Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Klein maar machtig, dat is de fietsbel. Wat op het eerste gezicht een onopvallende aankoop lijkt, kan een essentiële en belangrijke aankoop blijken te zijn. De fietsbel is niet zomaar iets dat je krijgt als je een fiets koopt.

De fietsbel, of hij nu met de hand of elektrisch is, is een signaalmiddel dat ons veilig op de weg kan houden. Met onze grote fietsbel test 2023 willen we je helpen de juiste fietsbel voor je te vinden. In dit artikel hebben we verschillende fietsbellen op een rijtje gezet en aan de hand van hun voor- en nadelen kun je beslissen welke geschikt is voor je behoeften.
Belangrijk om te weten

 • De fietsbel is een praktisch signaalapparaatje voor fietsers. Het kan niet alleen praktisch zijn voor de fietser zelf, maar is ook wettelijk verplicht in het wegverkeer.
 • Groot, klein, kleurrijk, grappig of klassiek – als het op ontwerpen aankomt, kennen fietsbellenfabrikanten geen grenzen. In principe onderscheidt men echter alleen handmatige fietsbellen van elektrische fietsbellen.
 • Welke van de verschillende modellen je uiteindelijk ook kiest, hij moet ten minste voldoen aan de criteria van luidheid en verkeersgeschiktheid.

Beste fietsbel: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen

van fietsbellen In de volgende paragrafen laten we je zien hoe je de vele verschillende fietsbellen kunt vergelijken. De criteria die je kunt gebruiken om fietsbellen te vergelijken zijn:

Volume / hoorbaarheid

Het meest voor de hand liggende criterium, of althans dit zou het belangrijkste criterium moeten zijn bij de keuze van een fietsbel, is het volume of de goede hoorbaarheid. Je gebruikt immers een fietsbel om de aandacht op jezelf te vestigen. Zoals we weten is een fietsbel een seinmiddel.

Opmerking: Het volume van een bel wordt gewoonlijk uitgedrukt in dB (decibels). Helaas, als je je fietsbel niet kunt horen, heeft hij zijn doel niet gediend. Zorg er dus voor dat je toekomstige fietsbel er niet alleen goed uitziet, maar ook goed te horen is.

Verkeersveiligheid

Op de weg kan het lawaaiig zijn, dus is het belangrijk dat je fietsbel ook op een drukke weg hoorbaar is. Daarom is er een bepaald minimum volume vastgesteld dat een fietsbel moet hebben om op de weg te mogen rijden.

Een fietsbel is geschikt voor massaal gebruik vanaf een schakeldruk van 85 dB.

Of 85 dB voldoende is voor een fietsbel valt nog te bezien.

Dit komt omdat bestuurders van speciale auto’s het rinkelen vaak niet horen, omdat het rinkelen van de fiets gemakkelijk overstemd kan worden door bijvoorbeeld de radio. Onze tip: Als je weet dat je veel op lawaaierige wegen zult rijden, kun je het beste een fietsbel kopen die tussen 85 – 100 dB heeft.

Stabiliteit

Omdat een fietsbel meestal altijd aan het stuur van de fiets bevestigd is, moet hij stabiel zijn. Dat komt omdat het blootgesteld is aan weer en wind. Met de juiste bevestiging kan een fietsbel stabiel worden en hoeft hij niet steeds weer rechtgezet te worden omdat hij is afgegleden.

Zelfs bij lichte valpartijen zou het goed zijn als de bel op zijn plaats blijft, anders zou hij een projectiel kunnen worden en ook andere mensen dan de ruiter in gevaar brengen. Voor gewoon fietsen en dagelijks gebruik kunnen fietsbellen met een elastiekbevestiging volstaan. Maar als je je fiets gebruikt voor mountainbiketochten of andere routes die wat hobbeliger zijn, is een ringbevestiging aan te bevelen.

Monteren

Het monteren van een fietsbel is heel eenvoudig. De meeste fietsbellen worden met een ring aan het stuur vastgeschroefd. Zorg ervoor dat je met je duim gemakkelijk bij de bel kunt.

Soms worden fietsbellen ook met een rubberen band bevestigd. Welke bel je ook kiest, zorg ervoor dat hij duurzaam is. Als een van de ringen waarmee de fietsbel bevestigd is afbreekt, is zelfs een dure, duidelijk hoorbare fietsbel niet meer van nut.

Maat

De maat van een fietsbel kan van cruciaal belang zijn als je andere dingen aan het stuur wilt bevestigen. Voorbeelden hiervan zijn een fietscomputer, een fietsmand of een stuurtas.

Al deze dingen hebben ook ruimte nodig om aan het stuur bevestigd te worden. Als de fietsbel niet het enige voorwerp aan het stuur is, is het de moeite waard een bijzonder platte, kleine of smalle fietsbel te kopen.

Besluit: Welke soorten fietsbellen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals bij elk ander product zijn er verschillende soorten fietsbellen. Vooral wat vorm en ontwerp betreft, zijn er eindeloos veel verschillende modellen. In principe kunnen fietsbellen echter in twee soorten verdeeld worden. Als je meer wilt weten over deze twee soorten fietsbel, kun je de volgende alinea’s lezen.

Handleiding fietsbel

Je hoeft niet de uitvinder van de fietsbel te zijn om te weten dat het geluid van de bel afkomstig is van trillingen van het klinkende lichaam. Zoals je je kunt voorstellen, wordt in een handmatige fietsbel deze trilling van het klinkende lichaam in gang gezet door de hand van de fietser. Waar de gong ook zit, de gong van een handmatige fietsbel moet met de hand geslagen worden, d.w.z. door de fietser zelf.

 • Voordelen
  • Eenmalige installatie
  • allerlei verschillende modellen
  • lange levensduur
  Nadelen

  Misschien niet zo luid

 • het belvolume kan afhangen van de berijder

Handmatige fietsbellen kunnen verder in twee groepen verdeeld worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen handmatige fietsbellen

 • Intern slagmechanisme
 • Uitwendig slagmechanisme

Zoals de namen al doen vermoeden, verschillen deze twee soorten handbediende fietsbellen in de plaats van het slagmechanisme.

Met een binnen-slagmechanisme wordt het klanklichaam van binnen aangeraakt, en met een buiten-slagmechanisme wordt het klanklichaam van buiten aangeraakt. Door de gebruikte technologie met een binnen slagmechanisme hebben de meeste handbediende fietsbellen met binnen slagmechanisme een dubbele toon.

Elektrische fietsbel

Van buiten werkt de elektrische fietsbel als de handmatige fietsbel. De berijder van de fiets drukt op de knop en het geluid wordt kort daarna voortgebracht. Het geluid kan ontstaan doordat het elektrisch circuit sluit als de knop ingedrukt wordt. Dit betekent dat er nu stroom door de spoel kan lopen.

De spoel wordt dan magnetisch en het anker kan daardoor aangetrokken worden. Met andere woorden, het anker beweegt en slaat tegen het klinkende lichaam. Het rinkelen wordt geproduceerd. Na het rinkelen wordt de stroomkring weer onderbroken. Als je daarna opnieuw wilt bellen, moet je opnieuw op de toets drukken.

 • Voordelen
  • Is luid
  • Kan verschillende geluiden maken
  • Gemakkelijk in gebruik
  Nadelen

  Meer tijdrovend omdat je hem moet opladen

 • Functie is afhankelijk van de batterij