruikt door sportklimmers met bagage, om het gewicht over een groter oppervlak op het bovenste deel van de borstkas te verdelen. Dit harnas heeft twee lussen waarin de armen gestoken worden. Deze lussen worden aan de achterkant gekruist.
Zoals de naam “compleet harnas” terecht suggereert, bestaat dit uit een vaste combinatie van een zit- of heupgordel en een borstgordel. Omdat hij alleen aan de been- of ruglussen verstelbaar is, wordt hij als oncomfortabel beschouwd. Door zijn stabiliserende werking is hij bijzonder geschikt voor mensen met beperkingen, ouderen, gewonden en klimmers die zware lasten dragen.
Wat is belangrijk in een klimhelm?
De klimhelm moet het hoofd van de klimmer beschermen.
Klimhelmen hebben de laatste jaren de neiging steeds lichter te worden. Er zijn al helmen op de markt die lichter zijn dan 200 gram. Maar gewicht is niet alles! Het is vooral belangrijk dat de pasvorm comfortabel is en dat er voldoende opvulling en toevoer van frisse lucht is.
Waarom moet ik klimhandschoenen gebruiken?
Klimhandschoenen moeten je handen en vingers beschermen tegen rotspieken en gekartelde rotsen. Over het algemeen is het aan te bevelen klimhandschoenen met een met rubber beklede palm te gebruiken, want die geven je meer grip.
Wat zijn stroppen en karabiners? Waarom heb ik ze nodig?
Stroppen worden gekenmerkt door het feit dat ze bestaan uit bandmateriaal dat aan de uiteinden met elkaar verbonden is. Ze worden ook koord genoemd. In de bergsport worden stroppen vooral van synthetische vezels gemaakt. De karabiner, of karabijnhaak, is een haak van aluminium en heeft een veerbelaste kliksluiting.
Bij het klimmen heb je minstens twee karabiners nodig, die nooit tegelijk open mogen zijn. Net als stroppen zijn karabiners extra veiligheidsmaatregelen.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om klettersteig uitrustingen te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om klettersteig uitrustingen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:
- Gebruiksgebied
- Omvang van de levering
- Breekbelasting
- Gewicht van de uitrusting
- Gewicht van klimmer
- Gordel valbeveiliger
- Voordelen
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen. We zijn blij als we kunnen bijdragen aan je persoonlijke aankoopbeslissing. Welke
klimset heb ik nodig voor welk gebruiksgebied? Hoe verschillen de respectieve eisen?
Het respectieve gebruiksgebied van de klimuitrusting is een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf. Afhankelijk van waar je vooral wilt klimmen, kies je de juiste klimuitrusting. Als je bijvoorbeeld van plan bent hoofdzakelijk buiten te klimmen, is het belangrijk materiaal te kiezen dat niet onderhevig is aan de heersende milieuomstandigheden in de natuur. Met andere woorden, gebruik weerbestendig en robuust materiaal. Voor indoor klimtouwen worden enkelvoudige touwen met een minimum diameter van 10 mm aanbevolen.
Houd het standaard valgetal in gedachten. Dit getal beschrijft het aantal standaardvallen dat een klimtouw kan doorstaan zonder te breken. Dit staat standaard op de verpakking van nieuwe klimproducten. De waarde 5 is het minimum, 7 is al uitstekend voor een touw van 10 mm en het absoluut beste geval is de waarde 10 voor een touw van 10,5 mm dik. Hoe lang het klimtouw moet zijn hangt af van de hoogte van de klimhal.
Om dit bij benadering te schatten, bereken je de lengte van de route of de hoogte van de hal maal 2 en tel er dan 10 meter bij op. In principe geldt: hoe langer het touw, hoe beter. Voor sportklimmen of alpine klimmen zijn klimtouwen met een lengte van 70 m aan te bevelen. Als je nog twijfelt over je klimvoorkeur, zijn lengtes van 60 m – 70 m aan te bevelen. Ongeveer 10 karabijnhaken zijn voldoende voor gebruik binnenshuis. Voor buiten neem je tussen de 12 en 15 karabijnhaken in verschillende maten.
Een klimhelm van polystyreen is voldoende voor binnenklimmen. Hij is licht en comfortabel om te dragen. Voor alpine klimmen of boulderen is een hard-shell veiligheidshelm aan te bevelen. Dan zou je geen last mogen hebben van vallende stenen. Als je vooral van alpine klimmen houdt, is het aan te raden altijd een klettersteigset met borstriem te kiezen, omdat je dan ook zonder problemen een rugzak kunt meenemen.
De vergrendellus wordt gebruikt om tijdens pauzes te rusten zonder de schokbreker van de riem te belasten.
Je moet voor jezelf beslissen of je deze extra riem absoluut nodig hebt.
Wat kan bij aankoop in de leveringsomvang inbegrepen zijn? Waar moet ik op letten?
Bij het kopen van bergbeklimmersuitrusting zijn er vaak grote verschillen in de leveringsomvang. Vaak zijn klimhelmen en een extra gordel inbegrepen, andere keren moet je zelf de onderdelen kopen en in elkaar zetten. Bovendien moet je er altijd op letten dat je niet blindelings de goedkoopste koopt, maar dat die ook bij je past qua maat en gewicht.
Wat is de breukbelasting?
De breukbelasting van alle klimuitrusting wordt gegeven in kilonewton (KN). Om deze waarde tastbaarder voor je te maken, een rekensommetje: 20 KN staan voor ongeveer 2.000 kg, d.w.z. 2 ton. Dit is bij benadering de standaardwaarde. Dit betekent dat je harnas, het stuk touw en ook de verbindingskarabiners pas vanaf 2 ton scheuren. Dat klinkt niet slecht, maar onthoud:
je lichaam zal onherstelbaar beschadigd raken van 900 kg. Daarom zijn er klettersteigremmen die bij 4 KN in werking treden en je enigszins “zachtjes” afremmen. Helaas kunnen ze niet voorkomen dat je ijzeren gordels en de rots raakt.
Hoeveel mag apparatuur wegen?
Het gewicht van klimuitrusting varieert sterk van model tot model. Veel mensen vinden dat zware apparatuur hun comfort beperkt. Als dit voor jou het geval is, kunnen we je beslissing in de waarste zin van het woord gemakkelijker maken. Er is tegenwoordig klimmateriaal op de markt dat maar 420 g weegt.
Welke invloed heeft het gewicht van de klimmer?
Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Om de veiligheidsmaatregelen die de uitrusting biedt optimaal te laten werken, is het uiterst belangrijk dat ze op je persoonlijke gewicht zijn afgestemd. Behalve met je lichaamsgewicht moet ook rekening gehouden worden met het gewicht dat je tijdens het boulderen en klimmen moet dragen. Dit kan het gewicht zijn van je uitrusting, rugzak, klimkleren of andere voorwerpen. De meeste klimuitrusting is ontworpen voor mensen met een lichaamsgewicht tussen 50 – 100 kg.
Als je een lichaamsgewicht hebt van iets minder dan 50 kg en deze waarde overschrijdt met de complete uitrusting, zijn andere klettersteigsets al een mogelijkheid voor je. Dit aankoopcriterium moet niet onderschat worden. Een andere belangrijke factor bij het boulderen met kinderen is dat je vooral aandacht besteedt aan de keuze van een klimset.
Omdat bepaalde veiligheidsmaatregelen, zoals al meermalen gezegd, vaak niet in werking gesteld worden door het gewicht van een kind. Ook moeten bijzonder lichte volwassenen er op letten dat bij een val de schokdempers bij hun gewicht in werking treden.
Waarom zou ik de voorkeur geven aan valbeveiligers met riem?
Nieuwere modellen klimtoestellen gebruiken steeds vaker singelschokbrekers in plaats van valdempers (ook wel via ferrata remmen genoemd). De drie belangrijkste redenen hiervoor zijn dat band-energie-absorbers a.) gemakkelijker te hanteren zijn, b.) de remweg vergroten en c.) veiliger zijn in natte omstandigheden.
In energieabsorberende banden is een stoffen structuur genaaid die bij een val openscheurt, als een accordeon. Dit verlengt de remweg en dempt zo de val. Het is belangrijk dat je de dempers niet zelf vervangt. Dat komt omdat de plaats van de remmen en het gebruikte materiaal voor de riemen en stroppen door de fabrikant zorgvuldig overwogen, uitgekozen, getest en aangebracht zijn. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je uitrusting voor jouw veiligheid aan bepaalde normen voldoet.
Wat zijn de voordelen van berguitrusting?
Een ander aankoopcriterium is de extra voordelen die een klettersteigset je kan bieden. Mogelijke voordelen zijn: een hoge duurzaamheid van het klimmateriaal, goede rekbaarheid van het touw, gemakkelijk te hanteren of een hoog draagcomfort. Of dat berguitrusting tegelijk geschikt is voor klimmen in indoor parken en voor buitenklimmen. Natuurlijk laten we het je weten in de vergelijking. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, moet dit je beslissing om klimmateriaal te kopen vergemakkelijken. We vermelden ook extra uitrusting als een voordeel.
Wetenswaardigheden over via ferrata sets
Klimmen, boulderen, alpinisme – wat zijn de verschillen?
Sportklimmen verwijst naar vrij klimmen in klimzalen. Hij is bijzonder geschikt voor beginners omdat de hoogte nooit meer dan vijf meter bedraagt. In de meeste zalen liggen schuimrubberen matten op elkaar om de val op te vangen.
Boulderen is klimmen zonder houvast op rotsen, keien of kliffen. Bergbeklimmen, ook wel alpien klimmen genoemd, is alleen voor gevorderde klimmers. Dit komt omdat je vastgebonden bent, maar wel blootgesteld aan de volle kracht van de omgeving.
Sport | Betekenis |
---|---|
Klimmen | Klimmen / sportklimmen is de term die wordt gebruikt voor beveiligd klimmen op rotswanden in de buitenlucht of op kunstmatige wanden in een klimhal. De klimroutes zijn altijd goed beveiligd, zodat er bij het klimmen of afdalen slechts kleine gevaren bestaan. Sportklimmen is veelzijdig en vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook voldoende kracht en lenigheid, een goede balans, mentale kracht en tactische vaardigheden. |
Boulderen | “boulder” betekent rots. Boulderen is het klimmen op springhoogte zonder een belay en klimtouwen. Het kan zowel in zalen op kunstmatige klimwanden als in de open lucht op rotsen op geringe hoogte worden gedaan. |
Bergbeklimmen | De term bergbeklimmen wordt gebruikt voor hoogten van 500 tot meer dan 3.000 meter. In tegenstelling tot wandelen begeeft men zich niet uitsluitend op vaste paden, zodat men zich soms dwars of op handen en voeten in de richting van de top beweegt. |
Is een bergsportuitrusting geschikt voor kinderen?
Klimmen wordt steeds populairder. Ook gezinnen met kinderen zijn steeds vaker op klettersteigen te vinden. Fabrikanten hebben hierop gereageerd en speciaal voor kinderen klimtoestellen op de markt gebracht. Het veiligheidsonderzoek van de Duitse Alpenvereniging (DAV) wijst er op indrukwekkende wijze op dat zelfs een kleine vergissing gevaar voor het leven van kinderen kan betekenen.
De voornaamste reden is te “hard” remmen. De soort touw heeft hierop geen invloed. Als je je kind ondanks deze bezwaren toch in staat wilt stellen te klimmen, let dan bij de aanschaf heel goed op de afmetingen en het gewicht. Normale schokbrekers, bijvoorbeeld, zijn pas effectief vanaf een gewicht van 50 kg.
Waar kan ik als beginner goed klimmen in Duitsland?
Duitsland heeft veel via ferrata’s te bieden. Hier presenteren we een paar van de mooiste klettersteigen in Duitsland die je zelfs als beginner kunt durven beklimmen:
Klettersteig | bestemming | dalplaats | hoogtemeters | duur |
---|---|---|---|---|
Alpspitz-Ferrata | Alpspitze (2628m) | Garmisch-Partenkirchen | 160m | 3:30 u |
Herrmannseck/Wolfsschlucht | Herrmannseck (320m) | Hinterhermsdorf | 160m | 3:30 u |
Herrmannseck/Wolfsschlucht | Herrmannseck (320m) | Hinterhermsdorf | 160m | 3:00 u: 30 h |
Hupfleitenjoch | Osterfelder Kopf (2015m) | Garmisch-Partenkirchen | 1350m | 6:30 h |
Leitersteig Mittenwald | hangbrug Sulzleklamm (1200m) | Mittenwald | 300m | 3: 15 h |
Lenzsteig | Kalbenstein (295m) | Karlstadt | 120m | 1:00 h |
Mathaisenkar | Alpspitze (2628m) | Garmisch-Partenkirchen | 1850m | 7: 00 h |
Mittenwalder Höhenweg | Nördliche Linderspitze (2373m) | Mittenwald | 400m | 6:00 h |
Watzmann-Überschreitung | Watzmann (2713m) | Berchtesgaden | 2300m | 3:30 h |
De 10 beste tips om veilig te klimmen
- Leer hoe je het moet doen van de profs en verwerf de nodige vaardigheden in een klimcursus.
- Klimmen brengt risico’s met zich mee! Neem voldoende tijd om de veiligheidsmaatregelen van je klettersteigset te internaliseren.
- Respecteer andere klimmers en wijs ze zo nodig op gevaren en fouten.
- Wees zorgzaam voor het milieu en de natuur!
- Lees en observeer de borden. Let ook op verbodsborden.
- Als je een nieuwe klettersteigset koopt, zoek dan naar kwaliteit, niet naar prijs.
- Zoek naar geïmpregneerd klimmateriaal. Dit geldt zowel voor de via ferrata set als voor wind- en waterafstotende klimkleding.
- Een basisregel voor beginners: de kracht komt uit de benen, d.w.z. duwen in plaats van trekken.
- Voorkom spierpijn en verrekkingen door je spieren niet te overbelasten.
- Klim met vooruitziende blik!
Was je uitrusting nooit in de wasmachine en gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen!
Welk schoeisel en welke kleding heb ik nodig bij het klimmen?
Om een klettersteig of via ferrata te beklimmen, moet je zorgen voor een goed werkende klettersteiguitrusting en geschikt schoeisel, en geschikte buitenkleding. Bovendien moet je altijd de weersomstandigheden controleren voor je gaat buitenklimmen.
Zo loop je niet het risico blootgesteld te worden aan weersomstandigheden waar je niet op voorbereid bent. Draag, afhankelijk van het seizoen, de weersomstandigheden en het klimaat, wind- of waterafstotende, thermische of ventilerende kleding.
Hoe trek je klimspullen aan?
Na de zweterige klim naar de via ferrata wil je eindelijk beginnen. Om veilig aan de slag te kunnen, neem je in gedachten deze checklist door:
- Is het veiligheidstouw in orde?
- Hoe zijn de weersomstandigheden? Is de via ferrata nat, glad of zelfs ijzig?
- Heb je op de wegwijzers gelet, ze gelezen en er gehoor aan gegeven?
- Hoeveel mensen staan er momenteel op de klettersteig? Is er gevaar voor overbevolking?
- Hoe lang ben je van plan bij de klettersteig te zijn, of heb je de weersvoorspellingen gecontroleerd?
- Ligt er sneeuw in geulen en/of op de route?
Als al je zorgen voorbij zijn, kun je nu je harnas en klettersteigset aantrekken. Het loont vaak de moeite om de uitrusting niet meteen bij de start zelf aan te trekken, want dat kan andere deelnemers hinderen of in het ergste geval zelfs verwonden. Het veiligste is om een comfortabele plaats te zoeken een beetje buiten. De klettersteigset, d.w.z. de karabijnhaak en klettersteigrem, wordt met een ankersteek aan de harnaslus bevestigd.