Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Opblaasbare kano’s worden steeds populairder. Omdat ze gemakkelijk op te blazen en in een handomdraai weer leeg te laten lopen zijn, zijn opblaasbare kano’s vervoerbaar en geschikt voor dagelijks gebruik.

Je kunt je kano dus op elk avontuur meenemen om je omgeving te verkennen. Met onze grote Opblaasbare Kano Test 2023 willen we je helpen het perfecte model voor je te vinden. We hebben verschillende opblaasbare kano’s voor je vergeleken en de belangrijkste vragen in detail beantwoord.
Belangrijk om te weten

 • De afkorting kano staat voor Canadese kano en wordt vaak gelijkgesteld met een kajak, maar ze zijn fundamenteel verschillend. Een kajak heeft een gesloten dek met een zitluik, terwijl een kano vrij toegankelijk is.
 • Opblaasbare kano’s scoren vooral punten door hun geschiktheid voor dagelijks gebruik. Met behulp van een pomp zijn ze in een handomdraai opgeblazen en weer leeggelopen, en ze zijn dus heel gemakkelijk te vervoeren.
 • Veel moderne modellen hebben een drop-stitch technologie. Dit maakt de opblaasbare kano uiterst stabiel tegen kantelen en daarmee een echte concurrent voor de hard-shell kano’s.

Beste Opblaasbare kano: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor opblaasbare kano’s

Om je te helpen zo snel mogelijk je gewenste kano te vinden, hebben we de belangrijkste beoordelingscriteria op een rij gezet, waarmee je opblaasbare kano’s met elkaar kunt vergelijken. Samengevat zijn dat:

Gewicht / Grootte / Afmetingen

De afmetingen van een opblaasbare kano zijn een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een product, want ze beïnvloeden de stabiliteit en de hanteerbaarheid van de kano.

Let ook op de afmetingen en het gewicht van de opgevouwen / onopgeblazen kano. Dit zal ervoor zorgen dat je hem gemakkelijk kunt vervoeren.

Opblaasbare kano’s wegen gewoonlijk tussen 17,5 en 40 kilo en kunnen tot zeven meter lang zijn, afhankelijk van het model en het aantal personen.

Luchtdruk

De luchtdruk geeft de stijfheid en dus de stabiliteit van de opblaasbare kano aan en varieert van model tot model. In de regel kunnen de meeste inflatables opgeblazen worden met 0.5 tot 1.0 bar.

Vanaf 0,5 bar is een opblaasbare kano vormvast.

Sommige modellen zijn uitgerust met harde schaalelementen aan boeg en/of achtersteven, die de vorm en stabiliteit van de opblaasbare kano ondersteunen en zo ook het glijvermogen versterken.

Maximaal laadvermogen

Het maximaal laadvermogen geeft aan hoeveel personen met extra bagage je mee kunt nemen. Als de maximale belasting niet op je opblaasbare kano staat aangegeven, bereken dan als volgt:

Maximaal draagvermogen – lichaamsgewicht van de personen = maximale lading bagage

Dus als het maximale draagvermogen van je opblaasbare kano 250 kilo is en je toegevoegde lichaamsgewicht is 160 kilo, dan heb je nog 90 kilo over voor extra bagage.

Aantal personen

Opblaasbare kano’s zijn er voor één, twee en drie personen. Bedenk voor je koopt met hoeveel mensen je je kano wilt gebruiken, want dit heeft een grote invloed op zowel de afmetingen als het gewicht.

Hoe meer mensen in de opblaasbare kano, hoe groter het gewicht, de afmetingen en de prijs.

Opblaasbare kano’s zijn er nu voor 2 tot 10 personen. Je kunt een tweepersoons kano in je eentje sturen, maar je moet veel meer kracht gebruiken omdat het niet zo gemakkelijk is hem op koers te houden. Dit maakt hem ongeschikt voor zowel beginners als voor langere tochten.

Materiaal

Naast de maat is het materiaal het belangrijkste criterium bij het kopen van een opblaasbare kano. Dit is omdat het bepalend is voor de levensduur van je product.

De meeste opblaasbare kano’s zijn gemaakt van polyester en polyamide.

Veel fabrikanten gebruiken bij de vervaardiging drop-stitch technologie, die de kano extra stabiliteit geeft. Door verticale verbindingsvezels in de bovenste en onderste binnenwand van de kano te gebruiken, zijn er verschillende luchtkamers die je in staat stellen de kano met een hogere luchtdruk op te blazen. Omdat dit de opblaasbare kano scheurbestendiger en stabieler maakt en dus bestand tegen hogere belastingen, raden we je aan deze technologie in het materiaal te zoeken.

Witwatercategorie

Opblaasbare kano’s zijn, net als hardschalige kano’s, verdeeld in zes verschillende witwatercategorieën. Dus voordat je een opblaasbare kano koopt, moet je absoluut zeker weten waar je hem wilt gebruiken. Afhankelijk van het gebruiksgebied kan een ander type kano geschikt voor je zijn. Als de afzonderlijke wildwaterklassen je nog niet duidelijk zijn, hebben we de afzonderlijke kenmerken van elk van de zes niveaus hier voor je samengevat en op een rijtje gezet

 • White water I: easy going condities – helder zicht, regelmatige stroomlijnen en gemakkelijke hindernissen
 • Whitewater II: matig moeilijke rijomstandigheden – vrije doorgang met onregelmatige stromingen en gemakkelijke hindernissen
 • Whitewater III: moeilijke rijomstandigheden – heldere doorgang met onregelmatige, hoge golven en enkele hindernissen
 • Wit water IV: zeer moeilijke omstandigheden – geen vrije doorgang met sterke wervelingen, druk water en zware hindernissen
 • White water V: verkenning noodzakelijk – extreme water deining en rollers met smalle inhammen met moeilijke in- en uitgangen
 • Wit water VI: Grens van bevaarbaarheid – gewoonlijk onbegaanbaar maar af en toe bevaarbaar bij bepaalde waterstanden

Accessoires

Afhankelijk van het model dat je kiest, zijn er verschillende accessoires. Je kunt de afzonderlijke accessoires kopen in de meeste buitensportwinkels of comfortabel op het Internet. De volgende accessoires zijn verkrijgbaar voor opblaasbare kano’s

 • Peddel
 • Draagtas
 • Pomp
 • Reparatieset

Veel fabrikanten bieden ook sets aan die bestaan uit een pomp, draagtas en reparatieset. We raden je aan een set te nemen, want dat is meestal goedkoper dan elk accessoire apart te kopen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een opblaasbare kano

koopt

Voor je een opblaasbare kano koopt, heb je waarschijnlijk een paar vragen die je voor de aankoop wilt ophelderen. Daarom hebben we de belangrijkste vragen van klanten voor je uitgezocht en in detail beantwoord.

Wat is er zo bijzonder aan opblaasbare kano’s en welke voordelen bieden ze?

Je kunt een opblaasbare kano snel en op elk moment overal mee naar toe nemen. Door zowel op te blazen als leeg te laten lopen kunnen deze opblaasbare kano’s handig en gemakkelijk in een rugzak of auto opgeborgen worden, waardoor ze beter te vervoeren en geschikt zijn voor dagelijks gebruik dan kano’s met harde schaal.

Bovendien bieden opblaasbare kano’s meer opbergruimte en dus een hogere maximale belasting dan opblaasbare kajaks. Het open dek en de banken betekenen dat sommige modellen tot tien personen kunnen vervoeren, inclusief bagage.

kanu-aufblasbar-test

Vergeleken met kano’s met harde schaal, kunnen opblaasbare kano’s overal mee naartoe genomen worden. (Image source: Jake Ballard / unsplash)

Blaas de opblaasbare kano eenvoudig op met de bedoelde luchtdruk en weg ben je. Na gebruik kun je de kano in enkele minuten laten leeglopen en hem dan opbergen om ruimte te besparen.

Welke soorten opblaasbare kano’s zijn er?

In het volgende gedeelte willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten opblaasbare kano’s. Ze worden onderscheiden naar hun toepassingsgebieden:

Opblaasbare wildwaterkano’s

Opblaasbare kano’s zijn ideaal voor wildwater, door hun hoge luchtdruk en de daarmee gepaard gaande stabiliteit. Vooral het materiaal speelt hier een grote rol, want het moet enerzijds robuust zijn, maar anderzijds ook gemakkelijk meegeven. Alleen dan kan zonder problemen over hindernissen onderhandeld worden.

Je herkent wildwaterkano’s aan hun verhoogde boeg en achtersteven. Dit maakt de kano wendbaarder en maakt het mogelijk hem met minder inspanning op koers te houden. Om er zeker van te zijn dat je tijdens je avontuur een stevige grip hebt, hebben wildwater modellen dijbeenriemen.

Voordelen
 • kantelbestendig
 • grote wendbaarheid
 • dijriemen voor een stevige houvast
Nadelen
 • weinig ruimte voor extra bagage
 • minimale spatbescherming

Opblaasbare kano’s zijn nu verkrijgbaar tot en met wildwatercategorie drie tot vier. Slechts af en toe zijn er inflatables die geschikt zijn voor niveau vijf.

Opblaasbare toerkano’s

Opblaasbare kano’s, die vooral voor meerdaagse tochten ontwikkeld werden, hebben meer ruimte voor bagage dan gewone kano’s. Het open dek maakt het gemakkelijk bagage op de boot op te bergen.

Voordelen
 • hoge zijwanden voor voldoende ruimte voor bagage
 • hoge snelheden
Nadelen
 • moeilijk te manoeuvreren
 • gevoelig voor wind, groter dan wildwaterkano”s

Vergeleken met wildwaterkano’s hebben toerkano’s geen verhoogde maar een spitse achtersteven/boeg, waardoor deze modellen hogere snelheden kunnen halen. Door hun grootte zijn toerkano’s moeilijk te draaien en erg gevoelig voor wind.

Wat zijn de alternatieven voor opblaasbare kano’s?

Als een opblaasbare kano toch niet geschikt voor je is, hebben we hier een lijst met alternatieven voor je samengesteld.

Alternatief Kenmerken
Opblaasbare kajak zittend gestuurd met een dubbele peddel in de rijrichting, gesloten dek met zitluik
Stand-Up Paddling (SUP) rechtop staand op een surfplank-achtige plank met een stand-up peddel, niet geschikt voor grotere tochten

Beide alternatieven zijn opblaasbaar. De kajak lijkt het meest op de kano, want in beide versies zit je in een boot. Als je echter een product zoekt dat je alleen voor korte tochten of verkenningstochten wilt gebruiken, raden we je stand-up paddling aan. Omdat je op de plank staat, is dit product niet geschikt voor lange tochten.

Hoe lang gaan opblaasbare kano’s mee?

De levensduur van je opblaasbare kano hangt vooral af van het materiaal, maar ook van de verzorging. Om je kano zo lang mogelijk mooi te houden, raden we je de volgende tips aan:

 1. Schoonmaken: Spoel de kano na elk gebruik af met water. Anders kunnen bacteriën aan het materiaal blijven kleven en het op den duur beschadigen.
 2. Drogen: Voor je het weer inpakt, moet je het buiten laten drogen, anders wordt het materiaal poreus of begint het te schimmelen.
 3. Opbergen: Bewaar de kano op een warme, droge plaats.

Als je al deze tips opvolgt, zul je vele jaren plezier hebben van je opblaasbare kano.

Hoe groot zijn opblaasbare kano’s in de regel?

Hoe meer mensen je opblaasbare kano uiteindelijk zal herbergen, hoe groter de kano zal zijn. In principe is een opblaasbare kano tussen de twee en zeven meter lang.

kanu-aufblasbar-test

De grootte van de kano hangt vooral af van het aantal mensen en het gebied waar hij gebruikt wordt. (Image source: Atia Naim / unsplash)

Bovendien worden de afmetingen ook gedifferentieerd naar de respectieve toepassingsgebieden. In principe zijn toerkano’s groter dan wildwaterkano’s, want die zijn ontworpen voor een grotere lading en dus meer bagage.

Hoe veilig zijn opblaasbare kano’s?

Door hun grote kantelstabiliteit worden opblaasbare kano’s ook steeds populairder bij gezinnen. Maar om ervoor te zorgen dat kanoën veilig plezier blijft, zijn er enkele veiligheidstips die je altijd moet volgen. Om te zorgen dat jou en je kano tijdens je avontuur niets overkomt, hebben we een lijst met de belangrijkste veiligheidstips voor je samengesteld

 1. Ken je gebruiksgebied: Voor je aan je avontuur begint, zorg je ervoor dat je het water en de stromingen goed genoeg kent om je vaardigheden aan te passen.
 2. Doe een zwemvest aan: Hoe ervaren of hoe vaak je ook gekanood hebt, een zwemvest moet je bij alle weersomstandigheden dragen. In koud water moet je ook een wetsuit dragen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat je lichaam afkoelt terwijl je overboord gaat.
 3. De kano controleren: voor elke tocht raden we je aan je kano grondig te controleren op gaten of afwijkende lucht nadat je hem hebt opgeblazen. De meeste kano’s hebben meerdere luchtkamers. Als een van deze luchtkamers een gat heeft, kun je met de overgebleven lucht nog steeds naar de dichtstbijzijnde oever peddelen.

Als je deze veiligheidstips volgt, kan je op je kano-avontuur bijna niets overkomen. Hoewel opblaasbare kano’s verder ontwikkeld worden, kan er veel gebeuren, ongeacht je rijvaardigheid of je kano. Van verborgen rotsen in het water of plotselinge weersveranderingen, er kan elk moment iets gebeuren.

Hoe worden opblaasbare kano’s opgeblazen?

Het grote voordeel van een opblaasbare kano is dat hij opgeblazen en leeggelopen kan worden. We hebben de dingen die je moet weten hier op een rijtje gezet

 1. Blaas de kanoop: haal eerst je kano uit de tas en leg hem recht op de grond
 2. Sluit de pompaan: Bevestig dan de pomp aan het ventiel van je opblaasbare kano en zet hem vast
 3. Pomp: Pomp nu de kano op tot de juiste luchtdruk. Je vindt de precieze luchtdruk op de kano zelf of in de respectieve productbeschrijving.
 4. Sluit de klep: Als laatste stap verwijder je de pomp uit de kano. Zorg ervoor dat het ventiel weer gesloten is en dat er geen lucht kan ontsnappen.

Als je al deze stappen doorlopen hebt, is je opblaasbare kano klaar voor gebruik en kun je op verkenningstocht gaan.

Hoe moeten opblaasbare kano’s bewaard worden?

Opblaasbare kano’s moeten met een waterslang worden afgespoeld voor ze opgeborgen worden. Ook als je in zoet water reist, is een laatste spoeling aan te bevelen, want bacteriën kunnen op het materiaal achterblijven en schade veroorzaken. Als de opblaasbare kano na het afspoelen gedroogd is, moet je de boot op een droge en warme plaats opbergen. Zorg ervoor dat de kano niet aan zonlicht wordt blootgesteld.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies