Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

34Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote snowboardhelm test 2023. Hier stellen we alle snowboard helmen voor die we uitvoerig getest hebben.

We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste snowboardhelm voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een snowboard helm wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Snowboard- en skihelmen worden in principe verdeeld in twee beschermingsklassen. Klasse A omvat helmen met volledige schaal, en klasse B omvat helmen met halve schaal.
 • In principe gelden voor snowboardhelmen dezelfde regels als voor skihelmen. De hoogste prioriteit bij het kopen van een helm moet altijd de nauwkeurigheid van de pasvorm en het draagcomfort zijn.
 • Snowboardhelmen zijn, net als skihelmen, in verschillende maten verkrijgbaar. De meeste helmen zijn ook verstelbaar.

Beste snowboard helm: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snowboardhelm koopt

Zijn er ook snowboardhelmen speciaal voor mensen die een bril dragen?

Als je een bril draagt en onder je snowboardhelm oncomfortabele druk op je bril wilt vermijden, kan een helm met vizier de beste oplossing voor je zijn. Snowboarden is niet altijd gemakkelijk geweest voor mensen die een bril dragen. Een conventionele helm met een aparte skibril en een extra bril eronder past vaak niet erg goed bij elkaar en leidt tot minder draagcomfort.

De oplossing is helmen met een vast ingebouwd vizier, die je beschermen tegen zon, wind en weer, en tegelijk voldoende ruimte bieden voor de bril eronder. Het gezichtsveld onder de helm is vaak groter dan bij helmen met een aparte skibril, en de vizieren beslaan zelden. Zo heb je altijd het grootst mogelijke rijplezier met je snowboard .

Waar moet ik op letten als ik een snowboardhelm koop en hoe kan ik de kwaliteit van de helm beoordelen?

De hoogste prioriteit bij het kopen van een snowboardhelm moet de pasvorm en het comfort zijn. Als de helm te los past, beschermt hij je niet 100 procent bij een val. Als de helm te strak zit, kunnen onaangename drukpunten je plezier in het snowboarden verminderen.

Wist je dat het dragen van een ski- of snowboardhelm de kans op een hoofdwond met 60% vermindert? Gemiddeld raken elk jaar 45000 skiërs en snowboarders gewond. Dit resulteert in ongeveer 3000 hoofdwonden per jaar. De laatste jaren is het aantal veel hoger. Het dragen van een helm verminderde het aantal verwondingen drastisch.

Alvorens te kopen, moet je ook altijd nagaan of de helm het veiligheidscertificaat heeft, dat garandeert dat de helm aan de vereiste veiligheidsvoorschriften voldoet. Je moet ook letten op de kwaliteit van de bekleding in de binnenschaal van de helm voordat je hem koopt.

Het moet gemaakt zijn van een materiaal dat zo zacht en comfortabel mogelijk is en ook beschermt tegen vochtophoping. Je moet ook letten op de mogelijkheid van een verstelbare kinband en of de band ook gewatteerd is. Kijk ook of de snowboardhelm voorzien is van ventilatiesleuven.

Welke snowboardhelm maat is het beste voor mij?

Om er zeker van te zijn dat je nieuwe snowboardhelm je de best mogelijke bescherming biedt, is het kiezen van de juiste helmmaat uiterst belangrijk. Om de juiste maat helm te kiezen, moet je je hoofdomtrek zo nauwkeurig mogelijk kennen, want de maten verschillen vaak naargelang de fabrikant.

Je kunt je hoofdomtrek meten met een eenvoudig meetlint. Leg het meetlint op een oor en meet de omtrek rondom, iets boven je wenkbrauwen. Je kunt dan je hoofdomtrek aflezen waar het meetlint overlapt. In principe is de maatvoering als volgt:

Maten In cm
XS 53-54 cm
S 55-56 cm
M 57-58 cm

Het moet goed, maar toch comfortabel op de kin passen, wat ook geldt voor de sluiting. Bij het kopen van een snowboardhelm moet je ook je skibril meerekenen, want de compatibiliteit van helm en skibril moet gegeven zijn.

Besluit: Welke soorten snowboardhelmen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten snowboardhelmen onderscheiden

 • Halfschalen snowboardhelm
 • Full-shell snowboardhelm
 • Snowboard helm met vizier

Door de verschillende toepassingsgebieden en je eigen voorkeur is een bepaalde snowboardhelm het meest geschikt voor jou en je behoeften. Dit, en het feit dat niet elk type snowboardhelm hetzelfde is, resulteert in verschillende voor- en nadelen bij het gebruik.

Daarom willen we je in het volgende gedeelte kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke snowboardhelm geschikt is voor jou. Daartoe laten we je meer in detail kennis maken met de hierboven genoemde soorten en geven we duidelijk hun voor- en nadelen weer.

Wat is een halfschalen snowboardhelm precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het eerste type snowboardhelm dat we in deze vergelijking aan je willen voorstellen is de zogenaamde halfschalen snowboardhelm. Door zijn vorm beschermt deze helm vooral je voorhoofd en achterhoofd.

Er zit meestal ook een oorbedekking bij om je tegen de kou te beschermen, wat tijdens de wintersport erg nuttig kan zijn, en je kunt hem vaak zelfs verwijderen als je er last van hebt.

Voordelen
 • Verhoogd draagcomfort door het gewicht
 • Beschermt het voorhoofd en het achterhoofd bijzonder goed
 • Geïntegreerde oorbedekking om kou te voorkomen
Nadelen
 • Geen UV-bescherming
 • Geen ingebouwd vizier, daarom is een externe skibril nodig

Een ander bijzonder groot voordeel van half-shell snowboardhelmen is dat ze erg comfortabel zijn om te dragen en niet veel wegen, wat het draagcomfort aanzienlijk afrondt. Je hebt echter geen ingebouwd vizier, dus moet je een externe ski- of snowboardbril kopen, die meestal erg duur kan zijn. De helm kan je dus ook geen UV bescherming bieden.

Wat is een full-shell snowboardhelm precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het tweede type snowboardhelm in deze vergelijking is de zogenaamde full-shell snowboardhelm, die de oren ook zonder een optionele oorbescherming beschermt. Behalve je voorhoofd en je achterhoofd worden hier ook je oren beschermd.

Wist je dat de integraalhelm de hoogst mogelijke veiligheid biedt? Omdat ze vast en stevig zitten, zijn de oren, het voorhoofd en de achterkant van het hoofd beter beschermd. Zijdelingse botsingen worden beter gedempt en verminderen zo de kans op hoofdwonden

Je bent dus beter beschermd bij een zijdelingse botsing dan met een halfschalen snowboardhelm. Bovendien zit zo’n helm heel stevig en strak, wat echter snel tot zweten kan leiden. Bovendien wordt je gehoor enigszins beperkt, want de helm moet vrij strak op je hoofd passen om je voldoende bescherming te bieden.

Voordelen
 • Verhoogde bescherming in vergelijking met een halfschalen helm
 • Helm sluit goed en strak aan
 • Goede steun bij hogere snelheden
Nadelen
 • Beperkt gehoor
 • Je begint sneller te zweten
 • Een externe skibril is nodig

Toch kunnen belangrijke akoestische signalen zonder problemen waargenomen worden met een full-shell snowboardhelm. Helmen van dit type zijn vooral goed als je sneller op je snowboard wilt gaan en je toch beschermd wilt voelen.

Wat is een snowboardhelm met vizier precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het laatste type snowboardhelm dat we in deze vergelijking willen voorstellen is een snowboardhelm met een geïntegreerd vizier. Het vizier op deze helm kan gemakkelijk neergeklapt worden en beschermt je ogen tegen UV stralen, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van je ogen.

Zo’n helm is bijzonder geschikt voor je als je een bril moet dragen. Zoals je waarschijnlijk al ervaren hebt, past je bril niet onder elke helm. Met deze helm is dat echter volkomen ongecompliceerd en je kunt je visuele hulpmiddel zonder problemen onder het vizier dragen.

Voordelen
 • Beschermt de ogen tegen UV-straling
 • Ideaal voor brildragers
 • Vizier beslaat niet zo snel als een skibril
 • Gemakkelijker en sneller te bedienen vizier
 • Beter zicht met een vizier dan met een skibril
Nadelen
 • Voldoet niet aan de U.S. norm
 • Duurder dan een skibrilamerikaanse standaard
 • Duurder dan half- of integraalhelmen

Bovendien beslaat het vizier van zulke snowboardhelmen niet zo snel als dat van gewone skibrillen en is het sneller en gemakkelijker te gebruiken dan dat van gewone skibrillen. Bovendien geeft zo’n vizier je meestal een beter zicht dan een eenvoudige skibril.

Maar als je zo’n helm in de VS wilt dragen, moet je weten dat helmen van dit type meestal niet aan de Amerikaanse normen voldoen. Ze zijn ook vaak duurder dan gewone helmen zonder vizier, maar je hoeft geen externe skibril te kopen als je die niet hebt.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om snowboard helmen te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om snowboard helmen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde helm al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dit

 • Beschermingsklasse
 • Productieproces
 • Fit
 • Maat verstelbaar
 • Skibrilhouder
 • Ventilatiesleuven
 • Uitneembare binnenvulling
 • Speciale kenmerken/accessoires

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen. In principe hebben snowboardhelmen dezelfde eisen en functies als skihelmen.

Beschermingsklasse

Net als skihelmen worden snowboardhelmen in principe verdeeld in twee beschermingsklassen, namelijk klasse A en klasse B. Klasse A-helmen zijn helmen met volledige schaal, klasse B-helmen zijn helmen met halve schaal.

Klasse A helmen beschermen zowel het hoofd als de oren en slapen. Deze helmen moeten de bovenkant van het hoofd, de oren en de zijkanten van het hoofd volledig bedekken. Halfschalen helmen hebben ook hun voordelen.

Klasse B snowboardhelmen zijn meestal helmen met oorbeschermers. Ze zijn beter geventileerd en comfortabeler dan klasse A helmen. De oren mogen hier vrij blijven.

Fabricageproces

Ski en snowboard helmen bestaan uit een stabiele buitenmantel en een binnenkern die dient om schokken te absorberen of op te vangen.

Om je hoofd zo goed mogelijk te beschermen, besteden de fabrikanten veel aandacht aan de productie van ski- en snowboardhelmen en gebruiken ze echte high-tech. Je kunt kiezen uit verschillende varianten. Hardshell helmen, bijvoorbeeld, hebben een bijzonder dikke buitenschaal van hard plastic of carbon. De binnenste schaal is gemaakt van EPS schuim en wordt op de buitenste schaal gelijmd.

Daartussen zit een ventilatiesysteem waarin lucht via kanalen door de helm stroomt en warmte en vocht afvoert. Hardshell helmen worden gekenmerkt door hun stevigheid en beschermen dus het hoofd zelfs bij zeer harde botsingen, maar ze wegen vaak meer dan andere helmen.

Bij in-mold helmen zijn de buitenste schaal en de binnenste kern aan elkaar gelast. Deze helmen zijn licht en robuust tegelijk, en daarom zijn ze momenteel erg populair bij snowboarders.

De buitenste schaal is van dun polycarbonaat en wordt samen met de binnenste schaal van EPS in één arbeidsgang gegoten – hierdoor blijft de buitenste schaal heel dun, wat weer gewicht bespaart.

De derde variant, hybride technologie, is nog niet erg wijdverbreid, maar wint steeds meer terrein. Het bovenste deel van de helm is een hardshell constructie en is verbonden met een in-mold buitenlaag in het onderste deel. Het buitenste helmdeel is bestand tegen stoten en het binnenste werkt als schokdemper en als koude-isolator.

Pasvorm

Een goede snowboardhelm moet je perfect passen. Ook na langdurig dragen mag er geen drukgevoel zijn, en de bekleding moet gelijkmatig op je hoofd aansluiten. Als je druk voelt van een model dat eigenlijk als heel goed wordt beschouwd, kan het de moeite waard zijn een andere maat te proberen of de instellingen te veranderen, als dat mogelijk is met het testmodel.

Als dit alles niet helpt, moet je op een andere helm overstappen. Het is ook heel belangrijk dat de kinband past. Het draagcomfort geldt echter niet alleen voor de kinband, maar voor de hele helm. Als je helm niet goed past, beschermt hij je niet volledig en voel je je niet prettig. Zoek dus een snowboardhelm die echt perfect past en waarin je je goed voelt.

Verstelbare maat

Een goede snowboardhelm heeft ook een verstelwieltje voor de individuele maat of vorm van het hoofd. Met het maataanpassingssysteem (IAS systeem) kun je de maat van je helm gemakkelijk individueel aanpassen, precies volgens je maten.

Om dit te doen zet je de helm op, brengt hem in de juiste stand en draait dan aan het stelwieltje, dat meestal op het achterhoofd bevestigd is.

In principe moet de snowboardhelm je echter passen; de maataanpassing is eigenlijk alleen bedoeld voor fijnafstemming. Ski en snowboard helmen worden in individuele maten gemaakt omdat een perfecte pasvorm noodzakelijk is voor sportieve activiteiten.

Skibrilhouder

Als je helm geen vizier heeft, is het belangrijk dat je ook de bijpassende skibril koopt voor bij je snowboardhelm. Als je de twee producten koopt, let er dan op dat ze compatibel zijn en dat de bril aan de helm bevestigd kan worden.

Als je de snowboardhelm en de skibril van dezelfde fabrikant koopt, kun je er meestal van uitgaan dat de twee producten bij elkaar passen en optimaal samen gebruikt kunnen worden.

Voor het draagcomfort van snowboardhelmen is het belangrijk dat de helm in maat verstelbaar is. Je moet er ook op letten dat de helm een geschikte houder heeft voor je skibril. (Image source: pixabay.com / auricadina75)

Ventilatieroosters

Je moet een goed ventilatiesysteem niet onderschatten. Helmventilatie voorkomt dat je te snel zweet en je haar nat wordt. Er zijn helmen met permanent openstaande ventilatieopeningen en helmen met afsluitbare ventilatieopeningen.

Veel goede snowboardhelmen hebben nu ventilatiespleten die met een schuifje naar behoefte geopend of gesloten kunnen worden. Zo’n systeem heeft natuurlijk enkele voordelen: je kunt zelf beslissen wanneer je wilt ventileren en wanneer niet.

Uitneembare binnenvulling

De vulling moet comfortabel aanvoelen en mag niet te strak zitten. De bekleding moet een gevoel van druk voorkomen en zich zachtjes aan de vorm van je hoofd kunnen aanpassen. Het is zinvol een snowboardhelm te kiezen met uitneembare binnenbekleding, zodat je de bekleding zo nodig kunt schoonmaken.

Bij het kopen van een helm is het altijd raadzaam na te gaan of de binnenvoering uitneembaar is, en ook of hij wasbaar is en snel droogt. Het materiaal moet verwarmend zijn, en het kan zeker geen kwaad om de bekleding uit te rusten met een antibacteriële en anti-allergische voering.

Speciale eigenschappen/accessoires

Sommige snowboardhelmen hebben speciale eigenschappen of accessoires. Bepaalde snowboardhelmen zijn nu uitgerust met een audiosysteem. Het geluidssysteem is geïntegreerd in de oorkussens, die indien nodig ook verwijderd kunnen worden.

Ze worden op je MP3 speler aangesloten via een flexibele kabel met een bedieningselement. Het voordeel ten opzichte van gewone oordopjes is dat je geen hinderlijk, extra oortelefoonsnoer hebt dat van zijn plaats glijdt.

Helmaccessoires Beschrijving
Audiosysteem Met een geïntegreerd geluidssysteem kun je op de piste naar je favoriete muziek luisteren en gemakkelijk met je vrienden telefoneren
Lawine reflector Een kleine metalen chip die minder dan 4 g weegt en een goede signaalsterkte heeft, werpt radiosignalen terug naar de bergreddingsdetector en versnelt het zoeken naar d 

Wetenswaardigheden over snowboardhelmen

Zijn er verschillen tussen snowboard- en skihelmen?

Nee. Een skihelm is een snowboardhelm en omgekeerd. Er zijn geen verschillen tussen deze twee soorten helmen. Helmen zijn er in alle denkbare kleuren, in verschillende uitvoeringen. Helmen worden ook met verschillende fabricageprocessen vervaardigd. Om veiligheidsredenen moet je je helm na elke val, of om de 3 tot 5 jaar, vervangen.

Zijn er snowboardhelmen met audiosystemen?

Ja, die zijn er. Sommige helmen hebben een geïntegreerd audiosysteem waarmee je op de piste naar je favoriete muziek kunt luisteren, of je kunt er vaak je mobiele telefoon op aansluiten. Hiermee kun je inkomende oproepen beantwoorden als je bereikbaar wilt zijn.

Het audiosysteem kan gemakkelijk op je MP3-speler, iPod of smartphone worden aangesloten via een geïntegreerde kabel. Sommige helmen met audiosystemen hebben ook luidsprekers die uit de oorkussens verwijderd kunnen worden.

Beeldbron: 123rf.com / 96185778

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies